Suami Isteri Dilanggar Dan Ditetak Akibat Perebutan Harta Pusaka

Kes-kes perbalahan antara ahli keluarga yang berebut harta pusaka tidaklah lagi asing dalam masyarakat kita. Kebiasaannya, perebutan harta pusaka akan diakhiri dengan keretakan hubungan keluarga.

Namu sejak kebelakangan ini, lain pula ceritanya.

Kredit Gambar: BH Onine

Akhbar Berita Harian melaporkan, pada 21 Mei 2020 di Kampung Chuang Rasa, Selangor, sepasang suami isteri warga emas nyaris maut selepas dilanggar dan ditetak oleh seorang ahli keluarga dipercayai kerana berebut harta pusaka.

Dalam kejadian jam 7.56 pagi itu, kedua-dua mangsa yang berusia 65 dan 56 tahun ditemui terbaring berlumuran darah oleh orang awam di hadapan Kuil Gudwara Sahib.

Seorang saksi yang melihat kejadian memberitahu, sebuah kereta Proton Iswara berwarna hitam telah merempuh pasangan yang sedang menaiki motorsikal itu, kemudian turun daripada kereta dan menetak mereka menggunakan sebilah parang.

Kredit Gambar: BH Onine

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Arsad Kamaruddin, berkata hasil siasatan awal turut mendapati suspek adalah seorang lelaki yang juga adik kandung mangsa.

Beliau mengulas lanjut berkaitan motif jenayah tersebut,

“Motif kejadian tetak dikenal pasti kerana perebutan harta pusaka dan kes disiasat di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan manakala kes kematian masih dalam siasatan dan diklasifikasikan sebagai kematian mengejut.”

Siasatan lanjut sedang dijalankan bagi merungkaikan kes ini.

Namun apa yang kita boleh ambil pengajaran adalah, isu perebutan harta pusaka ini adalah suatu perkara yang benar-benar berlaku. Lebih membimbangkan, jika perebutan tersebut mengancam nyawa pula.

Ambillah langkah yang lebih selamat dengan membuat perancangan harta dengan cermat. Pastikan harta yang kita tinggalkan kepada waris akan dapat memberi manfaat kepada mereka, dan bukannya mudarat.

Pastikan anda baca juga:

Previous ArticleNext Article

Basikal Buluh Buatan Sarawak Akan Masuk Pasaran China Tahun Ini

KOTA SAMARAHAN, 20 Mac (Bernama) — Basikal buluh buatan Sarawak dijangka mula memasuki pasaran China tahun ini, kata Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Perusahaan Kayu Sarawak (Pusaka), Datuk Hashim Bojet.

Beliau berkata Pusaka akan membuat Memorandum Persefahaman (MoU) dan Memorandum Perjanjian (MOA ) dengan syarikat China, Brook & Breeze manakala anak syarikat Pusaka akan diberi tanggungjawab mengeluarkan basikal buluh secara komersial bagi pasaran eksport ke Shanghai, China.

“Pada masa ini syarikat Brook & Breeze sudah mengeluarkan basikal buluh di pasaran China sejak 10 tahun lepas namun mereka tidak cukup tangan untuk memenuhi permintaan,” katanya kepada pemberita di sini pada Isnin.

Beliau berkata demikian selepas majlis penutupan dan penyampaian sijil Kursus Intensif Basikal Buluh di Kompleks Industri Perabot Pusaka.

Basikal buluh akan dibuat menggunakan buluh tempatan dikenali sebagai ‘Bambusa Nana’ yang kukuh dan buluh yang ditanam secara ladang di Sarawak, katanya.

Hashim berkata Brook & Breeze akan menentukan bilangan basikal buluh yang perlu dihasilkan untuk dieksport ke sana dengan harga dianggarkan US$3,000 seunit berbanding US$4,000 seunit yang dipasarkan syarikat itu pada masa ini.

Beliau berkata buat masa ini kompleks itu menjadi premis untuk pembuatan basikal berkenaan dan mampu mengeluarkan 50 unit sebulan.

Susulan perancangan untuk mengeksport ke negara tembok besar itu, kapasiti pengeluaran basikal buluh akan dipertingkatkan lagi, katanya.

“Ini (pencapaian mengeluarkan basikal buluh untuk eksport) juga seiring dengan sambutan 50 tahun Pusaka (tahun ini),” katanya.

— BERNAMA