Bursa, TNGD, Affin Hwang Luaskan Peluang Pelaburan Melalui Aplikasi Touch n Go

KUALA LUMPUR, 10 Okt (Bernama) — Bursa Malaysia Bhd (Bursa Malaysia), TNG Digital Sdn Bhd (TNGD), dan Affin Hwang Investment Bank Bhd (Affin Hwang) menandatangani memorandum kerjasama (MoC) untuk membolehkan pelabur menyertai pasaran saham dengan mudah melalui platform digital TNGD .

Dalam satu kenyataan hari ini, Bursa Malaysia berkata menerusi kerjasama itu pelabur runcit boleh mengakses rangkaian produk pelaburan lebih meluas yang disenaraikan di bursa melalui GOinvest Touch ‘n Go eWallet.

“Inisiatif ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan bursa untuk mendemokrasikan pelaburan ekuiti dan menggalakkan keterangkuman kewangan dalam kalangan rakyat Malaysia serta penglibatan yang lebih besar daripada pelabur runcit,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Bursa Malaysia Datuk Muhamad Umar Swift berkata penyertaan pelabur runcit secara aktif akan memberi manfaat kepada pelabur individu dari segi penjanaan kekayaan dan meningkatkan kecairan pasaran, sekali gus memacu pertumbuhan ekonomi.

“Sehingga akhir September 2023, penyertaan pelabur runcit tempatan dalam pasaran ekuiti menyumbang sebanyak 27 peratus, bersamaan RM545.3 juta atau lebih satu perempat daripada purata keseluruhan nilai dagangan harian.

“Dengan 16 juta pengguna e-dompet eKYC Touch ‘n Go yang disahkan TNGD dan kemudahan serta keupayaan dagangan saham Affin Hwang, kami bersedia untuk meningkatkan penembusan pelabur runcit dalam pasaran saham dengan ketara,” katanya pada majlis menandatangani perjanjian tersebut hari ini.

MoC itu ditandatangani di antara Muhamad Umar, CEO TNGD Alan Ni dan CEO AHIBB Nurjesmi Mohd Nashir, disaksikan oleh Pengerusi Bursa Malaysia Tan Sri Abdul Wahid Omar dan Presiden dan CEO Kumpulan Affin Bank Bhd Datuk Wan Razly Abdullah Wan Ali.

Muhamad Umar berkata ciri pelaburan itu dijangka tersedia pada platform TNGD menjelang suku pertama 2024, dengan sasaran mencapai 100,000 akaun sistem depositori pusat dibuka pada tahun pertama pelancarannya.

Dalam pada itu, Ni menyatakan kerjasama itu sejajar dengan visi TNGD untuk memecahkan halangan kewangan dan menjadikan perkhidmatan kewangan termasuk pelaburan, boleh diakses oleh semua.

“Bersama-sama, kita boleh terus memperkasakan rakyat Malaysia untuk membuat keputusan kewangan termaklum di samping membolehkan mereka menikmati pengalaman perdagangan saham yang bebas daripada kerumitan dan selamat,” katanya.

Sementara itu, Affin Hwang, sebagai rakan kongsi broker dalam kerjasama ini, akan membantu pelabur dengan menawarkan akses pasaran yang lebih besar, sumber penyelidikan yang komprehensif, data pasaran masa nyata dan sokongan pelanggan yang responsif.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Eq8, Yayasan Waqaf Malaysia Lancar ETF Wakaf Pertama Di Bursa Malaysia Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Kenanga Investors Bhd, Eq8 Capital Sdn Bhd mengumumkan kerjasama strategik baharu dengan Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) bagi pelancaran dana dagangan bursa (ETF) bercirikan wakaf pertama di Bursa Malaysia tahun ini.

Eq8 berkata kerjasama berkenaan adalah perkongsian berterusan antara syarikat induknya dan YWM sejak pelancaran Dana Wakaf Al-Ihsan Kenanga pada 2021, diikuti dengan Siri Kemampanan Kenanga: Dana Wakaf Musa’adah Kecemasan pada 2022.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Kenanga Investors Datuk Ismitz Matthew De Alwis berkata kumpulan itu akan terus meneraju tanggungjawab untuk mempromosikan produk pasaran modal berkaitan wakaf.

“Kami yakin inisiatif baharu ini akan menyumbang dengan lebih besar kepada pertumbuhan pasaran ETF dengan menarik pelabur yang bukan sahaja berminat dengan manfaat kewangan ETF seperti kepelbagaian dan mudah tunai,  malah memberi impak sosial yang positif melalui pelaburan mereka.

“Dengan menyatukan keuntungan kewangan dengan pulangan sosial, kami boleh menarik minat pelabur yang lebih luas, menggalakkan inovasi dan pengembangan yang lebih besar dalam sektor ETF,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Eq8 Umar Alhadad berkata ETF bercirikan wakaf baharu itu dihasilkan untuk mencapai pertumbuhan modal dan pengagihan pendapatan yang stabil dengan melabur dalam kepelbagaian portfolio yang mematuhi prinsip Syariah.

Selaras dengan ciri produk wakaf yang dicadangkan, beliau berkata sebahagian daripada pendapatan yang diraih akan diagihkan kepada sektor seperti pendidikan, penjagaan kesihatan, pemerkasaan ekonomi dan pemeliharaan atau pembangunan alam sekitar.

“Pendekatan pelaburan dua impak kami memastikan pelabur berupaya meraih keuntungan pada masa sama, melaksanakan perbezaan yang signifikan dalam komuniti di samping mencapai matlamat kewangan mereka,” katanya.

— BERNAMA