Ini Kuota Pemilikan Hartanah Bumiputera Di Setiap Negeri

Perkara pertama yang kita perlu tahu tentang kuota pemilikan Bumiputera adalah ianya tidak sama dengan konsep Lot Bumiputera.

Sungguhpun 49 tahun telah berlalu sejak pengenalan Dasar Ekonomi Baru (DEB) oleh Tun Abdul Razak, masih ramai lagi rakyat Malaysia khususnya golongan Bumiputera sendiri yang tidak faham akan perbezaan kuota Bumiputera dan lot Bumiputera.

Baca : Ada Beza Ke Lot Bumi Dan Rezab Melayu?

Ya, bunyi macam sama tapi sebenarnya tak sama.

Buat pengetahuan kita, kuota Bumiputera adalah satu undang-undang dalam hartanah yang diperkenalkan dengan objektif meningkatkan pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera kepada sekurang-kurangnya 30%.

Ini bermakna, pemaju hartanah swasta yang membangunkan sebarang projek kediaman mahupun komersial WAJIB menyediakan 30% daripada keseluruhan unit kepada golongan Bumiputera untuk dimiliki.

Baca : 8 Saham Pelaburan Hartanah Di Malaysia

Perkara ini terus menjadi agenda utama Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dalam pembangunan rumah mampu milik yang trendnya bermula seawal tahun 2011 lagi.

Kenapa Kuota Bumiputera Ini Penting?

Kuota Bumiputera merupakan satu-satunya sekatan yang dikenakan kerajaan kepada pemaju hartanah supaya pemilikan hartanah di kalangan rakyat Malaysia yang berbilang bangsa dan kaum adalah lebih majmuk dan tidak dimonopoli oleh satu bangsa atau kaum sahaja.

Baca : Nak Tingkatkan Pemilikan Hartanah Bumiputera? Ini Caranya

“Kalau Sime Darby Properties membangunkan sebuah kawasan perumahan dengan 100 unit kediaman dan 10 unit lot komersial, 30 unit kediaman dan 3 unit lot komersial diwajibkan diletakkan di bawah kuota Bumiputera.”

Kuota Bumiputera setiap negeri adalah berbeza. Lain negeri lain peratus kuota Bumiputeranya. Kuasa menentukan kuota Bumiputera dalam hartanah jatuh kepada Kerajaan Negeri tersebut.

Jom kita lihat berapa kuota Bumiputera bagi negeri-negeri di seluruh Malaysia.

Kuala Lumpur

Hartanah Kediaman : 30%

Hartanah Komersial : 30%

Selangor

Hartanah Kediaman : Lembaga Perumahan Hartanah Selangor.

Hartanah Komersial Bawah RM 120,000 : 60%

Hartanah Industri Kos Rendah RM 150,000 Melebihi 10 Ekar : 50%

Hartanah Industri Lain : 40% 

Negeri Sembilan

Pembangunan Melebihi 5 Ekar : 30%

Pembangunan Kurang 5 Ekar : 10%

Pulau Pinang

Semua Jenis Hartanah : 30%

Johor

Hartanah Kediaman & Komersial :

i) Di Bawah Harga Jualan RM 200,000 : 40%

Iklan

ii) Harga Jualan Melebihi RM 200,000 : 30%

iii) Harga Jualan Melebihi RM 300,000 : 20%

Perak

Tanah Pindah milik Dari Kerajaan Negeri : 30%

Tanah Persendirian : 20%

Pahang

Hartanah Kediaman & Komersial : Minimum 30%

Hartanah Pembangunan Melebihi 2 Ekar : Minimum 30%

Melaka

Hartanah Kediaman :

i) Kawasan Kesidang, Kota Laksamana dan Bandar Hilir : 40%

ii) Kawasan Lain : 60%

Terengganu

Tanah Persendirian : 30%

Tanah Serahan Semula/Pindah Milik :  50%

Perlis

Kediaman & Komersial :

 i) Dalam Tanah Lingkungan Bebas : 70%

Kelantan

Tanah Rizab Melayu : 100% Anak Kelantan

Kedah

Hartanah Kediaman : 30% – 50%

Hartanah Komersial : 30%

Perlu kita ketahui bahawa kuota Bumiputera ini boleh ditukar oleh pemaju hartanah dengan cara membuat permohonan pelepasan kuota Bumiputera selepas gagal menjual hartanah tersebut.

Biasanya, tempoh bagi permohonan ini adalah dua tahun selepas pelancaran penjualan hartanah tersebut,

Akan tetapi, terdapat negeri yang telah mengurangkan tempoh masa dua tahun kepada kurang dari satu tahun sahaja.

Sebagai contoh, di Perak apabila Dasar Perumahan Negeri Perak (DPNP) pada April 2019 yang lalu membenarkan pemaju membuat permohonan pelepasan kuota Bumiputera dalam tempoh 6 bulan berbanding 2 tahun.

Dan kerana itulah pengurusan kewangan dan ilmu hartanah adalah dua ilmu yang perlu dikuasai Bumiputera supaya tidak wujud lagi pemaju hartanah yang membuat permohonan sedemikian rupa.

Sekiranya kita tak puas hati dengan angka pemilikan hartanah Bumiputera, usahalah untuk tingkatkan angka tersebut. Bantulah Bumiputera lain dalam menyebarluaskan ilmu kewangan dan hartanah. Boleh mulakan dengan share artikel ini.

Sumber Rujukan:

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bernilaikah Tanah Rizab Melayu?

Jika menyebut tentang tanah rizab Melayu, pasti ramai yang membayangkan kawasan pertanian atau perladangan yang terletak di kawasan pedalaman sesebuah negeri. Pasti ramai juga yang mengetahui bahawa tanah yang berstatus rizab Melayu ini hanya boleh dijual kepada orang Melayu sahaja.

Sedikit sebanyak persoalan lain pula yang timbul, iaitu bernilaikah tanah rizab Melayu? Sebab katanya banyak kekangan yang ada bila kita sebut pasal tanah rizab Melayu ni. Jom tengok 3 faktor yang boleh mempengaruhi nilai tanah rizab Melayu seperti berikut:

1. Lokasi

Sebenarnya soal nilai sesebuah hartanah rizab Melayu ini dipengaruhi oleh beberapa faktor. Di antara faktor utama adalah lokasi hartanah tersebut. Seperti juga hartanah jenis lain, sekiranya lokasi hartanah tersebut berada di kawasan bandar atau berdekatan dengan kemudahan awam, nilainya pasti lebih tinggi berbanding dengan hartanah yang terletak di ceruk kampung yang kurang membangun.

Mantra “lokasi, lokasi, lokasi” turut terpakai dalam menentukan nilai tanah rizab Melayu.

2. Jual Beli

Persoalan kedua yang berbangkit, adakah hartanah ini senang dijual? Maklumlah, tanah jenis ini tidak boleh dijual kepada bangsa lain kecuali bangsa Melayu sahaja. Jadi persoalan ini selalunya menjadi kerisauan kepada pemilik hartanah.

Semuanya akan kembali kepada point pertama iaitu lokasi. Sekiranya hartanah tersebut berada di kawasan strategik seperti Bangi dan Sungai Penchala sebagai contoh, kita tidak perlu risau untuk mencari pembeli. Ini kerana pasti ramai yang akan berebut untuk membeli hartanah tersebut, sekaligus menyebabkan harga meningkat naik.

Iklan

3. Pindah Milik

Tanah Rizab Melayu memang tidak boleh dijual kepada bangsa bukan Melayu. Tetapi sekiranya anda tetap mahu menjual kepada kaum lain, ia bukan satu masalah. Cuma anda perlu melakukan beberapa proses yang agak rumit. Salah satunya ialah dengan mencari tanah dengan keluasan yang sama sebagai ganti terhadap tanah yang ingin anda tukarkan status itu.

Boleh rujuk laman web Pejabat Tanah dan Galian Kerajaan Negeri Perak untuk ketahui langkah-langkah yang perlu dilakukan.

Tanah Rizab Melayu Ada Nilai Tersendiri

Sebenarnya, apa pun status sesuatu tanah tersebut, ianya tetap bernilai. Bagi tanah rizab Melayu, mungkin mengalami kadar kenaikan nilai yang agak perlahan kalau nak dibandingkan dengan tanah freehold. Tetapi anda tetap boleh mendapatkan keuntungan daripada tanah tersebut.

Mungkin anda sendiri boleh bekerjasama dengan beberapa buah pihak untuk membangunkan kawasan tersebut?

Sumber Rujukan:

Iklan

4 tabiat yang pelabur hartanah biasa buat

Bagaimana buat duit dengan hartanah

“Sana sini orang sembang kata boleh buat duit dengan hartanah? Macam mana caranya tu?”

Contoh yang biasa pelabur hartanah buat untuk mendapatkan keuntungan daripada hartanah adalah seperti berikut :

1) Flip (beli, simpan, dan jual)

Semua orang tahu harga hartanah akan terus meningkat dari semasa ke semasa, kan? Ini yang korang boleh buat. Beli hartanah underconstruction dengan harga RM 400,000 selepas 3 hingga 4 tahun rumah siap dan dapat kunci terus jual. Peluang untuk harga meningkat antara RM500,000 ke RM600,000 memang cerah. (pastikan kaji kawasan tu berpotensi atau tidak untuk membangun sebelum beli rumah)

2) Beli dan Sewakan

Iklan

Beli hartanah subsale below market value kemudian sewakan. Dapat positif cash flow dan pada masa sama menikmati kenaikan harga rumah setiap tahun. Biasanya selepas 10 tahun dan ke atas baru mereka jual. Harga hartanah pada masa itu mungkin sudah naik 3 kali ganda dari harga asal.

3) Flip rumah lelong

Beli rumah lelong dengan harga terbaik. Lepas tu renovate cantik-cantik. Kemudian jual atau sewakan.

4) Beli tanah ekar

Beli tanah ekar dan pecahkan kepada lot-lot banglo. Kalau ade bajet bina banglo atas tanah tersebut dan jual

Iklan

6 Risiko Membeli Lot Lidi Yang Perlu Kita Tahu

Kegiatan menjual lot lidi yang semakin berleluasa berpunca dari masalah harga rumah yang semakin mahal, tiada ilmu berkaitan tanah dan keinginan untuk membina rumah di atas tanah sendiri. Tinjauan mendapati kegiatan ini sering tertumpu di kawasan pinggir bandar, yang mana sasaran pembelinya terdiri dari penduduk-penduduk kampung, pesara atau keluarga muda.

Pentadbir-Pentadbir Tanah ingin memaklumkan bahawa terdapat banyak risiko yang akan dihadapi kepada pembeli-pembeli lot lidi. Anda boleh membaca tulisan-tulisan di internet tentang risiko pembelian lot lidi ini dan kebanyakan hujah-hujah yang dikemukakan adalah benar belaka.

Risiko ini mungkin tidak berlaku pada masa sekarang, tetapi percayalah ianya akan berbangkit pada masa hadapan.

Secara ringkasnya, risiko-risiko yang perlu dihadapi adalah seperti berikut:

1. Nama Tiada Dalam Geran

Dokumen yang menunjukkan anda ialah seorang pemilik di dalam lot lidi hanyalah dengan melalui Surat Pemegang Amanah sahaja. Hanya seorang yang akan menjadi Pemegang Amanah bagi kesemua pemilik-pemilik lot lidi dan nama Pemegang Amanah itu sahaja yang akan didaftarkan di dalam geran.

Sebagai contoh jika ada 12 orang pembeli lot lidi di dalam satu kawasan, nama Pemegang Amanah akan tertera di dalam geran sebagai mewakili 11 pembeli yang lain. Pemegang Amanah ini boleh jadi terdiri daripada salah seorang pembeli lot lidi atau boleh jadi juga pemilik asal tanah berkenaan.

Seperti yang pernah disebutkan di dalam artikel sebelum ini, geran adalah punca kuasa yang sangat penting di dalam apa-apa urusan tanah. Jika nama tiada di dalam geran, mereka tidak layak untuk berurusan apa-apa mengenai tanah berkenaan walaupun diikat dengan Surat Pemegang Amanah.

2. Sukar Untuk Berjual Beli

Sekiranya salah seorang pembeli lot lidi ingin menjual semula lotnya kepada orang lain, tiada prosedur undang-undang yang sah boleh dilaksanakan untuk urusan jual beli berkenaan melainkan mereka terpaksa membuat Surat Pemegang Amanah baru yang memerlukan Pemegang Amanah sendiri untuk melaksanakannya.

Sekiranya Pemegang Amanah itu enggan untuk menukar nama atas apa-apa sebab (perbalahan, tiada masa, malas, nyanyuk, sudah meninggal dunia atau sebagainya) maka proses pertukaran nama itu tidak boleh berlaku.

3. Kesalahan Langgar Syarat Tanah

Lot lidi lazimnya ialah lot yang bersyarat pertanian. Membina rumah di atas lot bersyarat pertanian adalah kesalahan serius seperti yang termaktub di dalam Seksyen 125 Kanun Tanah Negara.

Anda akan dikenakan denda atau tanah anda boleh dirampas.

