Apa Perbezaan Takaful Rumah MRTT Dengan MLTT?

Ramai di antara kita yang membuat pembiayaan rumah dengan pihak bank, diwajibkan untuk mengambil satu polisi takaful tambahan. Ada yang kena ambil MRTT, ada pula yang kena ambil MLTT.

Demi memastikan pembiayaan rumah tersebut lulus, kita pun ambil saja tanpa mengambil tahu apa itu MRTT atau MLTT. Ada yang boleh masukkan ke dalam pembiayaan, ada yang perlu bayar guna duit sendiri. Ada yang mempunyai Cash Value, ada pula yang takde apa-apa.

Sudah, camana pulak tu?

Sebab tu kita kena tahu betul-betul apa itu MRTT dan MLTT, serta perbezaan di antara kedua-duanya.

Definisi MRTT dan MLTT

Kita mula dengan yang asas dulu, jom tengok definisinya:

MRTT – Mortgage Reducing Term Takaful atau dalam BM – Takaful Bertempoh Gadai Janji Berkurang

MLTT – Mortgage Level Term Takaful atau dalam BM – Takaful Bertempoh Gadai Janji Mendatar

Reducing di sini bermaksud, perlindungan Takaful akan berkurangan mengikut tempoh pembiayaan rumah kita. Ia bergerak seiring dengan jumlah pembiayaan yang semakin berkurang setiap tahun.

Level pula bermaksud, perlindungan Takaful akan kekal sepanjang tempoh pembiayaan tersebut.

Masih kurang jelas? Itu baru daripada segi istilah, jom kita tengok dengan lebih mendalam lagi.

Mana Lagi Mahal, MRTT ke MLTT?

Ini adalah soalan subjektif, tetapi kalau diikutkan MLTT lebih mahal, sebab jumlah perlindungan yang meningkat saban tahun. Dan MLTT ini tidak boleh dimasukkan ke dalam pembiayaan bank, jadi kena keluar daripada poket sendiri untuk membayarkan. Tetapi MLTT ni dibayar secara ansuran, jadi tak rasa sangat.

Manakala MRTT pula lebih murah, sebab jumlah perlindungan yang semakin berkurang. Dan MRTT ini pula boleh dimasukkan sekali ke dalam pembiayaan dan hanya dibayar sekali saja secara lump sum.

Kita ambil jumlah pembiayaan sebanyak RM200,000 dan tempoh pembiayaan selama 25 tahun sebagai contoh:

1. Contoh Pengiraan MRTT

Jumlah Pembiayaan: RM200,000

Tempoh Pembiayaan: 25 tahun

MRTT: RM10,643.00 bayar lump sum dan boleh dimasukkan ke dalam pembiayaan

Nak tahu sendiri berapa anda perlu bayar? Sila rujuk kalkulator Great Eastern Takaful – MRTT

2. Contoh Pengiraan MLTT

Malangnya, tiada kalkulator umum untuk mengira MLTT ini. Ini disebabkan ia lebih kepada perlindungan takaful yang serba lengkap, bergantung kepada umur, risiko, rider atau add-on dan sebagainya.

Tetapi secara kasarnya, jika kita ambil contoh yang sama dengan jumlah pembiayaan RM200,000 dan tempoh pembiayaan selama 25 tahun, maka MLTT yang perlu dibayar tak sampai pun RM100 sebulan.

Perlindungan Yang Ditawarkan, Mana Lagi Elok?

Anda mesti dah dapat agak kan? Sudah tentu MLTT dapat memberi perlindungan yang lebih komprehensif. Ingat lagi tak awal tadi kita ada jelaskan bahawa perlindungan MLTT kekal sepanjang tempoh pembiayaan? Selain daripada itu, kita juga boleh sertakan sekali Rider seperti Kad Perubatan atau Medical Card ke dalam polisi MLTT ni.

Ini bermakna, jumlah perlindungan sebanyak RM200,000 tadi akan kekal sehingga 25 tahun. Jadi kalau apa-apa berlaku sepanjang tempoh pembiayaan tersebut, kita akan ada duit lebihan kerana jumlah pembiayaan berkurangan setiap tahun, padahal jumlah perlindungan maintain sepanjang 25 tahun.

Katakan 10 tahun MLTT telah berjalan dan jumlah pembiayaan hanya tinggal RM150,000, perlindungan masih RM200,000. Kalau apa-apa berlaku, rumah habis bayar, ada duit lebih lagi untuk waris.

Bukan itu sahaja, MLTT turut mempunyai Nilai Tunai atau Cash Value. Jadi rumah pun dapat, pampasan pun dapat.

Ringkasan MRTT versus MLTT

Untuk memudahkan pemahaman kita, boleh rujuk kepada perbandingan di bawah. Lepas ni senanglah nak buat keputusan.

