7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah

Bagi mereka yang tidak memiliki hartanah sendiri, rumah sublet adalah cara terbaik untuk mereka menjana pulangan lumayan. Sebab itulah kini, ramai yang mula menunjukkan minat untuk memulakan bisnes sublet ini.

Sebelum ini, kita ada bawakan 4 Cara Jana Pendapatan Tanpa Memiliki Hartanah Sendiri Guna Teknik Sublet. Hukumnya adalah haram, tetapi jadi harus sekiranya kita meminta izin tuan rumah untuk memulakan perniagaan sublet ini.

Jom kita tengok 7 langkah penting bagi mereka yang berminat nak mulakan bisnes sublet hartanah ini.

1. Lokasi

Pemilihan lokasi adalah penting bagi menjamin hartanah yang bakal disewakan itu mendapat sambutan. Cari hartanah yang berhampiran dengan kemudahan awam seperti stesen LRT, stesen MRT, pusat membeli-belah dan sebagainya.

Pilih kawasan yang ‘hot’ seperti kawasan tempat pengajian universiti atau kolej.

2. Buat Analisis

Sebelum memilih mana-mana hartanah untuk dijadikan sublet, kita haruslah membuat sedikit research terlebih dahulu. Contohnya, jenis kaedah sewaan yang manakah yang lebih sesuai? Fully furnished? Per head?

Ambil tahu juga berapakah kadar sewaan yang bersesuaian. Ketahui juga jenis unit yang bagaimanakah yang disukai penyewa.

3. Berhubung dengan Pemilik

Ini merupakan di antara langkah yang paling penting. Jangan lupa untuk mendapatkan persetujuan daripada pemilik terlebih dahulu. Berundinglah dengan pemilik agar masing-masing berada dalam keadaan win-win situation.

Jika tak kenal pemilik hartanah tersebut, boleh meminta pertolongan daripada ejen hartanah untuk berunding mengenai hal ini.

4. Perjanjian

Sekiranya pemilik bersetuju dengan tawaran yang kita offer, maka bolehlah sediakan Tenancy Agreement (Perjanjian Sewaan). Catatkan segala terma dan syarat (Terms and conditions) yang dipersetujui di dalamnya.

Kalau boleh ikatlah perjanjian minima selama 3 tahun. Ini bagi kepentingan jangka masa panjang kita juga.

5. Perabot

Anda perlu decide sama ada ingin menyewakan unit tersebut secara fully furnished, partly furnished, mahu pun unfurnished. Sekiranya anda memilih untuk menyediakan perabot, anda boleh membeli perabot terpakai sahaja untuk menjimatkan kos.

Lagipun taklah terkilan sangat kalau perabot itu rosak nanti.

6. Iklan

Ada yang mencadangkan supaya kita mengiklankan unit tersebut 2 minggu lebih awal sebelum dapat kunci rumah. Nak tahu kenapa? Ini bagi mengelakkan unit tersebut kosong tanpa penyewa untuk satu tempoh masa. Kita juga yang rugikan?

Ini kerana kita tetap perlu membayar sewa sebenar kepada pemilik. Tetapi anda tetap boleh mengiklankan unit tersebut setelah selesai segala urusan.

7. Sewa

Setelah selesai segala urusan, bolehlah kita sewakan unit tersebut kepada pihak lain dengan kadar sewaan berpatutan yang kita mahukan. Yang paling penting, tenancy agreement di antara kita dengan penyewa mestilah tidak lebih daripada tempoh tenancy agreemant di antara kita dengan pemilik.

Sebagai contoh, tenancy agreement di antara kita dengan penyewa adalah selama 3 tahun, tetapi tenancy agreement kita dengan pemilik adalah selama 2 tahun sahaja. Itu cari nahas namanya.

Apa-apa pun sebelum terjun dalam bidang sublet haratanah ini, jangan lupa untuk penuhkan ilmu di dada dulu ya? Apa pun, banyakkan bersabar dalam situasi ini, kerana kita perlu menanggung beban dalam melayan kerenah pelbagai penyewa nanti.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PropertyGuru: Kediaman Bertanah Terus Menjadi Pilihan Utama, Namun Kesulitan Kewangan Telah Menjejaskan Permintaan Pembeli Pada Suku Lepas

PropertyGuru Malaysia mengumumkan bahawa Laporan Pasaran Hartanah Malaysia (MPMR) Q2 2022, dikuasakan oleh PropertyGuru DataSense, mencatatkan peningkatan 1.10% QoQ dan 3.64% YoY dalam Indeks Harga Jualan Hartanah Bertanah. Turut direkodkan adalah penurunan sebanyak 1.96% QoQ dalam Indeks Permintaan Jualan Hartanah Bertanah, walaupun mencatatkan peningkatan 5.21% YoY.

Trend dalam pasaran hartanah bertanah ini menunjukkan bahawa kediaman bertanah terus menjadi pilihan utama pembelian, walaupun buat masa ini bakal pembeli rumah terjejas oleh isu kemampuan dan kesulitan kewangan, sekali gus mengakibatkan permintaan yang lebih perlahan.

Shylendra Nathan, Pengurus Negara, Malaysia (PropertyGuru.com.my dan iProperty.com.my) berkongsi, “Walaupun kita perlahan-lahan melihat penambahbaikan dalam pasaran, sentimen pengguna masih terjejas oleh kesan berlarutan pasca COVID-19. Disebabkan kebimbangan terhadap peningkatan inflasi, bakal pembeli rumah lebih berhati-hati, mencari penstabilan semula dan jaminan pekerjaan yang lebih baik dalam iklim ekonomi semasa. Dengan kekurangan insentif kewangan untuk dimanfaatkan, pembeli mungkin teragak-agak untuk meneruskan rancangan pembelian mereka sehingga ekonomi stabil semula.”

Beliau menambah, “Sentimen pengguna dalam pasaran besar kemungkinan akan bertambah baik seiring dengan pemulihan ekonomi negara, yang kami harap dapat dilihat pada tahun ini. Sementara itu, kami dapati potensi untuk permintaan hartanah akan mula pulih pada suku akan datang, kerana rakyat Malaysia yang berkemampuan akan melihat hartanah sebagai lindung nilai terhadap inflasi. Dengan mengambil kira kelebihan nilai tanah, kenaikan harga hartanah bertanah menawarkan margin yang lebih besar untuk naiknilai modal dalam jangka panjang.”

Pasaran Perumahan Terus Berdepan Isu Jumlah Tinggi Unit Tidak Terjual

Menurut Tinjauan Kestabilan Kewangan 2H 2021 Bank Negara Malaysia (BNM), secara keseluruhannya terdapat penambahbaikan nyata dalam sektor ekonomi dan kewangan. Namun begitu, jumlah tinggi hartanah tidak terjual kekal sebagai isu utama bagi industri perumahan. Laporan menyatakan bahawa lebih 180,000 unit dalam pasaran perumahan masih tidak terjual, mencerminkan isu ketidakmampuan sedia ada yang diburukkan lagi oleh pandemik.

Ini konsisten dengan Indeks Bekalan MPMR, dengan trend peningkatan terus berlaku, memperoleh 0.31% QoQ dan 19.10% YoY pada Q1 2022 berdasarkan jumlah keseluruhan hartanah yang disenarai.

Dengan peningkatan inflasi global disebabkan pandemik, pertambahan semula permintaan akan menyebabkan kejejalan komoditi penting seperti bahan mentah, sekali gus mendorong kenaikan harga. Jumlah semasa unit rumah tidak terjual yang tinggi di Malaysia pula boleh menjadi peluang terakhir untuk membeli hartanah sebelum kemungkinan berlakunya kenaikan kos pembinaan.

Indeks Harga Sewa Hartanah Bertingkat Tinggi Meningkat Walaupun Persekitaran Ekonomi Tidak Stabil

Menurut Indeks Harga Jualan Hartanah Bertingkat Tinggi MPMR, harga untuk hartanah berstrata jatuh sebanyak 0.23% QoQ pada Q1 2022 dan hanya mencatatkan kenaikan 0.51% YoY dalam tempoh sama. Walau bagaimanapun, bekalan hartanah bertingkat tinggi terus meningkat sebanyak 3.25% QoQ dan 18.24% YoY. Ini menunjukkan ketidakpadanan harga dengan hasrat pembeli untuk faktor-faktor lain seperti lokasi, kemudahan dan kebolehcapaian.

Walau bagaimanapun, dari sudut sewaan, Indeks Harga Sewa Hartanah Bertingkat Tinggi naik sedikit sebanyak 0.91% QoQ dan meningkat sebanyak 0.20% YoY, manakala Indeks Permintaan Sewa Hartanah Bertingkat Tinggi mencatatkan peningkatan QoQ sebanyak 6.08% dan lonjakan 111.23% YoY pada suku lepas. Ini menunjukkan bahawa bakal pembeli rumah terutamanya mereka yang telah menangguhkan rancangan pembelian buat sementara waktu bagi menunggu penstabilan ekonomi telah mengubah keutamaan mereka kepada menyewa.

“Hasrat pembelian pengguna sedang terjejas buat masa ini, seperti yang dapat dilihat dengan peningkatan dalam Indeks Permintaan Sewa Hartanah Bertingkat Tinggi. Kami telah melihat corak permintaan yang stabil bagi golongan milenial yang menyatakan hasrat terhadap kondominium di lokasi strategik.  Bagaimanapun, kekurangan perolehan dan penanggungan bagi unit bertingkat tinggi ini, walaupun banyak yang tidak terjual, telah menunjukkan ketidakpadanan harga terhadap ‘selera’ semasa pembeli”, sambung Shylendra.

Walaupun terdapat petunjuk optimis yang pasaran akan bertambah baik dan pemulihan beransur-ansur dijangka berlaku pada separuh kedua tahun ini, pembeli rumah terus dihalang oleh ketidakmampuan, ketidakupayaan untuk mendapatkan pembiayaan, jaminan pekerjaan dan kestabilan ekonomi secara keseluruhan. Selain itu, dengan kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR) baru-baru ini oleh Bank Negara Malaysia daripada 1.75% kepada 2%, faedah gadai janji pembeli dan pemilik rumah sedia ada dan masa hadapan akan terjejas, seterusnya melemahkan keyakinan pembelian.

“Disebabkan itu, kita berkemungkinan hanya akan melihat penambahbaikan sentimen pengguna seiring dengan pemulihan persekitaran ekonomi dan ketersediaan inisiatif kerajaan yang akan menghasilkan jaminan kewangan yang lebih baik dalam tempoh ini. Pendekatan “tunggu dan lihat” yang diambil pembeli diburukkan lagi oleh ketidakstabilan politik yang berterusan dan ketidaktentuan dasar ekonomi dan kesihatan, yang terus melembapkan pasaran. Sementara kita menunggu penambahbaikan terhadap faktor-faktor luaran ini, penjual perlu mengambil inisiatif untuk memberi insentif kepada pembeli dengan pakej menarik untuk merangsang pasaran”, kata beliau.

Baca juga :