Stok Hartanah Yang Tak Terjual Di Johor – Perancangan Terancang Supaya Bumiputera Tidak Dapat Beli?

Salam semua, saya sebenarnya rasa berat mahu penulis pendedahan begini. Tapi saya fikir dah sampai masa untuk saya dedahkan benda ni sebab kalau dibiarkan, benda ni akan jadi masalah sosial dan beberapa pemaju akan terus membuli semua pembeli rumah di Johor.

Minggu lepas, saya di JB kerana kami di jemput melihat 2 hartanah yang dah siap tapi sudah bertahun tak habis dijual. Sambil tu melawat lagi 3 hartanah yang juga ada banyak unit tak terjual. Setiap projek hartanah yang dah siap ini, ada minima 100 unit yang tak terjual, dan majoriti adalah bumi reserve atau bumi lot.

Yang buat saya sedih, adalah waktu kami di salah satu projek di sana, kami tanya berapa unit lagi yang tak terjual. Staff pemaju cakap semua unit dah habis jual, yang tinggal hanya bumi reserve, lebih kurang 400 unit. Masih ada 400 unit yang tak dijual, tapi sales staff pemaju cakap yang semua unit dah dijual. Paling best, dia cakap, kalau nak beli tunggu bumi release dulu baru kami boleh beli pada harga lebih mahal.

Dia ingat saya ni orang bangladesh ke yang dia suruh saya tunggu bumi release?? Walhal waktu tu saya yang tanya, dengan beberapa staff Melayu saya sebelah saya. Kami siap cakap melayu dgn dia, tapi beliau insist yang kami tunggu bumi lot ini release kepada international lot baru kami boleh beli.

Insiden ini, membuktikan ada banyak pemaju di Johor yang sengaja tidak mahu menjual kepada bumiputera walaupun unit bumi-lot. Sebab mereka akan jauh lebih untung bila berjaya tukar bumi lot ini kepada internasional lot.

Mereka akan berikan banyak alasan kepada SUK Johor kenapa mereka tak dapat menjual kepada pembeli bumiputera walhal rancangan mereka dari awal adalah memang mahu convert unit unit ini kepada unit international supaya mereka untung lebih.

Jadi saya rumuskan 3 sebab kenapa pembeli-rumah-baru Bumiputera di JB tak ramai. Ini adalah kerana:

1. Pemaju Sengaja Tak Mahu Jual?

Bila kami tanya, mereka cakap unit dah habis jual semua, walhal mereka ada beratus unit tak terjual. Mereka mahu tunggu bumi release supaya mereka boleh jual pada harga lebih tinggi.

Ini game mereka dari mula dan mereka pergi merayu ke SUK untuk bagi pelepasan jadi unit internasional kerana tiada pembeli bumiputera.

Iklan

2. Jual Pada Harga Yahudi

Median hartanah di JB adalah tak sampai RM400,000. Maksudnya majoriti yang beli rumah di JB membeli pada harga RM400,000 ke bawah. Harga hartanah tak terjual ini? 700k-1juta untuk kondo. Ini adalah punca kenapa Johor ada banyak stok hartanah tak terjual tertinggi di Malaysia.

Saya memohon Dan mencadangkan kepada SUK kalau nak bagi pelepasan kepada pemaju pemaju ni, suruh mereka turunkan harga mengikut harga median kawasan tersebut. Kalau harga purata RM300,000, suruh mereka turunkan harga ke RM300,000 baru bagi pelepasan.

Biar jadi harga mampu beli dan bukan harga mampu tengok.

3. Deposit 10% Untuk Pembeli Bumiputera Tapi Hanya RM1,000 Untuk Bukan Bumiputera

Dalam beberapa kes, kami dapati pembeli bumiputera perlu meletakkan deposit hingga 10% dari harga pembelian rumah. Pembeli bukan bumiputera cuma bayar RM1,000 sahaja downpayment untuk beli hartanah yang sama. Memang la pembeli bumiputera takkan beli kan?

Saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada SUK Johor dan DYMM Sultan Ibrahim yang mengetatkan syarat pelepasan di Johor sejak tahun 2018-2019. Dan ada beberapa pemaju yang saya nampak mula insaf dan mengurangkan harga hartanah mereka kepada harga yang logik dan mampu dibeli oleh semua, sebab dikabarkan yang SUK mengetatkan pelepasan unit bumiputera ini atas arahan DYMM Sultan Johor.

Dan kepada rakan-rakan bukan bumiputera saya di Johor, saya sarankan anda jangan beli apa-apa hartanah jenis kondo yang nilainya lebih dari RM500,000 di JB, tak kira la bumi release atau tidak. Sebab bila anda beli kondo lebih RM500,000 begini, anda menggalakkan pemaju pemaju di JB terus membina produk produk pada harga tak masuk akal disana.

Sewa memang susah nak dapat lebih RM2,500 sebulan di sana, jadi harga melebihi RM500,000 tu memang langsung tak masuk akal dan takkan dapat breakeven. Lelong pun berlambak yang bawah RM400,000. Kalau anda tak beli, pemaju akan kurangkan harga kepada paras yang masuk akal.

Kredit: FB Faizul Ridzuan

STOK HARTANAH YANG TAK TERJUAL DI JOHOR – PERANCANGAN TERANCANG SUPAYA PEMBELI BUMIPUTERA TIDAK DAPAT BELI? .Salam…

โพสต์โดย Faizul Ridzuan เมื่อ วันอาทิตย์ที่ 26 กรกฎาคม 2020
Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mungkin Ini Sebabnya Rakyat Masih Tak Mampu Beli Rumah

Baru-baru ini, Bank Negara Malaysia mengeluarkan kenyataan bahawa bukannya isu kelulusan pinjaman rumah yang menjadi punca – sebaliknya hartanah sememangnya tidak lagi mampu dimiliki.

Menerusi laman web terbaru Housing Watch, Bank Negara Malaysia menyediakan data bagi menangkis tanggapan bahawa kesukaran mendapat pinjaman perumahan adalah penyebab orang ramai tidak mampu memiliki rumah. Jika kita lihat data berikut, kebanyakan negeri mempunyai kelulusan pinjaman perumahan sekitar 70%.

Sumber: Housing Watch

Bank Negara Malaysia berkata industri hartanah harus meningkatkan usaha untuk mengurangkan kos dan meningkatkan bekalan kos rumah harga mampu milik.

Ini disebabkan oleh peningkatan harga rumah saban tahun yang kini menyebabkan median harga rumah di Malaysia 4.4 kali ganda daripada median pendapatan isirumah. Menurut laporan yang dijalankan oleh Khazanah Research Institute pada tahun 2015, pasaran rumah mampu milik sepatutnya hanya 3 kali ganda daripada median pendapatan.

4.4 kali ganda bermakna pasaran rumah Malaysia memang mahal, hampir 50% lebih tinggi daripada standard antarabangsa.

Tetapi jika dibandingkan Kuala Lumpur dengan bandar-bandar lain, rumah di Hong Kong adalah 19 kali ganda pendapatan dan Beijing pula 14.5 kali ganda pendapatan. Kiranya tersangatlah mahal di sana berbanding di Kuala Lumpur.

Jika merujuk kepada artikel Gaji & Upah Rakyat Malaysia Tahun 2016 mengikut Kajian Jabatan Perangkaan Malaysia, gaji median pekerja Malaysia meningkat daripada RM1,600 sebulan kepada RM1,703 iaitu peningkatan sebanyak 6.2%; manakala gaji min pekerja Malaysia pula meningkat daripada RM2,312 sebulan kepada RM2,463 iaitu peningkatan sebanyak 6.3%.

Manakala hanya 20% daripada pelancaran rumah baru di Malaysia pada suku tahun pertama 2017 berharga kurang daripada RM250,000. Sedangkan kebanyakan rumah baru berharga RM250,000 ke RM500,000.

Iklan

Sumber: Housing Watch

Jika kita ikut Formula 200, seandainya seseorang yang bergaji RM2,500 (iaitu median atau purata gaji rakyat Malaysia):

  1. DSR = 60% * RM2,500 = RM1,500 instalment bulanan yang anda mampu
  2. 1500 * 200 = RM300,000 harga rumah maksimum yang anda mampu

Bagi yang tak berapa faham, boleh rujuk artikel Nak Beli Rumah? Rileks Bro, Fahamkan “Formula 200” Baru Mula Survey Rumah.

Pendapatan Tak Cukup Dan Rumah Terlalu Mahal

Menurut kajian, hanya separuh daripada mereka yang tinggal di Kuala Lumpur mempunyai rumah sendiri.

Tidak boleh nak salahkan pihak bank, kerana mereka perlu “cermat dan bertanggungjawab” dalam meluluskan pinjaman perumahan. Kita tidak mahu krisis sub-prime yang berlaku di Amerika Syarikat, berlaku juga di Malaysia.

Sebaliknya, pemaju perumahan perlu berusaha untuk membina rumah-rumah yang mampu dimiliki orang ramai. Sesetengah pemaju seperti Mah Sing Group Bhd yang merupakan pemaju ketiga terbesar Malaysia, kini menjual apartmen 5 kilometer daripada pusat bandar Kuala Lumpur dengan harga permulaan RM328,000 untuk unit seluas 650 kaki persegi. Bolehlah dimiliki lagi dengan pendapatan median rakyat Malaysia.

Masalah ini bakal menjadi lebih besar jika tidak ditangani sekarang. Pada masa ini, terdapat kekurangan 960,000 unit rumah mampu milik di Malaysia, dan bakal mencecah 1 juta unit menjelang 2020; berdasarkan jangkaan BNM.

Apa Kita Boleh Buat?

Carilah rumah yang kita mampu, tak perlu pun beli rumah landed; sebaliknya beli rumah kos rendah terlebih dahulu. Janji ada rumah atas nama sendiri.

Anda juga boleh berusaha untuk menambah pendapatan, supaya lebih berkemampuan untuk beli rumah. Nak beli rumah perlu juga sediakan deposit dan kos-kos lain seperti yuran guaman dan duti setem.

Kalau tak menyimpan dan menambah pendapatan daripada sekarang, sampai bila baru nak mampu beli rumah?

Sumber rujukan: Malay Mail Online
Iklan

Harga Jualan Rumah Di Kelantan Bagi Suku Pertama (Q1) 2020

Kelantan mencatatkan jumlah penduduk seramai 1,680,000 juta orang dengan 97,678 unit kediaman pada suku pertama 2019 yang lalu.

Stok unit kediaman ini termasuk 80,626 unit kediaman sedia ada, 3,466 unit kediaman terancang dan 12,648 unit kediaman yang bakal siap.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Kelantan juga mempunyai 520 unit servis apartmen dengan 418 unit yang bakal dibina. Untuk rekod, setakat Mac 2019 yang lalu, Kelantan mempunyai 670 uni tidak terjual dengan nilai jualan sebanyak RM280.5 juta.

Kredit: NAPIC

Masalah dalam industri hartanah di Kelantan adalah, wujudnya banyak broker kampung atau broker hartanah yang tidak berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir Dan Ejen Hartatanah (LPPEH).

Perkara ini turut diakui Ahmad Lokman Aziz, Persatuan Perunding Hartanah Kelantan yang komited membendung gejala orang tengah yang tidak berdaftar dengan LPPEH di Kelantan.

Untuk rekod, rekod rumah tidak terjual di Kelantan pada tahun 2019 adalah ketiga terendah di Malaysia dengan hanya 210 unit rumah tidak terjual.

Kredit Gambar: Hartabumi

Namun begitu, data terkini dari NAPIC menunjukkan jumlah transaksi hartanah di Kelantan adalah kelima terendah pada suku pertama tahun 2020 dengan hanya 5,298 unit.

“Kelantan merekodkan prestasi jualan yang paling teruk untuk projek undercon pada tahun 2017 dengan hanya 144 unit yang terjual.”

Sepanjang tahun 2017, Kelantan mencatatkan 5,930 transaksi hartanah kediaman dan sebahagian besar adalah rumah subsales.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

“Tahukah anda, jualan hartanah di Pantai Timur mewakili 16.9% dari jualan hartanah suku pertama 2020 dengan jumlah transaksi 115,476 unit”

Bekalan rumah di Kelantan juga berada dalam keadaan yang kritikal kerana 400,000 orang penduduk yang bergaji di bawah RM2,000 tidak mampu untuk membeli hartanah sendiri dan terus menyewa atau tinggal di rumah warisan mereka.

Jadi, kita dapat melihat dan fahami dengan jelas bahawa isu hartanah di Kelantan lebih kepada bekalan rumah yang tidak mencukupi kepada golongan B40.

Soalnya, berapa harga median rumah di Kelantan? Dan apakah lokasi yang paling banyak transaksi mengikut hartanah di Kelantan?

Jom baca artikel ini sampai habis.

Harga Jualan Rumah Di Kelantan Q1 2020

Kredit Gambar: Mai Singgah

1. BANGLO

Harga Median Jualan : RM309,000

Harga Per Kaki Persegi : RM54

  • Kampung Padang Rajak
  • Kampung Gual Kulim
  • Kampung Geting
  • Kampung Kenali

2. SEMI-D

Iklan

Harga Median Jualan : RM270,000

Harga Per Kaki Persegi : RM83

  • Kampung Bechah Gerda, Seterpa
  • KK Heights, Menor
  • Kampung Bechah Resak

3. TERES

Harga Median Jualan : RM150,000

Harga Per Kaki Persegi : RM196

  • Kampung Chenderong Batu
  • Taman Desa Rahmat, Pauh
  • Taman Desa Pahlawan, Ketereh

4. APARTMEN

Harga Median Jualan : RM260,000

Harga Kaki Persegi : RM515

  • D’ Perdana Sri Cemerlang, Kota Bharu

5. KONDOMINUM

Harga Median Jualan : RM265,000

Harga Kaki Persegi : RM271

  • Kota Sri Mutiara
  • Pelangi Mall
  • Viana Court

6. FLAT

Harga Median Jualan : RM60,000

Harga Kaki Persegi : RM109

  • Buluh Kubu, Kota Bharu

Sungguhpun seluruh negara sedang dilanda krisis kesihatan, ini bukanlah satu alasan yang besar untuk ‘membenarkan’ transaksi jualan hartanah di Kelantan kekal suram.

Daripada sudut pandang seorang penganalisis hartanah, harga rumah di Kelantan bakal menjadi lebih kompetitif selepas ini dengan siapnya banyak infrastruktur skala besar.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Antaranya adalah Lebuhraya Pantai Timur 3 (LPT3), Lebuhraya Pasir Puteh – Machang, Lebuhraya KB – Kuala Krai dan Jambatan Palekbang di Kota Bahru.

Kredit Gambar: Negerikelantan.com

Pemaju swasta juga digesa supaya lebih ‘berani’ meneroka pasaran hartanah di Kelantan dengan menawarkan rumah kediaman landed seperti teres, townhouse, Semi-D dan banglo untuk bekalan rumah penduduk di Kelantan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Apa Perbezaan Takaful Rumah MRTT Dengan MLTT?

Ramai di antara kita yang membuat pembiayaan rumah dengan pihak bank, diwajibkan untuk mengambil satu polisi takaful tambahan. Ada yang kena ambil MRTT, ada pula yang kena ambil MLTT.

Demi memastikan pembiayaan rumah tersebut lulus, kita pun ambil saja tanpa mengambil tahu apa itu MRTT atau MLTT. Ada yang boleh masukkan ke dalam pembiayaan, ada yang perlu bayar guna duit sendiri. Ada yang mempunyai Cash Value, ada pula yang takde apa-apa.

Sudah, camana pulak tu?

Sebab tu kita kena tahu betul-betul apa itu MRTT dan MLTT, serta perbezaan di antara kedua-duanya.

Definisi MRTT dan MLTT

Kita mula dengan yang asas dulu, jom tengok definisinya:

MRTT – Mortgage Reducing Term Takaful atau dalam BM – Takaful Bertempoh Gadai Janji Berkurang

MLTT – Mortgage Level Term Takaful atau dalam BM – Takaful Bertempoh Gadai Janji Mendatar

Reducing di sini bermaksud, perlindungan Takaful akan berkurangan mengikut tempoh pembiayaan rumah kita. Ia bergerak seiring dengan jumlah pembiayaan yang semakin berkurang setiap tahun.

Level pula bermaksud, perlindungan Takaful akan kekal sepanjang tempoh pembiayaan tersebut.

Masih kurang jelas? Itu baru daripada segi istilah, jom kita tengok dengan lebih mendalam lagi.

Mana Lagi Mahal, MRTT ke MLTT?

Ini adalah soalan subjektif, tetapi kalau diikutkan MLTT lebih mahal, sebab jumlah perlindungan yang meningkat saban tahun. Dan MLTT ini tidak boleh dimasukkan ke dalam pembiayaan bank, jadi kena keluar daripada poket sendiri untuk membayarkan. Tetapi MLTT ni dibayar secara ansuran, jadi tak rasa sangat.

Manakala MRTT pula lebih murah, sebab jumlah perlindungan yang semakin berkurang. Dan MRTT ini pula boleh dimasukkan sekali ke dalam pembiayaan dan hanya dibayar sekali saja secara lump sum.

Kita ambil jumlah pembiayaan sebanyak RM200,000 dan tempoh pembiayaan selama 25 tahun sebagai contoh:

1. Contoh Pengiraan MRTT

Iklan

Jumlah Pembiayaan: RM200,000

Tempoh Pembiayaan: 25 tahun

MRTT: RM10,643.00 bayar lump sum dan boleh dimasukkan ke dalam pembiayaan

Nak tahu sendiri berapa anda perlu bayar? Sila rujuk kalkulator Great Eastern Takaful – MRTT

2. Contoh Pengiraan MLTT

Malangnya, tiada kalkulator umum untuk mengira MLTT ini. Ini disebabkan ia lebih kepada perlindungan takaful yang serba lengkap, bergantung kepada umur, risiko, rider atau add-on dan sebagainya.

Tetapi secara kasarnya, jika kita ambil contoh yang sama dengan jumlah pembiayaan RM200,000 dan tempoh pembiayaan selama 25 tahun, maka MLTT yang perlu dibayar tak sampai pun RM100 sebulan.

Perlindungan Yang Ditawarkan, Mana Lagi Elok?

Anda mesti dah dapat agak kan? Sudah tentu MLTT dapat memberi perlindungan yang lebih komprehensif. Ingat lagi tak awal tadi kita ada jelaskan bahawa perlindungan MLTT kekal sepanjang tempoh pembiayaan? Selain daripada itu, kita juga boleh sertakan sekali Rider seperti Kad Perubatan atau Medical Card ke dalam polisi MLTT ni.

Ini bermakna, jumlah perlindungan sebanyak RM200,000 tadi akan kekal sehingga 25 tahun. Jadi kalau apa-apa berlaku sepanjang tempoh pembiayaan tersebut, kita akan ada duit lebihan kerana jumlah pembiayaan berkurangan setiap tahun, padahal jumlah perlindungan maintain sepanjang 25 tahun.

Katakan 10 tahun MLTT telah berjalan dan jumlah pembiayaan hanya tinggal RM150,000, perlindungan masih RM200,000. Kalau apa-apa berlaku, rumah habis bayar, ada duit lebih lagi untuk waris.

Bukan itu sahaja, MLTT turut mempunyai Nilai Tunai atau Cash Value. Jadi rumah pun dapat, pampasan pun dapat.

Ringkasan MRTT versus MLTT

Untuk memudahkan pemahaman kita, boleh rujuk kepada perbandingan di bawah. Lepas ni senanglah nak buat keputusan.

Sumber Rujukan: Afyan.com dan Hartabumi

Iklan

5 Punca Pelaburan Hartanah Gagal

Sedar tidak sedar, trend budaya memiliki hartanah semakin meningkat naik di kalangan rakyat Malaysia sejak beberapa tahun kebelakangan ini dengan kewujudan pelbagai portal hartanah online.

Bahkan pelaburan dalam hartanah telah menjadi begitu sinonim di kalangan rakyat Malaysia dan bilangan pelabur hartanah tempatan di Malaysia juga telah meningkat sejak dua dekad yang lalu.

Pelaburan hartanah boleh dikatakan sebagai pelaburan yang paling berisiko tinggi di antara semua pelaburan yang lain dan antara yang paling tinggi kadar keuntungannya.

Baca : 5 Sebab Pelaburan Hartanah Adalah Pelaburan Terbaik

Mungkin mereka mencari jalan untuk mencapai financial freedom atau mungkin juga mereka ingin mencapai nikmat kekayaan melalui pelaburan hartanah.

Ada yang senyap-senyap berjaya dan ada juga yang senyap – senyap diisytihar muflis. Ada yang melabur untuk mendapat hasil sewaan bulanan dan ada yang melabur untuk flip di masa hadapan.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah. Ini 9 Perbandingannya

Pelaburan hartanah bukanlah jalan singkat untuk cepat kaya, dan hanya sesuai untuk orang yang berjiwa besar dan mempunyai kesabaran yang tinggi.

Untuk itu, bagi membantu lebih ramai rakyat Malaysia melabur dan berjaya dalam hartanah, kita perlu mengenal pasti punca pelaburan hartanah itu gagal supaya menjadi pedoman dan pengajaran di masa hadapan.

Jom kita sama-sama tengok 5 punca pelaburan hartanah gagal seperti berikut.

1. Tidak Ikut Harga Pasaran Semasa

Buat masa ini harga rumah di Malaysia mengalami penurunan yang sederhana dan trend ini dijangka berterusan sehingga tahun 2020.

Ramai pelabur hartanah menjangkakan trend harga rumah akan terus naik  sekurang-kurangnya 3% setahun dan tidak akan turun pada tahun 2014 dan kenyataan ini ternyata salah sama sekali.

Baca : 8 Saham Pelaburan Hartanah Di Malaysia

Trend harga rumah meningkat sepanjang 2009 sehingga 2014 menyebabkan ramai pelabur gagal mengkaji harga semasa menyebabkan ada di antara mereka menjual/ menyewa hartanah mereka pada kadar lepas yang lebih mahal dan tidak mengikut harga pasaran.

Jika harga rumah teres di Kota Damansara pada tahun 2014 adalah RM550,000, harganya mungkin berbeza pada tahun 2019.

Apabila kita menjual atau menyewakan hartanah di atas harga pasaran semasa, hartanah kita berisiko tinggi untuk tidak dijual atau disewakan kepada orang lain.

2. Kosong Tanpa Penyewa

Di antara risiko terbesar pelabur hartanah adalah apabila hartanah mereka gagal disewakan atau berlaku kekosongan penyewa untuk satu tempoh.

Kes ini kerap terjadi apabila kita menyewakan hartanah kepada pelajar di IPTA dan IPTS. Langkah yang lebih bijak adalah dengan mencari penyewa baru sebelum tamat kontrak sewaan.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Iklan

Isu ini juga kerap terjadi kepada pelabur hartanah yang mempunyai homestay, chalet, resort dan hotel di kawasan peranginan.

Hartanah yang terlalu kerap kosong tanpa penyewa menganggu aliran wang tunai, sekaligus menjadi punca pelaburan hartanah kita gagal.

3. Modal

Sebahagian besar daripada pelabur hartanah yang mengalami masalah modal adalah kerana pengurusan kewangan yang lemah.

Baca : Jenis Pasaran Hartanah

Pelaburan hartanah memerlukan kita mempunyai aset mudah cair bagi menampung kos-kos lain seperti cukai pintu, cukai tanah, cukai pentaksiran hartanah, bayaran ansuran bulanan dan bayaran bil utiliti.

Kita perlu melihat pelaburan hartanah sebagai satu perniagaan, dan solusi terbaik adalah dengan menyediakan tabung atau dana kecemasan bagi menampung modal pusingan pelaburan hartanah anda.

4. Kerosakan Pada Hartanah

Terdapat pelbagai risiko kerosakan yang boleh berlaku kepada hartanah kita seperti kebakaran, kecurian, defect, vandalisme dan bencana alam.

Baca : Apa Itu Airbnb? Juga Ada Fakta Menarik Airbnb

Risiko lain adalah kerosakan yang dilakukan penyewa yang menyewa hartanah kita seperti kerosakan pada perabot, alat elektronik dan perkakas rumah.

Solusi yang terbaik adalah dengan melanggan polisi takaful dalam menguruskan sebarang kerosakan hartanah kita dan mewajibkan penyewa untuk membayar wang deposit bagi menampung sebarang kerosakan terhadap hartanah kita.

5. Pulangan Lambat

Ramai pelabur hartanah di luar sana yang bermula dengan aliran wang tunai negatif dan ada juga yang hanya mendapat keuntungan serendah RM50 sebulan selepas ditolak segala kos dan komitmen hartanah.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah Di Malaysia

Dalam pelaburan hartanah, hasil pulangan kadangkala sememangnya lambat, dan berkemungkinan memakan masa bertahun-tahun lamanya untuk kita benar-benar untung daripada hartanah yang kita miliki.

Cepat atau lambat, pulangan hasil hartanah sangat dipengaruhi oleh :-

  • Jenis pelaburan hartanah yang diceburi
  • Lokasi hartanah
  • Jenis hartanah
  • Harga jualan atau kadar sewaan

Dalam dunia ini, tiada pelaburan yang tidak mempunyai sebarang risiko. Risiko terbesar adalah apabila kita tidak membuat sebarang kajian dan strategi untuk pelaburan hartanah.

Baca : 3 Sumber Pendapatan Melalui Pelaburan Hartanah

Dengan kajian dan strategi yang betul, tidak mustahil untuk kita mencapai financial freedom melalui pelaburan hartanah.

Merancanglah dengan baik dan teliti kerana masa depan itu dibeli oleh masa sekarang. Gagal merancang itu bermakna, kita merancang untuk gagal.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!