4. Tiada Pampasan Jika Ada Pengambilan

Jika Kerajaan berhasrat untuk membuat pengambilan di atas tanah berkenaan kerana sebab-sebab tertentu, pembeli lot tidak mempunyai apa-apa hak untuk menuntut pampasan daripada Kerajaan. Hanya Pemegang Amanah yang akan dipanggil untuk sesi pendengaran malah wang pampasan akan diberikan kepada Pemegang Amanah sahaja.

Pembeli-pembeli lot perlu berurusan dengan Pemegang Amanah untuk membahagi-bahagikan wang pampasan.

5. Tanah Tidak Boleh Diwariskan Jika Ada Kematian

Oleh kerana nama pemilik-pemilik lot lidi tidak didaftarkan di dalam geran, waris-waris si mati tidak boleh memulakan prosedur pesaka kerana secara teorinya tanah berkenaan adalah milik Pemegang Amanah.

Iklan

6. Pemegang Amanah Meninggal Dunia

Ini adalah risiko terbesar yang perlu dihadapi oleh pemilik-pemilik lot lidi. Jika Pemegang Amanah meninggal dunia, pembeli-pembeli lot lidi bolehlah diibaratkan seperti layang-layang terputus tali. Memang benar mereka boleh melantik Pemegang Amanah yang baru, tetapi prosedurnya bukanlah semudah seperti yang disangka.

Anda akan berhadapan dengan ketidaktentuan, prosedur pesaka yang rumit, masa yang lama, kos yang tinggi dan kemungkinan berlaku perbalahan yang berpanjangan.

Jangan Terpedaya Dengan Kata-Kata Penjual Lot Lidi Seperti:

1. Akan membuat tukar syarat atas tanah itu selepas semua lot habis dijual.
2. Akan mengemukakan pelan pembangunan kepada pihak berkuasa.
3. Akan pecahkan lot secara betul menggunakan juruukur berlesen pada masa akan datang.
4. Sempadan lot lidi akan ditanam dengan batu sempadan.
5. Nama akan ditukar secara automatik jika Pemegang Amanah meninggal dunia.
6. Tidak akan ada masalah kerana ada Surat Pemegang Amanah.
7. Lot lidi adalah sah dari segi undang-undang.

Banyak lagi risiko yang tidak dinyatakan di sini. Justeru itu, Pentadbir-Pentadbir Tanah menasihatkan supaya mengelakkan diri dari terlibat dengan pembelian lot lidi. Biarlah membeli tanah atau rumah yang mahal sedikit asalkan mengikut lunas undang-undang kerana ia akan membantu sekiranya terdapat masalah-masalah pada masa akan datang.

Adalah dikhuatiri kediaman idaman anda yang sepatutnya memberi keselesaan kepada keluarga dan boleh diwariskan kepada anak-anak akan berakhir dengan kerugian yang besar, perbalahan keluarga dan penyesalan di kemudian hari.

KENYATAAN PENTING: Penerangan di atas adalah sangat ringkas bagi memudahkan kefahaman kepada rakyat yang tidak mengetahui prosedur undang-undang tanah. Terdapat prosedur-prosedur teknikal yang tidak dinyatakan dan anda dinasihatkan untuk mendapatkan pandangan dari Pejabat Tanah berkaitan.

Kata kunci:

Lot Lidi: Sebidang tanah yang mempunyai geran yang sah, tetapi kemudiannya dipecah-pecahkan lot kecil untuk dijual semula dengan tujuan untuk membina rumah.

Pemegang Amanah: Salah seorang yang melantik diri sendiri atau dilantik oleh pembeli-pembeli lot lidi untuk memegang amanah bagi semua pembeli dan hanya namanya seorang yang didaftarkan di dalam geran.

Surat Pemegang Amanah: Surat berupa perjanjian di antara pembeli-pembeli dengan Pemegang Amanah yang menyatakan bahawa Pemegang Amanah akan memegang hak di atas tanah berkenaan. Ia juga dipanggil Surat Ikatan Amanah.

Pesaka: Prosedur pembahagian tanah kepada waris selepas berlakunya kematian pemilik tanah.

Kredit: Pejabat Daerah Dan Tanah Kerian

Iklan

Harga Jualan Rumah Di Kelantan Bagi Suku Pertama (Q1) 2020

Kelantan mencatatkan jumlah penduduk seramai 1,680,000 juta orang dengan 97,678 unit kediaman pada suku pertama 2019 yang lalu.

