Ketahui Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Yang Berbeza Sebelum Beli Rumah

Akan timbul masalah terhadap rumah yang kita beli sekiranya kita tidak tahu jenis hak milik tanah tersebut. Bukan apa, ramai pemilik rumah tidak ambil peduli akan jenis hak milik tanah rumah yang ingin dibeli mereka.

Tahukah anda, sebenarnya jenis hak milik tanah ini akan mempengaruhi tempoh milikan, tempoh pindah milik dan juga kelayakan pinjaman?  Terdapat banyak jenis hak milik tanah yang perlu kita tahu, jom lihat dan semak satu persatu.

#1 Penggunaan Tanah

Pembinaan tanah kediaman atau komersial penting untuk kita tahu, kerana ia melibatkan kos yang perlu kita keluarkan. 

Sekiranya rumah dibina di atas tanah komersial, kos utiliti dan cukai yang perlu anda bayar adalah sedikit mahal kerana ia adalah lot komersial yang turut mempunyai kedai dan restoran.

Kalau tanah tersebut dibina di atas tanah kediaman, kadarnya adalah rendah berbanding tanah komersial.

#2 Hartanah Freehold Atau Leasehold

Kita perlu fahami konsep Freehold dan Leasehold terlebih dahulu, supaya kita faham status hartanah tersebut dan membuat perbandingan yang sewajarnya sebelum membuat pembelian.

Freehold adalah hartanah milikan tetap iaitu setelah anda membelinya, ia milik anda selamanya. Ia akan bertukar menjadi milik kerajaan jika kerajaan mendapatkan hartanah tersebut semula melalui akta tertentu. Proses pindah milik hartanah berstatus Freehold mengambil masa yang pendek (dalam 3 bulan) dan mudah.

Leasehold adalah hartanah yang dipajak untuk tempoh tertentu contohnya 99 tahun. Selepas tamat tempoh tersebut, kita perlu membayar premium untuk memperbaharuinya. Jika gagal berbuat demikian, akan menyebabkan hartanah kita akan diambil oleh kerajaan negeri semula. Proses pindah milik tanah leasehold mengambil masa yang lebih lama berbanding freehold. (setahun atau lebih)  

Iklan

#3 Hartanah Lot Bumiputera Atau Rizab Melayu

Apabila pihak pemaju membina lot perumahan, pihak kerajaan akan menetapkan sebahagian daripadanya akan diperuntukkan sebagai lot bumiputera yang boleh dijual kepada kaum bumiputera sahaja.

Status rizab melayu pula adalah lot hartanah khas untuk dijual kepada kaum melayu sahaja. Walaupun tanah jenis freehold atau leasehold, ia mungkin berstatus rizab melayu.

#4 Jenis Hak Milik: Master Title, Strata Atau Individual

Master title adalah hartanah yang belum dipecahkan bahagiannya lagi di mana pemaju memiliki hartanah tersebut. Sekiranya kita membeli hartanah master title, agak sukar juga untuk pemaju memindah milik tanah tersebut. Kita terpaksa tunggu dan mengikuti prosedurnya. Ia adalah proses yang mengambil masa yang lama.

Sekiranya tanah master title telah dipecahkan dan dipindah milik kepada pemilik rumah, ia digelar hak milik strata. Sebagai contoh, pangsapuri, townhouse, kondominium dan beberapa jenis rumah atas tanah ada yang digelar sebagai hak milik strata.

Hak milik individu pula bagi rumah landed seperti teres, semi-D atau banglo, dan ianya boleh dijual dengan cepat.

Begitulah jenis hak milik tanah yang perlu kita ketahui sebelum membeli rumah. Buatlah pilihan yang bijak supaya tidak menyesal dan sukar di kemudian hari. 

Pilihlah tanah jenis freehold atau leasehold asalkan ia memudahkan urusan anda. Sekiranya sukar membuat keputusan, boleh dapatkan khidmat nasihat daripada ejen hartanah.

Sumber: Arif Hussin

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Micro House DBKL RM100 Sebulan, Mula Terima Kemasukan

Masih ingat lagi perkhidmatan Perumahan Bandar ataupun micro house yang disediakan pihak DBKL yang pernah viral suatu ketika dahulu? Atau ini merupakan kali pertama anda dengar mengenainya?

