Kena Fitnah Di Media Sosial? Buat 5 Perkara Ini

Zaman digital hari ini sememangnya memudahkan kita dalam menyelesaikan tugasan dan urusan secara online. Selain daripada pekerjaan dan pembelajaran, kita juga guna menggunakan teknologi digital untuk berhibur. Hiburan media sosial mempunyai komuniti yang menghubungkan kita dengan ramai orang.

Namun awas, anda perlu hati-hati, kerana terdapat banyak kes kini yang melibatkan fitnah di media sosial yang menyebabkan mangsa berasa malu dan tertekan. Lebih malang lagi, ia menjadikan mangsa tertekan sehingga mengalami kemurungan.

Fitnah Yang Semakin Berleluasa

Apabila berlakunya pergaduhan atau rasa tidak puas hati, pasti akan ada sebelah pihak yang memuat naik status berunsur fitnah untuk membalas dendam. Ada juga yang akan sebarkan posting atau gambar di media sosial untuk memalukan pihak tersebut.

Sudah tentu ia akan menimbulkan rasa malu di media sosial akibat fitnah tersebut. Ia juga akan menghancurkan reputasi dan nama baik pihak yang difitnah kerana seluruh dunia akan melihat fitnah yang dipaparkan tersebut.

Ya, antara perkara yang boleh anda lakukan adalah saman malu. Untuk pengetahuan anda, tuntutan saman malu ini ada yang bernilai puluhan atau ratusan ribu ringgit.

Jom lihat apakah 5 perkara perlu anda buat jika kena fitnah di media sosial.

1. Simpan Bukti

This image has an empty alt attribute; its file name is Kena-Fitnah-Di-Media-Sosial-Buat-5-Perkara-Ini-700x473.jpg
Kredit Gambar: BH Online

Simpan semua bukti yang ada sebelum mereka padam posting fitnah di sosial media tersebut. Kadang-kadang ada posting pada sosial media yang dihapus dalam beberapa hari mungkin kerana pelaku tersebut dinasihatkan oleh pihak lain untuk menghapusnya.

Sekiranya dihapuskan, maka anda tidak lagi mempunyai bukti untuk menyokong tuntutan saman anda dan kemungkinan akan melemahkan kes tersebut.

2. Screenshot Segala Bukti

Screenshot segala penyataan fitnah yang dilemparkan kepada anda sebagai bukti bahawa terdapat pernyataan yang memfitnah anda di media sosial. Jangan lupa untuk screenshot juga senarai jumlah ‘like’, ‘share’ dan semua komen pembaca dalam bentuk kemarahan, kebencian, keperluan atau apa sahaja yang berunsur negatif.

Penting sekali, screenshot gambar profil pelaku, media sosial pelaku, senarai rakan pelaku dan senarai pengikut pelaku. Ia bertujuan untuk mengetahui berapa banyak like atau share untuk status yang dimuat naik.

Ianya boleh dijadikan sebagai bukti mengenai berapa ramai orang yang telah membaca dan berkongsi status tersebut. Pada masa yang sama, ia menunjukkan sejauh mana fitnah berkaitan diri anda telah disebarkan.

3. Buat Laporan Polis Di Balai Yang Berhampiran

Photo by kat wilcox from Pexels

Setelah mengumpul bukti-bukti tersebut, buat laporan di balai polis yang berhampiran. Anda disarankan untuk menyimpan bukti tersebut di dalam komputer atau laptop kerana ia lebih selamat atau printkan di atas kertas.

Jika simpan bukti tersebut hanya di dalam telefon sahaja, dikhuatiri ia akan mendatangkan masalah sekiranya telefon tersebut hilang atau rosak.

4. Upah Peguam Untuk Membantu

Dapatkan pandangan daripada peguam mengenai bukti tersebut, sama ada ia sudah cukup untuk memulakan tindakan di mahkamah atau tidak. Yang pasti, anda kena bertindak dengan cepat.

Penting utuk dapatkan nasihat dari peguam dan bukannya orang yang tidak berpengalaman dalam hal ini.

5. Mulakan Prosedur

Biasanya surat tuntutan akan diberikan kepada si pelaku. Ianya merupakan langkah yang menunjukkan bahawa anda benar-benar serius.

Mungkin boleh mulakan dengan meminat permohonan maaf secara terbuka sebelum tindakan yang lebih berat boleh diambil.

Kesimpulannya, media sosial pada masa kini sering dijadikan tempat menabur fitnah serta membalas dendam. Sebagai seorang Muslim, kita perlu sentiasa ingat bahawa kelakuan fitnah ini dosanya amatlah besar.

Dosa fitnah itu lebih besar daripada dosa membunuh, oleh itu berhati-hatilah dengan sebarang tindakan anda semasa di alam maya.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Bank Ambil Serius Keselamatan Data Pemegang Kad – Persatuan

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Bernama) — Persatuan Bank-bank Dalam Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) menegaskan dan mengesahkan pihak bank sentiasa memberi perhatian serius kepada keselamatan data pemegang kad.

Dua persatuan itu menjelaskan bank melakukan langkah balas keselamatan tambahan untuk melindungi pemegang kad daripada risiko yang berpotensi berlaku.

Langkah ini termasuk tetapi tidak terhad kepada peningkatan pemantauan penipuan dalam masa sebenar untuk mengesan tingkah laku penggunaan kad yang luar biasa dan penipuan, menurut persatuan itu dalam kenyataan bersama pada Khamis.

Kenyataan itu bagi mengulas mengenai data kad berpotensi terjejas dalam insiden keselamatan siber seperti dinyatakan iPay88 baru-baru ini.

“Bank melaksanakan langkah keselamatan berbilang peringkat yang ketat seperti pengesahan dwi-faktor untuk menghalang transaksi kad kredit dan kad debit tanpa izin.

“Bank akan menghubungi pemegang kad secara terus menerusi saluran rasmi bank jika pihak bank mengesan transaksi luar biasa yang mungkin memerlukan pengesahan tambahan. Pemegang kad juga perlu menghubungi bank masing-masing menerusi pusat panggilan atau cawangan untuk bantuan berkaitan perkara ini,” menurut ABM dan AIBIM.

Anggota ABM dan AIBIM juga menyakinkan pemegang kad bahawa pelanggan boleh terus menggunakan kad bank mereka seperti biasa selain diingatkan supaya sentiasa menyemak penyata bank dan pemberitahuan transaksi mereka dari bank.

“Sekiranya pemegang kad mengesan sebarang transaksi yang tidak dibenarkan, mereka perlu segera menghubungi bank mereka di nombor yang tertera di belakang kad bank untuk mendapatkan bantuan.

“Pemegang kad diingatkan, memandangkan ancaman keselamatan siber yang lebih sofistikated, adalah penting untuk berwaspada pada setiap masa,” jelas persatuan itu.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bank-ambil-serius-keselamatan-data-pemegang-kad-persatuan/