Bon Kerajaan Malaysia Diturunkan Menjadi Neutral Daripada ‘Bullish’ – DBS Research

Kalau beberapa minggu lepas kita dikejutkan dengan Malaysia Mungkin ‘Hilang’ RM33 Bilion Akibat Terkeluar Daripada World Government Bond Index (WGBI) oleh FTSE Russell, kali ini pihak DBS Research pula menurunkan tahap menurunkan tahap bon kerajaan Malaysia ke paras ‘neutral’, berbanding ‘bullish’ sebelum ini.

Ini berikutan penilaian Malaysian Government Securities (MGS) yang tidak lagi murah dan risiko berkaitan prestasi yang telah meningkat.

Penganalisa DBS Research iaitu Duncan Tan telah menyuarakan kebimbangan berkenaan peningkatan risiko dan ketidaktentuan yang menyelebungi pembangunan masa depan Malaysia, yang bakal melihat MGS dan Ringgit Malaysia didagangkan dengan lebih volatile.

Malaysia Berdepan Lagi RM8 Bilion Aliran Keluar Dana Asing

Dengan FTSE Russell, kita mungkin ‘hilang’ RM33 Bilion, kini dengan pengumuman DBS Research pula kita bakal ‘hilang’ RM8 bilion pula. Katanya dana kekayaan dari Norway bakal membawa keluar wang mereka daripada pasaran negara yang membangun, termasuklah dari Malaysia.

Walaupun bon kerajaan Malaysia berada di tempat ketiga di kalangan negara membangun Asia, prestasi matawang Ringgit Malaysia yang menurun tidak membantu dalam meyakinkan para pelabur untuk melabur di sini.

Sumber:

Bagaimana Reaksi FBMKLCI Terhadap Berita Ini?

Sumber: Trading View

Pasaran saham Malaysia jatuh sejak setahun yang lalu, namun tanda-tanda rebound ada sedikit. Selasa lepas naik 4.89 mata atau 0.30% untuk ditutup pada paras 1642.29 mata.

Jom sama-sama kita tunggu bagaimana reaksi pasaran dengan berita terbaru ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Kuasa Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Untuk Dapatkan Maklumat Kita? Dan Selamatkah Data Kita?

Musim cukai kembali lagi, ramai yang sudah mula membuat e-filing apabila ianya dibuka pada 1 Mac 2021. Bagi cukai taksiran tahun 2020, pihak LHDN telah memberikan lanjutan 15 hari sehingga 15 Mei 2021 untuk membuat e-filing ini.

Tetapi persoalan yang bermain di minda, apakah kuasa yang pihak LHDN ada untuk mendapatkan maklumat kita?

Jom kita sama-sama ambil tahu mengenainya.

Program Pengumpulan Maklumat

Sumber: Laman Web LHDN

Melalui e-SMUP (Sistem Pengumpulan Maklumat), ianya merupakan program pengesanan dan pematuhan yang dijalankan oleh LHDNM melalui pengumpulan maklumat tambahan seperti maklumat pelbagai punca pendapatan, maklumat pembelian dan pemilikan aset, maklumat keahlian persatuan / kelab dan sebagainya.

Objektif program ini adalah untuk menyokong aktiviti penguatkuasaan dan pematuhan yang dijalankan oleh LHDNM, dan menyediakan maklumat bagi tujuan pembesaran asas cukai.

Seksyen 81, Akta Cukai Pendapatan, 1967 memperuntukkan kuasa kepada LHDNM untuk meminta maklumat.

Sumber: Akta Cukai Pendapatan 1967 (versi dalam talian pada 1 Januari 2019) – mukasurat 259

Agensi Kerajaan/Syarikat swasta/individu dan orang perorangan yang yang dikehendaki untuk membekal maklumat melalui surat/notis di bawah Seksyen 81 Akta Cukai pendapatan 1967, perlu untuk mengemukakan maklumat dalam format softcopy kepada Cawangan LHDNM yang berkenaan dalam tempoh 30 hari dari tarikh notis/surat. Sekiranya memerlukan masa yang lebih panjang untuk menyediakan maklumat tersebut, permohonan untuk melanjutkan tempoh masa pengemukaan boleh dibuat kepada Cawangan LHDNM yang berkenaan.

LHDN juga tertakluk kepada kerahsiaan di bawah Seksyen 138, Akta Cukai Pendapatan 1967, yang memperuntukkan bahawa maklumat terperinci berhubung siasatan itu tidak boleh didedahkan kepada pihak ketiga.

Sumber: Akta Cukai Pendapatan 1967 (versi dalam talian pada 1 Januari 2019) – mukasurat 360-363

Selain dariada itu, pihak LHDN juga mempunyai dasar keselematan mereka tersendiri. Ini adalah penting kerana semakin ramai orang yang beralih ke e-filing, maka mereka kena pastikan data peribadi kita semua adalah selamat.

Dasar Keselamatan

Sumber: Laman Web LHDN

Perlindungan Data

Teknologi terkini termasuk penyulitan data adalah digunakan untuk melindungi data yang dikemukakan dan pematuhan kepada standard keselamatan yang ketat adalah terpakai untuk menghalang capaian yang tidak dibenarkan.

Keselamatan Storan

Semua storan elektronik dan penghantaran data peribadi akan dilindungi dan disimpan dengan menggunakan teknologi keselamatan yang sesuai.

Jom Jalankan Tanggungjawab Sebagai Pembayar Cukai

Dengan tarikh terakhir untuk submit e-filing adalah pada 15 Mei 2021 bagi tahun taksiran cukai 2020, jom kita buat hari ini juga. Boleh layari laman web LHDN di https://ez.hasil.gov.my/CI/.

MyTax, Laman Web Baru LHDN

Terkini, pihak LHDN juga baru melancarkan MyTax dengan pelbagai ciri-ciri menarik bagi memudahkan orang ramai untuk membuat e-filing.

Boleh layari https://mytax.hasil.gov.my/

Baca juga:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!