e-Members Investment Scheme (e-MIS) Bantu Jimatkan Kos Labur Guna Duit KWSP

Ada sesiapa pernah dengar tak pasal Skim Pelaburan Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (SPA KWSP)?

Untuk mereka yang tak tahu, kita boleh keluarkan duit KWSP kita untuk tujuan pelaburan. Kita dibenarkan untuk mengeluarkan sebahagian daripada Baki Akaun 1 kita untuk dilaburkan ke dana pelaburan yang dibenarkan oleh KWSP.

Tapi kalau sebelum ni, kita kena melabur ke dalam Skim Pelaburan Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (SPA KWSP) melalui ejen yang berlesen; tetapi selepas ini kita boleh terus melabur tanpa ‘orang tengah’.

Jimat Kos Belian

Kalau dulu melalui ejen kita dikenakan caj 3%, katanya melalui e-MIS ni nanti, caj serendah 0.5% bakal dikenakan. Sebagai contoh:

Melalui Ejen:
Labur RM10,000 – 3% kos belian
= RM9,700 duit pelaburan

Kita kena untung 3.2% baru boleh ‘break-even’ untuk cover kos belian sebanyak 3% tadi.

Melalui e-MIS:
Labur RM10,000 – 0.5% kos belian
= RM9,950 duit pelaburan

Kalau melalui e-MIS pula, kita hanya perlu meraih keuntungan 0.6% untuk cover kos belian tersebut.

Banyak tu kita dapat jimat, dan dana pelaburan kita tak perlu bekerja keras sangat untuk cover kos belian.

Sumber Rujukan: mypf

Kalau nak tahu, ada 6 Caj Berbeza Yang Terdapat Dalam Unit Trust. Bukan kos belian saja. Jadi kita kena fahamkan betul-betul sebelum nak melabur dalam unit trust ni.

Hasilkan Generasi Pelabur Yang Lebih Celik

Dengan adanya skim e-MIS ni, pelabur yang nak melabur menggunakan duit KWSP mereka sendiri kenalah bijak memilih dana. Kenalpasti dana sendiri yang boleh mendatangkan pulangan yang mereka inginkan. Tapi sebelum itu, kena juga kenalpasti risiko yang mereka mampu hadapi.

Maklumlah, dalam dunia pelaburan ni – ‘High risk, high return’. Untuk mendapatkan pulangan yang lebih besar, kita kenalah berdepan dengan risiko yang lebih besar.

Apakah Nasib Ejen Unit Trust?

Tapi apa pula nasib yang bakal menimpa ejen-ejen unit trust?

Dan tahukah anda, setakat Jun 2019 kita ada:
– 65347 ejen berdaftar sebagai Unit Trust Consultant
– 24226 ejen berdaftar sebagai Private Retirement Scheme

Buat masa sekarang, sebahagian besar daripada 3% kos belian yang sekarang ini ditanggung pelabur yang menggunakan Skim Pelaburan Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. Sebahagian daripadanya dapat kepada ejen dalam bentuk komisen.

Dengan ada e-MIS ini, mungkinkah Unit Trust Consultant tidak lagi relevan? Maklumlah, pelabur nak berjimat dan ini bakal menyebabkan punca pendapatan ejen terjejas.

Tapi kalau kita tengok dalam pelaburan saham pun, kebanyakan pelabur jual beli saham sendiri tanpa bantuan remisier. Memang cukup mudah. Buka akaun CDS dan terus guna Trading Platform untuk jalankan transaksi. Disebabkan inilah kos-kos yang terlibat dalam pelaburan saham sangatlah rendah.

Kini ada cara yang lebih mudah untuk melabur hanya dengan aplikasi telefon pintar, tanpa perlu isi borang, tanpa melalui ejen dan mempunyai yuran yang rendah. Jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus RM40 Jika Anda Daftar Sekarang).

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

19 Perkara Yang Saya Belajar Tentang Krisis Ekonomi Dunia Yang Sedang Berlaku!

Ada kawan bertanya, “Bro, kita bakal menghadapi kemelesetan ekonomi ke?” Bukan bakal lagi. Kita sebenarnya sedang menghadapinya!

Baru-baru ini Tuan Haji Mohd Asri, mentor pelaburan saham Malaysia telah mengadakan sesi FB Live bersama-sama dengan Tuan Ahyat Ishak (Pejuang Hartanah), pakar hartanah kita.

Isu hangat semasa dibincangkan hampir 2 jam, nak tahu tak apa summary daripada perbincangan mereka berdua?

Kredit kepada Puan Wan Farah yang telah mencatat dan memberikan kesimpulan seperti berikut:

Ada yang kata ekonomi dunia tak akan kembali sama seperti sediakala selepas krisis ini. Bakal tercipta NWO atau New World Order dalam ekonomi dunia. Akan wujud JUTAWAN BARU!!!

1. The NEW WORLD ORDER (NWO) berpunca dari perkataan krisis. Kita sedang mengalami perubahan yang amat dahsyat. Ada netizen yang masih in denial.

2. Krisis disebabkan Covid-19 adalah kali pertama berlaku tetapi kitaran krisis bukanlah kali pertama berlaku.

3. Sejarah sentiasa berulang kerana manusia tidak mahu belajar daripada sejarah terlampau.

4. Krisis berlaku kerana 2 sebab:
– Bubble / Teknikal
– The Black Swan. Perkara yang langsung tidak boleh diramal. Contohnya peristiwa September 11, percubaan membunuh presiden.

5. 5 tahun lalu Bill Gates telah meramal yang manusia tidak bersedia melawan bakteria/wabak.

6. Dua golongan yang wujud setiap kali krisis:
– Golongan hancur lebur
– Golongan yang win besar

7. PKP: Mindset persiapan perang
– Ini bukan holiday
– Survival
– Adakah curve Covid-19 akan menjadi rata?

8. Ibarat mak berpesan kepada anak. Mak (Bank Negara) telah berpesan kepada anak-anaknya (rakyat) melalui moratorium secara tersurat dan tersirat
– Bantu rakyat dalam masalah kewangan dalam tempoh short term
– Rakyat mesti bantu negara
– Bank terpaksa korbankan reserve, kadar keuntungan
– BNM akan beri masa yang cukup sehingga Disember 2021

9. Sekiranya krisis Covid-19 berpanjangan, NWO mereka yang gergasi akan menjadi lebih hebat dan ada golongan yang hebat akan lenyap.

10. Perubahan ini akan bakal dinikmati oleh masyarakat yang berani dan bijak – mereka akan menjadi yang sangat sangat kaya raya.
Antaranya:
– Usahawan-usahawan yang survive
– Pelabur yang mengambil position at the right time and at the right strategy!

11. Kalau kita nak ilmu yang tinggi daripada seorang mahaguru, kita juga mesti naikkan juga makam kita. Adab dan keberkatan mesti dijaga.

12. Keberkatan itu bermaksud, sikit itu cukup, lebih itu kita boleh kongsi. Lihat balik, audit balik diri sendiri. Adakah hidup kita bertambah baik? Sepatutnya setiap 2 kitaran hidup kita boleh upgrade hidup kita

13. Orang biasa jawab 1 – 1 = 0. Sedangkan menurut Islam 1 – 1 = infiniti. Sebab itu Allah suruh kita bagi (sedekah).
– Niat kerana Allah
– Doa
– Usaha dengan ilmu
– Tawakal dan redha dengan apa yang Allah bagi

14. Krisis ialah bahaya dan peluang.
– Kita kena jaga diri, keluarga dan golongan tertentu yang mesti dijaga seperti business dan kakitangan.
– Dalam hartanah mesti faham what is the good developer?
– Sedar kedudukan kewangan kita. Adakah 6 bulan dana kecemasan cukup?
– Apabila kita selamat daripada bahaya, kita melihat apa peluang yang ada. Peluang boleh juga menjadi perangkap. Kenalpasti sama ada itu adalah sampah atau aset

15. Daripada sudut hartanah, banyak peluang terhebat bakal menjelma. “The worst is yet to come”. Pastikan kita bersedia.

16. Bayangkan NWO adalah kunci. Ada kumpulan yang sedar tapi tak bersedia dan kumpulan yang sedar tapi bersedia. Yang belum bersedia, masih cukup masa untuk bersedia. Sebagai pelabur kita mesti ada entry dan exit plan. Perlu bersedia daripada segi mindset, kewangan dan ilmu.

17. Dalam setiap pelaburan, risiko tetap ada, bahaya tetap ada. Jangan rasa kita ini hina jika kita tak menyerang. Sediakan payung sebelum hujan. “Luck is what happens when preparation meets opportunity.” Jadi apakah persiapan kita untuk merebut peluang ini?

18. Jika dulu banyak alasan tak ada masa, kini ambil peluang PKP untuk mantapkan ilmu, dan buat homework. Persiapkan diri dan bijak mengambil peluang.

19. Pelbagai jenis investing:
– Value investing
– Growth investing
– Contrarian investing

Kredit: Wan Farah

Siapa yang berminat nak layan video penuh supaya lebih faham, boleh ke: https://www.facebook.com/hj.mohdasriahmad/videos/3142038985826310/

NEW WORLD ORDER ⚠️

[🔴LIVE] NEW WORLD ORDER⚠️.Bersama Mohd Asri Ahmad & Ahyat Ishak.Jangan lupa untuk Like, Share dan Comment!…#SahamIsCool#BeraniBangkit

تم النشر بواسطة ‏‎Mohd Asri‎‏ في الثلاثاء، ٣١ مارس ٢٠٢٠

Akhir kata, apa langkah seterusnya supaya situasi sebegini tak beri kesan besar kepada kita lagi di masa akan datang?

Iklan

Pasaran Nasdaq Dan Emas Breakout

Minggu lalu pasaran Nasdaq Composite telah mencapai paras 11,126.04 sebelum ditutup pada hari Jumaat di paras dagangan 11,010.98. Ianya merupakan harga tertinggi dalam sejarah setakat minggu ini.

Laporan-laporan kewangan dari syarikat-syarikat gergasi dalam sektor industri teknologi membantu membawa harga tersebut ke paras yang tinggi.

Di sepanjang tahun ini, index pasaran Nasdaq Composite telah naik lebih 21% berbanding index pasaran S&P 500 yang hanya naik 2.99%, manakala index pasaran Dow Jones masih di bawah paras negatif -4.97%. 

Walaubagaimanapun, index pasaran S&P 500 nampaknya akan mengikut jejak Nasdaq seperti yang dapat digambarkan oleh pergerakan harga di bawah. Ianya telah menembusi paras rintangan 3,200 dan kini sedang bergerak secara konsisten untuk memecah paras rintangan 3,393.57 (harga tertinggi sebelum Covid-19).

Penukaran sektor (sector rotation) dijangka berlaku jika S&P 500 mampu memecah paras rintangan seterusnya. Kita akan dapat melihat sektor ‘value investing’ mula naik semula akibat dari krisis wabak Covid-19.

Setakat ini, sektor ‘growth investing’ menguasai pasaran sejak bermulanya wabak tersebut. 

Wall Street pada lazimnya akan mengukur pergerakan pasaran komoditi serta Index US Dollar untuk membuat pergerakan seterusnya. Kedua-dua sektor tersebut akan sedikit sebanyak mempengaruhi kegiatan ekonomi, terutama sekali dari segi peluang pekerjaan mahupun kadar penganguran. 

Index pasaran emas telah mampu membuat harga yang tertinggi sejak minggu lepas hingga kini, dan telah melepasi paras US$2,000/oz. Carta di bawah adalah harga pasaran emas ETF (exchange traded fund) yang sentiasa mengambarkan index pasaran utama emas, dan boleh dimiliki oleh setiap pelabur dan pedagang.

This image has an empty alt attribute; its file name is Pasaran-Nasdaq-Dan-Emas-Breakout3-700x305.jpg

Pada sesi dagangan Jumaat lalu, harga ditutup rendah -1.59%. Selagi harga pasaran diatas paras 170, ianya masih dianggap uptrend. Disepanjang minggu ini pasaran emas telah naik hampir 3%. 

Industri tenaga masih dibawah pengaruh ‘bearish’ seperti yang dipaparkan oleh ETF index pasaran minyak Amerika Syarikat. Pergerakan harga masih mendatar walaupun ianya naik 2.68% minggu ini, tetapi masih dibawah paras US$30 serta masih berpaut pada 50-day moving average.

Sektor industri tenaga masih dalam tekanan kerana kurangnya permintaan minyak dalam pasaran global. Industri penerbangan masih tidak mampu pulih seperti sediakala akibat wabak Covid-19 yang masih aktif dimerata dunia. 

Index US Dollar menunjukan kelemahan dan ini memberikan kuasa belian tinggi bagi pengimport barangan dari ekonomi gergasi Amerika Syarikat. Pergerakan harga hanya membuat lantunan diantara paras 92.50 dan 94.00.

Kemungkinan ianya akan terus menurun masih saja boleh berlaku. Jika minggu depan paras 92.50 mampu ditembusi, nilai US Dollar dijangka akan terus melemah, dengan paras dokongan seterusnya pada 90.00, sebelum keparas seterusnya iaitu sekitar 89 ke 88.

Akibat dari tekanan index US Dollar ini, harga emas telah melonjak naik disebabkan para pelabur mula mengalihkan aset-aset mereka kepada ‘safe heaven assets’.

Kesimpulan pasaran masih dalam ‘Uptrend’, serta diatas 50-day moving average. Pada setakat harga penutup minggu ini, Nasdaq Composite berada +7.5% dari 50-day moving average mengambarkan pasaran masih dikuasai oleh Bull.

Walaubagaimanapun, pergerakan harga akan dijangka membuat pembetulan (corrective action) pada minggu yang akan datang. Jika itu berlaku ianya adalah petanda baik untuk pasaran membuat pergerakan yang positif pada minggu-minggu seterusnya selagi ianya tidak memecah paras dokongan sekitar paras 10,400.

Sekian disampaikan dan selamat berhujung minggu.

Mukhriz Mangsor, ACSI, CFTe, MSTA

Sumber: Quantdynamic

Iklan

8 Nama Bon Unik Yang Mungkin Anda Tak Pernah Dengar

Pasti ramai yang tahu apa itu bon. Bon adalah sejenis instrumen pelaburan di mana syarikat besar atau kerajaan perlu untuk meminjam sejumlah wang yang besar. Mereka akan mengeluarkan bon (perjanjian) dan pelabur akan memberikan wang sebagai pinjaman.

Tapi, tahukah anda kewujudan nama-nama bon yang unik dan pelik? Terdapat bon yang diberikan nama makanan dan juga haiwan!

Jom kita lihat beberapa nama bon menarik yang ada di seluruh dunia.

1. Bon Kimchi

Daripada nama pun kita dah boleh agak dari negara mana. Bon Kimchi ini adalah bon yang bukan bermata wang Won (KRW) yang dikeluarkan di Korea Selatan. Bon ini menarik pelabur dari Korea Selatan yang ingin mempunyai pegangan hutang dalam mata wang asing.

2. Bon Dim Sum

Bon Dim Sum merupakan bon yang bermata wang Renminbi (RMB) yang dikeluarkan di Hong Kong. Bon Dim Sum pertama yang dikeluarkan adalah pada Julai 2007 oleh China Development Bank.

3. Bon Baklava

Sesuai dengan nama manisan yang diberi, bon Baklava berasal dari Turki. Bon ini menggunakan mata wang Lira (TRY) dan dikeluarkan oleh entiti tempatan atau entiti asing di Turki. Syarikat asing yang ingin melabur di Turki boleh memilih untuk mengeluarkan bon Baklava ini.

4. Bon Maple

Siapa yang tidak kenal lambang daun Maple yang sinonim dengan negara Kanada. Nama bon yang diinspirasikan daripada gula Maple ini pastinya juga berasal dari negara Kanada. Bon Maple adalah bon yang menggunakan mata wang Dollar (CAD) yang dijual di Kanada oleh syarikat dan institusi kewangan asing. Bon ini memberi peluang kepada pelabur tempatan untuk melabur di syarikat luar tanpa gusar dengan kesan penukaran mata wang.

5. Bon Kangaroo

Negara yang digelar sebagai “Land of Kangaroo”, mana lagi kalau bukan negara Australia. Bon Kangaroo ini dikeluarkan di Australia dalam mata wang Dollar (AUD). Bon ini juga dikenali dengan nama “Bon Matilda”. Kebanyakan bon Kangaroo dikeluarkan oleh Amerika Syarikat dan Jerman.

6. Bon Kiwi

Nama bon Kiwi ini bukan berasal daripada buah kiwi, tetapi daripada burung kiwi yang terkenal di New Zealand. Bon Kiwi ini menggunakan mata wang Dollar (NZD) dan hanya dikeluarkan untuk penduduk New Zealand. Bon ini menjadi alat pelaburan utama untuk pelabur persendirian di sana.

7. Bon Panda

Bon Panda pula berasal dari negara gergasi China. Negara tersebut yang melakukan diplomasi panda mengeluarkan bon ini. Bon Panda ini menggunakan mata wang Renminbi (RMB) dan dijual di negara China. Bon Panda pertama dikeluarkan pada Oktober 2005 pada hari yang sama oleh International Finance Corporation dan Asian Development Bank.

8. Bon Samurai

Bon Samurai semsetinya adalah bon dari negara matahari terbit. Bon ini pasti pernah didengar dalam kalangan kita. Negara kita mengeluarkan bon Samurai yang menggunakan mata wang Yen (JPY) bernilai JPY200 bilion! Negara Jepun bersetuju untuk membantu Malaysia untuk keluar dari kemelut hutang 1MDB.

Sumber Rujukan:

Definisi bon: https://www.investopedia.com/terms/b/bond.asp

Bon Kimchi: https://www.money-zine.com/definitions/investing-dictionary/kimchi-bonds/

Bon Dim Sum: https://www.investopedia.com/terms/d/dim-sum-bond.asp
https://en.wikipedia.org/wiki/Dim_sum_bond

Bon Baklava: https://www.money-zine.com/definitions/investing-dictionary/baklava-bonds/

Bon Maple: https://www.finpipe.com/what-is-a-maple-bond/

Bon Kangaroo: https://www.investopedia.com/terms/k/kangaroo_bond.asp

Bon Kiwi: https://www.investopedia.com/terms/k/kiwi-bond.asp

Bon Panda: https://en.wikipedia.org/wiki/Panda_bonds

Bon Samurai: https://loanstreet.com.my/learning-centre/what-is-samurai-bond-malaysia

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan

Iklan

Unit Amanah PMB Investment Menerima 4 Anugerah dan Pengiktirafan Global

PMB Investment Berhad (PMB Investment), sebuah anak syarikat milik penuh Pelaburan MARA Berhad (Pelaburan MARA), menerima (4) Anugerah Dana Islam Global (Global Islamic Fund Awards) dari The Thomson Reuters Lipper Global Islamic Fund Awards.

Menurut Ketua Pegawai Eksekuti Kumpulan Pelaburan MARA, Dato’ Nazim Rahman, “The Thomson Reuters Lipper Global Islamic Fund Awards merupakan penganugerahan piawaian kecemerlangan tertinggi di seluruh dunia. Ini membuktikan dana-dana yang diuruskan PMB Investment adalah berprestasi tinggi dan bertaraf global”.

Ketua Pegawai Eksekuti Kumpulan Pelaburan MARA, Dato’ Nazim Rahman

The Thomson Reuters Lipper Fund Awards telah memberi pengiktirafan kepada syarikat pengurusan dana yang cemerlang selama lebih tiga dekad di lebih 20 negara seluruh dunia. Hanya pengurus dana yang menyediakan prestasi dana terbaik dalam jangkasama sederhana dan panjang serta konsisten layak menerima pengiktirafan ini.

Mengulas lanjut mengenai dana-dana yang menerima pengiktirafan ini, Ketua Pegawai Eksekutif PMB Investment, Najmi Haji Mohamed berkata, “salah satu dana yang menerima anugerah ialah PMB Shariah Growth Fund (PMB SGF), memenangi anugerah Dana Ekuiti Malaysia Terbaik bagi tempoh tiga (3) tahun berakhir 31 Disember 2017 dengan prestasi pulangan yang direkodkan adalah sebanyak 50 peratus”.

Menurut Najmi, PMB Investment turut memenangi anugerah Dana Ekuiti Pendapatan Malaysia Terbaik bagi tempoh tiga (3) tahun dan lima (5) tahun berakhir 31 Disember 2017 melalui PMB Shariah Dividend Fund (PMB SDF). Dana ini telah merekodkan pulangan sebanyak 36% bagi tempoh 3 tahun dan 45% bagi tempoh 5 tahun berakhir 31 Disember 2017.

“Selain itu, dana lain yang turut memenangi anugerah adalah PMB Shariah Aggresive Fund (PMB SAF) dalam kategori Dana Ekuiti Malaysia Terbaik bagi tempoh lima (5) tahun berakhir 31 Disember 2017 dengan merekodkan prestasi pulangan sebanyak 112 peratus,” katanya dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan hari ini.

Tambahnya lagi, “pengiktirafan ini membuktikan PMB Investment mempunyai rekod prestasi dana yang cemerlang bagi tempoh jangka pendek dan panjang”.

“Pada tahun 2016, PMB Investment melalui PMB SAF menerima dua (2) anugerah Thomson Reuters Lipper Fund Awards 2016 Global Islamic daripada Pegawai Kanan Negeri Thomson Reuters, Raymond Lee,” tambahnya lagi.

April lalu, PMB Investment melancarkan dana pelbagai matawang yang pertamanya dikenali PMB Shariah ASEAN Stars Equity Fund (PMB SASEF). PMB SASEF membuat pelaburan di lima (5) negara ASEAN iaitu di pasaran Malaysia, Indonesia, Thailand, Singapura dan Filipina.

PMB Investment sebuah syarikat milik penuh Kumpulan Pelaburan MARA Berhad, adalah sebuah Syarikat Pengurusan Pelaburan Islam (Islamic Fund Management Company, IFMC), menguruskan 15 dana unit amanah, dua dana borong dan beberapa mandat portfolio dengan pelaburan dalam kelas-kelas aset ekuiti dan sukuk.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!