Berapa Kos Perkhidmatan Pemindahan Rumah Dan Penyewaan Lori Di Malaysia?

Industri logistik merupakan salah satu industri terbesar dan tersibuk di Malaysia. Masih ramai yang tidak sedar akan potensi dalam industri ini.

Penulis secara peribadi pernah menemu ramah pemandu lori yang menawarkan khidmat pemindahan rumah di Lembah Klang.

Apa yang mengejutkan adalah, setiap hari akan ada orang yang keluar dan masuk ke rumah di seluruh Lembah Klang.

Isunya, ada banyak syarikat yang menawarkan servis pemindahan rumah ini. Jika anda Google keyword “sewa lori” sahaja pun anda akan dapati banyak syarikat yang menawarkan perkhidmatan ini.

Orang awam khususnya, agak keliru dan tidak tahu berapa kadar kos perkhidmatan untuk pindah rumah yang berpatutan. Ini tidaklah mengejutkan kerana bukan hari-hari orang pindah rumah.

Ditambah pula dengan pelbagai jenis lori untuk disewa menambah pening kepada orang awam untuk pilih lori yang terbaik dan mampu memuatkan seluruh isi barang rumah mereka dalam satu perjalanan.

Untuk itu, artikel ini akan tunjukkan anda kos perkhidmatan move in/out dan sewa lori di Malaysia.

Perbandingan perkhidmatan pindah rumah ini melibatkan dua syarikat yang popular di Lembah Klang iaitu TheLorry dan The Movers.

Sejarah Ringkas TheLorry

Ditubuhkan lewat tahun 2014 oleh Nadhir Ashafiq dan Chee Hau Goh. Idea awal TheLorry adalah menjadi “Expedia untuk logistik” sebelum menjadi “Uber untuk lori”.

Peringkat awal TheLorry fokus pada segmen business-to-consumer (B2C) sebelum beralih kepada business-to-business (B2B).

Sejarah Ringkas The Movers

Ditubuhkan pada tahun 2011 oleh Sutarthaan Nagalingam selepas 8 tahun bekerja dalam industri pemindahan barang.

Semangat beliau untuk membantu lebih ramai orang menyebabkan The Movers Online ditubuhkan di bawah domain themovers.my pada tahun 2017.

Jenis Pengangkutan Yang Ada

TheLorry menawarkan 5 jenis kenderaan dengan harga serendah RM20 merangkumi :-

 1. 4X4
 2. Van
 3. Lori 1 tan
 4. Lori 3 tan
 5. Lori 5 tan

Manakala The Movers pula menawarkan 3 jenis kenderaan untuk pemindahan rumah dan barang merangkumi :-

 1. Lori 1 tan
 2. Lori 3 tan
 3. Lori 5 tan

Penentu Harga

Sebenarnya, harga sewa lori belum termasuk dengan servis-servis lain yang anda perlukan. Disebabkan itu, jangan terkejut jika harga akhir kos pemindahan barang atau rumah anda lebih tinggi.

Penentu harga untuk pemindahan rumah dan barang melibatkan :-

 1. Saiz Kenderaan yang anda pilih. Untuk pemindahan kecil seperti bilik atau flat, anda boleh sewa lori 1 tan dengan saiz 10′ x 5′ x ‘5. Logiknya, lebih besar sebuah kenderaan itu, lebih mahal harga sewanya.
 2. Tenaga Kerja sememangnya diperlukan untuk melajukan proses pemindahan rumah. Harga untuk tenaga kerja yang akan bantu anda dalam pemindahan rumah biasanya lebih kurang RM70 – RM100 mengikut kepakaran dan skill tenaga kerja itu. Semakin ramai tenaga kerja yang anda perlukan, semakin tinggi kos pemindahan rumah dan barang anda.
 3. Bubble & Shrink Wrap diperlukan jika anda mempunyai aset mudah pecah seperti pinggan mangkuk, piala dan sebagainya. Semua ini adalah kos  tambahan di antara RM15 – RM25 per item. Ini tidak termasuk kotak untuk menyimpan barangan sebelum proses pindah rumah dan barang anda berlaku.
 4. Buka & Pasang Perabot juga merupakan salah satu servis yang popular untuk individu yang mempunyai kabinet dan perabot yang banyak. Untuk pasang 1-2 perabot mungkin tidaklah sesukar mana, tapi andai kata anda ada 20 perabot besar dan kecil, ternyata anda akan perlukan bantuan tambahan dari orang yang berpengalaman.
 5. Insurans sangat penting sekiranya ada barangan berharga yang terlibat dalam proses pemindahan rumah dan barang anda. Fungsi insurans adalah untuk melindungi perabot berharga anda sekiranya berlaku kerosakan atau kehilangan ketika proses pindah rumah.

