e-Members Investment Scheme (e-MIS) Bantu Jimatkan Kos Labur Guna Duit KWSP

Ada sesiapa pernah dengar tak pasal Skim Pelaburan Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (SPA KWSP)?

Untuk mereka yang tak tahu, kita boleh keluarkan duit KWSP kita untuk tujuan pelaburan. Kita dibenarkan untuk mengeluarkan sebahagian daripada Baki Akaun 1 kita untuk dilaburkan ke dana pelaburan yang dibenarkan oleh KWSP.

Tapi kalau sebelum ni, kita kena melabur ke dalam Skim Pelaburan Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (SPA KWSP) melalui ejen yang berlesen; tetapi selepas ini kita boleh terus melabur tanpa ‘orang tengah’.

Jimat Kos Belian

Kalau dulu melalui ejen kita dikenakan caj 3%, katanya melalui e-MIS ni nanti, caj serendah 0.5% bakal dikenakan. Sebagai contoh:

Melalui Ejen:
Labur RM10,000 – 3% kos belian
= RM9,700 duit pelaburan

Kita kena untung 3.2% baru boleh ‘break-even’ untuk cover kos belian sebanyak 3% tadi.

Melalui e-MIS:
Labur RM10,000 – 0.5% kos belian
= RM9,950 duit pelaburan

Kalau melalui e-MIS pula, kita hanya perlu meraih keuntungan 0.6% untuk cover kos belian tersebut.

Banyak tu kita dapat jimat, dan dana pelaburan kita tak perlu bekerja keras sangat untuk cover kos belian.

Sumber Rujukan: mypf

Kalau nak tahu, ada 6 Caj Berbeza Yang Terdapat Dalam Unit Trust. Bukan kos belian saja. Jadi kita kena fahamkan betul-betul sebelum nak melabur dalam unit trust ni.

Hasilkan Generasi Pelabur Yang Lebih Celik

Dengan adanya skim e-MIS ni, pelabur yang nak melabur menggunakan duit KWSP mereka sendiri kenalah bijak memilih dana. Kenalpasti dana sendiri yang boleh mendatangkan pulangan yang mereka inginkan. Tapi sebelum itu, kena juga kenalpasti risiko yang mereka mampu hadapi.

Maklumlah, dalam dunia pelaburan ni – ‘High risk, high return’. Untuk mendapatkan pulangan yang lebih besar, kita kenalah berdepan dengan risiko yang lebih besar.

Apakah Nasib Ejen Unit Trust?

Tapi apa pula nasib yang bakal menimpa ejen-ejen unit trust?

Dan tahukah anda, setakat Jun 2019 kita ada:
– 65347 ejen berdaftar sebagai Unit Trust Consultant
– 24226 ejen berdaftar sebagai Private Retirement Scheme

Buat masa sekarang, sebahagian besar daripada 3% kos belian yang sekarang ini ditanggung pelabur yang menggunakan Skim Pelaburan Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. Sebahagian daripadanya dapat kepada ejen dalam bentuk komisen.

Dengan ada e-MIS ini, mungkinkah Unit Trust Consultant tidak lagi relevan? Maklumlah, pelabur nak berjimat dan ini bakal menyebabkan punca pendapatan ejen terjejas.

Tapi kalau kita tengok dalam pelaburan saham pun, kebanyakan pelabur jual beli saham sendiri tanpa bantuan remisier. Memang cukup mudah. Buka akaun CDS dan terus guna Trading Platform untuk jalankan transaksi. Disebabkan inilah kos-kos yang terlibat dalam pelaburan saham sangatlah rendah.

Kini ada cara yang lebih mudah untuk melabur hanya dengan aplikasi telefon pintar, tanpa perlu isi borang, tanpa melalui ejen dan mempunyai yuran yang rendah. Jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus RM40 Jika Anda Daftar Sekarang).

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kini Anda Boleh Memilih Portfolio Emas Di Wahed Invest, Pelaburan ‘Safe Haven’ Apabila Pasaran Tak Menentu

Ramai sebenarnya yang sudah memiliki akaun dengan Wahed Invest, ada yang melabur secara lump sum; tak kurang juga yang melabur secara konsisten setiap minggu atau setiap bulan.

Ada 6 portfolio yang pelbagai bergantung kepada tahap toleransi risiko masing-masing. Wahed menyediakan portfolio Sangat Konservatif yang banyak melabur ke dalam Sukuk, sehinggalah ke portfolio Sangat Agresif yang banyak melabur ke dalam Saham Amerika Syarikat.

Hari ini Wahed Invest mengumumkan portfolio ketujuhnya iaitu portfolio Emas. Mereka mengeluarkan portfolio ini kerana ada di kalangan pelabur yang mahu diversify dan melabur sebahagian daripada simpanan mereka ke dalam Emas.

Ianya juga sesuai untuk para pelabur yang percaya kepada prestasi Emas sebagai pelaburan jangka masa panjang, maka boleh menggunakan portfolio ke-7 ini untuk melabur ke dalam Emas.

Bagaimana Portfolio Emas Wahed Invest Dapat Bantu Anda Melabur Ke Dalam Emas?

Dengan memilih portfolio Emas ini, 97.5% daripada wang pelaburan anda akan dimasukkan ke dalam Exchange Traded Fund (ETF) Emas yang bernama Tradeplus Shariah Gold Tracker.

Ianya merupakan ETF emas patuh syariah yang mendapat kelulusan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan dikelolakan oleh Affin Hwang Asset Management Berhad. Di antara kelebihan ETF emas ini adalah ianya bersandarkan kepada emas fizikal.

Minimum 95% dana di dalam ETF emas ini disimpan di dalam bentuk emas fizikal yang dibeli daripada saudagar emas yang diakreditasi oleh London Bullion Market Association (“LBMA”). Jongkong-jongkong emas ini disimpan secara teratur dan selamat di dalam peti besi di Singapura.

Emas ini memang benar-benar wujud, bukan sekadar di atas kertas. Apabila harga emas dunia naik, nilai pelaburan kita pun naik sama.

Untuk makluman, pelaburan ke dalam ETF emas ini meningkat secara mendadak iaitu $23 bilion US Dolar untuk 3 bulan pertama tahun 2020. Ini membuktikan bahawa para pelabur seluruh dunia yakin dengan ETF emas ini dan sesuai untuk dijadikan sebagai salah satu portfolio pelaburan mereka, di kala pasaran saham dunia sedang mengalami kejatuhan.

ETF emas ini mempunyai penasihat syariah mereka yang tersendiri iaitu Amanie Advisors, yang dianggotai beberapa tokoh kewangan Islam terkemuka seperti Datuk Dr Mohd Daud Bakar, Dr Mohammed Ali Elgari, Dr Muhammad Amin Ali Qattan dan Dr Osama Al Dereai.

Sebagai Pengurus Pelaburan Digital Islamik pertama yang diluluskan oleh SC, Wahed Invest juga mempunyai panel penasihat syariahnya tersendiri yang dianggotai pakar kewangan Islam seperti Dr Aznan Hasan, Shaikh Muhammad Ahmad Sultan dan Mufti Faraz Adam Hanif.

Panel-panel penasihat syariah ini akan memastikan bahawa pelaburan anda di dalam portfolio Wahed Invest akan terus mematuhi prinsip-prinsip Syariah.

Prestasi Harga Emas vs Ekonomi Global

Berikut merupakan purata pulangan tahunan dalam USD/oz sehingga 31 Mac 2020:

Sumber: Bloomberg dan World Gold Council

Ini menggambarkan anggaran kadar kenaikan emas bergantung kepada beberapa faktor. Mengikut kajian Oxford Economics, anggaran ini berdasarkan senario di mana kemerosotan pengembangan ekonomi sedunia mempengaruhi kedudukan emas dari faktor bekalan dan permintaan di pasaran emas. Dalam keadaan ini, kadar kenaikan harga emas yang dianggarkan adalah 9.61 % yang dikompoun dalam tempoh 5 tahun.

Sumber: Gold Valuation Framework daripada World Gold Council (dirujuk pada 3 April 2020)

Senang cerita, sama ada ekonomi dunia dalam keadaan baik atau gawat – harga emas tetap steady naik. Malah, harga emas akan meningkat dengan lebih tinggi apabila kegawatan ekonomi berlaku. Ini kerana para pelabur akan mencari pelaburan ‘safe haven’ seperti emas apabila pasaran saham crash.

Cara Nak Mula Melabur Dengan Portfolio Emas Wahed Invest

Pelabur Sedia Ada Wahed Invest

Bagi yang sudah mula melabur dengan Wahed Invest, anda boleh menukar portfolio sedia ada kepada portfolio Emas dengan 5 langkah mudah berikut:

  1. Buka dan daftar masuk ke akaun Wahed Invest anda.
  2. Tekan butang Menu dan pilih ‘Maklumat Akaun’.
  3. Pilih ‘Akaun Pelaburan Saya’ dan tekan butang ‘Tukar Portfolio Pelaburan Saya’.
  4. Tekan butang ‘Lihat Semua Portfolio’ dan selak ke kanan sehingga Portfolio Emas tertera.
  5. Pada muka Portfolio Emas, tekan ‘Pilih Porfolio Ini’ dan sahkan pilihan anda dengan menekan butang ‘YA’.

*Peringatan*: Peruntukan pelaburan anda akan diubah dalam masa 1-3 hari bekerja. Anda hanya boleh menukar portfolio anda hanya sekali setiap 3 bulan tanpa sebarang caj.

Para pelabur Wahed juga boleh membuka akaun baru khas untuk portfolio emas mengikuti 5 langkah mudah berikut.

Pelabur Baru Wahed Invest

  1. Muat turun aplikasi terkini Wahed di https://wahedinvest.com
  2. Daftar sebagai pelabur Wahed dengan memasukkan maklumat dan butiran peribadi.
  3. Jawab 9 soalan bagi mengenalpasti tahap toleransi risiko anda. Pada soalan ke-9 – “Adakah anda ingin HANYA melabur dalam emas?” jawab ‘Ya’.
  4. Tekan ‘Pilih Portfolio Ini’ dan teruskan kepada proses pengesahan identiti.
  5. Tambah dana melalui kaedah deposit berkala atau deposit sekali

Apa tunggu lagi – jika anda teringin nak melabur ke dalam portfolio Emas Wahed Invest, bertindaklah sekarang.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di https://wahedinvest.com/get-started/ dan dapatkan bonus permulaan sebanyak RM20 dengan menggunakan kod ‘ezaado1’ sewaktu pendaftaran.

Iklan

5 Platform Yang Ada Untuk Kita Melabur Emas

Pelaburan emas pastinya menjadi impian setiap orang yang ingin bebas kewangan dan upgrade status kewangan. Pasti ramai juga yang tertanya-tanya bilakah masa yang sesuai untuk membeli emas.

Tatkala harga emas mencatatkan paras tertinggi dalam sejarah baru-baru ini, kesedaran orang ramai tentang pelaburan emas semakin meningkat.

Jom kita tengok beberapa platform yang ada untuk kita melabur emas.

1. Emas Fizikal

Sekiranya anda menyukai jongkong emas dan syiling fizikal, anda boleh mendapatkannya melalui laman web seperti hargaemas.com dan buysilvermalaysia.com.

Jika tidak yakin untuk membelinya secara online, boleh juga cari ejen-ejen yang berdaftar secara sah dan beli secara face-to-face.

2. Akaun Pelaburan Emas Bank (Gold Investment Account)

Sebagai alternatif, kita juga boleh membeli emas melalui akaun pelaburan emas di bank seperti Public Bank, Maybank, CIMB, Bank Muamalat, Kuwait Finance House dan UOB.

Namun, biasanya mereka akan kenakan caj tambahan ketika anda membeli dan menjual emas.

3.   Melalui Aplikasi HelloGold

Dulu orang kata nak melabur emas perlu modal besar. Dulu orang kata nak jual beli emas tak boleh buat online.

