Lima Syarikat Yang Melakukan Penggabungan Terbesar Tahun 2020

Sudah menjadi lumrah dalam dunia perniagaan, persaingan merupakan sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Pelbagai strategi yang dibuat untuk bersaing dan mendominasi pasaran.

Selain daripada strategi pemasaran yang berkesan, penggabungan dua syarikat atau pembelian syarikat lain juga merupakan teknik yang terbaik bagi memonopoli sesuatu pasaran.

Jom kita tengok 5 penggabungan terbesar yang berlaku pada tahun 2020 yang lalu.

1. Nvidia

Kredit Gambar : Geek Culture

Membeli Syarikat: ARM

Nilai Transaksi: USD40.0 bilion

Nvidia terkenal dalam menghasilkan kad grafik berkualiti tinggi yang mana kebanyakan kad grafiknya digabungkan dengan microprocessor Intel. Pada dekad yang lepas, syarikat ini mempunyai kerjasama yang erat dalam menghasilkan kad grafik yang digunakan bersama microprocessor Intel untuk  permainan video ketika era komputer berada pada kemuncaknya.

Nvidia mula mengorak langkah untuk membesarkan syarikatnya dengan membeli ARM yang terkenal dalam penghasilan cip telefon pintar dunia. Pembelian yang dilakukan oleh Nvidia itu berjumlah USD40 bilion dan Nvidia bakal menjadi syarikat terbesar di dalam membekalkan cip untuk telefon pintar pada masa hadapan.

Baca: Nvidia Bakal Menjadi Pengeluar Cip Telefon Pintar Terbesar Dunia Selepas Pembelian Syarikat ARM Yang Bernilai $40 Bilion

2. AMD

Kredit Gambar : PC World

Membeli syarikat: Xilinx

Nilai Transaksi: USD35.0 bilion

AMD merupakan pesaing utama bagi Intel di dalam industri microprocessor. Secara umumnya, AMD tidak dapat menewaskan Intel di dalam penghasilan microprocessor yang bekualiti tinggi sehinggalah pada dekad terakhir ini apabila syarikat ini telah menukar CEO mereka.

AMD di bawah CEO baru ini Lisa Su telah berjaya menghasilkan microprocessor yang dapat menandingi Intel yang menyebabkan Intel terpaksa menurunkan harga mereka di pasaran.

Syarikat ini telah mengambil alih Xilinx yang merupakan sebuah syarikat semikonduktor yang fokus kepada perkembangan pusat data (data center). Syarikat ini menjadi rebutan di antara Intel dan AMD yang akhirnya AMD berjaya membuat tawaran yang lebih baik berbanding Intel untuk memiliki syarikat tersebut dengan nilai USD35 bilion.

3. Saleforce

Kredit Gambar: Times Jobs

Membeli syarikat: Slack

Nilai Transaksi: USD27.7 bilion

Saleforce merupakan nama yang terkenal dalam menyediakan perkhidmatan teknologi awan (cloud) untuk syarikat-syarikat gergasi. Pesaing utama Saleforce adalah Oracle yang mana pengasas Saleforce ini adalah bekas pekerja Oracle.

Walaupun bersaing dengan Oracle, Marc Benioff tetap menganggap Larry Ellison sebagai mentor beliau yang menjadikannya seperti hari ini. Sebelum ini, terdapat ura-ura yang mengatakan bahawa Microsoft berminat untuk memilki Saleforce tetapi akhirnya terpaksa melupakan hasrat tersebut kerana tawaran yang diletakkan oleh Saleforce terlalu tinggi untuk Microsoft.

Kini Saleforce bergerak sendiri dan mengembangkan perniagaannya dengan membeli sebuah syarikat yang khusus untuk kegunaan pekerja iaitu Slack. Syarikat ini menyediakan aplikasi yang memudahkan sekumpulan pekerja di sesebuah syarikat untuk berkongsi emel di tempat kerja dengan mudah.

4. Morgan Stanley

Kredit Gambar: Investment News

Membeli syarikat: E-Trade

Nilai Transaksi: USD13.0 bilion

Morgan Stanley merupakan salah sebuah institusi kewangan yang terbesar di Amerika Syarikat. Bank ini merupakan bank yang terkenal di dalam menyediakan perkhidmatan pelaburan.

Ramai yang terkeliru mengatakan Jp Morgan dan Morgan Stanley adalah  syarikat yang sama sedangkan ia adalah berbeza dan merupakan pesaing di antara satu sama lain. Di era moden ini, kebanyakan institusi pelaburan yang lama terkesan dengan syarikat start-up yang tidak mengenakan sebarang cas perkhidmatan ketika melakukan trading seperti Robin Hood.

Untuk bersaing dengan platform tersebut, Morgan Stanley telah membeli syarikat E-Trade yang juga terkenal dalam menawarkan perkhidmatan trading secara percuma.

5. Koch Industries

Kredit Gambar: KWCH

Membeli syarikat: Infor

Nilai Transaksi: USD11.0 bilion

Sebuah syarikat persendirian di antara yang terbesar di dunia. Syarikat ini dimiliki oleh Charles Koch dan David Koch yang fokus di dalam pengeluaran barangan berasaskan bahan kimia.