Stok unit kediaman ini termasuk 80,626 unit kediaman sedia ada, 3,466 unit kediaman terancang dan 12,648 unit kediaman yang bakal siap.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Kelantan juga mempunyai 520 unit servis apartmen dengan 418 unit yang bakal dibina. Untuk rekod, setakat Mac 2019 yang lalu, Kelantan mempunyai 670 uni tidak terjual dengan nilai jualan sebanyak RM280.5 juta.

Kredit: NAPIC

Masalah dalam industri hartanah di Kelantan adalah, wujudnya banyak broker kampung atau broker hartanah yang tidak berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir Dan Ejen Hartatanah (LPPEH).

Perkara ini turut diakui Ahmad Lokman Aziz, Persatuan Perunding Hartanah Kelantan yang komited membendung gejala orang tengah yang tidak berdaftar dengan LPPEH di Kelantan.

Untuk rekod, rekod rumah tidak terjual di Kelantan pada tahun 2019 adalah ketiga terendah di Malaysia dengan hanya 210 unit rumah tidak terjual.

Kredit Gambar: Hartabumi

Namun begitu, data terkini dari NAPIC menunjukkan jumlah transaksi hartanah di Kelantan adalah kelima terendah pada suku pertama tahun 2020 dengan hanya 5,298 unit.

“Kelantan merekodkan prestasi jualan yang paling teruk untuk projek undercon pada tahun 2017 dengan hanya 144 unit yang terjual.”

Sepanjang tahun 2017, Kelantan mencatatkan 5,930 transaksi hartanah kediaman dan sebahagian besar adalah rumah subsales.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

“Tahukah anda, jualan hartanah di Pantai Timur mewakili 16.9% dari jualan hartanah suku pertama 2020 dengan jumlah transaksi 115,476 unit”

Bekalan rumah di Kelantan juga berada dalam keadaan yang kritikal kerana 400,000 orang penduduk yang bergaji di bawah RM2,000 tidak mampu untuk membeli hartanah sendiri dan terus menyewa atau tinggal di rumah warisan mereka.

Jadi, kita dapat melihat dan fahami dengan jelas bahawa isu hartanah di Kelantan lebih kepada bekalan rumah yang tidak mencukupi kepada golongan B40.

Soalnya, berapa harga median rumah di Kelantan? Dan apakah lokasi yang paling banyak transaksi mengikut hartanah di Kelantan?

Jom baca artikel ini sampai habis.

Harga Jualan Rumah Di Kelantan Q1 2020

Kredit Gambar: Mai Singgah

1. BANGLO

Harga Median Jualan : RM309,000

Harga Per Kaki Persegi : RM54

  • Kampung Padang Rajak
  • Kampung Gual Kulim
  • Kampung Geting
  • Kampung Kenali

2. SEMI-D

Iklan

Harga Median Jualan : RM270,000

Harga Per Kaki Persegi : RM83

  • Kampung Bechah Gerda, Seterpa
  • KK Heights, Menor
  • Kampung Bechah Resak

3. TERES

Harga Median Jualan : RM150,000

Harga Per Kaki Persegi : RM196

  • Kampung Chenderong Batu
  • Taman Desa Rahmat, Pauh
  • Taman Desa Pahlawan, Ketereh

4. APARTMEN

Harga Median Jualan : RM260,000

Harga Kaki Persegi : RM515

  • D’ Perdana Sri Cemerlang, Kota Bharu

5. KONDOMINUM

Harga Median Jualan : RM265,000

Harga Kaki Persegi : RM271

  • Kota Sri Mutiara
  • Pelangi Mall
  • Viana Court

6. FLAT

Harga Median Jualan : RM60,000

Harga Kaki Persegi : RM109

  • Buluh Kubu, Kota Bharu

Sungguhpun seluruh negara sedang dilanda krisis kesihatan, ini bukanlah satu alasan yang besar untuk ‘membenarkan’ transaksi jualan hartanah di Kelantan kekal suram.

Daripada sudut pandang seorang penganalisis hartanah, harga rumah di Kelantan bakal menjadi lebih kompetitif selepas ini dengan siapnya banyak infrastruktur skala besar.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Antaranya adalah Lebuhraya Pantai Timur 3 (LPT3), Lebuhraya Pasir Puteh – Machang, Lebuhraya KB – Kuala Krai dan Jambatan Palekbang di Kota Bahru.

Kredit Gambar: Negerikelantan.com

Pemaju swasta juga digesa supaya lebih ‘berani’ meneroka pasaran hartanah di Kelantan dengan menawarkan rumah kediaman landed seperti teres, townhouse, Semi-D dan banglo untuk bekalan rumah penduduk di Kelantan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!