Tetapi sekarang dah boleh membeli emas dengan menggunakan aplikasi HelloGold, minimum RM1 dah boleh melabur!

Nak tahu lebih lanjut mengenai HelloGold ni, jemput baca Sebelum Gatal Melabur Emas, Dapatkan Jawapan Kepada 8 Soalan Ini.

4. Dana Dagangan Bursa (Exchange Traded Fund / ETF)

TradePlus Shariah Gold Tracker oleh Affin Hwang Asset Management adalah ETF komoditi patuh syariah pertama di Malaysia yang menjejak prestasi emas semasa.

Sekarang kita boleh melabur emas tanpa perlu mengurus emas fizikal, semuanya dilakukan secara online.

5. Wahed Invest Portfolio Emas

Ramai sebenarnya yang dah ada Wahed Invest, di mana hanya dengan 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja. Ianya menawarkan rakyat Malaysia cara yang lebih bijak untuk melabur dengan menyediakan akses kepada portfolio patuh Syariah yang pelbagai.

Dalam beberapa bulan yang lepas, Wahed Invest telah mengumumkan portfolio yang baru iaitu portfolio Emas. Mereka mengeluarkan portfolio ini kerana ada di kalangan pelabur yang mahu diversify dan melabur sebahagian daripada simpanan mereka ke dalam Emas.

Boleh baca lebih lanjut mengenainya di Kini Anda Boleh Memilih Portfolio Emas Di Wahed Invest, Pelaburan ‘Safe Haven’ Apabila Pasaran Tak Menentu.

Kaji Betul-Betul Sebelum Melabur

Kesimpulannya, setiap platform di atas mempunyai kelebihan masing-masing. Oleh itu, khas untuk anda yang ingin melabur dengan salah satu platform di atas perlu mendapatkan nasihat mereka yang pakar.

Pelabur yang bijak adalah pelabur yang memilih pelaburan yang sesuai dengan toleransi risiko dan objektif masing-masing. Tapi kalau asyik banding yang mana bagus dan yang mana tak bagus, harga emas pun lari meninggalkan kita.

Jemput baca juga:

Iklan

Dividen ASB, TH dan Melayu Muslim yang Larut Dalam Pelaburan Tanpa Risiko

Tahun ini seolah-olah tahun kekecewaan kepada rakyat Malaysia, apabila dividen ASB diumumkan pada 6.75%, terendah dalam sejarah berbanding 7.25% tahun sebelumnya. Dan kini dividen Tabung Haji pula jatuh kepada 4.25% (berbanding 5.00% pada tahun 2015 dan 6.25% untuk tahun 2014). Ramai yang kecewa, tak kurang juga yang mula memikirkan adakah masih wajar untuk terus menyimpan duit di dalam instrumen-instrumen ini.

Kepada sesiapa sahaja yang belajar finance, pasti sangat familiar dengan return-risk tradeoff theory. Senang ceritanya, semakin tinggi potential return pelaburan tersebut, semakin tinggi risiko untuk pelaburan tersebut. Jika ada peluang pelaburan yang melanggar hukum ni, biasanya peluang pelaburan tersebut adalah terhad.

Sebagai contoh, pelaburan di dalam stock market memang mampu memberikan potential return setinggi 300% setahun, tapi pada masa sama untuk anda hilang sebanyak 90% daripada duit pelaburan pun ada potensi. Simpanan di dalam bank mungkin hanya memberikan 2% setahun, tapi insyaAllah risiko untuk kehilangan duit itu sangat tipis malahan pulangan itu boleh dikatakan dijamin.

Berapakah kadar pulangan yang ‘zero-risk’ itu sangat bergantung kepada kadar interest rate yang ditetapkan oleh BNM, dan juga kadar interest rate untuk Government Bond (fixed income). Bermakna kalau negara kita mempunyai kadar interest rate yang tinggi seperti Turkey pada 8-10%, maka kalau kita bukak fixed/time deposit dekat Turkey pun, kita boleh dijamin mendapat return setinggi 9.9%!

Riba vs Pelaburan

Golongan melayu muslim kena sentiasa ingat satu benda. Di dalam Islam, hanya ‘pelaburan’ riba yang menjanjikan keuntungan. Secara asasnya, pelaburan di dalam Islam tidak boleh sesekali menjanjikan keuntungan. Sebab itulah akaun EPF syariah tidak menjanjikan pulangan minima. Ini tidak. Konon nak pelaburan syariah, tapi melenting cakap akaun syariah EPF tak ada pulangan minima, lebih merugikan. Lepas tu biar viral dan orang-orang yang sama-sama tak tau pun tak bukak sebab ingat ni agenda kerajaan nak ambik duit rakyat. Deyy, itu namanya kau dah larut di dalam dunia riba.

Yup, larut di dalam dunia riba – atau lebih tepat larut di dalam dunia pelaburan tanpa risiko yang menjanjikan keuntungan. Disebabkan kegagalan memahami perkara inilah betapa ramainya kalangan kita yang tertipu dengan skim cepat kaya. Masuk RM10,000, dapat 7% sebulan, setahun 84%. Bila orang kata tak logik, mulalah keluar 1001 hujah. Lebih best letak topeng agama, tunjuk ada derma kat anak yatim, hantar orang pergi umrah. pffftt.

Kita (golongan melayu muslim a.k.a bumiputra) sudah terlalu lali dengan pelaburan tanpa risiko. Kita sebenarnya lebih mencintai riba daripada golongan non-muslim. Kenapa? Kerana kita mempunyai banyak ruang-ruang untuk melabur tanpa risiko dan dijanjikan pulangan, sedangkan non-muslim tidak. Tabung Haji, ASB, dsb. Walaupun pada asasnya, semua itu tidak menjanjikan pulangan. Malahan sepatutnya kita bersedia dan menerima pun kalau diorang cakap tahun ni 0% dividen atau hibah. Tapi disebabkan sudah terlalu biasa mendapat pulangan yang melebihi pulangan market dengan semua itu, maka kita take it as granted. Seperti wajib untuk mereka memberikan pulangan yang tinggi. Sedangkan kewajiban itu tidak ada, sebab Tabung Haji adalah wadiah (simpanan) manakala ASB adalah pelaburan (yang tertakluk pada risiko untung/rugi).

Sekadar TH, ASB dan akaun syariah EPF dijamin duit asal oleh kerajaan (bukan dijamin oleh mereka sendiri). Maka secara konsep ianya mengikut syariah (walaupun ASB dan EPF ada melabur di dalam non-syariah investment), kerana mereka tidak menjanjikan pulangan.

Memahami Struktur Pelaburan ASB, TH dan EPF

Asset allocation untuk ASB, TH dan EPF adalah seperti berikut

Asset Type ASB TH EPF
Equity 95% 43% 44%
Fixed Income ~5% 23% 51%
Cash and

Others

~5% 34%

(11% property)

5%

Kalau dilihat dari sini, maka memang sepatutnya ‘potential return’ ASB yang paling tinggi (yang menjelaskan kenapa dividen ASB sentiasa lebih tinggi daripada yang lain). TH yang kedua (walaupun equity sikit, tapi 11% di dalam property), manakala EPF yang paling rendah.

Tapi sekali lagi diingatkan, semua ini hanyalah ‘potential return’ tidak ada jaminan pun pelaburan mereka akan sentiasa berjaya. Apatah lagi di saat financial market itu sendiri tidak memberikan peluang untuk mendapatkan return yang tinggi.

Keadaan Financial Market

 

Yang warna merah tu stock market market Malaysia, KLCI manakala yang warna kelabu tu 10-year government bond yield, atau bahasa mudahnya interest rate untuk 10-year government bond.

Nampak tak apa jadi dengan line merah? Yup, dia tengah downtrend semenjak tahun 2015. Bermaksud secara umumnya, kebanyakan pelabur tengah mengalami kerugian. Pada tahun lepas, kesemua TH, ASB dan EPF masih boleh memberikan dividen yang agak tinggi. Kenapa? Sebab Ringgit jatuh pada tahun 2015. Maka ini menjadikan pelaburan mereka di luar negara memberikan pulangan yang agak besar. Jadi mereka menjual aset-aset di luar negara tersebut, dan dijadikan pulangan dividen untuk sesi 2015.

Tapi tahun lepas? Ringgit ada sedikit mengukuh kemudian jatuh kembali, tapi pada paras yang lebih kurang sama dengan hujung 2015. Malahan kebanyakan aset luar negara yang ingin dilepaskan sudah dilepaskan. Stock market tempatan pula secara keseluruhan stagnant, hanya turun naik sedikit dengan secara keseluruhannya lebih banyak turun berbanding naik.

Jadi persolannya, dari mana ingin mereka berikan dividen setinggi 7-8% seperti pada zaman kegemilangan mereka?

Tak ada. Susah. Lebih susah lagi apabila sebahagian mereka tersekat dengan pelaburan yang sekarang ini sedang mengalam huge paper loss. Duit untuk melabur pun tersekat.

Strictly speaking peluang itu ada, apabila government bond mencecah harga yang sangat tinggi sebelum Trump menang, ketika itu kalau mereka menjual aset fixed income mereka, maka mereka boleh mendapat keuntungan yang agak besar. Malangnya tidak ada sesiapa yang menjangkakan harga bond akan jatuh menjunam selepas Trump menang, disebabkan fund outflow yang sangat besar, menjadikan kerugian paper loss yang dialami double daripada potential profit yang boleh diperolehi sebelum tu. Sangat banyak financial institution yang ternganga je lah tengok peluang yang terlepas.

Take Home Message

Maka take home message adalah, hakikatnya TH dan ASB melanggar hukum pelaburan. Mereka memberikan pulangan yang tinggi untuk pelaburan yang tiada risiko. Bersyukurlah selagi mana pulangan itu sudah lebih tinggi daripada fixed deposit di bank, sebab hakikatnya non-bumiputra kalau boleh dapat pulangan 4.25% tu, terkejar-kejar mereka akan meletakkan duit di dalamnya.

Dan satu lagi, sentiasalah beringat yang di dalam Islam, keuntungan yang dijamin itu sebenarnya tidak dibenarkan. Hanya riba yang menjanjikan keuntungan. Sebab tu sentiasalah berwaspada dengan sesiapa sahaja yang menjanjikan pulangan pelaburan yang lebih tinggi daripada ASB, tetapi dikatakan ianya tanpa risiko.

Kalau nak posisikan ASB dan TH di dalam risk-return graph tu, maka di situlah ASB dan TH. Terang-terang lari daripada hukum pelaburan. Tapi ianya boleh melanggar hukum pelaburan kerana ianya dijamin kerajaan, bukan kerana pelaburan mereka sendiri satu pelaburan yang ajaib.

Cuma ada satu yang merah kat atas tu. Yang menjanjikan keuntungan yang sangat besar tanpa sebarang risiko. Apa nama dia?

Nama dia Skim Cepat Miskin.

Jadi ingat, kalau jumpa je orang yang tawarkan pelaburan menjanjikan pulangan yang tinggi tanpa sebarang risiko. Maka ingat bahawa itu adalah skim cepat miskin. Ianya tidak logik. Dan ingat juga pelaburan yang menjaminkan keuntungan di dalam Islam hanyalah riba.

Ada terjumpa orang komen nak belajar melabur sendiri selepas melihat hibah Tabung Haji yang rendah. Ini sesungguhnya sesuatu yang sangat bagus. Sebab bumiputra terlalu ramai yang buta pelaburan, dah semua orang bergantung kepada ASB dan TH. Sudah tiba masanya untuk kita keluar dari kepompong keselesaan dan mula mendalami ilmu pelaburan yang sebenar (bukan skim cepat kaya bertopengkan emas pimp whatever lah, forex, bitcoin, hotel dsb).

Ah ye. Kepada yang mengambil ASB loan dengan fixed rate 5%+. Sekadar peringatan mesra. Sesungguhnya langsung tak mustahil satu hari nanti dividen ASB juga turut mencecah 4%+

Rasulullah bersabda:

“Sesiapa yang sentiasa beristighfar maka Allah akan menjadikan baginya setiap kesusahan itu ada jalan keluar dan pada setiap kesempitan itu ada cara mengatasinya serta memberikan rezeki kepadanya daripada sumber yang tidak disangka-sangka”

-Riwayat Abu Daud-

 

Sumber asal : Izzuddin Yussof, pakar ekonomi

10 Saham Syarikat Patuh Syariah Paling Untung Suku Kedua 2017

Iklan

Simpan Dalam ASB atau Tabung Haji Lebih Untung?

Artikel ini diambil daripada posting FB Tuan Afyan Mat Rawi, yang sudi berkongsi dengan kami dapatan kajian yang telah beliau jalankan, siap dengan gambar sebagai bukti.
Sebelum tengok gambar, baca ini dahulu:

Perbandingan Prestasi ASB dan Tabung Haji Bagi 5 Tahun

Berikut adalah rekod prestasi pulangan ASB dan Tabung Haji dalam masa 5 tahun bermula 2012 hingga 2016.

ASB
2012 – 7.75%
2013 – 7.70%
2014 – 7.50%
2015 – 7.25%
2016 – 6.75%
*Dividen sahaja, tidak termasuk bonus

Tabung Haji 
2012 6.50%
2013 6.00%
2014 6.25%
2015 5.00%
2016 4.25%
*Hibah TH sahaja, tidak termasuk bonus atau Hibah Haji.

Senarai di atas, hanya untuk keuntungan melalui dividen tahunan sahaja (atau di TH dipanggil hibah TH), tanpa bonus.

ASB dan TH mempunyai bonus (di TH dipanggil Hibah Haji) yang diberikan kepada mereka yang layak selain daripada dividen yang diberikan setiap tahun.

Jika dilihat rekod di atas, pulangan ASB setiap tahun mengatasi TH sekitar, paling minima 1.25% dan pernah sampai 2.5% perbezaan iaitu pada tahun lalu, 2016.

Berikut ialah perbezaan peratusan keuntungan bonus ASB melebihi hibah Tabung Haji dari 2012 hingga 2016;

2012 – 1.25%
2013 – 1.70%
2014 – 1.25%
2015 – 2.25%
2016 – 2.50%

Tapi, tahukah anda bahawa ada satu perbezaan yang nyata di antara ASB dan Tabung Haji, iaitu zakat simpanan.

Di Tabung Haji sudah difatwakan sejak 1979 bahawa pendeposit Tabung Haji tidak perlu lagi untuk membayar zakat simpanan kerana ia sudah ditunaikan oleh Tabung Haji sendiri.

Jadi, perkiraan ini perlu diambil kira dalam membuat perbandingan pulangan kedua-dua instrumen kewangan ini.

Sebelum ini saya ada membuat simulasi perbandingan pulangan dengan dimasukkan faktor zakat dengan andaian keuntungan ASB 7.5% dan Tabung Haji 5%.

Dalam simulasi tersebut, dengan modal RM100,000, selepas diambil kira keuntungan dan zakat, hasil yang didapati selepas 5 tahun adalah sama. Kali ini, saya sertakan pula simuasi sebenar berdasarkan pulangan sebenar ASB dan Tabung Haji dalam masa 5 tahun; 2012 hingga 2016.

ASB vs Tabung Haji – Hasilnya Adalah Mengejutkan

Nota: Abaikan dlm kurungan yg bertulis “dengan andaian untung”

 

Kalau rasa bermanfaat, silakan share dengan kawan-kawan dan silakan untuk follow Afyan Mat Rawi untuk banyak lagi tips kewangan.

Nota : Kalau kata ASB, Tabung Haji ataupun KWSP beri pulangan rendah setiap tahun, bersyukurlah. Rendah-rendah pun dapat juga + return. Bukannya kita RUGI. Untung tak banyak saja. Baca juga 10 Saham Syarikat Patuh Syariah Paling Untung Suku Kedua 2017

Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!