Ketahui Trend Pelaburan Hartanah di Malaysia Tahun 2017

Tahun 2016, menunjukkan perkembangan pasaran hartanah negara bergerak agak perlahan. Ramai pakar hartanah berpendapat, tahun ini dijangka sama seperti tahun sebelum ini, dan berkemungkinan menjadi lebih parah.

Perlaksanaan GST, penyusutan nilai Ringgit, property cooling measures, polisi kerajaan dan permohonan pinjaman yang semakin ketat, adalah antara faktor yang memberikan impak kepada pasaran hartanah tahun ini.

Apakah 4 Kesan Utamanya Kepada Pasaran Hartanah Semasa?

#Trend 1: Rumah Untuk Didiami Sementara 

Trend rumah untuk didiami sementara sangat popular sekarang. Oleh sebab ramai tidak mampu untuk memiliki rumah sendiri, maka ramai yang memilih untuk menyewa.

Contohnya di kawasan berdekatan Kolej atau Universiti, ianya merupakan lubuk emas kepada pemilik-pemilik rumah sewa. Kemudahan tempat tinggal untuk pelajar semakin mendapat permintaan berikutan penyusutan nilai ringgit dan kekurangan jumlah asrama yang bersesuaian. Saiz yang ideal adalah sekurang-kurangnya 500 kaki persegi dengan mempunyai pelbagai kemudahan seperti kemudahan memasak, mesin basuh, ketuhar gelombang mikro dan sebagainya.

Untuk membolehkan konsep begini membuahkan hasil, hartanah kita mestilah terletak berhampiran pusat pengajian dan pusat tarikan pelancong seperti Bukit Bintang, Georgetown dan JB sentral.

Ini terbukti kisah benar seorang pelabur hartanah berjaya menjana pendapatan sehingga RM10,000 sebulan hanya dengan menyewakan kediaman di Seri Bukit Ceylon, yang terletak lapan minit berjalan kaki daripada stesen MRT Bukit Bintang. 

#Trend 2: Ruang Kerja Yang Fleksibel

Semakin ramai generasi Y di Malaysia memilih kerjaya sebagai usahawan. Oleh itu ruang kerja fleksibel yang dikenali sebagai ‘hot-desking’ atau ‘co-working’ adalah trend yang semakin popular. Ia amat sesuai kepada syarikat yang baru nak bermula, sensitif dengan aliran tunai dan memerlukan akses komputer dengan kemudahan mencetak serta mengimbas.

Gambar di atas diambil dari Facebook Nook, salah satu penyedia konsep ‘co-working’ yang terletak di Bangsar.

Sekiranya kita mempunyai lebihan ruang rumah mengapa tidak menukarnya menjadi aktiviti ‘hot-desking’ dan membantu rakan usahawan yang lain? Kita boleh sewakan secara bulanan atau kira mengikut kepala.

#Trend  3: Rumah Dijual Semula (Second Hand)

Di saat kita sangat-sangat memerlukan sebuah rumah untuk dijadikan tempat tinggal, unit rumah yang dijual semula (second hand) adalah menjadi pilihan kerana harganya lebih rendah iaitu kira-kira 30% lebih murah berbanding rumah yang baru dilancarkan. Namun, kita perlu menyediakan sejumlah wang tunai tambahan kerana perlu bayar deposit, yuran peguam dan kos lain. Menariknya penjual biasanya bersedia untuk berunding. Jadi jangan risau jika kita menghadapi kesukaran untuk menyediakan duit deposit 10%, bawalah berbincang dengan penjual tadi.

#Trend 4: Rumah Kos Rendah 

Kegagalan memiliki kediaman sendiri, adalah di antara isu yang sering diperkatakan sejak sekian lama dan sering menjadi perdebatan ramai pihak terutamanya ketika situasi ekonomi yang tidak menentu. Di antara faktor yang menjadi penghalang kepada masalah pemilikan rumah, terutamanya di kalangan golongan muda; adalah nilai hartanah yang melambung tinggi, kesukaran mendapatkan pembiayaan, kos sara hidup yang meningkat serta beban hutang.

Justeru itu, telah menjadi trend masa kini untuk membeli rumah kos rendah berbanding sederhana dan mewah. Permohonan rumah kos rendah meningkat dari tahun ke tahun dan kebarangkalian untuk memiliki rumah murah sangat tinggi. Diharapkan pemaju perumahan akan menyedari trend ini dan berusaha memperbanyakkan rumah kos rendah untuk memenuhi permintaan.

Kepada bakal-bakal pelabur, pastikan anda follow trend-trend ini, dan insyaAllah suatu hari nanti, pasti anda juga akan menjadi seorang pelabur hartanah yang berjaya.

Sumber : Berita Harian Online
http://www.bharian.com.my/node/262753

http://www.bharian.com.my/node/260232

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Strategi Pelik Jual Rumah Yang Wujud

Sebenarnya memang ada pelbagai teknik, taktik dan strategi untuk jual rumah sama ada dari pemilik rumah mahupun ejen hartanah itu sendiri.