Inisiatif ini nampaknya telah terlaksana apabila Perumahan Bandar DBKL ini telah menerima kemasukan pertama pada hari Selasa, 15 Oktober 2019. Inisiatif ini telah dibuka sejak 20 Ogos yang lalu dan menerima melebihi 200 permohonan daripada penyewa secara online.

Apa yang lebih menarik adalah, pihak DBKL komited dalam membantu golongan belia B40 yang menghadapi kesukaran mencari bilik sewa ketika bekerja di sekitar ibu kota dengan memperuntukkan kira-kira RM7 juta untuk mengubah suai bahagian dalaman dua blok tujuh tingkat premis di Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR) tersebut.

This image has an empty alt attribute; its file name is Micro-House-DBKL-RM100-Sebulan-Mula-Terima-Kemasukan2.jpg

Sewaan pula mengikut bilangan katil yang disediakan di setiap bilik. Terdapat dua jenis bilik iaitu bilik yang mempunyai empat dan enam katil.

Kadar sewaan serendah RM100 sebulan tersebut termasuklah penggunaan elektrik dan air dan sewaannya adalah bersifat sementara, di mana penyewa hanya dibenarkan menyewa untuk tempoh 12 ke 18 bulan sahaja.

Kemudahan asas seperti katil dan almari turut disediakan, selain meja makan dan kerusi yang dapat membantu golongan berpendapatan rendah ini untuk mempunyai tempat tinggal sendiri yang sementara.

Memandangkan konsepnya adalah sewaan bersifat sementara, golongan berpendapatan rendah khususnya anak-anak muda yang baru memasuki alam pekerjaan serta belum berkahwin diberi keutamaan.

Syarat Penyewaan Perumahan Bandar DBKL

 • Warganegara Malaysia
 • Bujang
 • Berumur 18 tahun sehingga 35 tahun
 • Pendapatan bulanan tidak melebihi RM2,000 sebulan (mengikut kadar bantuan BSH 2019)
 • Bekerja di Wilayah Persekutuan
 • Keutamaan kepada mereka yang berasal dari luar Kuala Lumpur dan menetap melebihi 25KM radius dari Perumahan Bandar DBKL
 • Tidak mempunyai kereta
 • Tidak memiliki rumah
 • Terbuka kepada golongan yang bekerja sahaja (Pelajar tidak layak)

Penyewa Perumahan Bandar DBKL ini boleh menambah apa-apa sahaja keperluan yang dibenarkan seperti meja, kerusi mahu pun rak kecil dalam ruang mereka.

Tidak ketinggalan, kemudahan yang turut ditawarkan bagi keselesaan penyewa adalah tempat letak basikal, tempat letak motosikal, ruang santai, pejabat penyelia, ruang membaca, dobi, pantri, surau dan juga tandas.

Penyewa yang berada dalam kategori Orang Kurang Upaya (OKU) pula ditempatkan di tingkat bawah bagi memudahkan pergerakan mereka.

Iklan

Akan tetapi, penyewa Perumahan Bandar DBKL ini tidak dibenarkan untuk memasak dalam premis masing-masing.

Konsep micro housing kini tidak lagi asing dan pemaju hartanah di luar negara seperti Hong Kong dan Singapura berlumba-lumba membina kediaman kategori ini.

Para arkitek dan pereka dalaman di Hong Kong berjaya menawarkan apartmen dengan keluasan kurang daripada 500 kaki persegi dan ada juga yang hanya berkeluasan 300 kaki persegi, bagi memuatkan sebuah keluarga di dalam kediaman tersebut.

Hal ini berbeza dengan Singapura di mana sungguhpun keluasan tanah di Singapura adalah lebih kecil berbanding Hong Kong, kerajaan Singapura telah menetapkan bahawa keluasan minimum sebuah kediaman adalah sekitar 915 kaki persegi.

Untuk rekod, flat terkecil yang dibina di Hong Kong adalah 123 kaki persegi yakni lebih kecil daripada keluasan parkir kereta.

Isu golongan berpendapatan rendah yang tidak mampu memiliki kediaman sendiri, perlu dipandang dengan lebih serius bukan sahaja oleh pihak Kerajaan bahkan daripada pihak pemaju sendiri.

Suka atau tidak, kita tidak boleh menafikan terdapat golongan yang benar-benar tidak berkemampuan untuk memiliki hartanah dan memperoleh pendapatan isi rumah kurang daripada RM3,200 sebulan. Istilahnya adalah miskin bandar, bukan lagi miskin tegar.

Semoga inisiatif Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam membantu golongan berpendapatan rumah khususnya anak-anak muda ini, diikuti Pihak Berkuasa Tempatan negeri lain di Malaysia.

Sumber Rujukan: DBKL

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

5 Punca Pelaburan Hartanah Gagal

Sedar tidak sedar, trend budaya memiliki hartanah semakin meningkat naik di kalangan rakyat Malaysia sejak beberapa tahun kebelakangan ini dengan kewujudan pelbagai portal hartanah online.

Bahkan pelaburan dalam hartanah telah menjadi begitu sinonim di kalangan rakyat Malaysia dan bilangan pelabur hartanah tempatan di Malaysia juga telah meningkat sejak dua dekad yang lalu.

Pelaburan hartanah boleh dikatakan sebagai pelaburan yang paling berisiko tinggi di antara semua pelaburan yang lain dan antara yang paling tinggi kadar keuntungannya.

Baca : 5 Sebab Pelaburan Hartanah Adalah Pelaburan Terbaik

Mungkin mereka mencari jalan untuk mencapai financial freedom atau mungkin juga mereka ingin mencapai nikmat kekayaan melalui pelaburan hartanah.

Ada yang senyap-senyap berjaya dan ada juga yang senyap – senyap diisytihar muflis. Ada yang melabur untuk mendapat hasil sewaan bulanan dan ada yang melabur untuk flip di masa hadapan.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah. Ini 9 Perbandingannya

Pelaburan hartanah bukanlah jalan singkat untuk cepat kaya, dan hanya sesuai untuk orang yang berjiwa besar dan mempunyai kesabaran yang tinggi.

Untuk itu, bagi membantu lebih ramai rakyat Malaysia melabur dan berjaya dalam hartanah, kita perlu mengenal pasti punca pelaburan hartanah itu gagal supaya menjadi pedoman dan pengajaran di masa hadapan.

Jom kita sama-sama tengok 5 punca pelaburan hartanah gagal seperti berikut.

1. Tidak Ikut Harga Pasaran Semasa

Buat masa ini harga rumah di Malaysia mengalami penurunan yang sederhana dan trend ini dijangka berterusan sehingga tahun 2020.

Ramai pelabur hartanah menjangkakan trend harga rumah akan terus naik  sekurang-kurangnya 3% setahun dan tidak akan turun pada tahun 2014 dan kenyataan ini ternyata salah sama sekali.

Baca : 8 Saham Pelaburan Hartanah Di Malaysia

Trend harga rumah meningkat sepanjang 2009 sehingga 2014 menyebabkan ramai pelabur gagal mengkaji harga semasa menyebabkan ada di antara mereka menjual/ menyewa hartanah mereka pada kadar lepas yang lebih mahal dan tidak mengikut harga pasaran.

Jika harga rumah teres di Kota Damansara pada tahun 2014 adalah RM550,000, harganya mungkin berbeza pada tahun 2019.

Apabila kita menjual atau menyewakan hartanah di atas harga pasaran semasa, hartanah kita berisiko tinggi untuk tidak dijual atau disewakan kepada orang lain.

2. Kosong Tanpa Penyewa

Di antara risiko terbesar pelabur hartanah adalah apabila hartanah mereka gagal disewakan atau berlaku kekosongan penyewa untuk satu tempoh.

Kes ini kerap terjadi apabila kita menyewakan hartanah kepada pelajar di IPTA dan IPTS. Langkah yang lebih bijak adalah dengan mencari penyewa baru sebelum tamat kontrak sewaan.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Iklan

Isu ini juga kerap terjadi kepada pelabur hartanah yang mempunyai homestay, chalet, resort dan hotel di kawasan peranginan.

Hartanah yang terlalu kerap kosong tanpa penyewa menganggu aliran wang tunai, sekaligus menjadi punca pelaburan hartanah kita gagal.

3. Modal

Sebahagian besar daripada pelabur hartanah yang mengalami masalah modal adalah kerana pengurusan kewangan yang lemah.

Baca : Jenis Pasaran Hartanah

Pelaburan hartanah memerlukan kita mempunyai aset mudah cair bagi menampung kos-kos lain seperti cukai pintu, cukai tanah, cukai pentaksiran hartanah, bayaran ansuran bulanan dan bayaran bil utiliti.

Kita perlu melihat pelaburan hartanah sebagai satu perniagaan, dan solusi terbaik adalah dengan menyediakan tabung atau dana kecemasan bagi menampung modal pusingan pelaburan hartanah anda.

4. Kerosakan Pada Hartanah

Terdapat pelbagai risiko kerosakan yang boleh berlaku kepada hartanah kita seperti kebakaran, kecurian, defect, vandalisme dan bencana alam.

Baca : Apa Itu Airbnb? Juga Ada Fakta Menarik Airbnb

Risiko lain adalah kerosakan yang dilakukan penyewa yang menyewa hartanah kita seperti kerosakan pada perabot, alat elektronik dan perkakas rumah.

Solusi yang terbaik adalah dengan melanggan polisi takaful dalam menguruskan sebarang kerosakan hartanah kita dan mewajibkan penyewa untuk membayar wang deposit bagi menampung sebarang kerosakan terhadap hartanah kita.

5. Pulangan Lambat

Ramai pelabur hartanah di luar sana yang bermula dengan aliran wang tunai negatif dan ada juga yang hanya mendapat keuntungan serendah RM50 sebulan selepas ditolak segala kos dan komitmen hartanah.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah Di Malaysia

Dalam pelaburan hartanah, hasil pulangan kadangkala sememangnya lambat, dan berkemungkinan memakan masa bertahun-tahun lamanya untuk kita benar-benar untung daripada hartanah yang kita miliki.

Cepat atau lambat, pulangan hasil hartanah sangat dipengaruhi oleh :-

 • Jenis pelaburan hartanah yang diceburi
 • Lokasi hartanah
 • Jenis hartanah
 • Harga jualan atau kadar sewaan

Dalam dunia ini, tiada pelaburan yang tidak mempunyai sebarang risiko. Risiko terbesar adalah apabila kita tidak membuat sebarang kajian dan strategi untuk pelaburan hartanah.

Baca : 3 Sumber Pendapatan Melalui Pelaburan Hartanah

Dengan kajian dan strategi yang betul, tidak mustahil untuk kita mencapai financial freedom melalui pelaburan hartanah.

Merancanglah dengan baik dan teliti kerana masa depan itu dibeli oleh masa sekarang. Gagal merancang itu bermakna, kita merancang untuk gagal.

Iklan

Rumahku Syurgaku, Tapi Rumah Awak Patuh Syariah Tak?

“Rumahku Syurgaku”, ayat yang sering disebut-sebut oleh semua orang. Tapi, sejauh manakah rumah kita menjadi syurga buat kita?

Mendengar ceramah Imam Muda Ashraf baru-baru ini, saya terpanggil untuk menulis tentang rumah patuh syariah. Rumah adalah keperluan asas untuk melengkapkan kehidupan kita. Rumah adalah tempat privasi untuk berehat dan juga sebuah tempat perlindungan. Kebiasaanya, dalam isu pembelian rumah kita sering pertimbangkan halal-haram dari sudut pembiayaan perumahan. Kita menolak pinjaman konvensional kerana ianya tidak patuh syariah.

Namun, kita terlupa untuk melihat dari sudut pembinaan sesebuah rumah itu. Apa yang biasa kita lakukan ialah mengira berapa jumlah bilik, keluasan dan ada juga yang menitikberatkan tentang ‘feng shui’ rumah tersebut. Selain daripada itu, kita juga mementingkan tentang infrastruktur dan kemudahan yang lengkap serta jarak yang dekat ke tempat kerja.

