Harga Jualan Rumah Di Kelantan Bagi Suku Pertama (Q1) 2020

Kelantan mencatatkan jumlah penduduk seramai 1,680,000 juta orang dengan 97,678 unit kediaman pada suku pertama 2019 yang lalu.

Stok unit kediaman ini termasuk 80,626 unit kediaman sedia ada, 3,466 unit kediaman terancang dan 12,648 unit kediaman yang bakal siap.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Kelantan juga mempunyai 520 unit servis apartmen dengan 418 unit yang bakal dibina. Untuk rekod, setakat Mac 2019 yang lalu, Kelantan mempunyai 670 uni tidak terjual dengan nilai jualan sebanyak RM280.5 juta.

Kredit: NAPIC

Masalah dalam industri hartanah di Kelantan adalah, wujudnya banyak broker kampung atau broker hartanah yang tidak berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir Dan Ejen Hartatanah (LPPEH).

Perkara ini turut diakui Ahmad Lokman Aziz, Persatuan Perunding Hartanah Kelantan yang komited membendung gejala orang tengah yang tidak berdaftar dengan LPPEH di Kelantan.

Untuk rekod, rekod rumah tidak terjual di Kelantan pada tahun 2019 adalah ketiga terendah di Malaysia dengan hanya 210 unit rumah tidak terjual.

Kredit Gambar: Hartabumi

Namun begitu, data terkini dari NAPIC menunjukkan jumlah transaksi hartanah di Kelantan adalah kelima terendah pada suku pertama tahun 2020 dengan hanya 5,298 unit.

“Kelantan merekodkan prestasi jualan yang paling teruk untuk projek undercon pada tahun 2017 dengan hanya 144 unit yang terjual.”

Sepanjang tahun 2017, Kelantan mencatatkan 5,930 transaksi hartanah kediaman dan sebahagian besar adalah rumah subsales.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

“Tahukah anda, jualan hartanah di Pantai Timur mewakili 16.9% dari jualan hartanah suku pertama 2020 dengan jumlah transaksi 115,476 unit”

Bekalan rumah di Kelantan juga berada dalam keadaan yang kritikal kerana 400,000 orang penduduk yang bergaji di bawah RM2,000 tidak mampu untuk membeli hartanah sendiri dan terus menyewa atau tinggal di rumah warisan mereka.

Jadi, kita dapat melihat dan fahami dengan jelas bahawa isu hartanah di Kelantan lebih kepada bekalan rumah yang tidak mencukupi kepada golongan B40.

Soalnya, berapa harga median rumah di Kelantan? Dan apakah lokasi yang paling banyak transaksi mengikut hartanah di Kelantan?

Jom baca artikel ini sampai habis.

Harga Jualan Rumah Di Kelantan Q1 2020

Kredit Gambar: Mai Singgah

1. BANGLO

Harga Median Jualan : RM309,000

Harga Per Kaki Persegi : RM54

  • Kampung Padang Rajak
  • Kampung Gual Kulim
  • Kampung Geting
  • Kampung Kenali

2. SEMI-D

Iklan

Harga Median Jualan : RM270,000

Harga Per Kaki Persegi : RM83

  • Kampung Bechah Gerda, Seterpa
  • KK Heights, Menor
  • Kampung Bechah Resak

3. TERES

Harga Median Jualan : RM150,000

Harga Per Kaki Persegi : RM196

  • Kampung Chenderong Batu
  • Taman Desa Rahmat, Pauh
  • Taman Desa Pahlawan, Ketereh

4. APARTMEN

Harga Median Jualan : RM260,000

Harga Kaki Persegi : RM515

  • D’ Perdana Sri Cemerlang, Kota Bharu

5. KONDOMINUM

Harga Median Jualan : RM265,000

Harga Kaki Persegi : RM271

  • Kota Sri Mutiara
  • Pelangi Mall
  • Viana Court

6. FLAT

Harga Median Jualan : RM60,000

Harga Kaki Persegi : RM109

  • Buluh Kubu, Kota Bharu

Sungguhpun seluruh negara sedang dilanda krisis kesihatan, ini bukanlah satu alasan yang besar untuk ‘membenarkan’ transaksi jualan hartanah di Kelantan kekal suram.