Tak kisah walau apa pun jalannya, penghujungnya tetap sama yaqni untuk menjual rumah tersebut secepat mungkin.

Hari ini, dengan pelbagai tawaran jenis rumah dan lokasi, strategi mencari bakal pembeli dan menjual rumah memerlukan lebih dari sekadar gambar yang menarik dan tawaran harga yang mampu milik buat pembeli.

Pemilik rumah dan ejen hartanah hari ini telah mencapai satu tahap kreativiti dan inovasi yang baharu.

Buktinya? Ramai pembeli rumah hari ini berjaya membeli rumah menerusi posting di sosial media seperti Facebook dan Instagram.

Baca : 5 Perkara Yang Boleh Mempengaruhi Penjualan Rumah

Lihat sahaja iklan-iklan hartanah untuk dijual di Facebook Group kawasan perumahan, dan kita akan dapati terdapat sekurang-kurangnya satu posting iklan hartanah.

Dan, ada juga kisah-kisah menarik dari ejen hartanah yang berjaya menjual rumah dengan hanya satu post di Facebook.

Tahukah anda, ada banyak strategi pelik jual rumah yang sebenarnya wujud dan berkesan di luar negara?

Jom kita lihat 5 strategi tersebut. Mana tahu anda boleh gunakan salah satu dari strategi di bawah.

1. Hadiah Wang Untuk Facebook Share

Image by Paul Brennan from Pixabay

Sebuah keluarga di Kanada pada Disember 2015 lalu membuat keputusan untuk tidak menggunakan khidmat ejen hartanah berdaftar bagi mencari pembeli rumah mereka yang berharga USD589,000.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Sebaliknya, mereka menawarkan USD1,000 kepada mana-mana individu yang share posting jualan rumah mereka di Facebook sehingga rumah tersebut berjaya dijual.

Dalam tempoh seminggu sahaja, posting tersebut berjaya mendapat 5,200 share.

Tindakan mereka menggunakan platform sosial media adalah untuk elak daripada membayar sejumlah USD30,000 untuk khidmat ejen hartanah berdaftar.

Baca : Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

2. Percuma Kereta Tesla

Pada tahun 2014, sebuah pemaju hartanah di Brooklyn, New York telah menawarkan sebuah Tesla model S sedan yang berharga USD80,000 untuk pembeli yang membeli unit Park Slope Triplex.

Unit 3 tingkat dengan ruang pengecasan dan garaj Tesla itu dijual dengan tanda harga USD6 juta pada ketika itu.

3. Cabutan Bertuah

Strategi ini agak popular di England di mana, pemilik rumah akan memberi rumahnya kepada pemenang cabutan bertuah itu.

Strateginya adalah, setiap tiket cabutan harus dibeli dengan harga USD2 dan pemenang akan diumumkan selepas sejumlah tiket cabutan telah dibeli sesuai dengan harga rumah yang ingin dijual (contohnya USD120,000).

Bakal pemenang digalakkan membeli sebanyak mungkin tiket cabutan bertuah bagi meningkatkan peluang memiliki rumah tersebut.

4. Bukan Bodoh Dan Terdesak

Saat Krisis Kewangan 2008 melanda Amerika Syarikat, banyak pemilik rumah yang terpaksa menjual kediaman mereka dan rumah dilelong sehingga menimbulkan satu situasi di mana harga rumah turun pada kadar mendadak.

Baca : Rumah Boleh Jadi Aset Dan Beban

Bill McSpadden Real Estate dari Knoxville, Tennessee ingin orang ramai tahu bahawa pemilik menjual rumah tersebut pada harga murah bukan kerana bodoh atau terdesak, sebaliknya sebagai tindak balas penurunan harga rumah pada ketika itu.

5. Rumah Berhantu

Di Malaysia, pembeli paling takut sekali membeli rumah yang mempunyai ‘penghuni lain’ di dalamnya.

Ini nyata berbeza buat Greg Leeson pada tahun 2013 yang mengiklankan rumahnya yang terletak di Pennsylvania secara online di Zillow (portal hartanah di US).

Beliau secara jujur menukilkan yang rumah tersebut ‘sedikit berhantu’ tetapi tidak ‘serius’.

Rumah tersebut masih tidak terjual pada tahun 2016 dengan harga USD119,900.

Tanpa kreativiti dan inovasi, pemilik rumah dan ejen hartanah berdaftar akan kekal dengan strategi tradisional dalam penjualan hartanah.

Menggunakan platform media sosial sebenarnya terbukti berkesan untuk mencari pembeli rumah tetapi harus disaring terlebih dahulu.

Baca : Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Ada strategi yang dikongsikan agak lucu tetapi berjaya dan ada juga yang kurang berjaya.

Pemilik rumah di Malaysia mungkin boleh cuba salah satu strategi yang dikongsikan di atas.

Sumber Rujukan: CBS News

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu lepas? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 31 Januari 2021 jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!