Suami Isteri Dilanggar Dan Ditetak Akibat Perebutan Harta Pusaka

Kes-kes perbalahan antara ahli keluarga yang berebut harta pusaka tidaklah lagi asing dalam masyarakat kita. Kebiasaannya, perebutan harta pusaka akan diakhiri dengan keretakan hubungan keluarga.

Namu sejak kebelakangan ini, lain pula ceritanya.

Kredit Gambar: BH Onine

Akhbar Berita Harian melaporkan, pada 21 Mei 2020 di Kampung Chuang Rasa, Selangor, sepasang suami isteri warga emas nyaris maut selepas dilanggar dan ditetak oleh seorang ahli keluarga dipercayai kerana berebut harta pusaka.

Dalam kejadian jam 7.56 pagi itu, kedua-dua mangsa yang berusia 65 dan 56 tahun ditemui terbaring berlumuran darah oleh orang awam di hadapan Kuil Gudwara Sahib.

Seorang saksi yang melihat kejadian memberitahu, sebuah kereta Proton Iswara berwarna hitam telah merempuh pasangan yang sedang menaiki motorsikal itu, kemudian turun daripada kereta dan menetak mereka menggunakan sebilah parang.

Kredit Gambar: BH Onine

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Arsad Kamaruddin, berkata hasil siasatan awal turut mendapati suspek adalah seorang lelaki yang juga adik kandung mangsa.

Beliau mengulas lanjut berkaitan motif jenayah tersebut,

“Motif kejadian tetak dikenal pasti kerana perebutan harta pusaka dan kes disiasat di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan manakala kes kematian masih dalam siasatan dan diklasifikasikan sebagai kematian mengejut.”

Siasatan lanjut sedang dijalankan bagi merungkaikan kes ini.

Namun apa yang kita boleh ambil pengajaran adalah, isu perebutan harta pusaka ini adalah suatu perkara yang benar-benar berlaku. Lebih membimbangkan, jika perebutan tersebut mengancam nyawa pula.

Ambillah langkah yang lebih selamat dengan membuat perancangan harta dengan cermat. Pastikan harta yang kita tinggalkan kepada waris akan dapat memberi manfaat kepada mereka, dan bukannya mudarat.

Pastikan anda baca juga:

Previous ArticleNext Article

4 Perkara Wajib Tahu Tentang Wasiat

Pernah dengar tak setiap kali ada kematian, pasti waris si mati berebut harta pusaka. Ada yang berebut antara adik-beradik, ada juga kes mak ayah berebut harta dengan menantu. Lagi teruk, ada yang sampai berbunuh! Itulah hakikat yang kita kena telan bila ramai yang ambil mudah dengan penulisan wasiat.

Kenyataan paling pahit yang anda perlu tahu ialah, ada RM70 billion nilai harta pusaka yang tak dituntut sejak merdeka, sehingga tahun 2020. Aset ini dibekukan kerana waris si mati tidak ambil tahu dan si mati pula tidak meninggalkan wasiat.

Kenapa kena tulis wasiat?

Wasiat daripada si mati boleh mengelakkan konflik yang mungkin berlaku pada masa hadapan apabila berlaku kematian. Bila sudah ada wasiat, kebajikan waris akan terjamin kerana anda tahu apa yang perlu ditinggalkan, hutang apa yang perlu dibayar, siapa yang diamanahkan untuk menjaga anak-anak anda dan banyak lagi.

Ini adalah kelebihan menulis wasiat dan kesan apabila tiada wasiat:

Paling penting adalah apabila anda mempunyai wasiat, keselamatkan keluarga anda bakal terjamin daripada campur tangan orang yang tidak sepatutnya.

Wasiat perlu dikemas kini?

Ya, wasiat perlu dikemas kini dari masa ke semasa bagi merangkumi semua aset yang baru diambil alih atau sebarang perubahan waris.

Contohnya:

  • Perkahwinan, perkahwinan semula atau perceraian
  • Memulakan atau menamatkan perniagaan
  • Kematian ahli keluarga atau benefisiari
  • Pembelian atau pelupusan aset
  • Pertukaran agama; contohnya kepada agama Islam di mana wasiat terikat kepada Undang-undang Syariah

Wasiat bukan sekadar duit sahaja tetapi merangkumi seluruh harta pusaka anda. Contoh aset seperti, rumah, tanah, akaun bank atau saham yang didaftarkan atas nama anda.
 

Bila anda beli kereta baru atau tambah lot tanah baru, anda perlu kemas kini bagi mengelakkan aset tercicir dari wasiat.

Bila boleh guna wasiat ini?

Untuk pengetahuan anda, wasiat akan berkuatkuasa apabila penulis wasiat sudah meninggal dunia dan syarat wasiat ini mestilah ditulis oleh orang yang sempurna akal, berusia 18 tahun ke atas dan ada tandatangan si mati.

Bila si mati meninggal dunia, wasiat ini akan dijalankan oleh individu atau organisasi yang dilantik untuk pastikan hasrat si mati dilaksanakan dan mengikut undang-undang terpakai oleh wasi atau pentadbir.

Ini antara perkhidmatan wasiat yang ditawarkan:

Bagi orang Islam, wasiat perlu  ditulis mengikut undang-undang Islam. Penting bagi seorang Muslim  untuk mempunyai wasiat. Kalau tak ada wasiat, harta pusaka akan dibahagikan mengikut Faraid, di mana anak angkat atau anak tiri tidak layak mewarisi apa-apa harta.

Wasiat boleh terbatal?

Wasiat akan terbatal apabila digantikan dengan wasiat yang baru atau mansuhkan secara bertulis. Katakanlah kalau anda bergaduh antara adik-beradik, anda tidak mahu memberikan harta kepada mereka, anda boleh buat wasiat baru. Secara automatik, wasiat lama akan terbatal dan tak boleh diguna pakai lagi.

Jadi, secara keseluruhannya, wasiat ditulis untuk kepentingan orang tersayang. Tak salah pun merancang awal. Sekurang-kurangnya anda sudah mempunyai perancangan yang terbaik untuk ditinggalkan demi masa depan keluarga. 

Boleh dapatkan juga ilmu di artikel ini: