7 Kesilapan Membeli Rumah Yang Ramai Tidak Sedar

Ramai yang melakukan kesilapan semasa membeli rumah dan malangnya, mereka tidak sedar akan perkara itu.

Kesilapan tersebut adalah disebabkan oleh tiadanya ilmu yang mantap mengenai jual beli rumah dan salah dalam membuat keputusan.

Keputusan untuk membeli rumah pertama sememangnya memerlukan kita untuk mengambil kira faktor dan persiapannya kerana ia merupakan sebuah keputusan yang sangat besar dalam hidup kita. 

Proses membeli rumah juga boleh menjadi sesuatu yang sangat mengelirukan sekiranya seseorang itu tidak membuat persediaan daripada awal. 

Dalam artikel ini, kami akan kongsikan 7 kesilapan dalam membeli rumah yang ramai tak tahu dan terlepas pandang. Kesilapan dalam membeli rumah ini penting bagi membantu memudahkan proses pembelian rumah anda kelak.

1. Membuat Pinjaman / Pembiayaan Yang Melebihi Kemampuan Diri Sendiri

Kesilapan yang sering dilakukan oleh masyarakat kita dalam membeli rumah adalah sering membuat pinjaman perumahan yang melebihi kemampuan diri sendiri. Apabila anda membuat pinjaman, pihak bank akan melihat laporan kredit anda dan laporan ini akan menentukan sama ada anda layak atau tidak untuk memohon pembiayaan perumahan tersebut. 

Sekiranya layak, mereka mungkin akan menawarkan anda pinjaman yang lebih tinggi dan jangan sesekali mudah terpedaya dengan pinjaman yang lebih tinggi. 

Jadi, ambil pinjaman yang diperlukan sahaja dan jangan sesekali membebankan diri anda dengan loan yang melebihi kemampuan diri sendiri. Ingat, jadilah pengguna yang bijak dalam membuat keputusan!

2. Tidak Membuat Pemeriksaan Rumah

Kesilapan seterusnya yang sering dilakukan oleh rakyat Malaysia adalah tidak membuat pemeriksaan ke atas rumah tersebut sebelum membelinya. Rumah pilihan anda harus diperiksa dengan teliti agar tiada kerosakan yang akan ditanggung oleh anda kelak. 

Pastikan anda melihat jika ada pendawaian yang rosak, tombol atau tingkap pecah, paip bocor dan lain-lain lagi bahagian yang ada pada rumah tersebut.

Bagi yang membeli rumah subsale, ia boleh dijadikan sebagai senjata untuk anda berunding harga dengan tuan rumah jika terdapat kerosakan pada bahagian rumah tersebut. 

Bagi yang membeli rumah baru, setiap kerosakan pada rumah tersebut akan dibaiki oleh pemaju sebelum anda berpindah. Jangan terlepas pandang ya hal-hal sebegini, anda mempunyai hak anda sendiri.

3. Tidak Memahami Isi Kandungan Dokumen SPA

Ramai diantara kita juga yang menghadapi masalah untuk memahami isi kandungan dokumen SPA yang akan menyebabkan pertikaian akibat salah faham pada isi kandungan dokumen tersebut. 

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk memahami terma dan syarat perjanjian yang terkandung dalam dokumen pembelian rumah, gunakan khidmat peguam yang telah dibayar oleh anda. 

Bak kata pepatah orang dulu-dulu, ‘malu bertanya sesat jalan, malu mengayuh perahu hanyut’.

4. Tidak Mengikut Perkembangan Status Pembelian Rumah Dengan Pihak Bank Atau Peguam

Tidak mengikuti perkembangan status pembelian dengan pihak bank atau peguam sememangnya antara kesilapan yang sering terjadi dalam membeli rumah. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk sentiasa mengikuti perkembangan status pembelian dengan pihak bank dan juga peguam sehingga proses pembelian rumah anda berjaya. 

Sangat penting untuk memastikan anda tidak mengalami sebarang masalah dalam pembayaran pembelian rumah tersebut.

5. Tidak Survey Jenis Rumah Yang Ingin Dibeli

Antara kesilapan yang biasa dilakukan oleh pembeli rumah pertama ialah tidak survey terlebih dahulu mengenai jenis rumah yang ingin dibeli. Anda seharusnya perlu terlebih dahulu mengenal pasti jenis rumah, pinjaman bank dan juga kadar faedah yang ditawarkan. 

Selain itu, anda juga dinasihatkan untuk meneliti rekod pemaju hartanah dengan sepenuhnya bagi mengelakkan rumah anda menjadi projek terbengkalai.

6. Tidak Meninjau Kemudahan Prasarana Yang Disediakan Di Kawasan Perumahan Tersebut

Terdapat juga beberapa pembeli rumah yang melakukan kesilapan dengan tidak meninjau kemudahan prasarana di kawasan perumahan yang ingin dibeli. Jika boleh, luangkan sedikit masa untuk meninjau kemudahan di kawasan tersebut dan mengenalpasti sama ada terdapat kemudahan asas seperti sekolah, LRT, masjid dan sebagainya. 

Selain itu, pastikan line telefon dan internet di kawasan tersebut juga stabil bagi mengelakkan sebarang masalah berlaku kelak.

7. Tidak Menyemak Skor Kredit

Skor kredit adalah salah satu perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan sebelum anda membuat sebarang pinjaman perumahan. Untuk pengetahuan anda, terdapat beberapa pihak yang membuat kesilapan mereka dengan tidak menyemak skor kredit mereka. 

Skor kredit perlu disemak bagi memastikan status kredit berada dalam keadaan baik sebelum membuat pinjaman perumahan. Laporan skor kredit diperlukan oleh pihak bank bagi mengenal pasti sejarah pembayaran balik pinjaman sebelumnya.

Kesimpulannya, 7 kesilapan dalam membeli rumah di atas perlu dielakkan bagi memastikan tiada masalah akan terjadi kelak. Sebelum membeli rumah, rancanglah kewangan anda dengan sebaik mungkin kerana ia sangat penting untuk masa depan yang lebih terjamin. 

Semoga dengan perkongsian ini, dapat membantu anda mengelakkan daripada melakukan kesilapan dalam membeli rumah.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang .

ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

 • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
 • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
 • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
 • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
 • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
 • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
 • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
 • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

 • Akaun Deposit atau Simpanan
 • Rekod pekerjaan
 • Status perkahwinan
 • Kesihatan
 • Rekod jenayah
 • Butiran gaji
 • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

 • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
 • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
 • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
 • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
 • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
 • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA