Jual Rumah Secara Online, Menjadi Atau Tidak?

Semenjak tahun 2007 lagi, industri hartanah telah beradaptasi dengan dunia online dengan penglibatan iProperty sebagai portal jual beli dan sewa rumah di Asia khususnya Asia Tenggara.

Platform marketplace Mudah.my juga ditubuhkan pada November 2007. Bahkan, platform Airbnb juga dibangunkan selang setahun selepas iProperty ditubuhkan.

Baca :  5 Strategi Pelik Jual Rumah Yang Wujud

Portal Propertyguru pula dikatakan ditubuhkan pada tahun 2006, enam tahun lebih awal berbanding marketplace Lazada dan Zalora.

Adaptasi industri hartanah dengan dunia online sebenarnya sudah wujud lebih daripada 10 tahun yang lalu.

Hari ini, jika anda seorang ejen hartanah berdaftar yang ingin menjual rumah, platform online pasti akan jadi pilihan utama anda berbanding mengiklankan hartanah tersebut menerusi edaran kertas, bunting dan banner.

Baca : iProperty.com.my Menyediakan Bantuan Yang Amat Diperlukan Oleh Ejen Hartanah

Sebenarnya, trend ini tidaklah mengejutkan sama sekali kerana semenjak tahun 2011 lagi, penduduk dunia sudah mula memiliki skrin sendiri setiap orang.

Ini berkaitan dengan perkembangan teknologi telefon pintar pada era itu yang didominasi Apple dari California, Amerika Syarikat dan Samsung dari Seoul, Korea Selatan.

20 tahun dahulu, setiap rumah hanya memiliki satu skrin yaqni televisyen. Trend ini berubah dan hari ini semua orang memiliki sekurang – kurangnya satu skrin sendiri dengan telefon pintar.

Saat PKP 1.0 dikuatkuasakan pada Mac 2020 yang lalu, kita dapat saksikan banyak bisnes yang terpaksa online-kan bisnes mereka khususnya bisnes yang mempunyai kedai fizikal.

Soalannya adalah, adakah aktiviti jual beli rumah dengan platform online benar-benar menjadi?

Atau platform online hanyalah salah satu cabang untuk ejen hartanah berdaftar mencuba nasib?

 Jual Rumah Secara Online, Menjadi Atau Tidak?

Objektif kenapa wujud banyak portal hartanah online di pasaran hari ini adalah kerana ingin membantu pembeli dan penjual membeli dan menjual unit kediaman dan komersial mereka secara online.

Baca : Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

Kedua, untuk ejen hartanah berdaftar pula, mereka mengiklankan senarai hartanah mereka dan mencari unit hartanah untuk dijual dengan harapan untuk mendapatkan leads dalam bentuk:

 1. Nama
 2. Nombor telefon
 3. Emel

Di antara strategi jual beli hartanah secara online yang paling banyak digunapakai adalah:

 • Konten di sosial media
 • Mengupah influencer sosial media
 • Mengiklankan hartanah dengan Facebook Ads & IG Ads
 • Mengiklanlan hartanah dengan Google Ads
 • Pengiklanan berantai menerusi Email Marketing
 • Pengiklanan menerusi SMS & WhatsApp daripada database sedia ada

Kos pengiklanan secara online sebenarnya lebih efektif dan senang untuk dilihat tahap kejayaannya berbanding kos pengiklanan secara offline.

Dengan mengiklankan rumah secara online, anda boleh sasarkan iklan tersebut pada audiens tertentu seperti:

 • Lelaki berkahwin
 • Berumur 30-45 tahun
 • Tinggal di Lembah Klang
 • Golongan profesional

Ataupun, anda boleh beli keyword yang biasanya digunakan bakal pembeli rumah di platform Google seperti:

 • Rumah teres Kajang untuk dijual
 • Rumah apartment bawah RM200,000
 • Landed Bangi new project

Contoh-contoh bisnes yang berjaya beradaptasi dengan online pada hari ini di Malaysia adalah restoran dan kedai buku.

Tahun 2020 menyaksikan banyak restoran maya atau virtual restaurant yang dibuka.

Konsepnya adalah, mereka menyewa premis perniagaan sebagai dapur dan tempat menyediakan makanan.

Pelanggan mereka 100% datangnya daripada pembeli online menerusi website mereka, marketplace dan sosial media.

Kedua, trend kedai buku maya atau virtual bookstore juga sedang meningkat naik kerana orang ramai lebih gemar membeli buku untuk menambah ilmu pengetahuan dan muhasabah diri mereka sepanjang tempoh PKP di rumah.

Untuk jual beli hartanah, ada dua strategi yang biasanya diguna pakai ejen hartanah berdaftar bukan sahaja di Malaysia tetapi di negara-negara maju yang lain.

1. Platform Online

Anda boleh mengiklankan senarai hartanah anda di platform online seperti iProperty, Propertyguru, Hi Home dan sebagainya.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Ada baiknya jika anda melanggan pakej platform online ini secara tahunan kerana ianya memberikan senarai hartanah anda lebih besar peluang untuk terjual.

2. Personal Branding

Salah satu cara yang paling sukar, memakan masa tetapi berbaloi untuk dicuba adalah membuat personal branding di sosial media.

Caranya adalah dengan membuat perkongsian konten yang bermanfaat berkenaan tips dan strategi beli rumah di sosial media seperti Facebook, Instagram, Twitter, YouTube dan TikTok.

Mempunyai konten kalendar membantu anda kekal konsisten dan berstamina untuk membina personal branding.

Kesimpulannya, jual rumah dengan teknik online sebenarnya telah lama berjaya.

Rata-rata ejen hartanah berdaftar menggunakan platform hartanah online dan sosial media untuk mengumpul leads dan akhirnya menjual rumah tersebut.

Baca : Ulasan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2020, 6 Perkara Yang Berlaku

Bukti terbaik adalah saat PKP 1.0 yang lalu pun masih ada orang membeli rumah dan segala proses dilakukan 100% secara online sahaja.

Sumber Rujukan: Edgeprop

This image has an empty alt attribute; its file name is beli-rumah-tanpa-modal-27-jan-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 21 Februari 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!