Bon Kerajaan Malaysia Diturunkan Menjadi Neutral Daripada ‘Bullish’ – DBS Research

Kalau beberapa minggu lepas kita dikejutkan dengan Malaysia Mungkin ‘Hilang’ RM33 Bilion Akibat Terkeluar Daripada World Government Bond Index (WGBI) oleh FTSE Russell, kali ini pihak DBS Research pula menurunkan tahap menurunkan tahap bon kerajaan Malaysia ke paras ‘neutral’, berbanding ‘bullish’ sebelum ini.

Ini berikutan penilaian Malaysian Government Securities (MGS) yang tidak lagi murah dan risiko berkaitan prestasi yang telah meningkat.

Penganalisa DBS Research iaitu Duncan Tan telah menyuarakan kebimbangan berkenaan peningkatan risiko dan ketidaktentuan yang menyelebungi pembangunan masa depan Malaysia, yang bakal melihat MGS dan Ringgit Malaysia didagangkan dengan lebih volatile.

Malaysia Berdepan Lagi RM8 Bilion Aliran Keluar Dana Asing

Dengan FTSE Russell, kita mungkin ‘hilang’ RM33 Bilion, kini dengan pengumuman DBS Research pula kita bakal ‘hilang’ RM8 bilion pula. Katanya dana kekayaan dari Norway bakal membawa keluar wang mereka daripada pasaran negara yang membangun, termasuklah dari Malaysia.

Walaupun bon kerajaan Malaysia berada di tempat ketiga di kalangan negara membangun Asia, prestasi matawang Ringgit Malaysia yang menurun tidak membantu dalam meyakinkan para pelabur untuk melabur di sini.

Sumber:

Bagaimana Reaksi FBMKLCI Terhadap Berita Ini?

Sumber: Trading View

Pasaran saham Malaysia jatuh sejak setahun yang lalu, namun tanda-tanda rebound ada sedikit. Selasa lepas naik 4.89 mata atau 0.30% untuk ditutup pada paras 1642.29 mata.

Jom sama-sama kita tunggu bagaimana reaksi pasaran dengan berita terbaru ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Fakta Pembiayaan Peribadi (Personal Loan) Yang Ramai Tak Tahu

Baik untuk merancang perkahwinan, mengubah suai rumah, bercuti ke destinasi impian atau untuk kes-kes kecemasan; pembiayaan peribadi sering menjadi pilihan untuk menampung kewangan individu. Ia juga merupakan cara yang pantas untuk mendapatkan wang tunai dengan segera.

Namun, dalam masa kita terlalu selesa dengan pembiayaan peribadi ini, penting untuk kita ambil tahu beberapa perkara. Jom kita tengok beberapa fakta mengenai pembiayaan peribadi yang tak ramai orang tahu.

1. Kadar Faedah Tetap

Kadar faedah yang tetap yang ditawarkan oleh pembiayaan peribadi boleh memberikan keuntungan kepada kita sekiranya kita dapat menguruskan kewangan dengan baik. Dengan ini, kita tidak akan berdepan dengan kenaikan bayaran balik atau instalment yang tidak dijangka.

Tempoh yang diperlukan untuk melunaskan hutang pembiayaan peribadi dapat dijangka dengan lebih mudah. Jumlah faedah yang ditetapkan oleh biasanya bergantung kepada bank atau syarikat kewangan yang kita pinjam tadi.

Penting untuk kita tahu berapakah kadar faedah yang telah ditetapkan untuk pinjaman kita.

2. Tempoh Pembayaran Tetap

Photo by Pixabay from Pexels

Kadar dah tetap, tempoh pembayaran balik pembiayaan peribadi pun dah tetap. Ianya ditentukan sebelum pembiayaan tersebut diluluskan.

Jangka masa pembayaran balik inilah, yang akan menentukan berapa instalment bulanan yang kita perlu lakukan.

3. Tidak Bercagar

Pembiayaan peribadi tidak memerlukan kita mencagarkan sebarang aset yang kita miliki seperti rumah atau kereta untuk membuat penebusan sekiranya kita tak mampu bayar balik. Sekiranya kita ingkar untuk membayar balik pembiayaan, bank atau syarikat kewangan tidak boleh menyita rumah atau kereta kita.

Secara amnya, mereka akan menuntut hutang dengan mengemukakan tuntutan terhadap kita, menghantar agensi pemungut hutang ataupun melaporkan pembiayaan yang tertunda kepada biro kredit.

Silap haribulan nama kena blacklist, susah untuk kita apply mana-mana pembiayaan lagi selepas ini.

Sebab ini jugalah, kadar faedah pembiayaan peribadi adalah sedikit tinggi.

4. Sukar Untuk Diperolehi

Image by Jan Vašek from Pixabay

Sebelum memperoleh pinjaman, pihak bank pastinya akan memeriksa kelayakan kita terlebih dahulu. Jumlah pembiayaan peribadi pula bergantung kepada sejarah pembayaran balik dan pendapatan.

Semakin bersih sejarah kredit dan semakin tinggi pendapatan kita, semakin besar jumlah pinjaman yang layak untuk diperolehi.

Kesimpulannya, pembiayaan peribadi adalah fleksibel dan sesuai untuk pelbagai perkara yang mungkin memerlukan kita mempunyai dana tambahan di kala kecemasan. Sebab itulah ianya digunakan oleh ramai orang.

Namun, penting untuk kita fahamkan dulu beberapa perkara ini sebelum terjebak dengan pembiayaan peribadi ini, kerana ramai orang telah muflis disebabkannya.

Sumber Rujukan: YES Bank

Baca juga:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!