Bagaimana Warren Buffett Mengubah Pandangan Pelabur Terhadap Perak, Seterusnya Menjadikan Thomas Kaplan Seorang Bilionaire

Seperti yang kita sedia maklum, Warren Buffett sangat terkenal dalam pemilihan saham yang berkualiti tinggi untuk dijadikan pelaburan jangka masa panjang. Dan tidak begitu gemar di dalam pelaburan yang berasaskan komoditi yang digelarnya sebagai ‘unproductive asset‘ seperti emas atau perak.

Bagi dirinya, aset seperti ini tidak dapat berkembang dengan baik untuk tempoh jangka masa lama berbanding dengan memiliki saham syarikat yang menjalankan perniagaan yang bagus.

Tapi, tahukah anda Warren Buffett pernah membeli jumlah yang begitu besar perak suatu ketika dahulu yang mana telah mengubah pandangan para pelaburan logam berkenaan terhadap komoditi tersebut?

Warren Buffett telah berjaya mengubah pandangan pelabur mengenai perak dan seterusnya menjadikan seorang trader komoditi itu seorang billionaire.

Bilionaire tersebut adalah Thomas Kaplan yang merupakan seorang pedagang komoditi. Beliau merupakan pengasas kepada sebuah syarikat perlombongan perak yang diberi nama Apex Silver Mines.

Syarikat perlombongan tersebut ditubuhkan pada tahun 1993 yang mana pada ketika itu, perak dianggap sebagai salah satu pelaburan yang tidak menguntungkan di dalam pasaran komoditi dunia berbanding dengan komoditi yang lain.

Thomas Kaplan mengambil inspirasi dari seorang pelabur Switzerland yang berjaya iaitu Marc Faber yang berjaya dalam perdagangan komoditi. Ketika menubuhkan Apex Silver Mines, beliau tidak mempunyai apa-apa pengalaman dalam perlombongan. Beliau hanyalah seorang graduan PHD di Universiti Oxford di dalam bidang sejarah.

Ketika awal penubuhan syarikat, Thomas Kaplan mendapat dana sebanyak $10 juta dari bilionaire terkenal iaitu George Soros. Beliau menghadapi banyak cabaran untuk membawa syarikatnya untuk diapungkan di dalam pasaran saham, kerana ramai pelabur yang tidak percaya akan keuntungan yang akan diperolehi jika melabur ke dalam syarikatnya itu.

Pada tahun 1997, pandangan pelabur terhadap pelaburan ini mula berubah apabila Berkshire Hathaway telah membeli sejumlah besar perak untuk dimasukkan ke dalam portfolio pelaburan.

Warren Buffett telah membeli sebanyak 3,500 tan perak pada ketika itu. Disebabkan tindakan yang dilakukannya, ramai pelabur mula percaya bahawa perak merupakan pelaburan yang bagus untuk masa depan. Dengan pengaruh yang dimiliki oleh Warren Buffett di dalam pasaran saham, orang ramai mengikuti beliau dalam pelaburan perak.

Perkara ini telah memudahkan Thomas Kaplan untuk menyenaraikan saham syarikatnya. Itulah titik permulaan kejayaan Thomas Kaplan di dalam bidang pelaburan komoditi perak.

Beliau kemudian menjual sepenuhnya pegangan dalam syarikat pada tahun 2004 dan meluaskan bidang pelaburan kepada komoditi lain seperti penerokaan minyak mentah.

Sepanjang berada di Apex Silver Mines, syarikat tersebut berjaya mengembangkan perlombongan perak ke luar Amerika Syarikat dan mempunyai lombong perak dan zink di antara yang terbesar di dunia yang terletak di Bolivia.

Perak dan emas boleh dikatakan adik beradik kerana pergerakan harga kedua-duanya yang hampir sama. Apabila kegawatan ekonomi berlaku, emas dan perak merupakan logam yang kalis inflasi.

Kini ekonomi dunia semakin tak menentu dan mungkinkah perak sesuai untuk dijadikan portfolio di dalam pelaburan kita?

