6 Tips Sebelum Nak Beli Tanah

Adakah anda mempunyai rancangan untuk membeli tanah tetapi tak tahu bagaimanakah caranya? Mungkin juga telah menerima tawaran penjualan tanah yang sangat murah, namun tidak tahu bagaimana untuk memeriksa status keadaan tanah tersebut?

Jangan risau, mari kami kongsikan cara beli tanah dan panduan yang boleh anda ikut.

1. Tanah Tersebut Bebas Sekatan

Pastikan anda memilih tanah yang tidak mempunyai sekatan. Sekiranya terdapat sekatan, prosedurnya pasti akan lebih rumit dan prosesnya pasti agak lama.

Selain daripada itu, mungkin masalah yang tidak diingini juga akan datang.

2. Pastikan Lokasi Strategik

Photo by Lukas from Pexels

Pastikan kita cari tanah dengan lokasi yang strategik seperti berhampiran sekolah atau di tepi jalan raya. Namun, harganya pasti akan sedikit mahal kan?

Tidak mengapa, janji ia selamat. Daripada terletak jauh ke dalam, jalan pun tiada apatah lagi bekalan elektrik dan kemudahan telefon serta internet.

3. Jangan Tergesa-Gesa

Kita harus ada ilmu dalam membeli tanah terlebih dahulu. Sudah semestinya ia tak sama dengan membeli rumah yang sudah siap atau dalam pembinaan.

Ianya dapat membantu anda untuk membuat penilaian sama ada ianya berbaloi atau tidaak.

4. Buat Semakan Geran

Bagi memastikan anda tidak tertipu oleh penjual tanah, pastikan tanah yang ingin dibeli sememangnya wujud. Buatlah tinjauan ke lokasi sekurang-kurangnya sekali.

Jangan lupa untuk dapatkan salinan geran tanah daripada penjual. Periksa kad pengenalan tuan tanah dan pastikan ianya sama seperti di dalam geran tanah.

5. Buat Semakan Di Pejabat Tanah

Bila dah pergi ke lokasi dan kedudukan sebenar tanah yang ingin dibeli, seterusnya buat semakan pula di pejabat tanah. Ini bagi memastikan kedudukannya adalah tepat dan seperti yang kita lihat dengan mata sendiri.

6. Buat Perjanjian Bertulis

Yang terakhir sekali, pastikan anda membuat perjanjian jual beli secara bertulis.  Kemudian, pastikan untuk mematikan setem bagi menjaga kedua-dua pihak.

Di sini, anda boleh merujuk peguam hartanah yang berpengalaman dalam penjualan dan pembelian tanah.

Terdapat banyak kes penipuan yang melibatkan jual beli hartanah. Semoga dengan adanya panduan ini, dapat juga anda beli tanah idaman yang diimpi-impikan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA