Rumahku Syurgaku, Tapi Rumah Awak Patuh Syariah Tak?

“Rumahku Syurgaku”, ayat yang sering disebut-sebut oleh semua orang. Tapi, sejauh manakah rumah kita menjadi syurga buat kita?

Mendengar ceramah Imam Muda Ashraf baru-baru ini, saya terpanggil untuk menulis tentang rumah patuh syariah. Rumah adalah keperluan asas untuk melengkapkan kehidupan kita. Rumah adalah tempat privasi untuk berehat dan juga sebuah tempat perlindungan. Kebiasaanya, dalam isu pembelian rumah kita sering pertimbangkan halal-haram dari sudut pembiayaan perumahan. Kita menolak pinjaman konvensional kerana ianya tidak patuh syariah.

Namun, kita terlupa untuk melihat dari sudut pembinaan sesebuah rumah itu. Apa yang biasa kita lakukan ialah mengira berapa jumlah bilik, keluasan dan ada juga yang menitikberatkan tentang ‘feng shui’ rumah tersebut. Selain daripada itu, kita juga mementingkan tentang infrastruktur dan kemudahan yang lengkap serta jarak yang dekat ke tempat kerja.

Islam Pun Ada Kriterianya Sendiri

Betul la tu kriteria-kriteria yang kita tetapkan untuk mebeli atau membina sebuah rumah, namun tahukah anda bahawa Islam juga telah meyediakan garis panduan untuk asas rekabentuk bagi ruang kediaman?  Jom kita fahami tiga konsep utama semasa memilih atau membina rumah.

1. Konsep Perhubungan

a) Hubungan individu

Seseorang individu perlu diberikan ruang peribadi dan terlindung untuk melakukan aktiviti harian seperti mandi, bersolat, membuat kerja-kerja peribadi dan sebagainya.

b) Hubungan Kekeluargaan

i) Tanggungjawab terhadap ibu bapa

Anak-anak (terutamanya anak lelaki) dipertanggungjawabkan untuk menjaga hubungan dengan ibu bapa lebih-lebih lagi apabila orang tua tidak sihat atau terlantar sakit.

Sebuah rumah harus mempunyai ruang bersesuaian untuk:

  • memandikan orang tua yang sakit
  • ruang untuk mereka beribadah
  • kemudahan lain untuk orang kurang upaya seperti ruang untuk laluan kerusi roda dan sebagainya.

ii) Penambahan bilangan ahli keluarga

Bilik atau ruang secukupnya perlu difikirkan lebih awal untuk pelan jangka masa panjang seperti apabila berlakunya penambahan bilangan ahli keluarga. Ini bukan hanya tertakluk kepada kelahiran anak sahaja, malah kehadiran menantu atau ibubapa yang bakal tinggal sebumbung. Dalam Islam, anak lelaki dan perempuan WAJIB dipisahkan tempat tidur apabila salah seorang daripada mereka menjangkau usia 10  tahun.

Selain daripada itu, ruang sewajarnya harus diberikan kepada pembantu rumah yang diambil bekerja. 

iii) Ahli keluarga yang bermalam atau berziarah

Sesebuah rumah kediaman harus mampu menampung kehadiran tetamu dari kalangan ahli keluarga yang datang melawat. Apabila tiba musim cuti sekolah atau sambutan perayaan, kemungkinan saudara yang sudah berkeluarga akan datang menziarah. Mereka ini juga perlukan privasi dan ruang tersendiri untuk menukar pakaian, mandi, tidur dan sebagainya.

c) Hubungan Kejiranan

Dalam Islam, seseorang Muslim mempunyai tanggungjawab untuk menjaga perhubungan dengan jiran di sekeliling mereka. Antara amalan kejiranan yang perlu dipraktikkan adalah seperti mengucapkan salam kepada jiran, berbuat baik dengan mereka, bersabar sekiranya diganggu dan menziarahi jiran sekiranya ditimpa kemalangan atau kematian. Disebabkan itu, anda perlu memilih dan mengenali jiran tetangga sebelum membuat keputusan untuk berpindah.

2. Konsep Ruang

a) Memenuhi keperluan ibadah

Sebagai seorang Islam, anda perlu menitikberatkan keperluan ibadah seharian termasuklah bersolat, membaca Al-Quran, berzikir, belajar, membuat kerja dan sebagainya. Aktiviti beribadat akan menjadi keutamaan kerana arah Qiblat akan mempengaruhi kedudukan dan orientasi rumah supaya mendapatkan ruang maksima untuk mendirikan solat secara berjemaah.

Selain itu, arah Qiblat juga akan menentukan arah pintu masuk, arah ruang tandas, kedudukan katil atau tilam dan juga kedudukan jenazah apabila berlaku kematian.

b) Susun atur ruang

i) Pintu masuk: Rumah yang patuh syariah menekankan pembinaan pintu masuk yang boleh menghadang penglihatan dari orang luar yang berdiri di pagar ataupun di hadapan rumah. Selain itu, pintu masuk juga tidak boleh dibina betul-betul bertentangan dengan jiran di hadapan.

Cara/arah bukaan pintu juga memainkan peranan dalam privasi. Pastikan ruang di belakang pintu (seperti ruang makan, ruang rehat atau ruang tamu) tidak boleh dilihat dari luar secara direct.

ii) Tingkap di tingkat atas: Tingkap di aras atas dibina hanya untuk menerima angin dan cahaya matahari. Kedudukan tingkap ini seharusnya direka agar tidak boleh melihat terus ke dalam rumah jiran.

Sekiranya tingkap atas anda membolehkan anda melihat dengan jelas bahagian dalam rumah jiran, anda perlu menutup atau menghadangnya untuk memberikan privasi dan rasa selamat kepada jiran.

iii) Tingkap bawah : Sebaik-baiknya, pembinaan tingkap pada aras bawah dibina lebih tinggi daripada paras penglihatan. Sekiranya tingkap dibina rendah, anda perlu menghadangnya dengan langsir yang tebal untuk mengelakkan pandangan daripada orang luar.

iv) Laluan: Seelok-eloknya, penghuni wanita mempunyai laluan berasingan yang memudahkan mereka ke tandas atau dapur tanpa menayangkan aurat. Pembinaan laluan transisi atau double circulation di antara ruang tamu dan ruang peribadi memberikan privasi kepada penghuni rumah. Ini bertujuan untuk menjaga aurat dan mengelakkan pandangan mata dari yang bukan mahram.

v) Bilik: Pembinaan bilik perlu mengambil kira aurat dan jantina para penghuni di dalam sesebuah rumah. Sebaik-baiknya bilik tidur boleh dimasuki oleh penghuni wanita tanpa melalui para tetamu. Dalam Islam juga, bilangan bilik yang perlu ada dalam sebuah kediaman adalah sekurang-kurangnya tiga buah untuk membolehkan pengasingan mudah tempat tidur antara anak lelaki dan perempuan apabila mereka menjangkau usia 10 tahun.

vi) Tandas

  • Pintu: Pintu tandas hendaklah dibina agar ia boleh dibuka menggunakan tangan kanan. Oleh itu, secara automatik kaki kiri yang akan melangkah dahulu untuk masuk ke tandas.
  • Tandas cangkung: Seperti kita sedia maklum, Rasulullah SAW dah ajar kita dari awal lagi cara buang air yang betul. Kini, kajian moden juga telah mendapati lebih banyak kebaikan sebenarnya membuang air menggunakan tandas cangkung berbanding tandas duduk.
  • Arah tandas: Kedudukan tandas tidak boleh menghadap atau membelakangkan Qiblat.
  • Tempat berwuduk: Sebaik-baiknya tempat berwuduk dipisahkan daripada tandas.

3. Konsep Kebersihan

Carilah rumah dengan sistem pembuangan sampah yang efektif dan tidak menyebabkan gangguan binatang perosak atau bau menular ke rumah jiran tetangga. Selain daripada itu, jika anda dapat perhatikan rumah pada zaman dahulu, ia mempunyai tandas yang terletak berjauhan dan berasingan daripada bangunan rumah. Ini sebenarnya merupakan salah satu contoh aspek kebersihan dalam Islam, kerana tandas boleh menyebarkan jangkitan kuman dan bakteria ke dalam kawasan rumah. Lagipun, tandas merupakan salah satu tempat kegemaran syaitan. Namun, rata-rata rumah zaman moden kini mempunyai tandas yang dibina bersebelahan dapur atau bilik agar lebih mudah diakses.

Garis panduan Lembaga Arkitek Malaysia tidak pernah meletakkan sebarang kewajipan bagi pembinaan rumah yang berteraskan Islam. Oleh itu, agak sukar untuk kita memperoleh rumah yang betul-betul patuh syariah. Walaubagaimanapun nak seribu daya kan, jadi berusahalah untuk memiliki rumah patut syariah.

Sumber Rujukan:

  1. Iluminasi.com
  2. Islamic Guiding Principle (Shari’ah Law) for Architectural Intrepretation of Housing
  3. Privasi Rumah Kediaman dalam Islam
  4. Prinsip Islam di Kediaman Apartmen
  5. Prinsip Islam dalam Ruang Kediaman.
  6. JAKIM
  7. Majalah Al-Islam

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajian Menunjukkan Harga Rumah Bakal Turun Sampai Tahun 2021

KUALA LUMPUR: Harga hartanah kediaman dijangka akan terus susut dalam tempoh satu hingga dua tahun akan datang berikutan lambakan unit rumah tidak terjual di Malaysia yang kini mencecah nilai sebanyak RM29.47 bilion.

Pengarah Penyelidikan dan Perancangan Strategik di Rahim & Co International, Sulaiman Saheh, berkata trend penyusutan itu dijangka berterusan sehingga 2021 sehingga pasaran kembali pulih dengan peningkatan kadar pembelian rumah.

“Trend penurunan harga rumah bermula sejak 2016 pada kadar satu hingga lima peratus bergantung kepada faktor lokasi serta nilai hartanah di kawasan itu.

“Harga rumah terus merosot disebabkan kadar pembelian yang kurang, dipengaruhi beberapa faktor antaranya ketidakmampuan kewangan pembeli, kesukaran mendapatkan pinjaman dan kelemahan elemen nilai tambah hartanah terbabit seperti kekurangan kemudahan pengangkutan dan jaringan lebuh raya yang baik,” katanya pada taklimat media liputan pasaran hartanah Malaysia oleh Rahim&Co International Sdn Bhd dan tinjauan prospek 2019, di sini, hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Eksekutif Rahim&Co, Tan Sri Dr Abdul Rahim Abdul Rahman. Berdasarkan laporan syarikat perunding hartanah itu, terdapat 149,889 transaksi bernilai RM67.74 bilion dicatatkan pada separuh pertama 2018.

Melihat kepada tiga tahun sebelum, trend penurunan sudah menyusut dengan ketara sejak tempoh separuh pertama 2015/separuh pertama 2016 di mana peratusan penurunan adalah setinggi 12 hingga 16 peratus bagi bilangan dan nilai transaksi.

Laporan itu menyatakan, ia menunjukkan petanda baik bagi 2019 dan ia dijangka dapat menghasilkan pergerakan positif walaupun tidak ketara.

Bagi suku ketiga 2018, pergerakan bertambah perlahan dilihat dengan bilangan transaksi mengalami penurunan kepada -0.3 peratus, manakala nilai kepada -1.4 peratus.

Sementara itu, Abdul Rahim berkata pasaran hartanah pada tahun ini dijangka masih mendatar tetapi mempunyai harapan berterusan ke arah pemulihan.

Beliau berkata, pasaran dijangka akan pulih dengan adanya pengenalan dasar dan insentif baharu yang menyasarkan kepada pasaran hartanah seperti Dasar Perumahan Negara (DRN) 2.0 dan platform pendanaan awam hartanah (property crowdfunding).

“Secara keseluruhan, tindak balas bercampur dilihat dalam pasaran hartanah Malaysia mencerminkan pasaran berada dalam fasa penyesuaiannya dengan persekitaran ekonomi dan politik semasa.

“Justeru, secara kolektif, kesinambungan kepada sentimen tunggu dan lihat serta kesukaran berterusan pembeli bagi mendapatkan pinjaman perumahan menyumbang kepada kemerosotan pasaran dan kenaikan tahap inventori,” katanya.

