Lima Syarikat Yang Melakukan Penggabungan Terbesar Tahun 2020

Sudah menjadi lumrah dalam dunia perniagaan, persaingan merupakan sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Pelbagai strategi yang dibuat untuk bersaing dan mendominasi pasaran.

Selain daripada strategi pemasaran yang berkesan, penggabungan dua syarikat atau pembelian syarikat lain juga merupakan teknik yang terbaik bagi memonopoli sesuatu pasaran.

Jom kita tengok 5 penggabungan terbesar yang berlaku pada tahun 2020 yang lalu.

1. Nvidia

Kredit Gambar : Geek Culture

Membeli Syarikat: ARM

Nilai Transaksi: USD40.0 bilion

Nvidia terkenal dalam menghasilkan kad grafik berkualiti tinggi yang mana kebanyakan kad grafiknya digabungkan dengan microprocessor Intel. Pada dekad yang lepas, syarikat ini mempunyai kerjasama yang erat dalam menghasilkan kad grafik yang digunakan bersama microprocessor Intel untuk  permainan video ketika era komputer berada pada kemuncaknya.

Nvidia mula mengorak langkah untuk membesarkan syarikatnya dengan membeli ARM yang terkenal dalam penghasilan cip telefon pintar dunia. Pembelian yang dilakukan oleh Nvidia itu berjumlah USD40 bilion dan Nvidia bakal menjadi syarikat terbesar di dalam membekalkan cip untuk telefon pintar pada masa hadapan.

Baca: Nvidia Bakal Menjadi Pengeluar Cip Telefon Pintar Terbesar Dunia Selepas Pembelian Syarikat ARM Yang Bernilai $40 Bilion

2. AMD

Kredit Gambar : PC World

Membeli syarikat: Xilinx

Nilai Transaksi: USD35.0 bilion

AMD merupakan pesaing utama bagi Intel di dalam industri microprocessor. Secara umumnya, AMD tidak dapat menewaskan Intel di dalam penghasilan microprocessor yang bekualiti tinggi sehinggalah pada dekad terakhir ini apabila syarikat ini telah menukar CEO mereka.

AMD di bawah CEO baru ini Lisa Su telah berjaya menghasilkan microprocessor yang dapat menandingi Intel yang menyebabkan Intel terpaksa menurunkan harga mereka di pasaran.

Syarikat ini telah mengambil alih Xilinx yang merupakan sebuah syarikat semikonduktor yang fokus kepada perkembangan pusat data (data center). Syarikat ini menjadi rebutan di antara Intel dan AMD yang akhirnya AMD berjaya membuat tawaran yang lebih baik berbanding Intel untuk memiliki syarikat tersebut dengan nilai USD35 bilion.

3. Saleforce

Kredit Gambar: Times Jobs

Membeli syarikat: Slack

Nilai Transaksi: USD27.7 bilion

Saleforce merupakan nama yang terkenal dalam menyediakan perkhidmatan teknologi awan (cloud) untuk syarikat-syarikat gergasi. Pesaing utama Saleforce adalah Oracle yang mana pengasas Saleforce ini adalah bekas pekerja Oracle.

Walaupun bersaing dengan Oracle, Marc Benioff tetap menganggap Larry Ellison sebagai mentor beliau yang menjadikannya seperti hari ini. Sebelum ini, terdapat ura-ura yang mengatakan bahawa Microsoft berminat untuk memilki Saleforce tetapi akhirnya terpaksa melupakan hasrat tersebut kerana tawaran yang diletakkan oleh Saleforce terlalu tinggi untuk Microsoft.

Kini Saleforce bergerak sendiri dan mengembangkan perniagaannya dengan membeli sebuah syarikat yang khusus untuk kegunaan pekerja iaitu Slack. Syarikat ini menyediakan aplikasi yang memudahkan sekumpulan pekerja di sesebuah syarikat untuk berkongsi emel di tempat kerja dengan mudah.

4. Morgan Stanley

Kredit Gambar: Investment News

Membeli syarikat: E-Trade

Nilai Transaksi: USD13.0 bilion

Morgan Stanley merupakan salah sebuah institusi kewangan yang terbesar di Amerika Syarikat. Bank ini merupakan bank yang terkenal di dalam menyediakan perkhidmatan pelaburan.

Ramai yang terkeliru mengatakan Jp Morgan dan Morgan Stanley adalah  syarikat yang sama sedangkan ia adalah berbeza dan merupakan pesaing di antara satu sama lain. Di era moden ini, kebanyakan institusi pelaburan yang lama terkesan dengan syarikat start-up yang tidak mengenakan sebarang cas perkhidmatan ketika melakukan trading seperti Robin Hood.

Untuk bersaing dengan platform tersebut, Morgan Stanley telah membeli syarikat E-Trade yang juga terkenal dalam menawarkan perkhidmatan trading secara percuma.

5. Koch Industries

Kredit Gambar: KWCH

Membeli syarikat: Infor

Nilai Transaksi: USD11.0 bilion

Sebuah syarikat persendirian di antara yang terbesar di dunia. Syarikat ini dimiliki oleh Charles Koch dan David Koch yang fokus di dalam pengeluaran barangan berasaskan bahan kimia.

Adik-beradik Koch ini merupakan di antara yang keluarga yang terkaya di Amerika Syarikat. David Koch telah meninggal dunia pada tahun lepas.

Syarikat ini membuat kejutan dengan membeli Infor yang merupakan sebuah syarikat yang menyediakan perisian komputer dan juga teknologi awan. Ia merupakan salah satu strategi jangka panjang yang dilakukan oleh Koch Industries untuk perkembangan masa hadapan syarikat tersebut.

Sumber Rujukan: Visual Capitalist

Kebanyakan syarikat di atas adalah tersenarai di pasaran saham Amerika Syarikat, mungkin sudah tiba masanya kita belajar jual beli saham global.

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Peruntuk Dana RM100 Juta Untuk Galak Inovasi Kewangan Islam — PM Anwar

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi komitmen kerajaan terhadap inovasi kewangan Islam melalui perkongsian dan mengumumkan peruntukan dana sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan lebih banyak inovasi sedemikian.

Selaras dengan komitmen itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan dua inovasi kewangan gabungan yang baharu — program perintis memastikan perniagaan halal mengamalkan konsep hijau atau mesra alam, dan ‘Projek Hassan’.

Program perintis perniagaan halal yang mengamalkan konsep hijau itu merupakan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB), Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia. 

Anwar berkata, program itu bertujuan membantu perniagaan halal di Malaysia dalam peralihan kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, peralatan untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, pembiayaan peralihan dan pensijilan.

Sementara itu, Projek Hassan ialah kerjasama antara Lembaga Zakat Negeri Kedah, Majlis Pimpinan MIFC (MLC), Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dan Universiti INCEIF, yang bertujuan meningkatkan inisiatif zakat untuk meningkatkan status sosio-ekonomi golongan asnaf di Kedah.

 “Melalui kerjasama ini, RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan komuniti asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung hasil tuaian untuk pesawah,” kata beliau dalam ucap tama di Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) hari ini.

Selain itu, Anwar berkata Malaysia juga mesti berinovasi dan memanfaatkan konsep wakaf.

“Pada Mac 2024, kerajaan meluluskan geran sebanyak RM100 juta ke arah penubuhan dana wakaf MARA, menumpukan kepada pendanaan sumbangan swasta bagi tujuan melanjutkan pelajaran dan keusahawanan,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, kerajaan telah melanjutkan insentif cukai untuk menampung inisiatif wakaf berasaskan saham dan memperuntukkan sebanyak RM500 juta pembiayaan pinjaman untuk pembangunan hartanah di atas tanah wakaf.

“Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan memperkenalkan pengumpulan dana untuk pembangunan wakaf melalui pembiayaan rakan setara dan platform pendanaan awam ekuiti, dengan kerajaan menyediakan pembiayaan padanan melalui Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) pada kadar pembiayaan sifar peratus,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga mengalu-alukan lebih banyak inisiatif dalam bidang ini yang akan meluaskan skop ekonomi dan mewujudkan pelbagai peluang bagi perniagaan kecil dan sederhana serta individu yang kurang bernasib baik.

“Transformasi bukan sahaja mengenai menangani jurang, ia juga mengenai menerima dan menyesuaikan diri dengan masa depan,” katanya.

Tambahan pula, Anwar berkata mencapai pematuhan Syariah dalam aset digital dan kontrak pintar semata-mata tidak mencukupi.

“Kita mesti memastikan teknologi ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan cara untuk memperkasakan rakyat kita, mewujudkan perpaduan dan perpaduan yang lebih erat dalam kalangan negara kita dan memberi kita lebih banyak kebebasan untuk membina masyarakat yang mampan dan berdaya tahan,” kata beliau.

— BERNAMA