Perbandingan Kos Perkhidmatan Pemindahan Rumah

Untuk servis TheLorry, kami meletakkan alamat Reflection Residences, Petaling Jaya ke Banjaria Court, Batu Caves dengan jarak 17KM. Untuk harga lori 1 tan, 3 tan dan 5 tan, anda boleh rujuk imej di bawah.

Sumber: TheLorry.com

Perbandingan harga untuk proses pemindahan rumah dan barang adalah di bawah.

Sumber: TheLorry.com

Selepas itu, anda boleh pilih servis tambahan yang anda perlukan seperti :-

 • Boxes
 • Manpower
 • Wrapping
 • Long Push
 • Insurance
 • Stair Carry
 • Assembly/Disassembly

Untuk manpower, anda boleh pilih minimum 1 orang dan maksimum 5 orang.

Sumber: TheLorry.com

Servis assembly/disassembly pula bergantung kepada jenis perabot dan kabinet.

Sumber: TheLorry.com

Jika anda perlukan plastik wrap, anda boleh rujuk imej di bawah.

Sumber: TheLorry.com

Harga kotak untuk membungkus perkakas rumah dan barangan lain pula ada di bawah.

Sumber: TheLorry.com

Berikut merupakan kadar insurans dengan perlindungan maksimum RM10,000 yang anda perlu bayar untuk melindungi barangan anda sepanjang proses pemindahan rumah.

Sumber: TheLorry.com

Harga akhir untuk servis dari TheLorry adalah sekitar RM418 sahaja. Harganya mungkin berbeza mengikut keperluan yang anda perlukan.

Sumber: TheLorry.com

Untuk servis The Movers, kami meletakkan alamat Reflection Residences, Petaling Jaya ke Banjaria Court, Batu Caves dengan jarak 17KM.

Sumber: The Movers

Servis yang digunakan adalah lori 5 tan tanpa manpower.

Sumber: The Movers

Dan harga akhir untuk servis The Movers bagi pemindahan rumah ini adalah RM340.10 sahaja.

Kesimpulannya, perbezaan harga di antara TheLorry dan The Movers tidaklah besar dan hampir sama sahaja.

Dari segi pengalaman pula, TheLorry berjaya memberikan pengalaman yang unik sewaktu membuat tempahan secara online.

Kelebihan The Movers pula adalah, manpower seramai 3 orang sudah termasuk dalam pakej utama servis pemindahan rumah dan barang mereka. Ini mudah untuk orang yang memang memerlukan kudrat tambahan untuk pindah rumah.

Pendapat penulis, sebenarnya tidak kisah anda gunakan servis TheLorry atau The Movers asalkan anda tahu kenderaan yang betul untuk angkut barang dan sediakan wang yang cukup sahaja.

Sekiranya anda sedang mencari servis penghantaran barang (delivery) secara online, anda digalakkan menggunakan platform Delyva.

Delyva merupakan platform online untuk delivery servis di Malaysia yang membolehkan anda buat perbandingan harga & memilih pelbagai jenis kurier untuk penghantaran barang domestik & antarabangsa.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang .

ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!

Previous ArticleNext Article

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA