Projek CSR Booster Hartanah Terbaru Di Kelantan

Sebenarnya masih ramai rakyat Malaysia yang tidak mengetahui akan kewujudan sebuah projek infrastuktur mega yang bakal menghubungkan Bentong, Pahang dan Kuala Krai, Kelantan dengan jarak 347 kilometer.

Projek yang dinamakan Lebuh Raya Utama Tengah atau Central Spine Road (CSR) ini dijangka siap sepenuhnya menjelang tahun 2025.

Begitu juga dengan Lebuh Raya Kota Bharu – Kuala Krai (KBKK) yang menelan belanja RM9.5 bilion.

Projek ini dibahagikan kepada dua fasa iaitu:

 • Bentong, Pahang ke Kuala Krai
 • Kuala Krai ke Kota Bharu

Setakat 30 November 2020 yang lalu, projek CSR telah mencapai 21% siap dan boleh digunakan orang ramai. Ianya meliputi jalan sepanjang 62 km dari Merapoh hingga ke Kampung Seberang Jelai di Pahang.

Baca : Harga Jualan Rumah Di Kelantan Bagi Suku Pertama (Q1) 2020

Manakala Lebuh Raya Kota Bharu-Kuala Krai (KBKK) yang telah mencapai 20% siap dan telah boleh digunakan pula adalah dari Pasir Hor ke Ketereh di Kelantan melibatkan laluan sepanjang 13.85 km.

Selepas begitu lama menunggu, akhirnya rakyat negeri kelahiran Cik Siti Wan Kembang bakal mempunyai alternatif untuk mengatasi masalah kesesakan terutamanya ketika waktu puncak, hujung minggu dan musim perayaan.

Ada pakar yang melihat, selain daripada mengurangkan kadar kemalangan jalanraya di kawasan berkenaan, projek ini juga dilihat sebagai punca kepada kerancakan sosio ekonomi di Kelantan kelak.

Dalam istilah pelaburan hartanah, projek CSR dan KBKK ini merupakan booster hartanah yang bakal meningkatkan nilai hartanah di sesebuah kawasan.

Projek CSR Booster Hartanah Terbaru Di Kelantan

Buat pengetahuan anda, booster hartanah merupakan elemen terpenting yang menaikkan nilai hartanah dalam masa yang singkat.

Kita bercakap tentang kebolehan nilai sesebuah hartanah meningkat dalam masa 1-3 tahun.

Baca : 7 Tips Berniaga ‘Style’ Orang Kelantan

Kadar kenaikan nilai hartanah yang biasanya memakan masa 10 tahun atau lebih kini boleh disingkatkan dengan adanya booster hartanah.

Sebenarnya, terdapat banyak jenis booster hartanah, tetapi asas kepada kewujudan semua booster hartanah dan peningkatan nilai hartanah adalah infrastuktur.

Ini dia senarai booster hartanah.

 • Infrastruktur – Merangkumi entrance & exit lebuhraya, pengangkutan awam dan kemudahan bas henti-henti dalam jarak 1 kilometer.
 • Pusat Membeli-Belah – Direktori berpusat yang mempunyai pasaraya, medan selera, restoran, panggung wayang dan zon kanak – kanak untuk kehidupan berkeluarga yang selesa.
 • Pusat Pengajian – Ribuan pelajar yang belajar dan pensyarah yang mengajar memerlukan kediaman yang dekat dengan universiti mereka.
 • Kawasan Perindustrian – Peluang pekerjaan yang wujud menyebabkan golongan ekspatriat dan perantau datang.
 • Hospital – Unit kediaman yang mempunyai fasiliti hotel swasta lebih tinggi permintaannya.
 • Pusat Hiburan – Hartanah bersifat vacation home / homestay sesuai untuk di kawasan yang berdekatan pusat hiburan.
 • Projek Mega – Wujud peluang pekerjaan, infrastruktur dan pusat beli belah menyebabkan ramai orang akan tertumpu di kawasan ini.
 •  TOD – Projek bersifat campuran: kediaman, pejabat dan kedai yang berdekatan dengan LRT,MRT ini banyak di pusat bandar.

Di Malaysia khususnya Lembah Klang, memang banyak projek hartanah dan kawasan yang menerima impak positif kesan daripada booster hartanah.

Antara paling ikonik adalah:

 • Taman Maluri – Mempunyai stesen LRT & MRT, 3 pusat beli belah, pusat pengajian, kawasan perindustrian dan kediaman.
 • Bangsar South – Lubuk peluang pekerjaan, stesen LRT, pusat beli belah dan kediaman mewah.
 • Setia Alam – Pusat membeli-belah, pusat pengajian, kawasan perindustrian dan kediaman.

Sebenarnya, terdapat banyak booster hartanah yang mungkin anda perasan di kawasan kediaman anda sekarang.

Baca : Gaji RM6,000 Di Kuala Lumpur Dan Putrajaya Dikira B40

Tetapi, bukan semua itu boleh menjadi pemangkin peningkatan nilai hartanah dalam masa yang singkat.

Booster hartanah mengikut jenis:

 1. Infrastruktur – Meningkatkan aksesabiliti yang menyebabkan berlaku pertumbuhan nilai hartanah.
 1. Komersial – Peningkatan aktiviti ekonomi yang menyebabkan kawasan itu menjadi lebih premium.
 1. Populasi – Faktor yang menyebabkan peningkatan populasi secara dinamik di sesebuah kawasan.

Untuk projek CSR, kita dapat menjangkakan hartanah di sepanjang jajaran dalam radius 1 kilometer bermula Simpang Pelangai, Bentong, Raub, Kuala Lipis, Gua Musang dan Kuala Krai yang merangkumi entrance dan exit CSR bakal mendapat manfaat dengan kewujudan pelbagai booster hartanah seperti yang dinyatakan di atas.

Apa yang pasti, lebih banyak infrastruktur, fasiliti, projek perumahan, pusat komersial dan mungkin juga projek mega akan dibuka bermula tahun 2025.

Baca : Ini Kuota Pemilikan Hartanah Bumiputera Di Setiap Negeri

Sukalah untuk penulis akhirnya mengatakan yang projek hartanah mendatang dan harga rumah di Kelantan kelak akan menjadi lebih kompetitif.

Sumber Rujukan :

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

 • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
 • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
 • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur