AHB Isytihar Agihan Pendapatan 5 Peratus Bagi 2022

KUALA LUMPUR, 6 Okt (Bernama) — Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) mengisytiharkan agihan pendapatan akhir sebanyak 2.50 sen seunit bagi tempoh enam bulan berakhir 30 Sept, 2022.

Pelaburan Hartanah Bhd (PHB) dan Maybank Asset Management Sdn Bhd (MAM) dalam satu kenyataan bersama hari ini berkata agihan pendapatan itu terdiri daripada agihan pelaburan pendapatan asas 2.18 sen seunit dan agihan bonus 0.32 sen seunit.

Agihan bonus disumbang oleh PHB, sebagai penaja AHB.

Pengarah Urusan Kumpulan PHB Datuk Mahmud Fauzi Muda berkata meskipun berdepan cabaran pasaran, aktiviti pajakan bertambah baik secara perlahan-lahan tahun ini berbanding tahun lepas.

“Dengan agihan pendapatan terbaharu ini, AHB membayar kira-kira RM1.87 bilion pendapatan dividen kepada pemegang sahamnya sejak 2011,” katanya.

Harga AHB ditetapkan pada RM1 seunit dengan ciri-ciri seperti pengeluaran segera, pematuhan Syariah dan agihan pendapatan dua kali setahun.

Terdahulu pada April 2022, PHB dan MAM mengumumkan agihan pendapatan interim AHB sebanyak 2.15 sen seunit dengan agihan bonus 0.35 sen seunit bagi tempoh enam bulan yang berakhir pada 31 Mac, 2022. 

Ini menjadikan jumlah agihan pendapatan kepada lima sen seunit bersamaan dengan 5 peratus setahun dengan jumlah agihan RM183.06 juta bagi tempoh 12 bulan berakhir pada 30 Sept, 2022. 

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/ahb-isytihar-agihan-pendapatan-5-peratus-bagi-2022/

Previous ArticleNext Article

Sukuk Murabahah Senior RM1.0 Bilion Bank Islam Raih Minat Kukuh Pelabur

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) — Sukuk Murabahah Senior RM1.0 bilion Bank Islam Malaysia Bhd yang diterbitkan hari ini meraih sambutan yang menggalakkan daripada para pelabur, dengan nisbah bidaan kepada terbitan melebihi 3.2 kali ganda saiz terbitan selepas peningkatan daripada RM500.0 juta.

Dalam satu kenyataan hari ini, Bank Islam berkata penerbitan sukuk itu adalah sebahagian daripada program murabahah sukuk bernilai RM10.0 bilion dalam nilai nominal.

“Hasil daripada terbitan ini akan membiayai aktiviti perbankan Bank Islam, keperluan modal kerja dan tujuan korporat lain.

“Penggunaan hasil di bawah program sukuk murabahah juga hendaklah patuh Syariah,” katanya.

Bank itu berkata sukuk senior murabahah itu yang masing-masing mempunyai tempoh lima tahun (siri pertama) dan tujuh tahun (siri dua), diberi penarafan “AA3/stabil” oleh RAM Ratings Services Bhd.

“Ia menawarkan kadar keuntungan tetap sebanyak 4.01 peratus dan 4.13 peratus setahun,” katanya.

Bank Islam ialah penasihat utama, pengatur utama, pengurus utama dan penasihat syariah untuk program sukuk murabahah itu.

— BERNAMA