10 Syarikat Makanan Terbesar Di Dunia

Apabila kegawatan ekonomi berlaku, rata-rata kebanyakan industri akan terjejas teruk. Namun, industri makanan dilihat sebagai industri yang terus berkembang dan seolah-olah tidak terkesan dengan apa yang sedang berlaku.

konomi OK atau tak OK, kita mesti makan untuk meneruskan kehidupan, betul tak?

Berikut adalah senarai 10 syarikat makanan terbesar di dunia yang kekal utuh dan semakin berkembang dari setahun ke setahun.

1. Kraft Heinz

Kraft Heinz Co. adalah salah sebuah pengeluar syarikat makanan yang diproses terbesar di dunia. Produk terkemuka syarikat ini merangkumi sos, keju, tenusu, makanan sejuk beku, makanan bayi dan banyak lagi.

2. Nestle

Nestle juga merupakan sebuah satu syarikat makanan terbesar di dunia. Mereka mempunyai lebih 328,000 pekerja dan 2,000 lebih jenama.

Siapa yang tak kenal dengan Milo, Nescafe, Maggi, Kit Kat? Kesemuanya adalah milik Nestle.

3. Archer Daniels Midland

Archer Daniels Midland Co. adalah penyedia pemproses makanan dan bahan makanan terkemuka untuk jagung, gandum, koko dan komoditi makanan, juga pertanian.

Kini mempunyai lebih daripada 32,300 pekerja yang menguruskan pelanggan di lebih daripada 160 buah negara.

4. Kellogg

Kellogg merupakan syarikat makanan yang memiliki beberapa jenama yang terkenal seperti Kellogg, Keebler dan Pringles. 

Ianya merupakan syarikat bijirin terkemuka di dunia dan pembuat biskut kedua terbesar di dunia. Secara keseluruhannya, Kellogg menghasilkan 1,600 buah makanan berbeza, yang dijual kepada lebih daripada 180 buah negara.

5. Mondelez International, Inc.

Pada tahun 2012, Kraft Foods berpecah kepada dua syarikat berasingan, iaitu Kraft Foods Group dan Mondelez. Sementara Kraft Foods Group mengambil jenama runcit Amerika Utara, Mondelez pula mengambil jenama makanan ringan dan gula-gula, termasuklah Cadbury, Oreo dan Trident.

Mondelez mempunyai pendapatan lebih daripada $35 bilion dan mempunyai lebih daripada $72 bilion aset dan turut menggaji lebih daripada 100,000 pekerja di seluruh dunia.

6. PepsiCo Inc.

Selain memiliki jenama terkenal seperti Pepsi, Mountain Dew dan Gatorade; PepsiCo juga memiliki jenama makanan seperti Tostitos, Doritos, dan Quaker. 

Tahukah anda, PepsiCo telah menggaji hampir suku juta orang di seluruh dunia? Syarikat ini juga merupakan di antara pengiklan terbesar di dunia.

7. Danone

Ditubuhkan pada tahun 1919 di Barcelona dan kini beribu pejabat di Paris. Sehingga tahun 2017, Danone telah menjana pendapatan sebanyak $27.88 bilion dan beroperasi di 120 buah negara.

Syarikat ini mungkin terkenal dengan barisan produk tenusu, terutamanya jenama Activia. Lebih separuh daripada jumlah pendapatan mereka terhasil daripada produk tenusu mereka.

8. Cargill

Cargill adalah perniagaan yang merangkumi senarai produk dan aktiviti yang sangat banyak termasuklah makanan, pertanian dan perkhidmatan. Syarikat yang beribu pejabat di Minnesota dikendalikan sepenuhnya oleh keluarga Cargill dan MacMillan. 

Cargill merupakan syarikat swasta terbesar di Amerika Syarikat, dengan lebih daripada 150,000 pekerja yang menguruskan pelanggan di 70 buah negara.

9. Mars

Syarikat pemprosesan makanan global yang dimiliki oleh keluarga Mars yang dikenali dengan nama Mars ini ditubuhkan lebih dari satu abad yang lalu. Ia memperoleh pendapatan yang lumayan kira-kira $35 bilion pada tahun 2017.

Mars mempunyai portfolio produk yang merangkumi beberapa segmen yang pelbagai termasuklah coklat, penjagaan haiwan kesayangan, makanan, minuman dan simbiosains.

10. Tyson Foods

Tyson Foods adalah pengeluar dan pengeksport daging lembu terbesar di Amerika Syarikat dan juga yang terbesar di dunia. Dengan memiliki 111 kilang, 107 daripadanya terletak di Amerika Syarikat, produk Tyson terdiri daripada ayam, daging lembu dan makanan olahan yang diedarkan ke 130 buah negara.

Syarikat yang berpangkalan di Arkansas ini juga menggaji lebih daripada 113,000 orang yang bekerja di seluruh dunia.

Itulah dia 10 syarikat makanan terbesar di dunia yang mungkin ramai tak tahu. Mereka masih kekal relevan sehingga ke hari ini walaupun pelbagai cabaran, termasuklah kegawatan ekonomi yang sedang berlaku ketika ini.  

Sumber Rujukan:

  1. https://www.cbizforum.com/top-7-worlds-largest-food-beverage-companies/
  2. https://www.marketwatch.com/story/10-companies-that-control-the-worlds-food-2014-09-01
  3. https://www.tharawat-magazine.com/facts/top-10-largest-food-beverage-companies-world/

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.