Sumber Rujukan: Afyan.com dan Hartabumi

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Beli Kondo Atau Townhouse? Ini Perbandingannya

Dilema kebanyakan pelabur hartanah bila masuk soal jenis hartanah tidak pernah berkesudahan.

Ada banyak teori yang mengatakan rumah jenis kondominium lebih menguntungkan berbanding rumah jenis townhouse.

Begitu juga sebaliknya.

Buat pengetahuan anda, kediaman jenis kondominium pada kebiasaannya adalah unit bertingkat mewah yang terletak di kawasan ‘commercial viable’ dan sesuai untuk didiami atau dilaburkan.

Baca : Pasaran Lelong Meriah Sejak Mac 2020 Lagi, Ini 3 Sebabnya

“Hartanah di kawasan commercial viable atau komersil berdaya maju lazimnya lebih mahal kerana wujud pelbagai booster dalam radius 1KM yang meningkatkan nilai hartanah”

Status geran bagi kediaman jenis kondominium di kawasan bandar yang berdekatan dengan pusat komersial adalah pegangan bebas (freehold).

Manakala townhouse atau rumah bandar merupakan kediaman moden bertingkat dan biasanya merangkumi 2 atau tiga unit berbeza dalam satu bangunan.

Biasanya dibina di township baru di pinggiran bandar dengan fokus kehidupan berkomuniti.

Baca : 7 Township Pilihan Ramai Di Lembah Klang

Ada juga townhouse yang dibina di kawasan primer dan lokasinya terletak berdekatan dengan pusat komersial.

Status gerannya berbeza, ada yang memegang status pegangan bebas (freehold) dan juga pegangan pajakan (leasehold).

Baca : Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)

Untuk itu, artikel kali ini bakal membincangkan secara terperinci 6 elemen utama yang membezakan hartanah kediaman jenis kondominium dan townhouse atas kapasiti pelaburan hartanah.

1. Pemilikan

Kondominium – Anda hanya memiliki bahagian dalam kondo. Bangunan dan perkarangan kondominium dimiliki oleh persatuan atau Joint Management Body (JMB)

Townhouse – Anda memiliki tanah, kawasan dalaman serta halaman rumah.

Baca : Teknik Kenal Pasti Lokasi Sesuai Beli Rumah Untuk Hidup Berkeluarga

2. Pihak Bertanggungjawab

Kondominium – Pengurusan fasiliti dan penyelenggaraan bangunan, dalaman dan pekarangan kondominium di bawah seliaan JMB.

Townhouse – Persatuan Penduduk bertanggungjawab atas penyelenggaraan luaran dan persekitaran kediaman dan bukan dalaman kediaman.

3. Keselamatan

Photo by Thomas Windisch from Pexels

Kondominium – Tahap keselamatan unit kondominium adalah lebih tinggi kerana dilengkapi dengan CCTV, pintu automatik dan pengawal keselamatan.

Townhouse – Anda bertanggungjawab sepenuhnya atas keselamatan kediaman anda dan perlu memasang sendiri CCTV.

4. Struktur

Kondominium – Kediaman jenis kondominium biasanya adalah bertingkat – tingkat dengan fasiliti lif.

Townhouse – Kediaman jenis townhouse lazimnya adalah dari jenis landed atau bertingkat dan dilengkapi dengan tangga dan kadangkala lif.

Baca : Rumah Landed Tapi Strata? 5 Perkara Anda Perlu Tahu

5. Fasiliti

Kondominium – Dilengkapi dengan fasiliti seperti gymnasium, kolam renang, gelanggang tenis, dewan, surau, parkir dan ruang runcit.

Townhouse – Kebanyakan townhouse hari ini dilengkapi dengan dewan, surau, trek jogging dan taman permainan.

Baca : Gaji Bawah RM3,000 Boleh Miliki Townhouse RM42,000? Ini Hartanahnya

Kediaman jenis kondominium adalah lebih kompleks berbanding townhouse kerana memerlukan penyelenggaraan fasiliti secara konsisten.

Selain itu, wujud persaingan di antara pasaran semasa dan mendatang untuk unit dengan keluasan yang mungkin lebih besar.

Manakala kediaman jenis townhouse secara jujurnya lebih mudah disewakan kepada golongan berkeluarga.

Tiada baik atau buruk di antara kedua – dua jenis kediaman ini untuk pelaburan hartanah.

Baca : Boleh Ke Dapat Cashflow & Capital Gain Serentak Dalam Hartanah?

Daripada segi harga dan potensi, kediaman jenis townhouse dilihat lebih baik untuk pelaburan hartanah jenis cashflow atau capital gain ekoran keluasan tanah dan kebebasan yang diperoleh pemilik dan penyewa kediaman.

Sumber Rujukan: Diffen

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 13 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Majalah Labur