7 Langkah pitchIN Untuk Bantu Industri Kecil Dan Sederhana (IKS) Serta Startup

Kini Covid-19 semakin hebat melanda, tetapi kelihatan seperti sudah mahu reda. Di Malaysia, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sudah mula menampakkan hasilnya.

Pelbagai insentif telah dilakukan oleh pihak kerajaan bagi membantu rakyat Malaysia menangani kegawatan ekonomi yang sedang melanda. Daripada golongan individu sehinggalah ke industri kecil dan sederhana (IKS), semua dapat merasai bantuan.

pitchIN, sebuah platform Equity Crowdfunding (ECF) juga telah menyatakan langkah-langkah yang akan mereka ambil untuk membantu IKS dan startup yang ingin mengumpul dana melalui mereka.

7 langkah tersebut adalah:

1. Merendahkan Kos Mengumpul Dana (Fund Raising)

Untuk pengetahun semua, mana-mana syarikat yang ingin mengumpul dana perlu membayar kepada platform seperti pitchIN untuk membolehkan mereka live di platform tersebut. Sempena PKP ini, pitchIN merendahkan yuran sebanyak 10%.

2. pitchIN Akan Turut Melabur Ke Dalam Syarikat

Kalau sebelum ini pitchIN hanyalah penganjur platform untuk mengumpul dana, kini mereka sendiri akan melabur ke dalam syarikat dengan yuran yang dikurangkan tadi (10%).

3. Inovasi Dalam Proses Mengumpul Dana

Sebelum ini, pitchIN banyak menjadi orang tengah bagi pelaburan jangka masa panjang. Akan tetapi, pitchIN berusaha untuk mewujudkan pelan pelaburan jangka masa pendek yang sesuai untuk syarikat yang memerlukannya.

4. Pitching secara atas talian

Bagi syarikat yang sedang mengumpul dana dan sedang live di platform, mereka akan diberi peluang oleh pitchIN untuk pitch bisnes dan meyakinkan pelabur untuk terus melabur ke dalam syarikat mereka.

5. Guna Video Dan Podcast

pitchIN juga akan menghasilkan video-video dan podcast yang akan memberi pencerahan kepada pelabur. Senang sikit nak faham mengenai startup yang ingin kita labur ke dalamnya. Maklumlah, buat sementara waktu ni semua kena duduk rumah kan?

6. Berhubung Dengan Kerajaan Berkaitan Bantuan Kerajaan

pitchIN sedang memuktamadkan beberapa perkara dengan kerajaan dalam usaha untuk mendapatkan bantuan kerajaan supaya pelaburan melalui Equity Crowdfunding (ECF) ini dapat terus dipergiatkan lagi.

7. Pemasaran Berterusan

pitchIN akan terus menyampaikan berita tentang inisiatif-inisiatif baru daripada badan-badan yang berkaitan kepada syarikat-syarikat yang memerlukan bantuan.

Banyak inisiatif yang sedang dilakukan oleh PitchIN supaya IKS dan startup terus dapat bernafas. Mari kita doakan syarikat-syarikat tempatan dapat terus hidup tanpa perlu membuang pekerja. Ayuh beli servis dan barangan tempatan untuk terus memacu ekonomi Malaysia tercinta!

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD, trader, part-time investor & Marketing Representative untuk iSaham & Malacca Securities.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketidakstabilan Ekonomi: Kekal Melabur Atau Cabut Lari?

Semua orang melabur untuk dapatkan keuntungan. Beli ketika harga saham rendah, jual pada harga tinggi. Nampak mudah, hakikatnya pasaran saham sukar dijangka.

Sebabnya, keadaan ekonomi sentiasa berubah dan bergantung pada naik turun pasaran global. Kita hanya boleh mengandaikan pasaran berdasarkan data terdahulu. Sejak 1937, 76% pulangan pasaran adalah positif. Fasa (bull market) juga lebih lama berbanding fasa penurunan pasaran (bear market). 

Sumber: Franklin Templeton

Sebelum Melabur

Sebelum buat keputusan, periksa ‘kesihatan’ kewangan peribadi anda dahulu. Apa matlamat kewangan anda? Paling penting, berapa modal yang anda sanggup laburkan? Atau berapa banyak modal yang mampu anda ketepikan untuk pelaburan tanpa mengganggu tabung kecemasan?

Ingat, setiap pelaburan ada risiko yang tersendiri. Istilahnya, #CapitalAtRisk. Terpulang pada kita. Mahu yang mana?

Anda Pelabur Kategori Mana?

Pelabur jangka pendek matlamatnya hendak dapatkan pulangan cepat. Orang kata “high risk high reward”. Sebagai pelabur jangka pendek, perlu lebih rajin dan selalu tengok pasaran sebab bermain dengan masa dan risiko. Teknik ‘timing the market’ ini sangat berisiko tinggi.

Bagi pelabur jangka panjang, matlamatnya adalah mendapatkan pulangan yang lebih stabil pada risiko tahap medium. Jadi mereka sanggup tunggu lebih lama bagi merendahkan risiko. Matlamat mereka mungkin untuk menggunakan keuntungan pelaburan tersebut sebagai dana pendidikan anak-anak dan tabung untuk menunaikan rukun Islam kelima. Ibu bapa yang bijak akan membuat perancangan masa depan anak dengan melabur dari awal supaya anak tidak terikat dengan bebanan hutang apabila tamat pengajian.

Mereka tak perlu tengok carta secara kerap, cuma memerhati pasaran dari semasa ke semasa. Ini yang dikatakan kata “time in the market”. Melabur jangka panjang dan konsisten. Komitmen sebegini lebih tenang dan mantap.

Disiplin Melabur

Kejayaan tidak datang dengan mudah tanpa pengorbanan. Ada kalanya kita mungkin terpaksa korbankan kemahuan kita hari ini untuk mencapai bahagia yang lebih besar di masa hadapan.

Melabur pun perlu ada disiplin. Ambil tahu yang mana kita boleh kawal seperti kos, masa dan risiko dengan yang tidak boleh dikawal iaitu pulangan pelaburan. Jadilah pelabur yang bijak sebelum mengambil keputusan untuk melabur. Perlu ada kira-kira risiko vs pulangan dengan strategi dan ilmu.

Secara amnya, mereka yang kekal melabur dalam jangka masa panjang dengan portfolio terpelbagai akan menjana keuntungan yang lebih baik berbanding pelaburan jangka pendek.

Pelaburan yang stabil adalah pelaburan jangka panjang, konsisten dengan pelaburan berkala serta ada pelbagai sumber pelaburan. Konsisten itu macam mana? Laburlah dengan sejumlah duit yang tetap secara bulanan atau mingguan. Sesuaikan dengan kemampuan anda.Pelbagaikan sumber pelaburan untuk meminimumkan risiko. Boleh ambil kombinasi seperti saham dan emas atau saham, sukuk dan REIT. Ada pelbagai lagi sumber pelaburan asalkan anda bijak mengagihkan modal pelaburan dan risiko. Di mana nak cari semua sumber ini? Sekarang, tidak sukar. Anda boleh terokai semuanya melalui Wahed Invest. Di Malaysia, servis ini dikendalikan oleh Wahed Malaysia.

Melalui Wahed Invest, anda akan didedahkan dengan pasaran saham global dan saham-saham syarikat terbesar di Amerika Syarikat dan China. Pendedahan kepada pasaran saham global ini meluaskan lagi pilihan sumber pelaburan. Paling penting, Wahed Invest adalah perkhidmatan kewangan digital patuh syariah. Tidak perlu risau-risau lagi. Modal pula tidak perlu tinggi, RM100 sudah cukup untuk modal permulaan.

Jangan risau, kos perkhidmatan platform Wahed Invest hanya dalam lingkungan 0.39% hingga 0.79% sahaja. Yuran pula murah dan tiada caj tersembunyi. Jika ada keperluan mendesak, anda boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa. Tiada lock-in period. Kita boleh lihat ciri-ciri patuh syariah dalam Wahed Invest. Kini sudah ada pelaburan halal di peringkat antarabangsa.

Seperti mana-mana perkhidmatan pelaburan digital lain, pastikan anda baca dahulu terma dan syarat pelaburan sebelum bermula di sini. Jika sudah faham dan anda ada RM100, jom #LaburCaraWahed.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di: https://app.wahedinvest.com/go