Ketahui Trend Pelaburan Hartanah di Malaysia Tahun 2017

Tahun 2016, menunjukkan perkembangan pasaran hartanah negara bergerak agak perlahan. Ramai pakar hartanah berpendapat, tahun ini dijangka sama seperti tahun sebelum ini, dan berkemungkinan menjadi lebih parah.

Perlaksanaan GST, penyusutan nilai Ringgit, property cooling measures, polisi kerajaan dan permohonan pinjaman yang semakin ketat, adalah antara faktor yang memberikan impak kepada pasaran hartanah tahun ini.

Apakah 4 Kesan Utamanya Kepada Pasaran Hartanah Semasa?

#Trend 1: Rumah Untuk Didiami Sementara 

Trend rumah untuk didiami sementara sangat popular sekarang. Oleh sebab ramai tidak mampu untuk memiliki rumah sendiri, maka ramai yang memilih untuk menyewa.

Contohnya di kawasan berdekatan Kolej atau Universiti, ianya merupakan lubuk emas kepada pemilik-pemilik rumah sewa. Kemudahan tempat tinggal untuk pelajar semakin mendapat permintaan berikutan penyusutan nilai ringgit dan kekurangan jumlah asrama yang bersesuaian. Saiz yang ideal adalah sekurang-kurangnya 500 kaki persegi dengan mempunyai pelbagai kemudahan seperti kemudahan memasak, mesin basuh, ketuhar gelombang mikro dan sebagainya.

Untuk membolehkan konsep begini membuahkan hasil, hartanah kita mestilah terletak berhampiran pusat pengajian dan pusat tarikan pelancong seperti Bukit Bintang, Georgetown dan JB sentral.

Ini terbukti kisah benar seorang pelabur hartanah berjaya menjana pendapatan sehingga RM10,000 sebulan hanya dengan menyewakan kediaman di Seri Bukit Ceylon, yang terletak lapan minit berjalan kaki daripada stesen MRT Bukit Bintang. 

#Trend 2: Ruang Kerja Yang Fleksibel

Semakin ramai generasi Y di Malaysia memilih kerjaya sebagai usahawan. Oleh itu ruang kerja fleksibel yang dikenali sebagai ‘hot-desking’ atau ‘co-working’ adalah trend yang semakin popular. Ia amat sesuai kepada syarikat yang baru nak bermula, sensitif dengan aliran tunai dan memerlukan akses komputer dengan kemudahan mencetak serta mengimbas.

Gambar di atas diambil dari Facebook Nook, salah satu penyedia konsep ‘co-working’ yang terletak di Bangsar.

Sekiranya kita mempunyai lebihan ruang rumah mengapa tidak menukarnya menjadi aktiviti ‘hot-desking’ dan membantu rakan usahawan yang lain? Kita boleh sewakan secara bulanan atau kira mengikut kepala.

#Trend  3: Rumah Dijual Semula (Second Hand)

Di saat kita sangat-sangat memerlukan sebuah rumah untuk dijadikan tempat tinggal, unit rumah yang dijual semula (second hand) adalah menjadi pilihan kerana harganya lebih rendah iaitu kira-kira 30% lebih murah berbanding rumah yang baru dilancarkan. Namun, kita perlu menyediakan sejumlah wang tunai tambahan kerana perlu bayar deposit, yuran peguam dan kos lain. Menariknya penjual biasanya bersedia untuk berunding. Jadi jangan risau jika kita menghadapi kesukaran untuk menyediakan duit deposit 10%, bawalah berbincang dengan penjual tadi.

#Trend 4: Rumah Kos Rendah 

Kegagalan memiliki kediaman sendiri, adalah di antara isu yang sering diperkatakan sejak sekian lama dan sering menjadi perdebatan ramai pihak terutamanya ketika situasi ekonomi yang tidak menentu. Di antara faktor yang menjadi penghalang kepada masalah pemilikan rumah, terutamanya di kalangan golongan muda; adalah nilai hartanah yang melambung tinggi, kesukaran mendapatkan pembiayaan, kos sara hidup yang meningkat serta beban hutang.

Justeru itu, telah menjadi trend masa kini untuk membeli rumah kos rendah berbanding sederhana dan mewah. Permohonan rumah kos rendah meningkat dari tahun ke tahun dan kebarangkalian untuk memiliki rumah murah sangat tinggi. Diharapkan pemaju perumahan akan menyedari trend ini dan berusaha memperbanyakkan rumah kos rendah untuk memenuhi permintaan.

Kepada bakal-bakal pelabur, pastikan anda follow trend-trend ini, dan insyaAllah suatu hari nanti, pasti anda juga akan menjadi seorang pelabur hartanah yang berjaya.

Sumber : Berita Harian Online
http://www.bharian.com.my/node/262753

http://www.bharian.com.my/node/260232

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!