Projek CSR Booster Hartanah Terbaru Di Kelantan

Sebenarnya masih ramai rakyat Malaysia yang tidak mengetahui akan kewujudan sebuah projek infrastuktur mega yang bakal menghubungkan Bentong, Pahang dan Kuala Krai, Kelantan dengan jarak 347 kilometer.

Projek yang dinamakan Lebuh Raya Utama Tengah atau Central Spine Road (CSR) ini dijangka siap sepenuhnya menjelang tahun 2025.

Begitu juga dengan Lebuh Raya Kota Bharu – Kuala Krai (KBKK) yang menelan belanja RM9.5 bilion.

Projek ini dibahagikan kepada dua fasa iaitu:

 • Bentong, Pahang ke Kuala Krai
 • Kuala Krai ke Kota Bharu

Setakat 30 November 2020 yang lalu, projek CSR telah mencapai 21% siap dan boleh digunakan orang ramai. Ianya meliputi jalan sepanjang 62 km dari Merapoh hingga ke Kampung Seberang Jelai di Pahang.

Baca : Harga Jualan Rumah Di Kelantan Bagi Suku Pertama (Q1) 2020

Manakala Lebuh Raya Kota Bharu-Kuala Krai (KBKK) yang telah mencapai 20% siap dan telah boleh digunakan pula adalah dari Pasir Hor ke Ketereh di Kelantan melibatkan laluan sepanjang 13.85 km.

Selepas begitu lama menunggu, akhirnya rakyat negeri kelahiran Cik Siti Wan Kembang bakal mempunyai alternatif untuk mengatasi masalah kesesakan terutamanya ketika waktu puncak, hujung minggu dan musim perayaan.

Ada pakar yang melihat, selain daripada mengurangkan kadar kemalangan jalanraya di kawasan berkenaan, projek ini juga dilihat sebagai punca kepada kerancakan sosio ekonomi di Kelantan kelak.

Dalam istilah pelaburan hartanah, projek CSR dan KBKK ini merupakan booster hartanah yang bakal meningkatkan nilai hartanah di sesebuah kawasan.

Projek CSR Booster Hartanah Terbaru Di Kelantan

Buat pengetahuan anda, booster hartanah merupakan elemen terpenting yang menaikkan nilai hartanah dalam masa yang singkat.

Kita bercakap tentang kebolehan nilai sesebuah hartanah meningkat dalam masa 1-3 tahun.

Baca : 7 Tips Berniaga ‘Style’ Orang Kelantan

Kadar kenaikan nilai hartanah yang biasanya memakan masa 10 tahun atau lebih kini boleh disingkatkan dengan adanya booster hartanah.

Sebenarnya, terdapat banyak jenis booster hartanah, tetapi asas kepada kewujudan semua booster hartanah dan peningkatan nilai hartanah adalah infrastuktur.

Ini dia senarai booster hartanah.

 • Infrastruktur – Merangkumi entrance & exit lebuhraya, pengangkutan awam dan kemudahan bas henti-henti dalam jarak 1 kilometer.
 • Pusat Membeli-Belah – Direktori berpusat yang mempunyai pasaraya, medan selera, restoran, panggung wayang dan zon kanak – kanak untuk kehidupan berkeluarga yang selesa.
 • Pusat Pengajian – Ribuan pelajar yang belajar dan pensyarah yang mengajar memerlukan kediaman yang dekat dengan universiti mereka.
 • Kawasan Perindustrian – Peluang pekerjaan yang wujud menyebabkan golongan ekspatriat dan perantau datang.
 • Hospital – Unit kediaman yang mempunyai fasiliti hotel swasta lebih tinggi permintaannya.
 • Pusat Hiburan – Hartanah bersifat vacation home / homestay sesuai untuk di kawasan yang berdekatan pusat hiburan.
 • Projek Mega – Wujud peluang pekerjaan, infrastruktur dan pusat beli belah menyebabkan ramai orang akan tertumpu di kawasan ini.
 •  TOD – Projek bersifat campuran: kediaman, pejabat dan kedai yang berdekatan dengan LRT,MRT ini banyak di pusat bandar.

Di Malaysia khususnya Lembah Klang, memang banyak projek hartanah dan kawasan yang menerima impak positif kesan daripada booster hartanah.

Antara paling ikonik adalah:

 • Taman Maluri – Mempunyai stesen LRT & MRT, 3 pusat beli belah, pusat pengajian, kawasan perindustrian dan kediaman.
 • Bangsar South – Lubuk peluang pekerjaan, stesen LRT, pusat beli belah dan kediaman mewah.
 • Setia Alam – Pusat membeli-belah, pusat pengajian, kawasan perindustrian dan kediaman.

Sebenarnya, terdapat banyak booster hartanah yang mungkin anda perasan di kawasan kediaman anda sekarang.

Baca : Gaji RM6,000 Di Kuala Lumpur Dan Putrajaya Dikira B40

Tetapi, bukan semua itu boleh menjadi pemangkin peningkatan nilai hartanah dalam masa yang singkat.

Booster hartanah mengikut jenis:

 1. Infrastruktur – Meningkatkan aksesabiliti yang menyebabkan berlaku pertumbuhan nilai hartanah.
 1. Komersial – Peningkatan aktiviti ekonomi yang menyebabkan kawasan itu menjadi lebih premium.
 1. Populasi – Faktor yang menyebabkan peningkatan populasi secara dinamik di sesebuah kawasan.

Untuk projek CSR, kita dapat menjangkakan hartanah di sepanjang jajaran dalam radius 1 kilometer bermula Simpang Pelangai, Bentong, Raub, Kuala Lipis, Gua Musang dan Kuala Krai yang merangkumi entrance dan exit CSR bakal mendapat manfaat dengan kewujudan pelbagai booster hartanah seperti yang dinyatakan di atas.

Apa yang pasti, lebih banyak infrastruktur, fasiliti, projek perumahan, pusat komersial dan mungkin juga projek mega akan dibuka bermula tahun 2025.

Baca : Ini Kuota Pemilikan Hartanah Bumiputera Di Setiap Negeri

Sukalah untuk penulis akhirnya mengatakan yang projek hartanah mendatang dan harga rumah di Kelantan kelak akan menjadi lebih kompetitif.

Sumber Rujukan :

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!