PADU Bantu Kerajaan Ukur Sosioekonomi Rakyat Lebih Tepat — Rafizi

PUTRAJAYA, 2 Jan (Bernama) — Pelaksanaan sistem Pangkalan Data Utama (PADU) yang berdasarkan kepada pendapatan boleh guna bersih dapat membantu kerajaan menyediakan pengukuran kedudukan sosioekonomi rakyat dengan lebih tepat serta mengelakkan keciciran. 

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli berkata kaedah pengukuran ini mengambil kira jumlah tanggungan dan bilangan isi rumah, kos sara hidup mengikut lokasi, jarak ke tempat kerja serta pemilikan aset seperti rumah, kenderaan dan tanah.

“Pendekatan ini juga membolehkan kerajaan beralih daripada konsep B40, M40 dan T20 tetapi lebih melihat kepada kewajaran pemberian bantuan berdasarkan kriteria yang ditetapkan,” katanya dalam ucapan beliau pada majlis pelancaran PADU, di sini, hari ini.

Rafizi berkata pembangunan PADU merupakan sebahagian daripada usaha ke arah “Govtech” (teknologi kerajaan) melalui penyediaan pangkalan data utama negara yang selamat, komprehensif dan ‘hampir masa nyata’ yang membolehkan analitik data dihasilkan dengan lebih tepat. 

“PADU juga menyokong tiga aspek utama yang diberi penekanan dalam Govtech, iaitu perkhidmatan awam yang mudah diakses dan berpaksikan rakyat, transformasi kerajaan digital serta sistem kerajaan yang cekap, telus dan tidak rumit.

“Ketersediaan PADU akan membantu penggubalan dasar dan proses pembuatan dasar berpandukan data,” katanya.

Menurutnya, PADU merangkumi profil individu yang mengandungi maklumat asas demografi, alamat, pendidikan, isi rumah, pekerjaan, pendapatan, komitmen dan bantuan yang diterima, dan sebahagian daripada data ini telah dibekalkan oleh pelbagai kementerian dan agensi yang diintegrasikan ke dalam PADU. 

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kementerian dan agensi yang telah membekalkan maklumat serta data dan berharap semoga lebih banyak kementerian dan agensi memberikan kerjasama dalam membekalkan maklumat dan data kepada PADU pada masa hadapan,” katanya.

Walaupun pelbagai maklumat telah diintegrasikan ke dalam sistem PADU, Rafizi berkata masih terdapat maklumat yang perlu dikemas kini oleh setiap individu yang melibatkan 39 variabel. 

Pengemaskinian oleh individu itu sendiri akan dapat menjamin kesahihan maklumat dan data serta menggambarkan status terkini rakyat dalam PADU yang akan dapat menambah baik mekanisme penentuan kumpulan sasar, memperkemas saluran penyampaian dan membolehkan pelaksanaan program yang lebih berkesan, katanya.

Sementara itu, Ketua Perangkawan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) Datuk Seri Mohd Uzir Mahidin berkata keberhasilan PADU bergantung kepada ketulenan data yang diperoleh daripada rakyat yang mendaftar.

“(Justeru), saya menyeru kepada semua untuk memberikan data yang sebenar semasa membuat pendaftaran dan verifikasi.

“Walaupun kita sudah mempunyai data daripada pelbagai agensi dan kementerian, namun kita memberi peluang kepada rakyat untuk menyemak data utama mereka bagi memastikan data yang kita ada adalah yang paling tepat dan terkini,” katanya.

Untuk terus bergerak ke hadapan, beliau berkata data harus dijadikan sebagai aset strategik negara. 

“Semenjak DOSM memainkan peranannya bermula 1949, ia sentiasa membantu kerajaan menyediakan input untuk pelaksanaan mengukuhkan sistem negara dari segi kemiskinan, kesenjangan dan sebagainya.

“Di peringkat industri dan perniagaan, data dan statistik untuk mereka meneruskan kelangsungan hidup dan terus bersaing dalam bidang mereka adalah perkara teras untuk mereka terus berkembang dalam perniagaan dan industri,” katanya.

Mohd Uzir berkata PADU memanfaatkan kesemua data rakyat yang sedia ada di pelbagai kementerian dan agensi kerajaan setakat ini, bergantung kepada tahap umur individu tersebut, yang mana selama ini penggunaan data tersebut terhad kepada agensi yang berkenaan.

“Kita tidak memusatkan data tersebut di platform PADU, data asal kekal di agensi dan kementerian terbabit. Data yang kita perlukan adalah data yang perlu dicantumkan seperti data yang terkini dan sebagainya,” katanya.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Cadangan Naikkan OPR Untuk Perkukuhkan Nilai Ringgit Bukan Langkah Sesuai – Fahmi

PUTRAJAYA, 21 Feb (Bernama) — Sebarang cadangan menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) bertujuan memperkukuhkan nilai mata wang negara merupakan langkah yang tidak sesuai ketika ini, ia juga akan memberi kesan kepada rakyat, kata Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.

“Saya ambil maklum ada sesetengah pihak beri komen, saya tak pasti sama ada pihak tertentu ini mahu Bank Negara Malaysia (BNM) menaikkan OPR. Saya jangka itu bukan satu perkara yang akan membantu rakyat pada waktu ini.

“Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) cakna mengenai perkara ini dan saya rasa itu bukan langkah baik pada waktu ini. Apapun BNM yang akan putuskan,” katanya yang juga jurucakap Kerajaan Perpaduan.

Beliau berkata demikian dalam sidang media pasca Mesyuarat Kabinet di Kementerian Komunikasi di sini hari ini bagi mengulas sama ada Mesyuarat Jemaah Menteri pada Rabu membincangkan mengenai prestasi semasa ringgit namun Fahmi menjelaskan tiada sebarang perbincangan dibuat mengenainya.

Menurut Fahmi, penjelasan mengenai prestasi ringgit telah diberikan oleh Gabenor BNM Datuk Abdul Rasheed Ghaffour semalam dan Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan baru-baru ini

Abdul Rasheed dalam satu kenyataan dikeluarkan semalam berkata BNM berpandangan bahawa paras ringgit pada masa ini tidak mencerminkan prospek positif ekonomi Malaysia pada masa akan datang dan prestasi ringgit baru-baru ini sama seperti mata wang serantau lain, dipengaruhi oleh faktor-faktor luaran.

Selain itu, mengenai peletakan jawatan tiga pengurusan kanan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Fahmi berkata mesyuarat Jemaah Menteri tidak membincangkan mengenainya.

“Perkara ini tidak dibincangkan. Belum lagi…kami menerima pemakluman terkini, apakah statusnya. Tapi saya percaya Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan (Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin) ada meneliti perkara ini dan sekiranya ada pemakluman nanti, ia akan diumumkan kemudian,” katanya.

Sebelum ini, LTAT menyaksikan peletakan jawatan Ketua Eksekutifnya Datuk Ahmad Nazim Abd Rahman pada 31 Januari lepas diikuti oleh Pengerusi LTAT Jeneral (B) Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor pada 8 Februari dan pada 20 Februari, Pengarah Kanan Strategi LTAT Dayana Rogayah Omar dilaporkan mengemukakan surat peletakan jawatan.

— BERNAMA

TAG : OPR, Fahmi, Anwar, ringgit, LTAT