Cara Step By Step Halau Penyewa Rumah Secara Sah

Dilema kebanyakan pemilik kediaman yang menyewakan rumah mereka pada orang lain adalah bila timbul isu baharu. 

Antara punca paling popular kenapa ramai pemilik kediaman ingin menghalau penyewa rumah mereka adalah :- 

 • Penyewa sedia ada yang bermasalah 
 • Pemilik kediaman nak jual rumah pada kadar segera 
 • Dapat penyewa baru dengan kadar sewa lebih tinggi 
 • Ingin duduki rumah semula/berikan pada ahli keluarga terdekat 
 • Perselisihan faham & lemah pemahaman tentang perundangan 

Setakat artikel ini ditulis, wujud banyak kes pemilik kediaman yang menghalau penyewa rumah mereka dan ini bukanlah satu isu baharu.

Cuma isu ini jarang dipaparkan di media cetak dan media sosial kerana melibatkan aib dan hak kedua – dua pihak. Akan tetapi, realitinya memang wujud dan mungkin berlaku pada jiran sebelah rumah anda sahaja. 

Boleh jadi pemilik kediaman yang “bermasalah” begitu juga sebaliknya. 

Sebenarnya, banyak kesan buruk daripada baik apabila pemilik kediaman menghalau penyewa rumah mereka secara membuta tuli. 

Menurut Haeme Hashim yang juga peguam di Haeme Hashim & Co, tindakan pemilik kediaman ini boleh dicabar di mahkamah dan sudah tentu melibatkan kos yang tidak sedikit dan masa yang tidak sekejap. 

“Berbanding Singapura, Malaysia tidak mempunyai sebarang peruntukan atau akta spesifik mengenai penyewaan rumah atau hartanah.”

Soalnya di sini, sah atau tidak halau penyewa rumah? 

Jawapannya, tidak sah! 

Kenapa? 

Gambar : PPJ

Kerana hanya mahkamah sahaja yang berkuasa menghalau penyewa rumah anda, hatta rumah itu milik anda dan anda yang membayar ansuran pinjaman bulanan bank 30 tahun sekalipun. 

Buat pengetahuan anda, di bawah peruntukan undang-undang, pemilik hartanah tidak mempunyai hak untuk sewenang-wenangnya menghalau penyewa keluar dari premis sewaan.

Peruntukan di bawah Seksyen 7(2) Akta Relief Spesifik 1950 telah menetapkan bahawa jika sesuatu rumah atau hartanah telah disewakan dan tempoh penyewaan itu ditamatkan lebih awal atau telah berakhir.

Tetapi penyewa masih terus menduduki hartanah tersebut, pemilik tersebut tidak boleh menguatkuasakan haknya untuk mendapatkan premis sewaan itu kembali melainkan dengan prosiding di mahkamah.

Sebelum anda tahu cara untuk halau penyewa rumah yang sah, penting untuk anda tahu terlebih dahulu tindakan yang anda tidak boleh lakukan ke atas penyewa. Antaranya adalah :- 

 1. Tidak boleh tukar mangga rumah tanpa kebenaran penyewa. Logiknya, jika berlaku kebakaran atau kemalangan, pemilik kediaman bertanggungjawab atas apa yang berlaku. 
 1. Masuk rumah sesuka hati tanpa memberitahu penyewa. Logiknya, anda dikira menceroboh kediaman orang awam dan boleh dicabar di mahkamah. 

Sekarang, tibalah masa untuk cara halau penyewa rumah yang sah.

Step By Step Halau Penyewa Rumah Secara Sah 

Langkah – langkahnya adalah dengan :- 

1. Saman Pemula 

Sebagai pemilik kediaman, anda boleh mulakan dengan membuat permohonan mahkamah menerusi Saman Pemula untuk mendapatkan Milikan Kosong hartanah kediaman anda. 

Logiknya kerana kediaman tersebut tidak kosong (berpenghuni). 

2. Milikan Kosong 

Proses ini mengambil masa sekitar 60 hari untuk mendapat penghakiman sebelum diserahkan kepada Penghakiman Milikan Kosong. Dan selepas itu, penyewa rumah ada masa 7 hari untuk keluar dari rumah tersebut. 

Jika penyewa rumah enggan keluar dari rumah itu, pemilik kediaman perlu membuat permohonan Writ Milikan pula. 

3. Writ Milikan 

Proses ini juga mengambil masa anggaran 60 hari. Dalam proses ini, pemilik rumah perlu membuat temujanji dengan Bailik Mahkamah dan 2 orang anggota polis untuk hadir ke kediaman tersebut. 

Tujuannya adalah untuk mengeluarkan penyewa rumah itu serta merta. 

Akan tetapi, Bailif Mahkamah hanya akan pergi mengeluarkan penyewa rumah dari kediaman anda selepas menampal notis pengusiran dan memberi tempoh 7 hari kepada penyewa rumah untuk keluar. 

Menjelang hari Bailif Mahkamah datang ke kediaman anda, penyewa rumah wajib keluar pada hari yang sama. 

4. Harta Penyewa Sedia Ada 

Pemilik rumah perlu menanggung segala kos untuk membawa keluar penyewa dan harta penyewa tersebut. 

Ini bermakna, pemilik rumah perlu membawa bersama lori untuk mengangkut barang penyewa rumah tersebut. 

Natijahnya, proses untuk menghalau penyewa secara “sah” ini sangat mahal dan lama. Anggaran kos adalah sekitar RM10,000 dan prosesnya ambil masa 4-5 bulan untuk selesai. 

Apa yang paling penting, pastikan bekalan utiliti seperti air & elektrik adalah atas nama pemilik kediaman, barulah boleh potong utiliti untuk menghalau penyewa keluar dari rumah. 

Pemilik kediaman juga kena pastikan terdapat peruntukan yang jelas dalam perjanjian sewa rumah bahawa pemilik berhak untuk membuat pemotongan air & elektrik apabila tempoh penyewaan ditamatkan lebih awal atau telah tamat. 

Sayang sekali jika tiada peruntukan itu dalam perjanjian sewa rumah, ini akan mengundang masalah kepada pemilik kediaman sekiranya membuat potongan kerana tindakan ini juga boleh dicabar di mahkamah oleh penyewa rumah.

Baca juga :

 1. Kenapa Ramai Rakyat Malaysia Terkena Scam Rumah Sewa?
 2. 6 Kisah & Kerenah Penyewa Dari Neraka di Malaysia
 3. 4 Sebab Perlu Ada Perjanjian Sewa Rumah
 4. Ini 5 Kelebihan Menyewa Rumah Sampai Mati 

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

 • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
 • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
 • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
 • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
 • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
 • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
 • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
 • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

 • Akaun Deposit atau Simpanan
 • Rekod pekerjaan
 • Status perkahwinan
 • Kesihatan
 • Rekod jenayah
 • Butiran gaji
 • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

 • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
 • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
 • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
 • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
 • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
 • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Rancangan Untuk Kurangkan Masa Kelulusan Pembagunan Disambut Baik – REHDA

Beli hartanah guna ejen?

KUALA LUMPUR, 21 Mac (Bernama) — Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) menyambut baik rancangan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengurangkan masa yang diperlukan oleh pihak berkuasa tempatan untuk memberikan kelulusan pembangunan.

Presidennya Datuk NK Tong berkata ia akan membantu mengurangkan kos pegangan pemaju dan membolehkan mereka menyalurkan penjimatan kepada pembeli hartanah.

“Pemaju kemudian boleh merancang lebih awal berapa kos projek apabila terdapat petunjuk prestasi utama (KPI) yang perlu dijadikan sebagai penanda aras oleh pihak berkuasa tempatan,” katanya kepada Bernama.

Bagaimanapun, pasti ada cabaran kerana tanah adalah urusan negeri dan setiap pihak berkuasa tempatan mempunyai jadual masanya sendiri dalam pemberian kelulusan.

Oleh itu, adalah penting untuk memastikan semua negeri diselaraskan dengan dasar Kerajaan Persekutuan, katanya.

“Kami mahu mendapatkan kelulusan yang sewajarnya … tiada jalan pintas, cuma mempercepatkannya. Kami percaya sesuatu boleh dilakukan, sebagai contoh, proses mempercepatkan proses permohonan pasport tanpa menjejaskan ciri-ciri keselamatan.

“Kita bukan sahaja mahu masa kelulusan dikurangkan, kita juga mahu kerajaan konsisten dalam perkara ini,” kata Tong.

Menurut laporan berita, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata kerajaan sedar bahawa mengurangkan masa untuk memberikan kelulusan pembangunan akan membantu meringankan beberapa cabaran yang dihadapi pemaju hartanah hari ini.

Anwar berkata, perkara itu akan dibincangkan dalam pertemuan dengan Yang DiPertua Majlis Perbandaran dan Datuk Bandar minggu ini.

— BERNAMA