Sumber: BH Online

Betul Ke Pasaran Hartanah Akan Crash?

Lain pula data yang diperolehi daripada laman web NAPIC (National Property Information Centre) yang merupakan Pusat Maklumat Harta Tanah Negara. Ianya dikeluarkan oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia.

Tengok sendiri harga rumah di seluruh negara dari tahun 2009, di mana pada ketika itu paras harga rumah negara berada pada RM204,470.

Dalam masa 8 tahun sahaja, iaitu pada tahun 2017 – harga melonjak naik ke paras RM404,643. Kenaikan sebanyak RM200,173 atau 97.9% dicatatkan sepanjang tempoh tersebut, atau 12.24% setahun.

Harga Rumah Pernah Jatuh Teruk Pada Tahun 1998 & 1999

Jika dilihat kepada indeks harga rumah Malaysia mengikut jenis rumah pula, kejatuhan harga pernah berlaku pada tahun 1998 dan 1999. Kita semua sedia maklum bahawa ekonomi Malaysia dan dunia jatuh teruk akibat daripada Krisis Mata Wang Asia yang sedang berlaku pada masa itu.

Bagi mereka yang nak tahu lebih lanjut, boleh rujuk Katanya Sektor Hartanah Nak Crash – Nak Beli Rumah atau Sewa Saja?

Iklan

8 Sebab Kenapa Rumah Kita Lebih Murah Berbanding Rumah Taman Sebelah

Sebelum kita nak menjual rumah, penilai hartanah perlu dipanggil bagi meninjau dan menilai nilai semasa hartanah tersebut sebelum dijual kepada pemilik baharu.

Penilai hartanah merupakan seorang yang berpengalaman dalam menentukan nilai semasa harta / aset / tanah / rumah bergantung kepada beberapa syarat tertentu.

Baca : Apa Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Hartanah?

Oleh yang demikian, kita sebagai pemilik hartanah tidak boleh mengatakan rumah teres 1 tingkat kita berharga RM600,000 gara-gara lokasinya terletak 10 kilometer dari pusat bandar Kuala Lumpur.

Hanya penilai hartanah sahaja individu yang layak menentukan harga nilai semasa rumah kita.

Tujuan utama penilaian hartanah berlaku adalah kerana pihak bank ingin melepaskan pembiayaan pinjaman hartanah kepada individu / syarikat, sebuah rumah hendak dilelong, proses jual beli hartanah, SC submission (urusan syarikat untuk masuk pasaran Bursa Malaysia) atau pun di audit oleh syarikat.

Formula yang sering diguna pakai oleh penilai hartanah dalam menilai sesebuah hartanah adalah melalui residual method, investment method, profit method dan discounted cashflow method.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Jadi, apa alasan di sebalik sesebuah rumah itu lebih mahal atau murah berbanding rumah yang berada dalam satu taman atau taman yang berbeza?

Ini penjelasannya.

1. Lokasi

Lokasi memainkan peranan yang sangat besar dalam menentukan nilai sesebuah hartanah. Bahkan, alamat sesebuah unit hartanah juga mampu memberi impak seperti Mont Kiara dan Segambut yang berada di dalam satu kawasan yang sama; tetapi hartanah di Mont Kiara menjadi lebih mahal kerana alamatnya.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Perkara ini berlaku kepada hartanah yang berada dalam lingkungan 500 meter dari KLCC di mana hartanah yang disenaraikan dalam alamat ‘Persiaran KLCC’ adalah jauh lebih tinggi nilainya berbanding hartanah yang mempunyai alamat ‘Jalan Ampang’ sahaja.

Dari sudut luaran pula, jarak dan lokasi hartanah yang terletak di pinggir bandar, pusat bandar, pedalaman dan sebagainya turut memainkan peranan yang besar.

2. Kemudahan

Sungguhpun hartanah anda terletak 10KM dari pusat bandar, tiada gunanya jika hartanah tersebut tidak mampu diakses dengan lebuh raya terdekat dan pengangkutan awam seperti KTM, MRT dan LRT.

Baca : Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008 – 2018

Oleh yang demikian, semak kemudahan yang sedia ada bagi memudahkan hartanah anda mampu diakses dengan mudah hatta dengan motorsikal!

3. Status Tanah

Ramai yang sedia maklum bahawa terdapat dua jenis status hartanah yaqni freehold (pegangan kekal) dan leasehold (pajakan).

Hartanah leasehold biasanya merupakan petak hartanah yang disewa dari PBT atau Kerajaan untuk satu tempoh dan mampu diambil semula pada bila-bila masa.

Baca : Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)

Hartanah dengan status tanah freehold adalah jauh lebih mahal berbanding leasehold dan jauh lebih mudah untuk dijual.

Ini berbeza dengan status tanah jenis leasehold yang harganya lebih murah berbanding freehold dan lebih sukar untuk dijual.

Akan tetapi, bekalan hartanah jenis freehold tidak banyak di kawasan pusat bandar dan terletak banyak di kawasan pinggir bandar.

4. Saiz Keluasan

Keluasan unit kediaman mengikut kaki persegi akan dikira dalam menentukan nilai semasa hartanah tersebut. Untuk hartanah jenis high rise seperti flat, apartmen dan kondominium, tingkat kediaman juga memainkan peranan.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Kemudahan lif juga amat mempengaruhi nilai hartanah high rise kerana hartanah high rise yang mempunyai kepadatan penduduk tinggi dan tidak mempunyai lif akan dinilai rendah oleh penilai hartanah.

Hartanah di ground floor adalah lebih murah berbanding tingkat 1 kerana faktor privasi.

5. Pemandangan

Buka tingkap dan beranda rumah kita dan lihat apakah pemandangan yang dapat dilihat di depan mata.

Baca : 8 Perkara Yang Perlu Diberi Perhatian Sebelum Membeli Unit Kediaman Tinggi

Sekiranya pemandangan yang kita saksikan adalah tasik, kolam renang atau apa sahaja yang menenangkan fikiran, ia akan membuat harga rumah naik.

Berbeza dengan rumah yang menghadap kubur atau loji dan pusat kumbahan najis.

6. Renovation

Rakyat Malaysia memang gemar buat renovasi sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Tetapi renovasi yang kita lakukan hanyalah sia-sia sekiranya tidak menyimpan resit renovasi sebagai bukti kepada penilai hartanah.

Baca : Nak Renovate Rumah Tapi Bajet Ciput? Baca 5 Tips Ini

Andai kata renovasi yang kita lakukan adalah di luar rumah, kita wajib mendapatkan surat kebenaran dari Majlis Perbandaran Tempatan terlebih dahulu.

7. Kondisi

Adakah kawasan rumah kita sesak pada waktu puncak dengan kepadatan penduduk yang tinggi?

Baca : Ketahui Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Yang Berbeza Sebelum Beli Rumah

Atau adakah sampah sarap diselia oleh Majlis Perbandaran Tempatan mengikut waktu?

Semua perkara ini mempengaruhi nilai hartanah anda.

8. Lot Rumah

Akhir sekali adalah lot rumah yang berkait rapat dengan keluasan rumah kita. Samada rumah berada dalam lot tengah atau lot hujung.

Baca : Kajian Menunjukkan Harga Rumah Bakal Turun Sampai Tahun 2021

Sekiranya hartanah kita terletak di lot hujung (end lot), nilai hartanah kita adalah lebih tinggi berbanding unit tengah.

Sebelum kita hendak menjual hartanah, pastikan kita ketahui poin-poin ini dengan baik agar tidak terkejut sekiranya nilai hartanah kita jauh lebih murah berbanding anggaran.

Baca : 5 Sebab Hartanah Adalah Pelaburan Terbaik

Ingat! Hanya penilai hartanah profesional yang layak menentukan nilai semasa hartanah kita mengikut prosedur dan disiplin yang telah ditetapkan.

Iklan

Rumah DBKL : PPA & PPR disalah guna. Jangan zalim!

Salahguna rumah PPA & PPR

Rumah murah bukan untuk pelaburan tetapi untuk bantu orang!
Jangan zalim dan ambil hak 60,000 orang lain yang menunggu!

Saya baru-baru ni terbaca satu artikel di StarProperty mengenai rumah DBKL: PPA & PPR yang disalah guna.

Kenapa saya jadi marah? Kerana ada segelintir menyalahgunakan kemudahan perumahan yang disediakan untuk rakyat yang amat memerlukannya.

Dalam 946 unit yg disahkan disalah guna, 504 atau lebih 53% didapati didiami oleh orang lain. Ada yang dah pindah ke tempat lain tapi tak serahkan balik kepada DBKL.
Ada yang dibiarkan kosong dan yang lebih kurang ajar ada yang didiami warga asing.

Dah lah dapat rumah DBKL lepas tu sewa atas sewa pulak kepada warga asing! Rumah murah dijadikan pelaburan sublet pulak!

Ni baru sikit je yang sempat dikantoikan.

Cuba bayang kan, ada 60,000 orang dalam waiting list yang sangat memerlukan rumah DBKL. Tapi ada orang-orang yang tak bertanggungjawab yang salah gunakan kemudahan ini! Mereka ni dah dianggap mengambil hak orang lain! Setakat ni, hanya 328 dapat dirampas oleh DBKL, jauh daripada mencukupi untuk menampung keperluan sebenar!

59,560 unit PPA dan PPR di 62 lokasi di KL
44,097 unit atau 74% masih disewa
15,553 sudah dijual

Sempena tahun baru 2017 ni, saya doakan agar team pengurusan rumah DBKL terus gigih merampas balik unit-unit yang disalah gunakan. Usaha ini kita kena support!

Pada masa yang sama, saya juga doakan supaya mereka yang zalim dan tidak bertanggunjawab itu akan terbuka hati mereka utk menyerahkan kembali rumah-rumah DBKL yang mereka salahgunakan secara sukarela untuk benarkan ramai lagi yang perlukan.

Sumber : Ahyat Ishak, Pejuang Hartanah
Laporan asal : DBKL Confiscates Misused Housing Units

Iklan

4 Pesanan Ahyat Ishak Buat Pelabur Yang Ingin Menyewakan Rumah Kepada Pelajar

Ada yang masih tak kenal siapa Tuan Ahyat Ishak? Anak muda ini merupakan penulis buku bestseller “The Strategic Property Investor” dan merupakan pengasas program Strategic Property Investor, yang telah banyak membantu rakyat Malaysia menjana kekayaan menerusi pelaburan hartanah.

Beliau memulakan pelaburan hartanah lebih daripada 10 tahun dahulu dan menjadi seorang jutawan hartanah sebelum umur 30 tahun. Menerusi pengalaman dan mempelajari daripada ramai jutawan hartanah lain yang berjaya, beliau telah menemui REALWealthFormula™ dan Strategic Property Investor Model™, yang merupakan rangka kerja bagi bengkel, seminar dan ceramah beliau.

Jom kita dengar 4 pesanan berharga daripada Ahyat Ishak seperti di bawah:

KISAH BUKIT BERUANG, MELAKA
Pelabur mesti bijak mencari penyewa..

Petang tadi Ahyat bersama sahabat dari Melaka. Mereka merupakan pasangan suami isteri Real Estate Negotiator (REN) di Melaka dan menceritakan kisah di Bukit Beruang yang Ahyat nak share kepada anda semua. Kisah yang perlu jadi pengajaran bagi para pelabur hartanah yang target institusi pengajian.

Zaman kegemilangan

Masa zaman kegemilangan di Bukit Beruang, sewa boleh cecah RM1500 untuk teres 1 tingkat, yang mana harga rumah pada masa tu kurang RM 200k! Dahsyat sungguh ROI untuk sewa nya, boleh cecah 9% rental yield dan ke atas! Cashflow pun boleh cecah lebih RM 500 sebulan.

Beli rumah dan sewa kepada pelajar

Pada masa tu, ramai beli rumah kat sana untuk sewakan kepada students. Off course yang paling dekat ialah MMU Melaka dan yg jauh sikit UTEM. Ramai students yang menyewa kat situ. Bekalan pulak tak banyak untuk tampung permintaan. Oleh itu, dari segi konsep ekonomi, bila permintaan tinggi dan bekalan rendah, harga akan naik semulajadi. Begitulah yang berlaku di Bukit Bruang.