Daripada sudut pandang seorang penganalisis hartanah, harga rumah di Kelantan bakal menjadi lebih kompetitif selepas ini dengan siapnya banyak infrastruktur skala besar.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Antaranya adalah Lebuhraya Pantai Timur 3 (LPT3), Lebuhraya Pasir Puteh – Machang, Lebuhraya KB – Kuala Krai dan Jambatan Palekbang di Kota Bahru.

Kredit Gambar: Negerikelantan.com

Pemaju swasta juga digesa supaya lebih ‘berani’ meneroka pasaran hartanah di Kelantan dengan menawarkan rumah kediaman landed seperti teres, townhouse, Semi-D dan banglo untuk bekalan rumah penduduk di Kelantan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Umum mengetahui banyak portal hartanah di Malaysia membincangkan topik kawasan hotspot, kawasan pilihan dan kawasan tumpuan untuk beli rumah.

Tapi, bagaimana pula dengan kawasan yang tidak sesuai untuk beli rumah?

Artikel kali ini tidak akan membincangkan secara spesifik tentang lokasi, sebaliknya akan memberi pendedahan tentang teknik mengenal pasti sesebuah kawasan itu merupakan kawasan negative listing.

Sebelum itu, apakah yang dimaksudkan dengan negative listing area?

Baca: 4 Langkah Mulakan Pelaburan Hartanah

Negative listing area bermaksud sesebuah kawasan itu terletak jauh dari pusat komersial, kemudahan pengangkutan awam dan peluang pekerjaan.

Selain itu, kejiranan kawasan itu juga kurang sesuai untuk mereka yang merancang untuk ‘hidup dan mati’ di kawasan itu.

Antara faktor kejiranan yang kurang sesuai adalah masalah sosial, tiada fasiliti rekreasi dan populasi penduduk yang dihuni majoriti bukan warganegara tempatan.

Bencana alam juga perkara yang perlu diambil kira. Sungguhpun Malaysia berada di luar Garisan Lingkaran Api Pasifik, banjir dan tanah runtuh kekal sebagai bencana alam yang paling membimbangkan.

Dan akhir sekali, sifat hartanah itu sendiri yang kurang sesuai untuk didiami. Antaranya adalah masalah bekalan asas seperti elektrik, air, WI-FI dan sebagainya.

Kesan sekiranya anda beli rumah di kawasan – kawasan yang mempunyai masalah seperti di atas adalah:

  • Berisiko tinggi dengan jenayah
  • Kos tambahan kerana perlu memandu jauh untuk ke pusat komersial
  • Kelangsungan hidup tergendala kerana bekalan asas yang terputus/tiada
  • Anak-anak tiada tempat untuk melepaskan tekanan melalui aktiviti rekreasi dan riadah

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Berdasarkan pengamatan penulis, kawasan yang ideal untuk memulakan kehidupan berkeluarga di Lembah Klang adalah :-

  •  Cyberjaya
  •  Sungai Buloh
  •  Seri Kembangan
  •  Puchong
  •  Shah Alam
  •  Kajang

Jom tengok 4 sebab mengapa kita perlu elak daripada membeli rumah di kawasan negative listing.

1. Non Performing Loan (NPL)

Sekiranya kita berhasrat membeli rumah untuk tujuan pelaburan hartanah, membeli rumah di kawasan negative listing area adalah sesuatu yang kita perlu elak di siang hari.

Buat pengetahuan anda, bank sukar meluluskan pinjaman pembiayaan hartanah di kawasan yang mempunyai kes NPL yang tinggi.

Baca : Punca Dan Penentu ‘Non-Performing Loan’ (NPL) Di Malaysia

Masalah NPL tidak terjadi begitu sahaja wahai saudara dan saudari sekalian.

Sungguhpun kadar NPL yang tinggi berkait rapat dengan dasar pengembangan monetari dan akses pinjaman yang mudah, faktor lokasi, infrastruktur dan peluang pekerjaan juga memainkan peranan yang tidak kecil.

Iklan

2. Kurang Sesuai Pelaburan Jangka Panjang

Kawasan-kawasan yang biasanya disenaraikan sebagai negative listing area tidak menjanjikan rental yield yang tinggi sekiranya itu yang kita harapkan dari pembelian rumah di bawah pasaran menerusi lelong atau dibeli melalui pemilik sendiri.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Kawasan yang rancak dengan aktiviti ekonomi dan sosial biasanya mendapat permintaan sewaan yang lebih tinggi dan peluang untuk mendapat rental yield melebihi 4% adalah lebih tinggi.

3. Booster Hartanah

Booster hartanah bermaksud kemudahan yang ada kurang lebih 3KM radius dari kawasaan sekitar.

Sekiranya kawasan tersebut tidak mempunyai infrastruktur asas seperti jalanraya, bekalan air, elektrik dan WIFI, adalah satu kerugian yang maha dahsyat untuk membeli rumah di kawasan itu.

Baca : 5 Strategi Pelaburan Hartanah

Selain daripada itu, lihat juga sekiranya terdapat pusat membeli-belah, pusat pengajian tinggi, kawasan perindustrian, hospital kerajaan atau swasta, pengangkutan awam dan pusat hiburan.

Ini semua kemudahan-kemudahan yang bakal kita cari kelak satu masa nanti samada untuk kegunaan sendiri dan keluarga atau sebagai perangsang mempromosikan rumah sewa.

4. Bencana Alam

Seperti yang telah diberitahu di atas, bencana banjir dan tanah runtuh adalah masalah klasik dan kini menjadi bencana tahunan di sebahagian besar negeri khususnya di pantai timur, pesisir pantai Selangor dan Perak.

Elakkan juga membeli kediaman high-rise yang terletak terlalu tinggi di puncak bukit atau lereng bukit yang tidak mempunyai penghadang semulajadi atau buatan dari tanah runtuh.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Ya, lokasi masih menjadi faktor utama dalam pembelian rumah. Jangan ikut cakap-cakap kawan yang mengatakan beli rumah di pinggir bandar adalah lebih selesa.

Pergi tinjau kawasan tersebut sekurang-kurangnya 3 kali.

1 kali sewaktu pagi, 1 kali sewaktu malam dan 1 kali sewaktu waktu puncak. Lihat sendiri adakah kawasan itu sesuai dengan kita atau tidak.

Dengan ilmu hartanah, kita dapat menguruskan risiko yang bakal dihadapi dengan lebih matang agar tidak menyesal di kemudian hari.

Baca : 4 Ramalan Industri Hartanah Selepas Moratorium Berakhir Pada September 2020

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda yang tertanya-tanya dan sedang mencari-cari contoh kawasan yang sepatutnya dielakkan.

Buat yang bakal menjadi pemilik rumah dalam masa terdekat, semoga berjaya!

Sumber Rujukan:

Iklan

Layak Beli Rumah, Tapi Belum Tentu Mampu

Sekiranya kita menghubungi seorang ejen hartanah, perkara pertama yang akan dilakukan oleh ejen hartanah adalah menyemak kelayakan loan kita sebagai bakal pembeli.

Hal ini sangat penting bagi seorang ejen hartanah untuk mengenalpasti samada kita adalah seorang pembeli yang mempunyai kelayakan untuk mendapatkan pinjaman rumah.

Sebagai seorang bakal pembeli, sudah pasti kita mempunyai kehendak yang tertentu tentang rumah yang anda ingin beli. Kita mungkin mahukan rumah landed dua tingkat atau pun serviced apartment dengan kolam renang.

Namun begitu, ejen hartanah juga mempunyai maklumat yang lebih tepat berkenaan situasi semasa pasaran hartanah. Justeru, penting untuk pembeli mengenalpasti syarat dan kelayakan pinjaman supaya dapat fokus mencari rumah yang bersesuaian dengan profil kewangan masing-masing.

Seorang ejen hartanah yang baik akan menasihati dan memberi khidmat konsultansi berkenan bajet rumah yang sesuai dengan kelayakan kita. Sekiranya kita mempunyai gaji yang agak tinggi, sudah pasti kita berhajat untuk memiliki rumah yang lebih selesa untuk didiami bergantung kehendak sendiri.

Kebiasaannya, kelayakan pinjaman bergantung kepada beberapa ukuran yang sering digunakan oleh pihak bank untuk menilai kedudukan kewangan seseorang berpandukan pendapatan, perbelanjaan dan komitmen.

Ejen hartanah akan membantu kita dalam mengira kelayakan pinjaman serta menawarkan rumah yang sesuai dengan kelayakan kita.

