3 Cara Mudah Mendapatkan Rumah Di Bawah Harga Pasaran

Adakah anda nampak keuntungan yang bakal anda perolehi sekiranya anda berjaya mendapatkan sebuah rumah di mana ianya di bawah harga pasaran semasa?

Belum dijadikan pelaburan lagi, anda dah kaut untung awal-awal. Berbaloi-baloi rasanya bila berjaya kaut keuntungan dengan rumah di bawah harga pasaran ini.

Namun, bagaimana caranya untuk anda mendapatkan rumah-rumah sebegini? Kalau bercakap sahaja soal untung tetapi masih tidak tahu cara, tiada gunanya juga. Ibarat untung atas angin sahaja.

Tidak dinafikan, rumah-rumah sebegini memang menjadi buruan ramai orang di luar sana. Sememangnya rumah dengan harga sebegini akan memberikan keuntungan berkali ganda.

Jika kena caranya, bijak dalam mengatur strategi pasti rumah yang berada di bawah harga pasaran ini sudah berada dalam genggaman dengan mudahnya.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh diguna pakai untuk anda mendapatkan rumah-rumah yang berada di bawah harga pasaran.

1. Berkawan Dengan Ejen Hartanah

Kenapa perlunya berkawan dengan ejen hartanah? Sebab, mereka-mereka inilah yang akan lebih awal dapat senarai harga-harga rumah yang berada di bawah harga pasaran ini.

Dah nama pun ejen hartanah, sudah semestinya harga-harga rumah ini telah menjadi makanan mereka lebih awal.

Bayangkan, betapa mudahnya urusan anda sekiranya anda berkawan dengan ejen-ejen hartanah ini. Iklan belum dikeluarkan lagi, anda dah tahu lebih awal tanpa perlu berebut dengan persaingan yang cukup sengit dan hebat.

2. Mesra Alam Dengan Jiran

People Communicating – Speech Bubbles

Inilah gunanya hidup berjiran. Janganlah jadi katak bawah tempurung pula. Malu bertanya sesat jalan, malu bercakap sampai ke sudah tidak berumah.

Rajin-rajinkanlah berbual dengan jiran sebelah menyebelah, depan belakang. Mana la tahu ada antara jiran-jiran anda yang ingin menjual rumah mereka.

Elak berbual kosong yang tiada point dan mendatangkan umpatan. Berbual yang memberi manfaat untuk diri sendiri sangatlah digalakkan.

3. Rajin Tengok Iklan

Aerial view of computer laptop on wooden table

Mungkin ada di antara anda, yang sama sekali tiada masa terluang untuk lihat dan belek-belek iklan rumah. Sebab cenderung sangat dengan Facebook.

Apa kata, ubah Facebook kepada rumah. Untung-untung, tuah menyebelahi anda. Nak tengok iklan pun, perlu ada masa juga. Bukan main tengok sahaja.

Waktu paling tepat dan sesuai adalah pada waktu pagi. Waktu ini memang yang terbaik. Boleh jadi, rezeki di pagi hari, anda adalah salah seorang orang yang terawal mendapatkan rumah di bawah harga pasaran. Senyum sampai telinga hingga malam. Tidur pun nyenyak sebab dah berjaya dpatkan rumah di bawah harga pasaran.

Semoga berjaya! Jangan lupa untuk melakukan kajian terlebih dahulu sebelum anda membuat sebarang keputusan untuk membeli rumah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!