MAVCOM Arah MYAirline Henti Jualan, Bayar Balik Pengguna Terjejas

KUALA LUMPUR, 12 Okt (Bernama) — Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) telah mengarahkan MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) untuk menghentikan segera sebarang jualan dan tempahan tiket di semua platform tempahan sehingga notis selanjutnya, berikutan penggantungan operasi mengejut oleh syarikat penerbangan itu. 

Dalam kenyataannya, suruhanjaya itu juga menegaskan bahawa MYAirline bertanggungjawab untuk membuat bayaran balik kepada pengguna yang telah membeli tiket penerbangan. 

“MAVCOM sedang berhubung rapat dengan MYAirline bagi menangani isu ini dan menjalankan siasatan ke atas syarikat penerbangan tersebut berdasarkan pelaksanaan semakan dalaman serta aduan diterima antara lainnya berkenaan pembayaran statutori yang tidak dijelaskan kepada para pekerja.

“MAVCOM juga telah mengarahkan MYAirline untuk segera membantu pengguna terjejas termasuk memaklumkan mengenai penggantungan operasi tersebut dan menerbitkan pengumuman tersebut menerusi saluran komunikasi yang tersedia,” katanya.

Kenyataan MAVCOM adalah sebagai mengulas tindakan MYAirline pada pagi ini yang memaklumkan mengenai penggantungan operasinya berkuat kuasa hari ini sehingga diberitahu kelak berikutan tekanan kewangan yang ketara.

Selain itu, MAVCOM berkata pihaknya akan memaklumkan sebarang perkembangan lanjut mengenai operasi MYAirline dalam masa terdekat.

Suruhanjaya terbabit juga bertindak menyediakan talian dan saluran khusus untuk membantu para pengguna yang terjejas akibat penggantungan operasi tersebut.

Pengguna terjejas yang telah membeli tiket penerbangan MYAirline bagi tarikh 12 Oktober 2023 dan selanjutnya diminta menghubungi saluran aduan khas [email protected] bagi sebarang pertanyaan dan bantuan. 

Mereka juga boleh menghubungi saluran aduan khusus MAVCOM termasuk hotline pengguna +1800-18-6966 (dalam Malaysia) atau +603-7651 2777 (luar negara), e-mel: [email protected] serta menerusi borang aduan applikasi FlySmart iaitu https://flysmart.my/buat-aduan/, kata suruhanjaya itu. 

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

MINI Malaysia Lancar 4 Varian Model Baharu Dengan Harga Bermula Daripada RM193,888

PETALING JAYA, 12 Julai (Bernama) — MINI Malaysia, jenama di bawah BMW Malaysia Sdn Bhd melancarkan empat varian model baharu dalam rangkaian Keluarga MINI Baharu, dengan harga bermula daripada RM193,888 seunit.

Jenama automotif premium kompak itu berkata barisan model baharu tersebut menampilkan dua model elektrik sepenuhnya dengan MINI Cooper SE membuat penampilan elektrik sepenuhnya yang pertamanya di Malaysia.

Selain Cooper SE, tiga model baharu yang lain iaitu MINI Countryman SE ALL4, MINI John Cooper Works Countryman ALL4, dan MINI Cooper S telah diperkenalkan sewaktu pameran Malaysia Autoshow 2024 pada Mei lepas.

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia Benjamin Nagel berkata pelancaran Keluarga MINI Baharu akan menunjukkan pelbagai produk yang ditawarkan oleh MINI.

“Produk kami semakin berkembang. Kami mempunyai MINI Cooper dan kini MINI Countryman, dan ia semakin meluas dan akan menarik lebih ramai pelanggan Malaysia.

“Laluan pertumbuhan syarikat akan diteruskan dengan penawaran produk yang lebih meluas, memenuhi semua keperluan daripada enjin petrol kepada kenderaan elektrik sepenuhnya,” katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.

Sementara itu, Naib Presiden MINI Rantau Asia-Pasifik, Eropah Timur, Timur Tengah dan Afrika, Florian Kuenstner berkata pengenalan model baharu ini berperanan sebagai momentum bagi syarikat untuk bergerak ke hadapan di peringkat tempatan dan global pada tahun-tahun yang akan datang.

Kuenstner berkata tahun lepas, MINI berjaya menjual lebih daripada 295,000 unit di seluruh dunia. 

Di Malaysia, lebih daripada 1,750 unit dijual pada 2023, menunjukkan pertumbuhan yang mengagumkan sebanyak 42 peratus tahun ke tahun, katanya.

Model Keluarga MINI Baharu boleh didapati bermula hari ini, dan pelanggan boleh membuat tempahan awal melalui pengedar sah MINI Malaysia di negara ini.

— BERNAMA