Ukuran kelayakan pinjaman selalunya bergantung kepada pendapatan dan komitmen berkaitan bank. Pengiraan seperti Debt Service Ratio (DSR) dan Net Disposable Income (NDI) digunakan untuk menilai samada pembeli layak untuk mendapatkan pinjaman bank.

Namun ukuran kelayakan pinjaman ini ada kekurangannya. Ukuran ini tidak mengambilkira komitmen yang tidak berkaitan dengan bank seperti bilangan tanggungan termasuk anak-anak, ibubapa, kos sara hidup dan perbelanjaan harian.

Kita Layak, Tapi Mampukah Kita?

Ukuran kemampuan kita untuk membayar bayaran bulanan rumah sangat bergantung kepada pengurusan kewangan individu. Seseorang dengan gaji yang tinggi tetapi mempunyai perbelanjaan bulanan yang besar mungkin tidak mampu membeli rumah.

Sebelum kita berhajat untuk membeli sesebuah rumah, cuba tanya dulu diri sendiri. Adakah kita mampu untuk membayar bayaran bulanan bank tanpa gagal untuk 30 tahun akan datang?

Salah satu cara untuk menjawab persoalan ini adalah samada gaji bulanan kita dihabiskan untuk perbelanjaan atau ada lebihan untuk simpanan. Sifirnya mudah, sekiranya kita mampu menyimpan RM1,000 dari gaji bulanan, ini bermakna kita mampu menambah komitmen bulanan sebanyak RM1,000 untuk membeli rumah.

Cara lain untuk menentukan kemampuan kita adalah kadar sewa rumah bulanan. Sekiranya sewa rumah bulanan sekarang RM1,000, kita boleh gunakan jumlah yang sama untuk membayar pinjaman rumah setiap bulan.

Kalau sudah bersedia, rasa layak dan mampu untuk beli rumah, pastikan kita dapatkan khidmat nasihat dari ejen hartanah. Kita akan dapat ilmu dan tidak perlu bayar sesen pun kerana komisen ejen hartanah dibayar oleh penjual rumah dan sudah termasuk dalam harga rumah yang kita hendak beli tersebut.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Semak Kedudukan Kewangan Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti :

✔️ i-Score (skor kredit)
✔️ CCRIS
✔️ SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA)
✔️ PTPTN
✔️ Maklumat pinjaman dari syarikat bukan berkaitan perbankan

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti :

✔️ i-Score (skor kredit)
✔️ CCRIS
✔️ SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA)
✔️ PTPTN
✔️ Maklumat pinjaman dari syarikat bukan berkaitan perbankan

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

This image has an empty alt attribute; its file name is pcrp-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is pcrp-2.jpg

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line. Dalam 15 minit inshaAllah siap.

*Untuk makluman, kini RAM Credit Information (RAMCI) dikenali sebagai Experian setelah melalui proses penjenamaan semula.

Iklan

Hong Kong Bakal Perkenal Cukai Baru Terhadap Pemaju Bagi Kurangkan Kos Rumah

Hong Kong yang baru saja bergolak, kini bakal memperkenalkan satu cukai baru bagi menjadikan pasaran hartanah lebih berpatutan dan juga meredakan protes anti-kerajaan.

Kerajaan telah pun menggazet cadangan ‘cukai kekosongan’, satu prosedur rasmi bagi membolehkan cadangan tersebut digubal di peringkat undang-undang.

Di bawah bil tersebut, jika sesuatu kediaman tidak terjual bagi tempoh 12 tahun selepas ianya disiapkan, pemaju akan dikenakan cukai kekosongan, melainkan unit tersebut disewakan. Kadar cukai tersebut adalah 200% daripada kadar sewa tahunan yang dianggarkan.

Kerajaan Ingin Ambil Hati Rakyat

Carrie Lam, Ketua Eksekutif Hong Kong berkata, langkah ini bagi mengembalikan kepercayaan rakyat dengan menggunakan hartanah. Beliau berkata, “Perumahan adalah isu utama dalam sesebuah kehidupan”. Malah, lebih banyak polisi kerajaan akan menyusul bagi meningkatkan bekalan rumah kepada penduduk Hong Kong.

