3 Cara Mudah Mendapatkan Rumah Di Bawah Harga Pasaran

Adakah anda nampak keuntungan yang bakal anda perolehi sekiranya anda berjaya mendapatkan sebuah rumah di mana ianya di bawah harga pasaran semasa?

Belum dijadikan pelaburan lagi, anda dah kaut untung awal-awal. Berbaloi-baloi rasanya bila berjaya kaut keuntungan dengan rumah di bawah harga pasaran ini.

Namun, bagaimana caranya untuk anda mendapatkan rumah-rumah sebegini? Kalau bercakap sahaja soal untung tetapi masih tidak tahu cara, tiada gunanya juga. Ibarat untung atas angin sahaja.

Tidak dinafikan, rumah-rumah sebegini memang menjadi buruan ramai orang di luar sana. Sememangnya rumah dengan harga sebegini akan memberikan keuntungan berkali ganda.

Jika kena caranya, bijak dalam mengatur strategi pasti rumah yang berada di bawah harga pasaran ini sudah berada dalam genggaman dengan mudahnya.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh diguna pakai untuk anda mendapatkan rumah-rumah yang berada di bawah harga pasaran.

1. Berkawan Dengan Ejen Hartanah

Kenapa perlunya berkawan dengan ejen hartanah? Sebab, mereka-mereka inilah yang akan lebih awal dapat senarai harga-harga rumah yang berada di bawah harga pasaran ini.

Dah nama pun ejen hartanah, sudah semestinya harga-harga rumah ini telah menjadi makanan mereka lebih awal.

Bayangkan, betapa mudahnya urusan anda sekiranya anda berkawan dengan ejen-ejen hartanah ini. Iklan belum dikeluarkan lagi, anda dah tahu lebih awal tanpa perlu berebut dengan persaingan yang cukup sengit dan hebat.

2. Mesra Alam Dengan Jiran

People Communicating – Speech Bubbles

Inilah gunanya hidup berjiran. Janganlah jadi katak bawah tempurung pula. Malu bertanya sesat jalan, malu bercakap sampai ke sudah tidak berumah.

Rajin-rajinkanlah berbual dengan jiran sebelah menyebelah, depan belakang. Mana la tahu ada antara jiran-jiran anda yang ingin menjual rumah mereka.

Elak berbual kosong yang tiada point dan mendatangkan umpatan. Berbual yang memberi manfaat untuk diri sendiri sangatlah digalakkan.

3. Rajin Tengok Iklan

Aerial view of computer laptop on wooden table

Mungkin ada di antara anda, yang sama sekali tiada masa terluang untuk lihat dan belek-belek iklan rumah. Sebab cenderung sangat dengan Facebook.

Apa kata, ubah Facebook kepada rumah. Untung-untung, tuah menyebelahi anda. Nak tengok iklan pun, perlu ada masa juga. Bukan main tengok sahaja.

Waktu paling tepat dan sesuai adalah pada waktu pagi. Waktu ini memang yang terbaik. Boleh jadi, rezeki di pagi hari, anda adalah salah seorang orang yang terawal mendapatkan rumah di bawah harga pasaran. Senyum sampai telinga hingga malam. Tidur pun nyenyak sebab dah berjaya dpatkan rumah di bawah harga pasaran.

Semoga berjaya! Jangan lupa untuk melakukan kajian terlebih dahulu sebelum anda membuat sebarang keputusan untuk membeli rumah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA