e-Members Investment Scheme (e-MIS) Bantu Jimatkan Kos Labur Guna Duit KWSP

Ada sesiapa pernah dengar tak pasal Skim Pelaburan Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (SPA KWSP)?

Untuk mereka yang tak tahu, kita boleh keluarkan duit KWSP kita untuk tujuan pelaburan. Kita dibenarkan untuk mengeluarkan sebahagian daripada Baki Akaun 1 kita untuk dilaburkan ke dana pelaburan yang dibenarkan oleh KWSP.

Tapi kalau sebelum ni, kita kena melabur ke dalam Skim Pelaburan Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (SPA KWSP) melalui ejen yang berlesen; tetapi selepas ini kita boleh terus melabur tanpa ‘orang tengah’.

Jimat Kos Belian

Kalau dulu melalui ejen kita dikenakan caj 3%, katanya melalui e-MIS ni nanti, caj serendah 0.5% bakal dikenakan. Sebagai contoh:

Melalui Ejen:
Labur RM10,000 – 3% kos belian
= RM9,700 duit pelaburan

Kita kena untung 3.2% baru boleh ‘break-even’ untuk cover kos belian sebanyak 3% tadi.

Melalui e-MIS:
Labur RM10,000 – 0.5% kos belian
= RM9,950 duit pelaburan

Kalau melalui e-MIS pula, kita hanya perlu meraih keuntungan 0.6% untuk cover kos belian tersebut.

Banyak tu kita dapat jimat, dan dana pelaburan kita tak perlu bekerja keras sangat untuk cover kos belian.

Sumber Rujukan: mypf

Kalau nak tahu, ada 6 Caj Berbeza Yang Terdapat Dalam Unit Trust. Bukan kos belian saja. Jadi kita kena fahamkan betul-betul sebelum nak melabur dalam unit trust ni.

Hasilkan Generasi Pelabur Yang Lebih Celik

Dengan adanya skim e-MIS ni, pelabur yang nak melabur menggunakan duit KWSP mereka sendiri kenalah bijak memilih dana. Kenalpasti dana sendiri yang boleh mendatangkan pulangan yang mereka inginkan. Tapi sebelum itu, kena juga kenalpasti risiko yang mereka mampu hadapi.

Maklumlah, dalam dunia pelaburan ni – ‘High risk, high return’. Untuk mendapatkan pulangan yang lebih besar, kita kenalah berdepan dengan risiko yang lebih besar.

Apakah Nasib Ejen Unit Trust?

Tapi apa pula nasib yang bakal menimpa ejen-ejen unit trust?

Dan tahukah anda, setakat Jun 2019 kita ada:
– 65347 ejen berdaftar sebagai Unit Trust Consultant
– 24226 ejen berdaftar sebagai Private Retirement Scheme

Buat masa sekarang, sebahagian besar daripada 3% kos belian yang sekarang ini ditanggung pelabur yang menggunakan Skim Pelaburan Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. Sebahagian daripadanya dapat kepada ejen dalam bentuk komisen.

Dengan ada e-MIS ini, mungkinkah Unit Trust Consultant tidak lagi relevan? Maklumlah, pelabur nak berjimat dan ini bakal menyebabkan punca pendapatan ejen terjejas.

Tapi kalau kita tengok dalam pelaburan saham pun, kebanyakan pelabur jual beli saham sendiri tanpa bantuan remisier. Memang cukup mudah. Buka akaun CDS dan terus guna Trading Platform untuk jalankan transaksi. Disebabkan inilah kos-kos yang terlibat dalam pelaburan saham sangatlah rendah.

Kini ada cara yang lebih mudah untuk melabur hanya dengan aplikasi telefon pintar, tanpa perlu isi borang, tanpa melalui ejen dan mempunyai yuran yang rendah. Jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus RM40 Jika Anda Daftar Sekarang).

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketidakstabilan Ekonomi: Kekal Melabur Atau Cabut Lari?

Semua orang melabur untuk dapatkan keuntungan. Beli ketika harga saham rendah, jual pada harga tinggi. Nampak mudah, hakikatnya pasaran saham sukar dijangka.

Sebabnya, keadaan ekonomi sentiasa berubah dan bergantung pada naik turun pasaran global. Kita hanya boleh mengandaikan pasaran berdasarkan data terdahulu. Sejak 1937, 76% pulangan pasaran adalah positif. Fasa (bull market) juga lebih lama berbanding fasa penurunan pasaran (bear market). 