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Peluang Pelaburan Persaraan Melalui PRS (Private Retirement Scheme)

Private Retirement Scheme (PRS) atau Skim Persaraan Swasta merupakan sebuah skim simpanan dan pelaburan jangka masa panjang secara sukarela yang ditubuhkan bagi menambah simpanan dana persaraan. Ia merupakan pilihan tambahan bagi rakyat Malaysia sama ada yang bekerja di sektor awam atau swasta juga bagi mereka yang bekerja sendiri.

Di Malaysia, badan yang melindungi kepentingan PRS dan mendidik orang ramai mengenainya  ialah Private Pension Administrator (PPA). PPA telah dilancarkan serentak dengan penubuhan PRS pada 18 Julai 2012.

PRS diwujudkan untuk memastikan setiap orang dewasa produktif yang masih muda dan generasi Malaysia akan datang mempunyai tabungan dan simpanan aset kewangan mencukupi menjelang persaraan mereka.

Ia mengikut model seperti KWSP yang mempunyai 2 akaun iaitu Sub Account A (70% caruman) dan Sub Account B (30% caruman). Caruman dalam PRS bersifat sukarela berbanding KWSP yang merupakan caruman wajib setiap bulan.

Setiap dana yang ditawarkan melalui PRS juga memberi pilihan kepada pelabur untuk melabur berdasarkan keperluan persaraan, matlamat kewangan dan toleransi risiko mereka sendiri. Berbanding KWSP, pencarum tidak mempunyai kebebasan untuk memilih jenis-jenis dana.

3 tetapan dana teras dalam PRS menawarkan campuran pakej yang menyediakan pertumbuhan, sederhana dan konservatif serta pulangan berdasarkan tahap kehidupan yang berkembang ke arah persaraan. Contoh pembahagian seperti berikut:

Kategori Dana Peruntukan Aset
Pertumbuhan Maksimum 70 peratus dalam ekuiti; 30 peratus dalam debentur / pendapatan tetap dan kaedah pasaran wang
Sederhana Maksimum 60 peratus dalam ekuiti; 40 peratus dalam debentur / pendapatan tetap dan kaedah pasaran wang
Konservatif 80 peratus dalam kaedah pendapatan debentur / pendapatan tetap yang minimum iaitu 20 peratus mestilah dalam kaedah pasaran wang dan maksimum 20 peratus dalam ekuiti

Setakat ini terdapat 8 penyedia PRS yang telah diluluskan oleh Sekurtiti Malaysia iaitu:

Di antara kelebihan lain dana PRS adalah anda boleh memilih untuk menyumbang kepada satu (1) atau lebih Penyedia PRS. Di bawah setiap Penyedia PRS, anda boleh memilih untuk melabur dalam satu (1) dana atau lebih dengan menyumbang berdasarkan tetapan pilihan (pemilihan berdasarkan umur) atau memilih dana berdasarkan pilihan anda.

Selain daripada itu, bagi menggalakkan penyertaan warga belia (20 – 30 tahun) dalam caruman PRS, kerajaan telah meningkatkan insentif RM1,000 melalui Bajet 2017. Ini bermaksud untuk caruman minimum sebanyak RM1,000, anda akan mendapat RM1,000 daripada kerajaan sebagai rangsangan untuk memulakan simpanan persaraan anda.

Ingatlah bahawa membuat permulaan simpanan seawal yang akan memberikan kesan yang besar kepada jumlah simpanan untuk persaraan anda.

Sumber rujukan dan kredit gambar:  Private Pension Administrator Malaysia (PPA)

Iklan

Top 10 Unit Trust Patuh Syariah Yang Beri Pulangan Tertinggi Dalam Masa 10 Tahun

Unit Amanah atau Unit Trust adalah salah satu instrumen pelaburan yang popular di kalangan kita. Ianya merupakan salah satu pilihan pelaburan bagi mereka yang mula nak berjinak-jinak dengan pelaburan.

Bayangkan kalau 10 tahun dulu kita sudah mula melabur bermodalkan RM10,000, dengan pulangan setiap tahun sebanyak 7.25%. Selepas 10 tahun, jumlah pelaburan kita kini berkembang menjadi RM20,136, dan menghasilkan keuntungan sebanyak RM10,136 daripada modal permulaan.

Namun kita harus juga tengok kepada toleransi kita terhadap risiko. Ini kerana ada yang sanggun untuk berdepan dengan risiko yang tinggi, demi meraih pulangan yang tinggi. Biasa dengar istilah ‘High Risk High Return’ kan?

Jom kita tengok senarai Top 10 Unit Trust patuh Syariah yang beri pulangan tertinggi dalam masa 10 tahun:

Tempoh Penilaian: 10 Tahun (sehingga 30/11/2019)

Sektor: Unit Trust Patuh Shariah (Equity, Balanced, Bond)

Jenis Pelaburan: Pelaburan di Malaysia dan luar Malaysia (ASEAN, Asia Pacific, Asia pacific Ex Japan, Greater China, Global, Emerging Countries, Property & REIT, Commodities)

Modal Pelaburan 10 Tahun Dahulu RM10,000

1. Kenanga Syariah Growth Fund (9.43%)

Dana ini dikendalikan oleh Kenanga Investors Berhad dalam kategori dana Equity Malaysia Mid/Small-Cap yang telah dilancarkan pada 29 Januari 2002.

Ianya telah mencatatkan prestasi yang memberangsangkan, dengan catatan pulangan Year To Date sebanyak 15.73% dan keuntungan terkumpul sebanyak 9.43% bagi tempoh 10 tahun.

Sekiranya kita melabur 10 tahun dahulu, kini pelaburan kita berjumlah RM24,624.

2. Eastspring Investments Dana al-Ilham (8.92%)

Di bawah pengelolaan Eastspring Investment Berhad dan berada di dalam kategori Equity Malaysia Large-Cap yang telah dilancarkan pada Ogos 2002.

Catatan prestasi untuk 10 tahun adalah 8.92%, namun keuntungan bagi tiga dan lima tahun tidak begitu memberangsangkan dengan purata 1.96%. Ianya merupakan sejenis pelaburan berisiko sederhana (moderate) mengikut keselesaan market Malaysia.

Sekiranya kita melabur 10 tahun dahulu, kini pelaburan kitia berjumlah RM24.023.

3. Dana Makmur Pheim (8.46%)

Pheim Unit Trust berhad bertanggungjawab mengurus Dana Makmur Pheim di dalam kategori Blendad Balance dan telah tersenarai pada Januari 2002.

Sehingga kini jumlah bersih keseluruhan aset bernilai $30.23 juta USD. Catatan keuntungan dengan purata 8% untuk 3, 5 dan 10 tahun, dengan pulangan Year To Date sebanyak 14.11%.

4. CIMB Islamic Small Cap Fund (8.11%)

Direalisasikan oleh Principal Asset Management Berhad di bawah Equity Malaysia Mid/Small-Cap yang bermula pada April 2003. Mengikut sejarah, dana ini pernah mencecah sehingga 20.97% untuk suku kedua tahun 2013.

Pulangan Year To Date pula telah memberikan keuntungan sebanyak 27.15%.

5. Public Islamic Opportunities Fund (7.85%)

Public Islamic Opportunities Fund di uruskan oleh Public Mutual Berhad, dilancarkan pada Jun 2005, dan berada di dalam kategori Equity Malaysia Mid/Small-Cap.

Jumlah keseluruhan aset sehingga November 2019 adalah sebanyak $202.62 juta USD.

6. Affin Hwang Aiiman Growth Fund (7.33%)

Dengan jenis pelaburan berisiko sederhana (moderate) mengikut keselesaan market Malaysia, ianya diurus oleh Affin Hwang Asset Management Berhad di bawah kategori Equity Malaysia Mid/Small-Cap.

Walaubagaimanapun, dana ini kurang sesuai untuk jangka masa pendek dengan pulangan Year To Date hanya sekadar 3.05% sahaja.

7. Hong Leong Dana Makmur (6.85%)

Diurus oleh Hong Leong Asset Management Berhad, suku pertama 2019 telah mencatatkan prestasi pulangan yang memuaskan dengan 11.44%. Pulangan Year To Date pula mencecah sehingga 25.98%.

8. Public Islamic Asia Dividend Fund (6.73%)

Dana yang diurus oleh Public Mutual Berhad dengan jumlah bersih aset bernilai $257.13 juta USD dan dilancarkan pada April 2007. Ianya mencatatkan pulangan Year To Date sebanyak 10.59%.

Dana ini bagus untuk tujuan pelaburan jangka masa pendek, sederhana dan juga panjang.

9. PMB Shariah Aggressive (6.66%)

Dana ini diurus oleh PMB Investment Berhad di bawah kategori Equity Malaysia Mid/Small-Cap dengan nilai aset bersih berjumlah $61.03 juta USD.

10. RHB Islamic Bond (6.65%)

Ianya diurus oleh RHB Asset Management Sdn Bhd dengan jumlah bersih keseluruhan aset bernilai $47.27 juta USD. Jumlah keuntungan terkumpul selama 10 tahun adalah 6.65%, satu angka yang tinggi untuk pelaburan berbentuk bon.

Sekiranya kita melabur 10 tahun dahulu, kini jumlah pelaburan kita bernilai RM19,037.

Sumber Rujukan: Morningstar

Kena Pandai Pilih Dana

Dana-dana ekuiti Malaysia, sama ada jenis Large-Cap atau Small/Medium-Cap adalah pilihan ramai pelabur unit amanah.

Banyak dana unit amanah dalam kategori ini memberikan pulangan yang baik jika dilihat kepada prestasi setahun 2019.

Sekarang pun kita lebih mudah untuk melabur dengan adanya i-Invest KWSP – Ahli Sudah Boleh Beli Sendiri Unit Trust Dengan Kos Yang Lebih Rendah.

Bagi mereka yang ingin melabur di dalam unit amanah, jemput baca 3 Kaedah Pelaburan Dalam Unit Trust.

Kini ada cara yang lebih mudah untuk melabur hanya dengan aplikasi telefon pintar, tanpa perlu isi borang, tanpa melalui ejen dan mempunyai yuran yang rendah. Jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus RM40 Jika Anda Daftar Sekarang).

Iklan

Risiko Dalam Pelaburan

Mesti anda biasa dengar istilah “High Risk High Return”. Ianya cukup popular apabila ingin menggambarkan apa yang dimaksudkan dengan risiko.

Tapi sebelum itu, apakah itu pelaburan?

“Pelaburan adalah meletakkan sejumlah wang pada masa sekarang dengan jangkaan wang itu akan bertambah di masa hadapan.”

Terdapat pelbagai instrumen yang sah di sisi undang-undang untuk kita laburkan duit kita, jadi gunakan kebijaksanaan sebelum membuat sebarang keputusan. Wang kita, tanggungjawab kita.

Sebelum nak gunakan duit untuk tujuan pelaburan, kita perlu kenalpasti risiko pelaburan.

Gambarajah di atas menunjukkan tahap risiko dan potensi pulangan instrumen pelaburan yang biasa digunakan. Semakin tinggi risiko, semakin tinggi pulangan.  

Persoalan yang bermain di dalam minda sekarang, instrumen mana satu yang sesuai dengan kita?

Kenalpasti Objektif Pelaburan Terlebih Dahulu

Untuk membuat pilihan, pertama sekali kita perlu kenalpasti objektif pelaburan. Adakah pelaburan itu untuk persaraan? Pendidikan anak-anak? Duit belanja seharian? Percutian?

Daripada objektif inilah, kita boleh tetapkan instrumen pilihan. Jika objektif adalah untuk jangka masa yang pendek, kita boleh pilih instrumen yang lebih berisiko. Semakin cepat/tinggi pulangan pelaburan, semakin tinggi risiko.

Bagi mereka yang mempunyai modal permulaan yang kecil, adalah lebih baik jika kita mula dengan instrumen yang berisiko rendah. Dunia pelaburan ini adalah kita menggunakan wang untuk menggandakan wang.

Tiada wang, tiada penggandaan. Maka, mulakan kumpul duit dengan melabur ke tempat yang lebih selamat, yakni berisiko rendah.

Soalan seterusnya yang anda perlu tanya diri anda adalah anda boleh tanggung risiko sebesar mana? Untuk menjawab soalan ini, anda perlu mengambil kira faktor usia dan berapa tebal poket anda.

Faktor Usia Memainkan Peranan

Lagi awal kita mula melabur, lagi banyak risiko yang boleh kita ambil. Hal ini kerana kita mempunyai masa untuk mencuba. Jika kita melakukan kesilapan, kita masih ada ruang masa untuk membaiki kesilapan. Mereka mempunyai ruang untuk menguji pelbagai instrument pelaburan.

Golongan muda boleh melabur lebih banyak wang dalam instrumen yang agresif dan berisiko tinggi.

Sebaliknya bagi mereka yang sudah berumur dan berkeluarga, mereka perlu lebih berhati-hati apabila membuat keputusan pelaburan kerana komitmen yang mereka tanggung.

Jumlah modal yang diperuntukkan untuk pelaburan juga perlu diberikan perhatian. Sebarang kesilapan pelaburan boleh mengganggu kehidupan seharian. Untuk golongan ini, lebih banyak modal perlu diperuntukkan dalam instrumen yang memberikan pulangan yang stabil seperti ASB atau saham yang memberikan pulangan dividen yang baik.

Orang Muda Boleh Ambil Risiko Lebih Tinggi, Tetapi Kekangan Modal Pula

Golongan muda mengejar risiko, golongan berumur mengejar kestabilan. Walaupun begitu, golongan muda mungkin mengalami masalah modal untuk mula melabur.

Maka, golongan muda perlu fokus kepada menabung/menyimpan sebelum melabur. Mungkin untuk 5 tahun pertama golongan muda harus fokus menyimpan sambil menggunakan sedikit wang yang ada untuk belajar mengenali setiap instrumen pelaburan yang ada.

Gambarajah di atas menunjukkan perbandingan risiko berbanding float. Float bermaksud duit apungan yang kita ada untuk pelaburan.

Bagi mereka yang melabur dalam instrumen yang mempunyai risiko yang tinggi seperti komoditi, float adalah sangat penting. Float yang besar dapat menahan pegangan kita daripada Margin Call. Margin Call bermaksud kita terpaksa keluar daripada pegangan secara automatik dan kerugian yang ditanggung adalah sangat besar.

Dengan float yang mencukupi, kita mampu bertahan.  Walaupun begitu, kita perlu mengkaji sama ada trend adalah betul. Jika tersalah trend dan kita tidak mahu Cut Loss, float sebesar gunung pun boleh habis.

Melabur Dulu Ke Dalam Ilmu

Kesimpulannya, sebelum kita memulakan portfolio pelaburan, kita perlu menyiapkan diri dengan ilmu dan ketahanan mental. Pelbagai sumber boleh digunakan sama ada percuma atau berbayar.

Kita boleh menghadiri kelas, membaca e-book, membaca buku, menonton YouTube, semuanya kini boleh didapati dengan mudah. Komoditi yang paling berharga di muka bumi ini adalah MASA.

Jadi, rancanglah kita sebaiknya untuk mengumpul ilmu, mendalami sebaik mungkin instrumen pelaburan yang ada. Jika kita kesempitan daripada sudut kewangan, adalah lebih baik kita fokus dalam mengumpul aset sebelum terjebak dalam dunia pelaburan.

Ditulis oleh Mohamad Ali Fudin. Boleh follow beliau di https://www.facebook.com/warungbursa/

Mohamad Ali Fudin (MSTA-UK, CFTe- US)
Remisier Malacca Securities Wangsa Maju
eCMSRL/B7542/2017

Iklan

Dah Bersedia Ke Nak Bersara?

“Semakin kita menghampiri harijadi kita, semakin tua dirasakan diri ini. Tarikh persaraan juga semakin dekat. Dah bersedia ke saya untuk bersara?”

Siapa pernah rasa seperti ini? Pernahkah anda terfikir pada umur berapakah anda akan bersara? Dan sudahkah anda bersedia untuk menempuhinya?

Kalau nak tahu, umur persaraan di negara kita adalah 60 tahun. Manakala purata jangka hayat rakyat Malaysia sekarang adalah 75 tahun, dengan lelaki dijangka hidup sehingga usia 73 tahun dan wanita dijangka hidup sehingga umur 78 tahun.

Sekiranya kita bersara pada umur 60 tahun, cukupkah dana persaraan kita untuk bertahan selama 15 tahun? Dengan mengekalkan gaya hidup kita tanpa perlu menjual rumah sedia ada dan tanpa perlu menjual kereta sedia ada.

Dah kira cukup atau tidak duit nak tampung bil-bil dan penjagaan kesihatan sekiranya kita mula sakit-sakit badan? Anak-anak pula dah besar ketika itu, cukup ke duit nak hantar mereka ke kolej atau universiti?

4 Fakta Yang Menakutkan

Mengikut data yang dikeluarkan oleh pihak KWSP sendiri:

  • 68% ahli yang aktif tidak mencapai simpanan asas, iaitu RM240,000 apabila mencapai umur 55 tahun
  • 70% ahli yang aktif berumur 54 tahun mempunyai kurang daripada RM50,000
  • 2 daripada 3 ahli akan hidup dengan kurang daripada RM950 sebulan sehingga umur 75 tahun
  • 7 daripada 10 ahli akan hidup dengan RM210 sebulan sehingga umur 75 tahun, atau habiskan kesemua simpanan kurang daripada 2 tahun

    Sumber Rujukan: Strategi Literasi Kewangan Kebangsaan 2019-2023, MyMetro dan MalaysiaKini  

Boleh dikatakan majoriti rakyat Malaysia memang tak bersedia untuk bersara. Kesudahannya, kita kena kerja lagi apabila sudah mencapai umur 60 tahun. Ketika badan kita dah tak larat, ketika kita sepatutnya lebih banyak berehat.

Itu belum dikira faktor inflasi lagi. Kalau 10 tahun yang lalu, sebungkus nasi lemak berharga RM0.50 dan secawan teh tarik berharga RM1.00, hari ini nak cari nasi lemak dengan harga RM1.00 pun susah. Harga teh tarik pun dah nak cecah RM2.00.

Rasanya lagi 10 tahun berapa pula harganya?

Baca juga Inflasi: Dua Faktor Berlakunya Peningkatan Harga Di Dalam Ekonomi.

Begitu jugalah halnya dengan simpanan yang kita ada hari ini. Ianya semakin menyusut nilai dari setahun ke setahun. Simpanan kita sebanyak RM100,000 hari ini akan hanya bernilai RM50,000 pada masa depan.

Sebab itulah pentingnya kita kena buat persiapan dari sekarang.

Kena mulakan simpanan dan pelaburan hari ini juga. Semua ini memerlukan ilmu dan rebut peluang untuk belajar daripada mereka yang berpengalaman agar kita tidak tersilap langkah.

Jom Sertai Blogger Kewangan Secara Online

Jom bersama-sama dengan saya dari Majalah Labur rakan-rakan blogger kewangan lain dari Mr.Money TV, SuYinInvest dan NoMoneyLah. Roshan Kanesan akan menjadi hos dan penyampai radio ini beserta ahli panel yang lain akan membincangkan topik berkenaan apakah perancangan persaraan yang baik.

Ayuh kita bersama-sama ketahui cara untuk mengurus perancangan persaraan dengan lebih baik dan bagaimana nak kembangkan simpanan dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi mencapai sasaran persaraan. Bukan senang nak kumpulkan mereka semua di dalam satu acara, oleh itu jangan lepaskan peluang ini.

Webinar PERCUMA ini dianjurkan oleh Principal Asset Management, daftar sekarang sebelum ianya penuh.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!