Islam Pun Ada Kriterianya Sendiri

Betul la tu kriteria-kriteria yang kita tetapkan untuk mebeli atau membina sebuah rumah, namun tahukah anda bahawa Islam juga telah meyediakan garis panduan untuk asas rekabentuk bagi ruang kediaman?  Jom kita fahami tiga konsep utama semasa memilih atau membina rumah.

1. Konsep Perhubungan

a) Hubungan individu

Seseorang individu perlu diberikan ruang peribadi dan terlindung untuk melakukan aktiviti harian seperti mandi, bersolat, membuat kerja-kerja peribadi dan sebagainya.

b) Hubungan Kekeluargaan

i) Tanggungjawab terhadap ibu bapa

Anak-anak (terutamanya anak lelaki) dipertanggungjawabkan untuk menjaga hubungan dengan ibu bapa lebih-lebih lagi apabila orang tua tidak sihat atau terlantar sakit.

Sebuah rumah harus mempunyai ruang bersesuaian untuk:

 • memandikan orang tua yang sakit
 • ruang untuk mereka beribadah
 • kemudahan lain untuk orang kurang upaya seperti ruang untuk laluan kerusi roda dan sebagainya.

ii) Penambahan bilangan ahli keluarga

Bilik atau ruang secukupnya perlu difikirkan lebih awal untuk pelan jangka masa panjang seperti apabila berlakunya penambahan bilangan ahli keluarga. Ini bukan hanya tertakluk kepada kelahiran anak sahaja, malah kehadiran menantu atau ibubapa yang bakal tinggal sebumbung. Dalam Islam, anak lelaki dan perempuan WAJIB dipisahkan tempat tidur apabila salah seorang daripada mereka menjangkau usia 10  tahun.

Selain daripada itu, ruang sewajarnya harus diberikan kepada pembantu rumah yang diambil bekerja. 

iii) Ahli keluarga yang bermalam atau berziarah

Sesebuah rumah kediaman harus mampu menampung kehadiran tetamu dari kalangan ahli keluarga yang datang melawat. Apabila tiba musim cuti sekolah atau sambutan perayaan, kemungkinan saudara yang sudah berkeluarga akan datang menziarah. Mereka ini juga perlukan privasi dan ruang tersendiri untuk menukar pakaian, mandi, tidur dan sebagainya.

c) Hubungan Kejiranan

Iklan

Dalam Islam, seseorang Muslim mempunyai tanggungjawab untuk menjaga perhubungan dengan jiran di sekeliling mereka. Antara amalan kejiranan yang perlu dipraktikkan adalah seperti mengucapkan salam kepada jiran, berbuat baik dengan mereka, bersabar sekiranya diganggu dan menziarahi jiran sekiranya ditimpa kemalangan atau kematian. Disebabkan itu, anda perlu memilih dan mengenali jiran tetangga sebelum membuat keputusan untuk berpindah.

2. Konsep Ruang

a) Memenuhi keperluan ibadah

Sebagai seorang Islam, anda perlu menitikberatkan keperluan ibadah seharian termasuklah bersolat, membaca Al-Quran, berzikir, belajar, membuat kerja dan sebagainya. Aktiviti beribadat akan menjadi keutamaan kerana arah Qiblat akan mempengaruhi kedudukan dan orientasi rumah supaya mendapatkan ruang maksima untuk mendirikan solat secara berjemaah.

Selain itu, arah Qiblat juga akan menentukan arah pintu masuk, arah ruang tandas, kedudukan katil atau tilam dan juga kedudukan jenazah apabila berlaku kematian.

b) Susun atur ruang

i) Pintu masuk: Rumah yang patuh syariah menekankan pembinaan pintu masuk yang boleh menghadang penglihatan dari orang luar yang berdiri di pagar ataupun di hadapan rumah. Selain itu, pintu masuk juga tidak boleh dibina betul-betul bertentangan dengan jiran di hadapan.

Cara/arah bukaan pintu juga memainkan peranan dalam privasi. Pastikan ruang di belakang pintu (seperti ruang makan, ruang rehat atau ruang tamu) tidak boleh dilihat dari luar secara direct.

ii) Tingkap di tingkat atas: Tingkap di aras atas dibina hanya untuk menerima angin dan cahaya matahari. Kedudukan tingkap ini seharusnya direka agar tidak boleh melihat terus ke dalam rumah jiran.

Sekiranya tingkap atas anda membolehkan anda melihat dengan jelas bahagian dalam rumah jiran, anda perlu menutup atau menghadangnya untuk memberikan privasi dan rasa selamat kepada jiran.

iii) Tingkap bawah : Sebaik-baiknya, pembinaan tingkap pada aras bawah dibina lebih tinggi daripada paras penglihatan. Sekiranya tingkap dibina rendah, anda perlu menghadangnya dengan langsir yang tebal untuk mengelakkan pandangan daripada orang luar.

iv) Laluan: Seelok-eloknya, penghuni wanita mempunyai laluan berasingan yang memudahkan mereka ke tandas atau dapur tanpa menayangkan aurat. Pembinaan laluan transisi atau double circulation di antara ruang tamu dan ruang peribadi memberikan privasi kepada penghuni rumah. Ini bertujuan untuk menjaga aurat dan mengelakkan pandangan mata dari yang bukan mahram.

v) Bilik: Pembinaan bilik perlu mengambil kira aurat dan jantina para penghuni di dalam sesebuah rumah. Sebaik-baiknya bilik tidur boleh dimasuki oleh penghuni wanita tanpa melalui para tetamu. Dalam Islam juga, bilangan bilik yang perlu ada dalam sebuah kediaman adalah sekurang-kurangnya tiga buah untuk membolehkan pengasingan mudah tempat tidur antara anak lelaki dan perempuan apabila mereka menjangkau usia 10 tahun.

vi) Tandas

 • Pintu: Pintu tandas hendaklah dibina agar ia boleh dibuka menggunakan tangan kanan. Oleh itu, secara automatik kaki kiri yang akan melangkah dahulu untuk masuk ke tandas.
 • Tandas cangkung: Seperti kita sedia maklum, Rasulullah SAW dah ajar kita dari awal lagi cara buang air yang betul. Kini, kajian moden juga telah mendapati lebih banyak kebaikan sebenarnya membuang air menggunakan tandas cangkung berbanding tandas duduk.
 • Arah tandas: Kedudukan tandas tidak boleh menghadap atau membelakangkan Qiblat.
 • Tempat berwuduk: Sebaik-baiknya tempat berwuduk dipisahkan daripada tandas.

3. Konsep Kebersihan

Carilah rumah dengan sistem pembuangan sampah yang efektif dan tidak menyebabkan gangguan binatang perosak atau bau menular ke rumah jiran tetangga. Selain daripada itu, jika anda dapat perhatikan rumah pada zaman dahulu, ia mempunyai tandas yang terletak berjauhan dan berasingan daripada bangunan rumah. Ini sebenarnya merupakan salah satu contoh aspek kebersihan dalam Islam, kerana tandas boleh menyebarkan jangkitan kuman dan bakteria ke dalam kawasan rumah. Lagipun, tandas merupakan salah satu tempat kegemaran syaitan. Namun, rata-rata rumah zaman moden kini mempunyai tandas yang dibina bersebelahan dapur atau bilik agar lebih mudah diakses.

Garis panduan Lembaga Arkitek Malaysia tidak pernah meletakkan sebarang kewajipan bagi pembinaan rumah yang berteraskan Islam. Oleh itu, agak sukar untuk kita memperoleh rumah yang betul-betul patuh syariah. Walaubagaimanapun nak seribu daya kan, jadi berusahalah untuk memiliki rumah patut syariah.

Sumber Rujukan:

 1. Iluminasi.com
 2. Islamic Guiding Principle (Shari’ah Law) for Architectural Intrepretation of Housing
 3. Privasi Rumah Kediaman dalam Islam
 4. Prinsip Islam di Kediaman Apartmen
 5. Prinsip Islam dalam Ruang Kediaman.
 6. JAKIM
 7. Majalah Al-Islam

Iklan

Nak Beli Rumah Pertama, Fahamkan Kos-Kos Yang Kena Bayar

Modal beli rumah

Jika anda seorang yangh berpengalaman dan melihat ada kekurangan dalam artikel ini mohon tambah di ruangan komen untuk kebaikan bersama. Teruskan usaha kita untuk berkongsi ilmu dengan orang lain.

 

“Bro..Apa dan berapa kos-kos lain yang kena standby masa nak beli rumah ni?”

Soalan ini sering ditanya. Kami ingin bantu anda untuk merungkai masalah ini bagi memenuhi cita-cita anda untuk memiliki rumah. Jangan jadikan alasan seperti “Tak ada modal nak beli, nak bayar deposit pun tak lepas.” Usaha kuat sikit lagi. Cita-cita untuk beli rumah pasti jadi kenyataan.

3 Kos Utama Nak Beli Rumah

Langkah pertama yang perlu kita lakukan adalah fahamkan dulu cara pengiraan untuk mengetahui modal yang diperlukan. Ada 3 kos lain yang perlu kita perlu sediakan:

1. Deposit

Deposit atau wang pendahuluan. Kebiasaanya kita perlu sediakan 10% daripada harga jualan. 

2. Lawyer Fee

Yuran guaman bagi urusan jual beli dan pindah milik hartanah. 

3. Stamp Duty

Duti setem adalah satu taksiran cukai atau pungutan duti setem yang tertakluk pada akta setem 1949. “Akta Setem 1949 memperuntukkan pengenaan duti atau cukai mengikut nilai hartanah dari setiap transaksi hartanah.”

Dah sedia, jom mula!

Contoh Kes Beli Rumah Harga RM350,000

Neelofa (bukan nama sebenar) berminat untuk membeli sebuah rumah berharga RM350,000. Berapakah jumlah modal yang Neelofa perlu sediakan? Bantu Neelofa untuk buat pengiraan.

1. Deposit

Deposit 10% daripada harga rumah.

Maka 350,000 x 10% = RM35,000

Cara pembayaran Pemaju rumah Ejen hartanah
Semasa booking 3% 3.18%
   350,000 * 3% = 10,500         350,000 * 3.18% = 11,130     
Selepas 14 hari booking, baki dibayar semasa menandatangai  sale & purchase agreement (SPA). 7% 6.82%
350,000 * 7% = 24,500 350,000 * 6.82% = 23,870

*Tiada beza daripada segi deposit samada kita beli rumah daripada pemaju atau daripada ejen hartanah.

2. Lawyer Fee

Harga Rumah Kadar Bayaran
150,000 pertama

850,000 seterusnya

2,000,000 seterusnya

2,000,000 seterusnya

2,500,000 seterusnya

Selebihnya

1 %

0.7%

Iklan

0.6%

0.5%

0.4%

0.3%

lawyer fee

3. Stamp Duty

Harga rumah Kadar Bayaran
100,000 pertama

400,000 seterusnya

Selebihnya

1%

2%

3%

stamp duty

Untuk pembelian rumah pertama, kita layak mendapat diskaun stamp duty sebanyak 50%.

6,000 * 50% = RM3,000

Jumlah Keseluruhan

Deposit + Lawyer Fee + Stamp Duty

35,000 + 2,900 + 3,000 = RM40,900

Atau 11.68% Daripada Harga Rumah Yang Bernilai RM350,000.

Boleh Tak Saya Keluarkan Duit KWSP Sebagai Modal Untuk Beli Rumah?

Jawapannya boleh.

Jika kita dah bekerja selama 4 tahun ke atas, pasti kita mempunyai sejumlah simpanan di Akaun 2 KWSP. Jumlah yang ada tu bolehlah dikeluarkan sebagai modal untuk membeli rumah. Bila kali terakhir anda periksa jumlah yang terkumpul dalam Akaun 2 KWSP?

Lepas ni bolehlah ke mana-mana cawangan KWSP atau kiosk KWSP untuk menyemak simpanan kita. Sekiranya kita tekad untuk gunakan duit KWSP, dapatkan borang KWSP 9C (AHL) (D5) Withdrawal Form, kemudian hantar bersama dokumen sokongan lain untuk memohon.

2 dokumen sokongan yang perlu sediakan adalah SPA (Sales and Purchase Agreement) dan Surat Kelulusan Pinjaman Perumahan (Housing Loan Approval Letter), atau Loan Facility Agreement.

 

Sekarang anda dah tahu kan banyak mana modal yang diperlukan? Jom kita berusaha untuk beli rumah pertama!

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!