7 Keunikan Sunway Cassia @ Batu Maung Yang Perlu Anda Tahu

Anda tinggal atau kerja di Pulau Pinang dan sedang tercari-cari hartanah yang ‘hot’? Jom kita tengok 7 keunikan Sunway Cassia @ Batu Maung yang perlu anda tahu.

1. Terletak Di Lokasi Strategik

Tahukah anda bahawa Batu Maung terletak di kawasan yang strategik di Pulau Pinang? Batu Maung terletak berhampiran dengan dua nadi infrastruktur pengangkutan terkenal di Pulau Pinang, iaitu Jambatan Kedua Pulau Pinang (Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah) dan juga Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Dengan siapnya flyover baru di Bayan Lepas pada penghujung tahun lepas, kini lebih mudah dan dekat untuk anda ke Lapangan Terbang dari Batu Maung. Keadaan trafik kini juga menjadi semakin lancar.

Di sini juga terdapat dua kawasan tumpuan pelancong yang popular iaitu Muzium Perang bagi mereka yang nak melihat sendiri peninggalan perang, dan Akuarium Batu Maung bagi mereka yang nak tengok keindahan ikan-ikan. Maklumlah, asal-usul Batu Maung pun kampung nelayan kan?

Selain daripada itu, Batu Maung juga terletak berhampiran dengan Zon Perindustrian Bebas atau Free Industrial Zone yang menempatkan syarikat-syarikat ternama seperti Agilent Technologies, Clarion, Renesas, Osram, Intel, Bosch dan banyak lagi.

Untuk pengetahuan, Batu Maung ni sangatlah dekat dengan Queensbay Mall – iaitu pusat membeli-belah yang sangat happening di Pulau Pinang. Dan bagi mereka yang biasa lalu Lebuhraya Utara Selatan, mesti pernah nampak atau singgah ke Design Village Premium Outlet Mall kan? Ianya hanya terletak berdekatan dengan Jambatan Kedua Pulau Pinang di sebelah seberang. Dan katanya IKEA baru pun akan siap tak lama lagi, cuma perlu menyeberangi Jambatan tersebut dah sampai.

2. Peningkatan Harga Rumah Di Kawasan Sekitar

Nak tahu prestasi sektor hartanah di Batu Maung, kita akan guna laman web Brickz sebagai rujukan; kerana ia mengambil data daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta dan merupakan sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia merekodkan segala transaksi hartanah setelah duti setem bagi Sale and Purchase Agreement telah dibayar.

Sumber: Brickz

Lihat saja betapa meningkatnya harga hartanah di Batu Maung sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Kalau diikutkan kepada trendline hartanah mewah di atas, pada April 2013 ianya berada di paras RM1.1 juta dan meningkat naik ke paras RM1.3 juta pada November 2017.

Kalau diikutkan, trend ini akan berterusan untuk tahun-tahun yang mendatang.

3. Kawasan Eksklusif Rumah Mewah

Kalau nak beli di kawasan yang semakin meningkat naik di Pulau Pinang, sudah pasti tempatnya adalah di Batu Maung. Tengok sendiri harga hartanah landed seperti berikut:

Sumber: Brickz

Secara puratanya, harga median hartanah landed di Batu Maung berharga RM1 juta. Kita ada Sunway Tunas Jaya dengan rumah Teres dan Semi-D berharga RM1.1 juta, dan Sunway Mutiara dengan rumah Semi-D bernilai RM1.38 juta.

Rumah teres di Sunway Tunas Jaya, semasa ianya baru dilancarkan pada tahun 2003 harganya adalah pada paras RM380 ribu, tetapi kini naik sehingga RM1.1 juta.

Begitu juga halnya dengan Sunway Mutiara. Harga semi-D pada waktu pelancaran pada tahun 2005 adalah sekitar RM750,000, dan kini hampir naik sekali ganda pada paras RM1.38 juta.

Dijangkakan semakin banyak hartanah premium akan dibina di sini, menjadikannya ini kawasan yang eksklusif. Siapa duduk di Batu Maung, memang bergayalah. Maklumlah, rumah yang baru ni mempunyai keluasan yang lebih besar jika dibandingkan dengan rumah yang dah berusia. Nama pun rumah baru, dia punya keseronokan pun lain macam bila semuanya baru.

4. Rumah Besar Dengan Tanah Yang Luas

Tadi kita baru cerita bab kawasan Batu Maung itu sendiri, mari kita sentuh bab rumah Sunway Cassia @ Batu Maung pula.

Lihat sajalah gambar-gambar rumah di Sunway Cassia ni:

Ruang tamu dan makan rumah Semi-D yang serba luas
Dapur basah dan kering berasingan
Bilik tidur utama yang lapang dengan ruang almari berasingan

Rumah cantik dengan ruang yang cukup lapang, ditambah pula dengan kawasan tanah yang luas. Balik ke rumah sahaja, terus berada dalam keadaan yang sangat tenang; hilang semua penat setelah seharian bekerja.

5. Ciri-ciri Moden

Rumah yang cantik di Sunway Cassia turut dilengkapi dengan ciri-ciri moden mengikut citarasa terkini. Setiap rumah dipasang dengan Sistem Penggera Rumah Individu, Sistem Pemanas Air Solar dan Butang Panik. Ianya diikuti dengan siling yang tinggi agar dapat memberikan pencahayaan semulajadi yang terang, dan ruang pengudaraan teratur bagi menyejukkan rumah.

Rumah-rumah di sini juga mempunyai 3 ruang tempat letak kereta tanpa tiang, dan ada juga unit terpilih yang mempunyai sehingga 9 ruang letak kereta. Reka bentuk yang moden dan praktikal menjadikan Sunway Cassia unik, dan lain daripada yang lain.

Yang lebih menariknya, Sunway Cassia dikelilingi oleh 3 ekar rimbunan hijau dengan 6 taman landskap. Sebaik saja melangkah masuk menerusi pintu utama, anda akan berasa tenang apabila melalui deretan pokok kelapa di Palm Avenue. Kalau rasa nak berpiknik, singgah saja di Tecoma Lounge di mana ada disediakan meja dan kerusi sambil merasai redupnya di bawah pokok Tecoma yang berwarna-warni. Atau berjalan-jalan di Nature Park, kawasan yang dikhaskan untuk menikmati keindahan semulajadi hutan tropika.

Laluan yang tenang menuju ke puncak Nature Park

6. Dibangunkan Pemaju Yang Berkaliber

Siapa yang tak kenal dengan Sunway Group? Nama yang tidak asing lagi di Malaysia, syarikat Sunway juga tersenarai di Bursa Malaysia. Nak jadi pemilik syarikat Sunway, beli saja saham mereka.

Kalau nak tahu, Sunway Cassia ini dibina oleh Sunway Property yang merupakan salah satu daripada 12 bidang yang diceburi mereka.

Dan Sunway Property pula merupakan nama yang sangat besar dalam sektor hartanah di Malaysia. Bukan sahaja di Malaysia, mereka juga membangunkan hartanah di China, India, Cambodia, Vietnam, Australia dan Singapura.

Di antara projek Sunway Property yang terkenal adalah Sunway City di Kuala Lumpur, Sunway Geolake Residences, Sunway Damansara dan Sunway Velocity di Selangor, Sunway City Ipoh di Perak dan Sunway Cassia dan Sunway Wellesley di Pulau Pinang.

7. Promosi Hebat

Bagi mereka yang tak sabar-sabar nak pindah masuk terus, Sunway Cassia @ Batu Maung ada menyediakan Pakej Perabot Separa Lengkap; dapat kunci boleh terus tinggal di sini. Itu belum masuk promosi-promosi hebat lain untuk bakal pembeli. Memang rugi siapa yang tak beli hartanah yang cukup berpotensi ini.

Sila layari laman web Sunway Cassia atau hubungi mereka di talian 604-684 8000 untuk dapatkan maklumat lanjut dan promosi terkini.

Jemput tengok video di bawah ini dan lihat sendiri keunikannya:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!