Lexis Bakal Buka Dua Hotel Dalam Persekitaran Kebangkitan Jumlah Pelancong

KUALA LUMPUR, 2 Jan (Bernama) — Lexis Hotels & Resorts Sdn Bhd akan membuka dua hotel baharu dengan jumlah nilai pembangunan kasar (GDV) kira-kira RM1.22 bilion dalam persekitaran kebangkitan semula kedatangan pelancong.

Presiden Datuk Mandy Chew Siok Cheng berkata GDV bagi Imperial Lexis Kuala Lumpur, yang terletak di tengah-tengah pusat bandaraya berjumlah RM720 juta, manakala Lexis Hibiscus 2, yang terletak bersebelahan dengan Lexis Hibiscus di Port Dickson, Negeri Sembilan, mempunyai GDV kira-kira RM500 juta.

“Imperial Lexis Kuala Lumpur dijadualkan menerima kedatangan tetamu tidak lama lagi, manakala Lexis Hibiscus 2 dijangka siap dalam tempoh lima tahun,” katanya kepada Bernama.

Mengulas lanjut, Chew berkata hotelnya Lexis Hibiscus Port Dickson, mencatatkan pertumbuhan tetamu, terutamanya selepas pandemik COVID-19.

“Sambutan Tahun Baharu kami yang diadakan di Lexis Hibiscus Port Dickson menarik lebih 2,000 tetamu tahun ini, dengan peningkatan 100 peratus berbanding tahun sebelumnya iaitu kira-kira 1,000 tetamu,” katanya. 

Sementara itu, Lexis Hibiscus 2 akan mempunyai lebih 1,000 bilik dan sama seperti Lexis Hibiscus, ia akan dilengkapi dengan kolam renang peribadi di setiap vila yang eksklusif dan privasi. 

Pembangunan itu dijangka menarik kira-kira 400,000 pelancong ke Port Dickson setiap tahun, menjana RM240 juta setahun, dengan 20 peratus daripadanya akan disalurkan kepada kerajaan negeri dan rakyat.

Chew juga mengumumkan bahawa sambutan Tahun Baharu 2024 akan diadakan di Imperial Lexis Kuala Lumpur.

Hotel mewah itu akan menampilkan 275 bilik dan suite hotel, dengan kolam renang peribadi di setiap bilik dan suite hotel – yang pertama di Kuala Lumpur.

Sebelum ini, Timbalan Ketua Pengarah (Promosi) Tourism Malaysia Datuk Musa Yusof berkata sektor pelancongan Malaysia dijangka pulih sepenuhnya pada 2024, dengan jumlah ketibaan pelancong dilihat melepasi tahap sebelum COVID-19, didorong oleh ketersambungan penerbangan yang lebih baik dan peningkatan pelawat dari China dan India.

Malaysia menyemak semula unjuran meningkat tahun penuhnya sebanyak 18.63 peratus kepada 19.1 juta, naik daripada unjuran awalnya sebanyak 16.1 juta, berikutan peningkatan yang luar biasa kepada 14.4 juta ketibaan pelancong dalam sembilan bulan pertama 2023.

Ketibaan pelancong ke Malaysia pulih kepada 10.1 juta pada 2022 berikutan peralihan Malaysia daripada COVID-19 kepada fasa endemik. 

Seramai 26.1 juta pelawat antarabangsa tiba di Malaysia pada 2019, namun turun sebanyak 83.4 peratus kepada 4.33 juta pada 2020, dan ketika pandemik COVID-19 mula-mula muncul dan sempadan negara ditutup pada 2021, jumlah itu menurun lebih jauh kepada hanya 130,000 pelawat.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM62 Juta Bagi Kembangan Gloria Jean’s Coffees, 1901 Frankfurters

KUALA LUMPUR, 22 Feb (Bernama) — Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi Perbadanan Nasional Berhad (Pernas) dan syarikat milik penuh Pernas, Malaysia International Franchise Sdn Bhd akan melabur RM62 juta bagi pengembangan Gloria Jean’s Coffees dan 1901 Frankfurters.

Menterinya Datuk Ewon Benedick berkata usaha itu bagi menambah 50 cawangan Gloria Jean’s Coffees dan 100 buah cawangan 1901 Frankfurters pada tahun ini sehingga 2029.

Beliau berkata unjuran pulangan jualan (masing-masing) sebanyak RM1.8 juta setahun bagi Gloria Jean’s Coffees dan RM600,000 setahun untuk 1901 Frankfurters dijangka mewujudkan sehingga 900 peluang pekerjaan dalam tempoh lima tahun.

“Ini sekali gus membuka lebih banyak peluang dan meningkatkan potensi keusahawanan di Malaysia dengan nilai sasaran jualan francais sebanyak RM100 bilion menjelang 2030.

“Saya berharap ini menjadi titik tolak penting dalam mencetuskan minat masyarakat terhadap keusahawanan francais, sekali gus menyumbang ke arah pencapaian aspirasi Kerajaan MADANI dalam usaha meningkatkan kualiti kehidupan dan ekonomi negara,” katanya ketika melancarkan premis ‘flagship’ 1901 Frankfurters dan Gloria Jean’s Coffees di Menara Pernas disini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Datuk R Ramanan dan Pengerusi Pernas Datuk Hazimah Zainuddin.

 Mengulas selanjutnya, Ewon juga menyifatkan langkah itu dapat memastikan ekosistem keusahawanan francais negara ini terus berkembang secara teratur, selaras dengan Dasar Francais Negara 2030 yang sedang dimuktamadkan.

Dasar itu juga sejajar dengan Kerangka Ekonomi MADANI khususnya dalam industri francais negara.

Malah, katanya, Jemaah Menteri turut bersetuju meletakkan pemusatan tadbir urus dan kawal selia industri berkenaan menerusi Akta Francais 1998 di bawah Kuskop bagi menjadikan ekosistem keusahawanan yang lebih holistik.

— BERNAMA