Persatuan Perumahan Membangkang

Secara lumrahnya, pihak pemaju membangkang cadangan tersebut. Real Estate Developers Association of Hong Kong yang mewakili semua pemaju-pemaju besar, telah menggesa kerajaan untuk menghentikan cadangan tersebut. Kata mereka, cadangan cukai baru ini bakal memberikan ancaman kepada sistem kewangan jika harga rumah merosot.

Iklan

Sumber: Bloomberg

Banyak Rumah Tidak Terjual Di Malaysia

Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) menakrifkan unit tidak terjual sebagai unit siap yang berada di pasaran lebih sembilan bulan selepas dilancarkan. Dan jumlah unit rumah siap yang tidak terjual pada tahun 2017 adalah sebanyak 24,738 buah rumah. Ianya meningkat 67.2% berbanding tahun 2016 – dengan nilai keseluruhan RM15.64 bilion, iaitu kenaikan 82.8% berbanding 2016.

Pada suku pertama tahun 2018, bilangan rumah siap tidak terjual mencecah sebanyak 34,532 unit dan dianggarkan bernilai RM 22.6 bilion. Kira-kira satu pertiga daripada unit berstatus kediaman tidak terjual. Kebanyakan unit ini berharga RM500,000 sehingga RM1 juta. Manakala untuk unit yang berharga RM300,000 hingga RM400,000 pula, sebanyak 33% tidak terjual.

Jom fahamkan juga 4 sebab utama Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

Dan adakah cukai baru ini dapat membantu menstabilkan harga rumah di Malaysia?

Iklan

3 Dokumen Penting Yang Membuatkan Ramai Terjerat Dalam Hartanah

Mimpi ngeri setiap pembeli rumah adalah apabila tersilap langkah dalam penyediaan dokumen dan mempunyai penguasaan undang-undang hartanah yang lemah.

Pada kebiasaannya, kita membeli rumah gara-gara dua sebab sahaja, iaitu untuk diduduki sendiri atau untuk tujuan pelaburan.

Sekiranya fokus kita adalah untuk pelaburan, tetapkan pendirian samada pelaburan yang dibuat adalah untuk lump sum atau aliran wang tunai.

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Dalam artikel kali ini, kami tidak akan menyentuh soal pelaburan hartanah, sebaliknya isu yang lebih penting dalam pembelian hartanah tidak lain dan tidak bukan, dokumen transaksi dalam hartanah.

Bila kita bercakap mengenai transaksi hartanah, kita perlu faham bahawa wujud tiga fasa dalam transaksi hartanah iaitu:

  • Sebelum membeli hartanah
  • Semasa membeli hartanah
  • Selepas membeli hartanah

Baca : 8 Langkah Untuk Beli Rumah Pertama

Setiap borang mempunyai fungsinya yang tersendiri yang kita (pembeli rumah) perlu tahu.

Sebagai pembeli rumah, kita perlu cakna jumlah kos yang perlu dikeluarkan dalam ketiga-tiga fasa ini, sebelum berjaya mendapat penyewa kelak (jika pelaburan adalah fokus).

1. Booking Form

Booking form yang juga dikenali sebagai earnest deposit merupakan satu dokumen perjanjian di antara kita dan pemaju hartanah, di mana kita akan membayar satu jumlah amaun untuk menempah rumah tersebut.

Booking fee pula adalah wang yang dibayar oleh pembeli rumah pada awal proses sebagai bukti minat dan komitmen sesebuah hartanah.

Baca : 7 Tips Beli Rumah Untuk Golongan Peniaga

Tiada amaun yang tetap untuk booking form, tetapi jumlahnya adalah sekitar RM500-RM5,000. Lain projek lain amaunnya.

Berita baiknya adalah, apabila kita telah membuat bayaran booking, secara rasmi rumah tersebut tidak akan dijual kepada orang lain.

Jumlah booking juga akan ditolak daripada keseluruhan pinjaman hartanah yang bakal dipinjam dari bank.

Risiko dalam booking form ini adalah kita sebagai pembeli rumah perlu mendapatkan pinjaman dalam masa 14 hari bekerja dari tarikh booking form ditandatangani.

Sekiranya gagal, booking fee yang kita bayar kepada pemaju hartanah boleh hangus macam tu saja.

Hal ini kerana, pemilik hartanah mempunyai kuasa untuk membatalkan perjanjian sekiranya tempoh yang ditetapkan tidak dipatuhi.