Adik-beradik Koch ini merupakan di antara yang keluarga yang terkaya di Amerika Syarikat. David Koch telah meninggal dunia pada tahun lepas.

Syarikat ini membuat kejutan dengan membeli Infor yang merupakan sebuah syarikat yang menyediakan perisian komputer dan juga teknologi awan. Ia merupakan salah satu strategi jangka panjang yang dilakukan oleh Koch Industries untuk perkembangan masa hadapan syarikat tersebut.

Sumber Rujukan: Visual Capitalist

Kebanyakan syarikat di atas adalah tersenarai di pasaran saham Amerika Syarikat, mungkin sudah tiba masanya kita belajar jual beli saham global.

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Cara Nak Tanggung Anak Di Institut Pengajian Tinggi (IPT) Kalau Tiada Simpanan

Kos untuk menyara pengajian di institusi pengajian tinggi adalah sangat mahal terutamanya kalau menyambung di pusat pengajian swasta. Sebab itulah para ibu bapa berusaha keras untuk mengumpul duit selama bertahun-tahun untuk memastikan mereka dapat menyara anak mereka untuk menyambung pengajian di peringkat yang tertinggi.

Tetapi, bukan semua ibu bapa mampu untuk menyediakan simpanan ini. Ada yang mempunyai masalah sehingga tidak dapat menyediakan wang simpanan untuk pengajian anak mereka.

Kalau tak ada simpanan, macam mana nak menyara kos pengajian mereka di universiti? Adakah anak-anak ini terpaksa melupakan cita-cita mereka untuk menggenggam ijazah?

Berikut merupakan beberapa cara yang boleh digunakan untuk memastikan impian ke menara gading tetap tercapai.

1. Biasiswa

Ini merupakan cara yang paling biasa kita dengar. Kebanyakan pelajar akan cuba memohon untuk mendapatkan bantuan biasiswa sebagai salah satu alternatif untuk membiayai pengajian meraka.

Paling best, penerima biasiswa tidak perlu membayar kembali jumlah bantuan yang mereka terima.

Tetapi, bukan semua pelajar berpeluang mendapat biasiswa. Ada kriteria tertentu yang akan dinilai seperti pencapaian akademik, kokurikulum, kepimpinan dan sebagainya.

Penerima juga perlu bersedia dengan syarat yang diberikan oleh pemberi seperti CGPA minima yang perlu diperoleh, perjanjian untuk bekerja dengan organisasi pemberi dan sebagainya.

Terdapat banyak biasiswa ditawarkan oleh pelbagai badan kerajaan, organisasi swasta, NGO dan sebagainya. Walaupun persaingan untuk mendapatkan biasiswa adalah tinggi, tapi kita masih boleh mencuba.

Mana tahu anak kita layak dan rezeki berpihak kepada anak kita?

2. Geran

Sama juga seperti biasiswa, cuma geran akan diberikan kepada mereka yang benar-benar memerlukan seperti pelajar miskin. Biasiswa pula boleh diberikan kepada sesiapa sahaja asalkan mempunyai pencapaian akademik yang tinggi dan juga aktiviti kakurikulum.

Geran juga boleh diberikan kepada mereka yang mempunyai kebolehan tertentu seperti aktif bersukan atau mereka yang aktif dalam projek komuniti.

3. Dermasiswa (Bursary)

Ini merupakan hadiah dalam bentuk kewangan kepada pelajar cemerlang tanpa mengira latar belakang keluarga. Bursary juga tidak perlu dibayar balik.

Tapi sama seperti biasiswa, geran atau dermasiswa ini; kena pastikan anak kita tamatkan pelajaran dalam tempoh yang ditetapkan. Kalau tidak, berkemungkinan besar kena bayar balik.

4. Pengecualian / Diskaun Pengajian

Kalau nak tahu, IPT turut menyediakan pengecualian atau pemotongan yuran kepada pelajar mereka mengikut merit. Contohnya kepada pelajar yang menunjukkan pencapaian yang baik dalam pelajaran, sukan serta kepimpinan. Ia boleh diberikan sebelum atau semasa program pengajian.

Pelajar boleh mendapat pemotongan sehingga 25% atau pengecualian sepenuhnya sepanjang pengajian. Tetapi selalunya pihak IPT akan memberikan pemotongan ini pada setiap semester untuk memastikan penerima mengekalkan CGPA mereka.

5. PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional)

Ini merupakan alternatif yang selalu diambil oleh kebanyakan pelajar sekiranya tidak mendapat mana-mana peluang di atas. Di Malaysia, kita mempunyai badan khas yang memberikan pinjaman pendidikan kepada pelajar iaitu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Walaupun ia bermula sebagai satu bentuk pinjaman, tetapi pelajar kini berpeluang menukarkan pinjaman ini kepada biasiswa. Seperti biasa, pelajar perlu menunjukkan pencapaian akademik yang sangat baik sepanjang berada di IPT.

Walau bagaimanapun, adalah merupakan tanggungjawab ibu bapa dalam memastikan pendidikan anak-anak terjaga. Buatlah yang termampu demi masa depan yang lebih cerah untuk mereka.

Sumber Rujukan: MyPF

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!