Bagaimana Warren Buffett Mengubah Pandangan Pelabur Terhadap Perak, Seterusnya Menjadikan Thomas Kaplan Seorang Bilionaire

Seperti yang kita sedia maklum, Warren Buffett sangat terkenal dalam pemilihan saham yang berkualiti tinggi untuk dijadikan pelaburan jangka masa panjang. Dan tidak begitu gemar di dalam pelaburan yang berasaskan komoditi yang digelarnya sebagai ‘unproductive asset‘ seperti emas atau perak.

Bagi dirinya, aset seperti ini tidak dapat berkembang dengan baik untuk tempoh jangka masa lama berbanding dengan memiliki saham syarikat yang menjalankan perniagaan yang bagus.

Tapi, tahukah anda Warren Buffett pernah membeli jumlah yang begitu besar perak suatu ketika dahulu yang mana telah mengubah pandangan para pelaburan logam berkenaan terhadap komoditi tersebut?

Warren Buffett telah berjaya mengubah pandangan pelabur mengenai perak dan seterusnya menjadikan seorang trader komoditi itu seorang billionaire.

Bilionaire tersebut adalah Thomas Kaplan yang merupakan seorang pedagang komoditi. Beliau merupakan pengasas kepada sebuah syarikat perlombongan perak yang diberi nama Apex Silver Mines.

Syarikat perlombongan tersebut ditubuhkan pada tahun 1993 yang mana pada ketika itu, perak dianggap sebagai salah satu pelaburan yang tidak menguntungkan di dalam pasaran komoditi dunia berbanding dengan komoditi yang lain.

Thomas Kaplan mengambil inspirasi dari seorang pelabur Switzerland yang berjaya iaitu Marc Faber yang berjaya dalam perdagangan komoditi. Ketika menubuhkan Apex Silver Mines, beliau tidak mempunyai apa-apa pengalaman dalam perlombongan. Beliau hanyalah seorang graduan PHD di Universiti Oxford di dalam bidang sejarah.

Ketika awal penubuhan syarikat, Thomas Kaplan mendapat dana sebanyak $10 juta dari bilionaire terkenal iaitu George Soros. Beliau menghadapi banyak cabaran untuk membawa syarikatnya untuk diapungkan di dalam pasaran saham, kerana ramai pelabur yang tidak percaya akan keuntungan yang akan diperolehi jika melabur ke dalam syarikatnya itu.

Pada tahun 1997, pandangan pelabur terhadap pelaburan ini mula berubah apabila Berkshire Hathaway telah membeli sejumlah besar perak untuk dimasukkan ke dalam portfolio pelaburan.

Warren Buffett telah membeli sebanyak 3,500 tan perak pada ketika itu. Disebabkan tindakan yang dilakukannya, ramai pelabur mula percaya bahawa perak merupakan pelaburan yang bagus untuk masa depan. Dengan pengaruh yang dimiliki oleh Warren Buffett di dalam pasaran saham, orang ramai mengikuti beliau dalam pelaburan perak.

Perkara ini telah memudahkan Thomas Kaplan untuk menyenaraikan saham syarikatnya. Itulah titik permulaan kejayaan Thomas Kaplan di dalam bidang pelaburan komoditi perak.

Beliau kemudian menjual sepenuhnya pegangan dalam syarikat pada tahun 2004 dan meluaskan bidang pelaburan kepada komoditi lain seperti penerokaan minyak mentah.

Sepanjang berada di Apex Silver Mines, syarikat tersebut berjaya mengembangkan perlombongan perak ke luar Amerika Syarikat dan mempunyai lombong perak dan zink di antara yang terbesar di dunia yang terletak di Bolivia.

Perak dan emas boleh dikatakan adik beradik kerana pergerakan harga kedua-duanya yang hampir sama. Apabila kegawatan ekonomi berlaku, emas dan perak merupakan logam yang kalis inflasi.

Kini ekonomi dunia semakin tak menentu dan mungkinkah perak sesuai untuk dijadikan portfolio di dalam pelaburan kita?

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketidakstabilan Ekonomi: Kekal Melabur Atau Cabut Lari?

Semua orang melabur untuk dapatkan keuntungan. Beli ketika harga saham rendah, jual pada harga tinggi. Nampak mudah, hakikatnya pasaran saham sukar dijangka.

Sebabnya, keadaan ekonomi sentiasa berubah dan bergantung pada naik turun pasaran global. Kita hanya boleh mengandaikan pasaran berdasarkan data terdahulu. Sejak 1937, 76% pulangan pasaran adalah positif. Fasa (bull market) juga lebih lama berbanding fasa penurunan pasaran (bear market). 

Sumber: Franklin Templeton

Sebelum Melabur

Sebelum buat keputusan, periksa ‘kesihatan’ kewangan peribadi anda dahulu. Apa matlamat kewangan anda? Paling penting, berapa modal yang anda sanggup laburkan? Atau berapa banyak modal yang mampu anda ketepikan untuk pelaburan tanpa mengganggu tabung kecemasan?

Ingat, setiap pelaburan ada risiko yang tersendiri. Istilahnya, #CapitalAtRisk. Terpulang pada kita. Mahu yang mana?

Anda Pelabur Kategori Mana?

Pelabur jangka pendek matlamatnya hendak dapatkan pulangan cepat. Orang kata “high risk high reward”. Sebagai pelabur jangka pendek, perlu lebih rajin dan selalu tengok pasaran sebab bermain dengan masa dan risiko. Teknik ‘timing the market’ ini sangat berisiko tinggi.

Bagi pelabur jangka panjang, matlamatnya adalah mendapatkan pulangan yang lebih stabil pada risiko tahap medium. Jadi mereka sanggup tunggu lebih lama bagi merendahkan risiko. Matlamat mereka mungkin untuk menggunakan keuntungan pelaburan tersebut sebagai dana pendidikan anak-anak dan tabung untuk menunaikan rukun Islam kelima. Ibu bapa yang bijak akan membuat perancangan masa depan anak dengan melabur dari awal supaya anak tidak terikat dengan bebanan hutang apabila tamat pengajian.

Mereka tak perlu tengok carta secara kerap, cuma memerhati pasaran dari semasa ke semasa. Ini yang dikatakan kata “time in the market”. Melabur jangka panjang dan konsisten. Komitmen sebegini lebih tenang dan mantap.

Disiplin Melabur

Kejayaan tidak datang dengan mudah tanpa pengorbanan. Ada kalanya kita mungkin terpaksa korbankan kemahuan kita hari ini untuk mencapai bahagia yang lebih besar di masa hadapan.

Melabur pun perlu ada disiplin. Ambil tahu yang mana kita boleh kawal seperti kos, masa dan risiko dengan yang tidak boleh dikawal iaitu pulangan pelaburan. Jadilah pelabur yang bijak sebelum mengambil keputusan untuk melabur. Perlu ada kira-kira risiko vs pulangan dengan strategi dan ilmu.

Secara amnya, mereka yang kekal melabur dalam jangka masa panjang dengan portfolio terpelbagai akan menjana keuntungan yang lebih baik berbanding pelaburan jangka pendek.

Pelaburan yang stabil adalah pelaburan jangka panjang, konsisten dengan pelaburan berkala serta ada pelbagai sumber pelaburan. Konsisten itu macam mana? Laburlah dengan sejumlah duit yang tetap secara bulanan atau mingguan. Sesuaikan dengan kemampuan anda.Pelbagaikan sumber pelaburan untuk meminimumkan risiko. Boleh ambil kombinasi seperti saham dan emas atau saham, sukuk dan REIT. Ada pelbagai lagi sumber pelaburan asalkan anda bijak mengagihkan modal pelaburan dan risiko. Di mana nak cari semua sumber ini? Sekarang, tidak sukar. Anda boleh terokai semuanya melalui Wahed Invest. Di Malaysia, servis ini dikendalikan oleh Wahed Malaysia.

Melalui Wahed Invest, anda akan didedahkan dengan pasaran saham global dan saham-saham syarikat terbesar di Amerika Syarikat dan China. Pendedahan kepada pasaran saham global ini meluaskan lagi pilihan sumber pelaburan. Paling penting, Wahed Invest adalah perkhidmatan kewangan digital patuh syariah. Tidak perlu risau-risau lagi. Modal pula tidak perlu tinggi, RM100 sudah cukup untuk modal permulaan.

Jangan risau, kos perkhidmatan platform Wahed Invest hanya dalam lingkungan 0.39% hingga 0.79% sahaja. Yuran pula murah dan tiada caj tersembunyi. Jika ada keperluan mendesak, anda boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa. Tiada lock-in period. Kita boleh lihat ciri-ciri patuh syariah dalam Wahed Invest. Kini sudah ada pelaburan halal di peringkat antarabangsa.

Seperti mana-mana perkhidmatan pelaburan digital lain, pastikan anda baca dahulu terma dan syarat pelaburan sebelum bermula di sini. Jika sudah faham dan anda ada RM100, jom #LaburCaraWahed.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di: https://app.wahedinvest.com/go