Kemunculan apartment dan hostel baru

Ada apartmen baru tepi MMU. Dan mereka ni memang tahu ada permintaan daripada students. Malah kerana apartment-apartment ni ada facilities yang lebih stylo daripada rumah teres, mereka lebih suka. Ini berlaku 2 tahun sudah dan apartment ni menggangu permintaan sewa kepada rumah-rumah teres.

Dikatakan UTEM ada bina 5 blok highrise untuk tampung permintaan 5000 pelajar. Bayangkan bila UTEM pun bina kemudahan macam tu. Students tak perlu cari rumah kat open market, sebaliknya  menyewa bilik kecil yang disediakan universiti. So apa jadi kat pemilik-pemilik rumah pelaburan yang asal?

Berdasarkan kes sebenar yang berlaku dikawasan perumahan Bukit Beruang ini, Ahyat nak highlight 4 pengajaran penting:

1. Kenal Pasti Risiko-Risiko Berbangkit

Ahyat selalu pesan untuk study risiko dahulu. So kalau kita beli untuk sewakan kepada satu-satu sumber penyewa, elok kita study. Apa yg mungkin boleh berlaku. Adakah institusi-institusi pendidikan tu boleh bina penginapan sendiri untuk student-student mereka. Adakah pemaju-pemaju lain boleh bina lebih banyak rumah yang akan tambahkan bekalan rumah sewa?

2. Pilih Booster Yang Selamat

Booster memang mainkan peranan penting dalam pemilihan satu-satu lokasi. Lebih banyak booster, lebih selamat. Jangan beli hanya kerana 1 booster sahaja. Bahaya. Dalam kes ini, sudah tentu ada booster lain selain institusi-institusi pendidikan.

Boleh tengok 4 “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah.

3. Pemilik Mesti Kreatif

Pemilik rumah sewa ni nak kena kreatif dan bijak adjust strategi bila permintaan sewa berubah. Bagi pemilik yang selesa sewakan kepada market students dan tetiba ada perubahan macam ni akan terkena. Bukan sahaja berlaku di sini tapi banyak tempat lain. seperti Shah Alam juga. Ramai yg masih boleh mendapat ROI yg baik di Bukit Beruang kerana sudah bijak adjust dan fokus kepada segmen penyewa yang baru.

4. Bersiap Sedia Untuk Kemarau

Tiada apa-apa yg kekal selain Allah SWT. Satu-satu lokasi tu mungkin akan alami satu permintaan sewa yg luar biasa. ROI pun sangat amazing disebabkan booster hartanah tertentu. Ada antara kita akan jadi selesa dan terlupa seketika bahawa keadaan macam ini mungkin tidak akan kekal. Sehingga tidak bersedia untuk mencari sumber-sumber sewa lain kalau ada berlaku perubahan nanti. Benda ni pun dah diajar oleh Nabi Yusof yg bersedia untuk 7 tahun kemarau setelah 7 tahun yang hasil luar biasa!

DOA AHYAT

Ahyat berdoa agar semua pejuang hartanah di Melaka, akan terus diberikan ilmu untuk buat keputusan yang bijak dan berani. Ahyat juga mendoakan agar pemilik-pemilik rumah di sana dapat exit dengan segera dan dibebaskan beban kewangan. Dan doa khas buat Zainuddin dan Nida yang sudi bertemu saya di Pejabat Cheras saya untuk sembang-sembang hartanah sebelum hendak pulang ke Melaka.

Sumber: FB Ahyat Ishak

Pelaburan hartanah, sama seperti mana-mana pelaburan perlukan ilmu untuk berjaya. Dan setiap pelaburan, pasti ada risiko untuk gagal. Atau tidak mencapai objektif pelaburan yang kita kehendaki.

Nasib baiklah ada orang macam Ahyat Ishak yang menyampaikan ilmu pelaburan hartanah, dan pada yang sama menceritakan sekali risiko yang terlibat.

Kesimpulannya, mana ada perniagaan yang untung saja takde rugi. Yang asyik cerita untung saja dan takde langsung cerita pasal rugi, itu skim cepat kaya gamaknya.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!