2. Letter Offer (LO)

Letter Offer atau LO merupakan surat tawaran dari pihak bank untuk kita memohon pinjaman pembiayaan hartanah.

Kebanyakan pembeli rumah tersilap langkah dengan terus menandatangani Letter Offer dari bank tanpa menyemak Debt Service Ratio dan harga rumah yang sesuai dan layak mengikut kemampuan kewangan mereka.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Iklan

Apabila kita telah tandatangan Letter Offer dengan pihak bank, secara automatik juga kita akan terikat dengan terma dan syarat tawaran pembuayan pinjaman rumah yang kita pohon.

Baca : Persediaan Sebelum Boleh Beli Rumah Pertama. Ini Senarai Semaknya

Kesannya, sungguhpun pinjaman diluluskan tetapi kadar faedah yang dikenakan berkemungkinan sangat tinggi menyebabkan mereka mencuba permohonan dari bank lain pula.

Dalam tempoh ini, automatik booking fee yang anda bayar akan hangus.

Andai kata kita hendak membatalkan perjanjian Letter Offer dari bank, sebenarnya boleh. Rujuk terma dan syarat dalam Letter Offer dari bank tersebut terlebih dahulu dan kira jumlah penalti yang anda bakal bayar kelak.

Memandangkan kita telah menolak permohonan tersebut, kita sebagai pemohon akan menghadapi kesukaran kerana rekod CCRIS tidak lagi cantik seperti sebelumnya.

Sebagai langkah berjaga-jaga, jangan tandatangan atau terima sebarang tawaran pinjaman rumah sebelum kita menyemak kemampuan kewangan terlebih dahulu.

Apa guna dapat beli sebuah rumah tetapi hakikatnya berdarah poket setiap bulan.

3. S&P (Sale and Purchase) Agreement

S&P Agreement atau Surat Perjanjian Jual Beli merupakan satu dokumen perjanjian di antara pemaju hartanah / pemilik hartanah dengan pembeli hartanah.

Surat perjanjian jual beli ini sepatutnya ditandatangani selepas kita mendapat pembiayaan pinjaman hartanah dari bank, bukan sebelumnya.

Baca : Ini Panduan Lengkap Beli Rumah Pertama Dengan Akaun 2 KWSP

Risiko jika kita menandatangani perjanjian sebelum anda berjaya mendapat pembiayaan pinjaman hartanah atau permohonan pinjaman hartanah kita gagal, nanti kena bayar penalti / denda pula.

Dalam proses ini, kita perlu mengupah peguam dalam urusan jual beli ini. Cara paling mudah adalah menggunakan khidmat peguam dari bank sahaja.

Kita sebagai pembeli perlu memastikan yang S&P Agreement tersebut:-

  • Status hartanah merupakan status kediaman (perumahan).
  • Bebas dari syarat nyata atau tersirat dan sekatan setakat tarikh S&P Agreement ditandatangani.
  • Pemaju tidak boleh mengenakan apa-apa bebanan terhadap tanah berkenaan selepas tarikh S&P Agreement tanpa mendapat kelulusan anda.
  • Harga dan jadual bayaran harga jualan iaitu seperti dalam S&P Agreement.

Biasanya, pemaju hartanah akan membantu kita untuk mendapatkan pinjaman perumahan menerusi panel bank mereka.

Sekiranya mereka gagal, kita sepatutnya menerima satu surat pemberitahuan tentang kegagalan permohonan pinjaman anda.

Satu perkara yang anda perlu tahu adalah, pemaju hartanah tidak akan bertanggungjawab terhadap kerugian yang kita alami. Kegagalan memperoleh pinjaman tidak boleh dijadikan alasan di atas kelewatan pembayaran ansuran bulanan rumah tersebut.

Sekiranya kita bercadang membeli rumah dalam masa terdekat, sila semak reputasi pemaju hartanah supaya tidak menghadapi masalah yang tidak diingini kelak.

Baca : Nak Beli Rumah Pertama, Fahamkan Kos-Kos Yang Kena Bayar

Apa yang penting di sini adalah, kita sebagai pembeli rumah perlu cakna dan fokus kepada proses beli rumah yang betul dan jangan terikut-ikut dengan orang lain.

Lantik ejen hartanah berdaftar yang sah dan paling utama, pastikan kita berkemampuan daripada segi kewangan.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!