MAVCOM Arah MYAirline Henti Jualan, Bayar Balik Pengguna Terjejas

KUALA LUMPUR, 12 Okt (Bernama) — Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) telah mengarahkan MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) untuk menghentikan segera sebarang jualan dan tempahan tiket di semua platform tempahan sehingga notis selanjutnya, berikutan penggantungan operasi mengejut oleh syarikat penerbangan itu. 

Dalam kenyataannya, suruhanjaya itu juga menegaskan bahawa MYAirline bertanggungjawab untuk membuat bayaran balik kepada pengguna yang telah membeli tiket penerbangan. 

“MAVCOM sedang berhubung rapat dengan MYAirline bagi menangani isu ini dan menjalankan siasatan ke atas syarikat penerbangan tersebut berdasarkan pelaksanaan semakan dalaman serta aduan diterima antara lainnya berkenaan pembayaran statutori yang tidak dijelaskan kepada para pekerja.

“MAVCOM juga telah mengarahkan MYAirline untuk segera membantu pengguna terjejas termasuk memaklumkan mengenai penggantungan operasi tersebut dan menerbitkan pengumuman tersebut menerusi saluran komunikasi yang tersedia,” katanya.

Kenyataan MAVCOM adalah sebagai mengulas tindakan MYAirline pada pagi ini yang memaklumkan mengenai penggantungan operasinya berkuat kuasa hari ini sehingga diberitahu kelak berikutan tekanan kewangan yang ketara.

Selain itu, MAVCOM berkata pihaknya akan memaklumkan sebarang perkembangan lanjut mengenai operasi MYAirline dalam masa terdekat.

Suruhanjaya terbabit juga bertindak menyediakan talian dan saluran khusus untuk membantu para pengguna yang terjejas akibat penggantungan operasi tersebut.

Pengguna terjejas yang telah membeli tiket penerbangan MYAirline bagi tarikh 12 Oktober 2023 dan selanjutnya diminta menghubungi saluran aduan khas custo[email protected] bagi sebarang pertanyaan dan bantuan. 

Mereka juga boleh menghubungi saluran aduan khusus MAVCOM termasuk hotline pengguna +1800-18-6966 (dalam Malaysia) atau +603-7651 2777 (luar negara), e-mel: [email protected] serta menerusi borang aduan applikasi FlySmart iaitu https://flysmart.my/buat-aduan/, kata suruhanjaya itu. 

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Shell Malaysia Wujudkan Hab Pengecas Berprestasi Tinggi 360kW Pertama Di Malaysia

GENTING HIGHLANDS, 4 Dis (Bernama) — Shell Malaysia Trading Sdn Bhd akan mewujudkan hab pengecas kenderaan elektrik (EV) yang terdiri daripada 10 ruang pengecasan lengkap di Resorts World Genting, bagi menyediakan akses EV di destinasi peranginan utama di Malaysia itu, menjelang awal tahun hadapan.

Menurut Shell Malaysia, hab lengkap dengan pengecas berprestasi tinggi (HPC) ultra-pantas 360kW itu dikuasakan oleh Shell Recharge, penyedia penyelesaian pengecasan EV milik Shell.

“Menerusi kerjasama strategik dengan Porsche Malaysia dan Genting Malaysia Bhd, hab EV ini akan menjadi penambahan baharu kepada rangkaian Shell Recharge EV sedia ada sebanyak 136 stesen pengecas yang terletak di kawasan strategik bandar utama dan di lebuh raya Semenanjung Malaysia, menghubungkan Singapura, Malaysia dan Thailand,” jelasnya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, pada Isnin.

Shell Malaysia memaklumkan bahawa hab pengecasan semua-dalam-satu itu akan memuatkan 10 pengecas yang terdiri daripada empat pengecas berprestasi tinggi 360kW dan enam pengecas AC 22kW.

Semua pengecas disertakan dengan penyambung pengecasan CCS Type 2, yang membolehkan pemandu EV menikmati pengalaman pengecasan yang sangat pantas di puncak bukit, tambahnya.

Sementara itu, pada majlis pemeteraian memorandum persefahaman (MoU) antara Shell Recharge dan Genting Malaysia mengenai projek hab itu di sini, Pengurus Besar Mobiliti, Shell Malaysia, Seow Lee Ming berkata hab HPC di Resorts World Genting akan menjadi permulaan bagi pengembangan e-mobiliti syarikat ke pantai timur.

“(Dalam melangkah maju), kami akan terus menambah (ruang pengecasan EV Shell di Semenanjung Malaysia) memandangkan e-mobiliti adalah antara bidang yang terlibat memandangkan kami berusaha ke arah masa depan yang mampan,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan pemeteraian MoU itu.

Seow berkata pihaknya bekerjasama rapat dengan Porsche Malaysia dan syarikat berasaskan pembuat peralatan tulen (OEM) lain untuk keperluan dan penggunaan terminal pengecasan rumah EV.

“Pada masa ini, terminal pengecasan rumah bukan sebahagian daripada perkara yang terlibat. Ia bergantung kepada keperluan dan sama ada mampan untuk mengecas di rumah namun, kami bekerjasama dengan banyak OEM mengenai perkara ini,” katanya.

— BERNAMA