Harga Jualan Rumah Di Kelantan Bagi Suku Pertama (Q1) 2020

Kelantan mencatatkan jumlah penduduk seramai 1,680,000 juta orang dengan 97,678 unit kediaman pada suku pertama 2019 yang lalu.

Stok unit kediaman ini termasuk 80,626 unit kediaman sedia ada, 3,466 unit kediaman terancang dan 12,648 unit kediaman yang bakal siap.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Kelantan juga mempunyai 520 unit servis apartmen dengan 418 unit yang bakal dibina. Untuk rekod, setakat Mac 2019 yang lalu, Kelantan mempunyai 670 uni tidak terjual dengan nilai jualan sebanyak RM280.5 juta.

Kredit: NAPIC

Masalah dalam industri hartanah di Kelantan adalah, wujudnya banyak broker kampung atau broker hartanah yang tidak berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir Dan Ejen Hartatanah (LPPEH).

Perkara ini turut diakui Ahmad Lokman Aziz, Persatuan Perunding Hartanah Kelantan yang komited membendung gejala orang tengah yang tidak berdaftar dengan LPPEH di Kelantan.

Untuk rekod, rekod rumah tidak terjual di Kelantan pada tahun 2019 adalah ketiga terendah di Malaysia dengan hanya 210 unit rumah tidak terjual.

Kredit Gambar: Hartabumi

Namun begitu, data terkini dari NAPIC menunjukkan jumlah transaksi hartanah di Kelantan adalah kelima terendah pada suku pertama tahun 2020 dengan hanya 5,298 unit.

“Kelantan merekodkan prestasi jualan yang paling teruk untuk projek undercon pada tahun 2017 dengan hanya 144 unit yang terjual.”

Sepanjang tahun 2017, Kelantan mencatatkan 5,930 transaksi hartanah kediaman dan sebahagian besar adalah rumah subsales.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

“Tahukah anda, jualan hartanah di Pantai Timur mewakili 16.9% dari jualan hartanah suku pertama 2020 dengan jumlah transaksi 115,476 unit”

Bekalan rumah di Kelantan juga berada dalam keadaan yang kritikal kerana 400,000 orang penduduk yang bergaji di bawah RM2,000 tidak mampu untuk membeli hartanah sendiri dan terus menyewa atau tinggal di rumah warisan mereka.

Jadi, kita dapat melihat dan fahami dengan jelas bahawa isu hartanah di Kelantan lebih kepada bekalan rumah yang tidak mencukupi kepada golongan B40.

Soalnya, berapa harga median rumah di Kelantan? Dan apakah lokasi yang paling banyak transaksi mengikut hartanah di Kelantan?

Jom baca artikel ini sampai habis.

Harga Jualan Rumah Di Kelantan Q1 2020

Kredit Gambar: Mai Singgah

1. BANGLO

Harga Median Jualan : RM309,000

Harga Per Kaki Persegi : RM54

 • Kampung Padang Rajak
 • Kampung Gual Kulim
 • Kampung Geting
 • Kampung Kenali

2. SEMI-D

Harga Median Jualan : RM270,000

Harga Per Kaki Persegi : RM83

 • Kampung Bechah Gerda, Seterpa
 • KK Heights, Menor
 • Kampung Bechah Resak

3. TERES

Harga Median Jualan : RM150,000

Harga Per Kaki Persegi : RM196

 • Kampung Chenderong Batu
 • Taman Desa Rahmat, Pauh
 • Taman Desa Pahlawan, Ketereh

4. APARTMEN

Harga Median Jualan : RM260,000

Harga Kaki Persegi : RM515

 • D’ Perdana Sri Cemerlang, Kota Bharu

5. KONDOMINUM

Harga Median Jualan : RM265,000

Harga Kaki Persegi : RM271

 • Kota Sri Mutiara
 • Pelangi Mall
 • Viana Court

6. FLAT

Harga Median Jualan : RM60,000

Harga Kaki Persegi : RM109

 • Buluh Kubu, Kota Bharu

Sungguhpun seluruh negara sedang dilanda krisis kesihatan, ini bukanlah satu alasan yang besar untuk ‘membenarkan’ transaksi jualan hartanah di Kelantan kekal suram.

Daripada sudut pandang seorang penganalisis hartanah, harga rumah di Kelantan bakal menjadi lebih kompetitif selepas ini dengan siapnya banyak infrastruktur skala besar.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Antaranya adalah Lebuhraya Pantai Timur 3 (LPT3), Lebuhraya Pasir Puteh – Machang, Lebuhraya KB – Kuala Krai dan Jambatan Palekbang di Kota Bahru.

Kredit Gambar: Negerikelantan.com

Pemaju swasta juga digesa supaya lebih ‘berani’ meneroka pasaran hartanah di Kelantan dengan menawarkan rumah kediaman landed seperti teres, townhouse, Semi-D dan banglo untuk bekalan rumah penduduk di Kelantan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

 • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
 • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
 • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur