Apa Perbezaan Takaful Rumah MRTT Dengan MLTT?

Ramai di antara kita yang membuat pembiayaan rumah dengan pihak bank, diwajibkan untuk mengambil satu polisi takaful tambahan. Ada yang kena ambil MRTT, ada pula yang kena ambil MLTT.

Demi memastikan pembiayaan rumah tersebut lulus, kita pun ambil saja tanpa mengambil tahu apa itu MRTT atau MLTT. Ada yang boleh masukkan ke dalam pembiayaan, ada yang perlu bayar guna duit sendiri. Ada yang mempunyai Cash Value, ada pula yang takde apa-apa.

Sudah, camana pulak tu?

Sebab tu kita kena tahu betul-betul apa itu MRTT dan MLTT, serta perbezaan di antara kedua-duanya.

Definisi MRTT dan MLTT

Kita mula dengan yang asas dulu, jom tengok definisinya:

MRTT – Mortgage Reducing Term Takaful atau dalam BM – Takaful Bertempoh Gadai Janji Berkurang

MLTT – Mortgage Level Term Takaful atau dalam BM – Takaful Bertempoh Gadai Janji Mendatar

Reducing di sini bermaksud, perlindungan Takaful akan berkurangan mengikut tempoh pembiayaan rumah kita. Ia bergerak seiring dengan jumlah pembiayaan yang semakin berkurang setiap tahun.

Level pula bermaksud, perlindungan Takaful akan kekal sepanjang tempoh pembiayaan tersebut.

Masih kurang jelas? Itu baru daripada segi istilah, jom kita tengok dengan lebih mendalam lagi.

Mana Lagi Mahal, MRTT ke MLTT?

Ini adalah soalan subjektif, tetapi kalau diikutkan MLTT lebih mahal, sebab jumlah perlindungan yang meningkat saban tahun. Dan MLTT ini tidak boleh dimasukkan ke dalam pembiayaan bank, jadi kena keluar daripada poket sendiri untuk membayarkan. Tetapi MLTT ni dibayar secara ansuran, jadi tak rasa sangat.

Manakala MRTT pula lebih murah, sebab jumlah perlindungan yang semakin berkurang. Dan MRTT ini pula boleh dimasukkan sekali ke dalam pembiayaan dan hanya dibayar sekali saja secara lump sum.

Kita ambil jumlah pembiayaan sebanyak RM200,000 dan tempoh pembiayaan selama 25 tahun sebagai contoh:

1. Contoh Pengiraan MRTT

Jumlah Pembiayaan: RM200,000

Tempoh Pembiayaan: 25 tahun

MRTT: RM10,643.00 bayar lump sum dan boleh dimasukkan ke dalam pembiayaan

Nak tahu sendiri berapa anda perlu bayar? Sila rujuk kalkulator Great Eastern Takaful – MRTT

2. Contoh Pengiraan MLTT

Malangnya, tiada kalkulator umum untuk mengira MLTT ini. Ini disebabkan ia lebih kepada perlindungan takaful yang serba lengkap, bergantung kepada umur, risiko, rider atau add-on dan sebagainya.

Tetapi secara kasarnya, jika kita ambil contoh yang sama dengan jumlah pembiayaan RM200,000 dan tempoh pembiayaan selama 25 tahun, maka MLTT yang perlu dibayar tak sampai pun RM100 sebulan.

Perlindungan Yang Ditawarkan, Mana Lagi Elok?

Anda mesti dah dapat agak kan? Sudah tentu MLTT dapat memberi perlindungan yang lebih komprehensif. Ingat lagi tak awal tadi kita ada jelaskan bahawa perlindungan MLTT kekal sepanjang tempoh pembiayaan? Selain daripada itu, kita juga boleh sertakan sekali Rider seperti Kad Perubatan atau Medical Card ke dalam polisi MLTT ni.

Ini bermakna, jumlah perlindungan sebanyak RM200,000 tadi akan kekal sehingga 25 tahun. Jadi kalau apa-apa berlaku sepanjang tempoh pembiayaan tersebut, kita akan ada duit lebihan kerana jumlah pembiayaan berkurangan setiap tahun, padahal jumlah perlindungan maintain sepanjang 25 tahun.

Katakan 10 tahun MLTT telah berjalan dan jumlah pembiayaan hanya tinggal RM150,000, perlindungan masih RM200,000. Kalau apa-apa berlaku, rumah habis bayar, ada duit lebih lagi untuk waris.

Bukan itu sahaja, MLTT turut mempunyai Nilai Tunai atau Cash Value. Jadi rumah pun dapat, pampasan pun dapat.

Ringkasan MRTT versus MLTT

Untuk memudahkan pemahaman kita, boleh rujuk kepada perbandingan di bawah. Lepas ni senanglah nak buat keputusan.

Sumber Rujukan: Afyan.com dan Hartabumi

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA