7 Langkah pitchIN Untuk Bantu Industri Kecil Dan Sederhana (IKS) Serta Startup

Kini Covid-19 semakin hebat melanda, tetapi kelihatan seperti sudah mahu reda. Di Malaysia, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sudah mula menampakkan hasilnya.

Pelbagai insentif telah dilakukan oleh pihak kerajaan bagi membantu rakyat Malaysia menangani kegawatan ekonomi yang sedang melanda. Daripada golongan individu sehinggalah ke industri kecil dan sederhana (IKS), semua dapat merasai bantuan.

pitchIN, sebuah platform Equity Crowdfunding (ECF) juga telah menyatakan langkah-langkah yang akan mereka ambil untuk membantu IKS dan startup yang ingin mengumpul dana melalui mereka.

7 langkah tersebut adalah:

1. Merendahkan Kos Mengumpul Dana (Fund Raising)

Untuk pengetahun semua, mana-mana syarikat yang ingin mengumpul dana perlu membayar kepada platform seperti pitchIN untuk membolehkan mereka live di platform tersebut. Sempena PKP ini, pitchIN merendahkan yuran sebanyak 10%.

2. pitchIN Akan Turut Melabur Ke Dalam Syarikat

Kalau sebelum ini pitchIN hanyalah penganjur platform untuk mengumpul dana, kini mereka sendiri akan melabur ke dalam syarikat dengan yuran yang dikurangkan tadi (10%).

3. Inovasi Dalam Proses Mengumpul Dana

Sebelum ini, pitchIN banyak menjadi orang tengah bagi pelaburan jangka masa panjang. Akan tetapi, pitchIN berusaha untuk mewujudkan pelan pelaburan jangka masa pendek yang sesuai untuk syarikat yang memerlukannya.

4. Pitching secara atas talian

Bagi syarikat yang sedang mengumpul dana dan sedang live di platform, mereka akan diberi peluang oleh pitchIN untuk pitch bisnes dan meyakinkan pelabur untuk terus melabur ke dalam syarikat mereka.

5. Guna Video Dan Podcast

pitchIN juga akan menghasilkan video-video dan podcast yang akan memberi pencerahan kepada pelabur. Senang sikit nak faham mengenai startup yang ingin kita labur ke dalamnya. Maklumlah, buat sementara waktu ni semua kena duduk rumah kan?

6. Berhubung Dengan Kerajaan Berkaitan Bantuan Kerajaan

pitchIN sedang memuktamadkan beberapa perkara dengan kerajaan dalam usaha untuk mendapatkan bantuan kerajaan supaya pelaburan melalui Equity Crowdfunding (ECF) ini dapat terus dipergiatkan lagi.

7. Pemasaran Berterusan

pitchIN akan terus menyampaikan berita tentang inisiatif-inisiatif baru daripada badan-badan yang berkaitan kepada syarikat-syarikat yang memerlukan bantuan.

Banyak inisiatif yang sedang dilakukan oleh PitchIN supaya IKS dan startup terus dapat bernafas. Mari kita doakan syarikat-syarikat tempatan dapat terus hidup tanpa perlu membuang pekerja. Ayuh beli servis dan barangan tempatan untuk terus memacu ekonomi Malaysia tercinta!

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD, trader, part-time investor & Marketing Representative untuk iSaham & Malacca Securities.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Pelaburan Menerusi Private Mandate?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan pada Mac 2020, mesti ramai di antara kita mengisi masa yang ada untuk meningkatkan ilmu pengetahuan dengan menyertai seminar atau kelas online yang diadakan. Di antara kelas yang popular adalah kelas bahasa, seminar hartanah, seminar business online dan bermacam-macam lagi.

Tidak kurang juga mesti ramai yang menyertai seminar pelaburan saham dengan niat nak buat duit lebih setiap bulan. Lagi-lagi lepas kena bakar dengan tagline “Tak hensem takpe janji kaya” yang selalu dimainkan di corong-corong radio.

Selepas dah belajar pelaburan saham, baru tahu bukan mudah rupanya nak mahir dalam pelaburan saham ni. Lagi-lagi jika kita ade kerja hakiki yang memerlukan kita memberikan komitmen yang lebih.

Ilmu dah mahal, tapi tengok orang lain beli kaunter viral kita pun ikut tanpa kajian dan akhirnya tersangkut di puncak bahagia. Dah buat kajian dan susun strategi rapi, tiba-tiba ade yang buat sidang media menyatakan “I have the numbers”.

Terus berdarah portfolio sampai tak sempat nak cut loss. Alang-alang dah rugi tu, maka bertukarlah daripada seorang trader kepada seorang investor.

Kita yakin pelaburan saham ini instrumen yang boleh menjana kekayaan tetapi kita masih takut-takut nak melabur sebab takut emosi koyak bila lihat portfolio banyak merah daripada hijau. Atas sebab inilah wujudnya perkhidmatan ‘private mandate’ yang selalu diceritakan oleh perancang kewangan dan Marketing Representative yang ada di media sosial.

Apa Itu Private Mandate?

Private mandate atau pelaburan mandat ini adalah sejenis intrumen pelaburan untuk melabur secara terus di pasaran saham melalui bantuan daripada pengurus dana yang berlesen. Kira macam kita upah orang untuk uruskan pelaburan bagi pihak kita.

Kebiasaanya, dana pelaburan kita akan dilaburkan mengikut selera kita atau ‘customised’ oleh pengurus dana. Ada juga pelaburan yang dah tetapkan jenis pelaburan yang akan dilaburkan dan kita hanya tinggal ikut saja.

Sebelum kita melabur, biasanya kita akan mengisi borang ‘ Investment Risk Profile’ dan pengurus dana akan menentukan tahap penerimaan risiko kita saham ada tinggi, sederhana atau rendah.

Dengan maklumat ini, pengurus dana tadi akan membantu kita membuat pelaburan dan memilih saham-saham yang berpotensi dan sesuai dengan tahap penerimaan risiko kita.

Perbezaan Private Mandate Dengan Unit Trust?

Salah satu berbezaan ketara adalah dengan pelaburan private mandate, saham-saham yang dibeli oleh pengurus dana adalah di atas nama kita. Jadi kita mempunyai hak untuk menyertai AGM dan mendapat dividen daripada syarikat.

Pelaburan menerusi unit trust pula, saham-saham yang dilaburkan itu tidak akan dimiliki secara terus oleh kita sebaliknya dimilki oleh syarikat yang menguruskan unit trust tersebut.

Dalam pelaburan private mandate, kemungkinan akan ada sejumlah dana yang dilaburkan ke dalam unit trust yang dipilih oleh pengurus dana yang dirasakan sesuai dengan penerimaan risiko pelabur. Segala aktiviti pertukaran dana, penjualan untuk mengambil keuntungan dan pengimbangan semula portfolio akan diuruskan oleh pengurus dana yang dilantik.

Berbeza dengan melabur secara terus ke dalam unit trust, di mana semua aktiviti tadi perlu dibuat sendiri oleh pelabur di atas nasihat ejen atau dilakukan sendiri.

Yang paling menarik dalam pelaburan private mandate ini adalah, saham-saham di dalam portfolio kita akan diuruskan oleh pengurus dana yang profesional. Kita tidak perlu susah hati memikirkan bila nak jual, bila nak beli, boleh hold lagi ke tak dan gangguan emosi apabila melihat portfolio hijau menjadi merah.

Berapa Modal Minima Private Mandate?

Modal pelaburan untuk private mandate kebiasaan dalam lingkungan RM30,000 ke RM50,000 atau lebih. Wang kita akan diuruskan oleh orang hebat, maka modalnya pun perlu hebat juga.

Ada yang boleh gunakan wang simpanan daripada KWSP ada juga yang hanya boleh menggunakan wang tunai sahaja.

Dalam pelaburan private mandate ini, ada perkhidmatan pelaburan yang fokus kepada pasaran saham tempatan sahaja dan ada juga yang hanya fokus kepada pelaburan global terutamanya di Wall Street.

Untuk pelaburan di Wall Street, selalunya pulangannya lebih tinggi sedikit berbanding pelaburan tempatan, sesuai dengan risiko yang dihadapi.

Apa Kos Yang Terlibat?

Semestinya kita akan dikenakan bayaran tertentu di dalam pelaburan private mandate ini, biasanya dalam bentuk tahunan. Kebiasaanya syarikat yang menawarkan perkhidmatan private mandate ini akan mengenakan bayaran dalam lingkungan 5% setahun untuk jumlah keseluruhan dana yang kita miliki.

Ada juga yang mengenakan performance fee dalam lingkungan 20% untuk nilai keuntungan bersih yang kita perolehi.

Contohnya jika kita melabur sebanyak RM50,000 dan kita berjaya memperolehi keuntungan sebanyak 50% dalam setahun, maka untung kita adalah sebanyak RM25,000.

Daripada keuntungan RM25,000 ini, sebanyak 20% atau RM5,000 akan dikenakan sebagai performance fee.

Performance fee ini biasanya akan menjadi petanda aras high watermark. High watermark ini bermaksud performance fee untuk tahun berikutnya hanya boleh dikenakan sekiranya pulangan pelaburan kita melebihi pulangan pelaburan tahun sebelumnya.

Sebagai contoh, keuntungan kita adalah 50% dan dikenakan performance fee sebanyak 20% pada tahun pertama. Untuk tahun berikutnya, pengurus dana perlu membuat pelaburan yang memberikan pulangan lebih daripada 50% untuk dikenakan performance fee sebanyak 20% tadi.

Jika tahun berikutnya pulangan tidak melebihi pulangan tahun sebelumnya, pengurus dana tidak layak mendapatkan performance fee daripada pulangan pelaburan kita.

Di sinilah pengurus dana perlu berusaha sedaya upaya untuk menjana pulangan yang tinggi setiap tahun.

Contoh Portfolio Pelaburan Private Mandate

Pelaburan yang dimulakan dengan USD29,971 ini telah meningkat menjadi USD49,750 dalam masa kurang setahun. Tinggi juga pulangan sebanyak 65%, tanpa perlu kita aktif jual dan beli saham.

Jika berminat dan nak tahu lebih mengenai Private Mandate ini, isi di sini -> Pelaburan Private Mandate.

*Semua pelaburan melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kerugian wang yang anda laburkan dan prestasi lalu tidak menjamin prestasi masa akan datang. Sejarah pulangan, pulangan dijangka dan unjuran kebarangkalian disediakan untuk tujuan maklumat dan ilustrasi sahaja dan tidak menunjukkan prestasi masa akan datang yang sebenar.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!