Sumber: Franklin Templeton

Sebelum Melabur

Sebelum buat keputusan, periksa ‘kesihatan’ kewangan peribadi anda dahulu. Apa matlamat kewangan anda? Paling penting, berapa modal yang anda sanggup laburkan? Atau berapa banyak modal yang mampu anda ketepikan untuk pelaburan tanpa mengganggu tabung kecemasan?

Ingat, setiap pelaburan ada risiko yang tersendiri. Istilahnya, #CapitalAtRisk. Terpulang pada kita. Mahu yang mana?

Anda Pelabur Kategori Mana?

Pelabur jangka pendek matlamatnya hendak dapatkan pulangan cepat. Orang kata “high risk high reward”. Sebagai pelabur jangka pendek, perlu lebih rajin dan selalu tengok pasaran sebab bermain dengan masa dan risiko. Teknik ‘timing the market’ ini sangat berisiko tinggi.

Bagi pelabur jangka panjang, matlamatnya adalah mendapatkan pulangan yang lebih stabil pada risiko tahap medium. Jadi mereka sanggup tunggu lebih lama bagi merendahkan risiko. Matlamat mereka mungkin untuk menggunakan keuntungan pelaburan tersebut sebagai dana pendidikan anak-anak dan tabung untuk menunaikan rukun Islam kelima. Ibu bapa yang bijak akan membuat perancangan masa depan anak dengan melabur dari awal supaya anak tidak terikat dengan bebanan hutang apabila tamat pengajian.

Mereka tak perlu tengok carta secara kerap, cuma memerhati pasaran dari semasa ke semasa. Ini yang dikatakan kata “time in the market”. Melabur jangka panjang dan konsisten. Komitmen sebegini lebih tenang dan mantap.

Disiplin Melabur

Kejayaan tidak datang dengan mudah tanpa pengorbanan. Ada kalanya kita mungkin terpaksa korbankan kemahuan kita hari ini untuk mencapai bahagia yang lebih besar di masa hadapan.

Melabur pun perlu ada disiplin. Ambil tahu yang mana kita boleh kawal seperti kos, masa dan risiko dengan yang tidak boleh dikawal iaitu pulangan pelaburan. Jadilah pelabur yang bijak sebelum mengambil keputusan untuk melabur. Perlu ada kira-kira risiko vs pulangan dengan strategi dan ilmu.

Secara amnya, mereka yang kekal melabur dalam jangka masa panjang dengan portfolio terpelbagai akan menjana keuntungan yang lebih baik berbanding pelaburan jangka pendek.

Pelaburan yang stabil adalah pelaburan jangka panjang, konsisten dengan pelaburan berkala serta ada pelbagai sumber pelaburan. Konsisten itu macam mana? Laburlah dengan sejumlah duit yang tetap secara bulanan atau mingguan. Sesuaikan dengan kemampuan anda.Pelbagaikan sumber pelaburan untuk meminimumkan risiko. Boleh ambil kombinasi seperti saham dan emas atau saham, sukuk dan REIT. Ada pelbagai lagi sumber pelaburan asalkan anda bijak mengagihkan modal pelaburan dan risiko. Di mana nak cari semua sumber ini? Sekarang, tidak sukar. Anda boleh terokai semuanya melalui Wahed Invest. Di Malaysia, servis ini dikendalikan oleh Wahed Malaysia.

Melalui Wahed Invest, anda akan didedahkan dengan pasaran saham global dan saham-saham syarikat terbesar di Amerika Syarikat dan China. Pendedahan kepada pasaran saham global ini meluaskan lagi pilihan sumber pelaburan. Paling penting, Wahed Invest adalah perkhidmatan kewangan digital patuh syariah. Tidak perlu risau-risau lagi. Modal pula tidak perlu tinggi, RM100 sudah cukup untuk modal permulaan.

Jangan risau, kos perkhidmatan platform Wahed Invest hanya dalam lingkungan 0.39% hingga 0.79% sahaja. Yuran pula murah dan tiada caj tersembunyi. Jika ada keperluan mendesak, anda boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa. Tiada lock-in period. Kita boleh lihat ciri-ciri patuh syariah dalam Wahed Invest. Kini sudah ada pelaburan halal di peringkat antarabangsa.

Seperti mana-mana perkhidmatan pelaburan digital lain, pastikan anda baca dahulu terma dan syarat pelaburan sebelum bermula di sini. Jika sudah faham dan anda ada RM100, jom #LaburCaraWahed.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di: https://app.wahedinvest.com/go