e-Members Investment Scheme (e-MIS) Bantu Jimatkan Kos Labur Guna Duit KWSP

Ada sesiapa pernah dengar tak pasal Skim Pelaburan Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (SPA KWSP)?

Untuk mereka yang tak tahu, kita boleh keluarkan duit KWSP kita untuk tujuan pelaburan. Kita dibenarkan untuk mengeluarkan sebahagian daripada Baki Akaun 1 kita untuk dilaburkan ke dana pelaburan yang dibenarkan oleh KWSP.

Tapi kalau sebelum ni, kita kena melabur ke dalam Skim Pelaburan Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (SPA KWSP) melalui ejen yang berlesen; tetapi selepas ini kita boleh terus melabur tanpa ‘orang tengah’.

Jimat Kos Belian

Kalau dulu melalui ejen kita dikenakan caj 3%, katanya melalui e-MIS ni nanti, caj serendah 0.5% bakal dikenakan. Sebagai contoh:

Melalui Ejen:
Labur RM10,000 – 3% kos belian
= RM9,700 duit pelaburan

Kita kena untung 3.2% baru boleh ‘break-even’ untuk cover kos belian sebanyak 3% tadi.

Melalui e-MIS:
Labur RM10,000 – 0.5% kos belian
= RM9,950 duit pelaburan

Kalau melalui e-MIS pula, kita hanya perlu meraih keuntungan 0.6% untuk cover kos belian tersebut.

Banyak tu kita dapat jimat, dan dana pelaburan kita tak perlu bekerja keras sangat untuk cover kos belian.

Sumber Rujukan: mypf

Kalau nak tahu, ada 6 Caj Berbeza Yang Terdapat Dalam Unit Trust. Bukan kos belian saja. Jadi kita kena fahamkan betul-betul sebelum nak melabur dalam unit trust ni.

Hasilkan Generasi Pelabur Yang Lebih Celik

Dengan adanya skim e-MIS ni, pelabur yang nak melabur menggunakan duit KWSP mereka sendiri kenalah bijak memilih dana. Kenalpasti dana sendiri yang boleh mendatangkan pulangan yang mereka inginkan. Tapi sebelum itu, kena juga kenalpasti risiko yang mereka mampu hadapi.

Maklumlah, dalam dunia pelaburan ni – ‘High risk, high return’. Untuk mendapatkan pulangan yang lebih besar, kita kenalah berdepan dengan risiko yang lebih besar.

Apakah Nasib Ejen Unit Trust?

Tapi apa pula nasib yang bakal menimpa ejen-ejen unit trust?

Dan tahukah anda, setakat Jun 2019 kita ada:
– 65347 ejen berdaftar sebagai Unit Trust Consultant
– 24226 ejen berdaftar sebagai Private Retirement Scheme

Buat masa sekarang, sebahagian besar daripada 3% kos belian yang sekarang ini ditanggung pelabur yang menggunakan Skim Pelaburan Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. Sebahagian daripadanya dapat kepada ejen dalam bentuk komisen.

Dengan ada e-MIS ini, mungkinkah Unit Trust Consultant tidak lagi relevan? Maklumlah, pelabur nak berjimat dan ini bakal menyebabkan punca pendapatan ejen terjejas.

Tapi kalau kita tengok dalam pelaburan saham pun, kebanyakan pelabur jual beli saham sendiri tanpa bantuan remisier. Memang cukup mudah. Buka akaun CDS dan terus guna Trading Platform untuk jalankan transaksi. Disebabkan inilah kos-kos yang terlibat dalam pelaburan saham sangatlah rendah.

Kini ada cara yang lebih mudah untuk melabur hanya dengan aplikasi telefon pintar, tanpa perlu isi borang, tanpa melalui ejen dan mempunyai yuran yang rendah. Jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus RM40 Jika Anda Daftar Sekarang).

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Profil Risiko Pelabur Sebelum Nak Mula Melabur

Sebelum kita nak mula melabur, penting untuk kita kenalpasti dan faham tentang profil dan pengurusan risiko. Setiap individu mempunyai profil risiko yang berbeza. Pemahaman tentang profil risiko dapat membantu pelabur untuk membuat keputusan pelaburan yang sesuai dengan diri masing-masing.

Apa Itu Profil Risiko?

Profil risiko ialah penilaian tentang kesediaan dan kemampuan untuk menghadapi risiko. Kesediaan menghadapi risiko berkait rapat dengan emosi dan tindakan yang dilakukan apabila nilai pelaburan mengalami kejatuhan.

Mereka yang tidak berani menanggung risiko kerugian akan sanggup melepaskan potensi keuntungan di masa hadapan kerana takut menghadapi kerugian. Sebaliknya, mereka yang sanggup dan mampu bertahan sekiranya nilai pelaburan mengalami kejatuhan sudah pasti kerana inginkan pulangan pelaburan yang lebih tinggi.

Kemampuan menghadapi risiko biasanya dikaitkan dengan analisa posisi kewangan dan aliran tunai individu.

1. Senaraikan segala aset dan liabiliti yang dimiliki ketika mula buat pelaburan. Mereka yang mempunyai dana kecemasan sudah pasti mempunyai posisi kewangan yang lebih baik berbanding mereka yang tidak mempunyai dana kecemasan.

2. Analisa aliran tunai bulanan untuk ketahui samada aliran tunai positif atau negatif. Kebiasaannya mereka yang mempunyai aliran tunai positif ada kemampuan untuk membuat simpanan secara konsisten.

3. Mereka yang mempunyai posisi kewangan yang baik dan aliran tunai positif mempunyai kemampuan untuk menghadapi risiko yang lebih tinggi.

Selain daripada itu, cara lain untuk mengenalpasti profil risiko pelabur ialah jangka masa pelaburan. Tetapkan berapa lama masa untuk pelaburan sebelum modal dikeluarkan. Pelaburan berisiko tinggi mempunyai volatiliti yang tinggi.

Sekiranya pelaburan dibuat untuk jangka masa yang pendek, pelabur mungkin terpaksa menjual semula pelaburan dalam keadaan nilai pelaburan jatuh. Secara umumnya pelaburan jangka pendek lebih sesuai untuk pelaburan berisiko rendah dan sebaliknya.

Risiko Dalam Instrumen Pelaburan

Setiap jenis instrumen pelaburan dan kelas aset mempunyai tahap risiko yang tertentu bergantung kepada ciri-ciri pelaburan itu sendiri. Tahap risiko boleh dibahagikan kepada risiko rendah, sederhana dan tinggi dan seperti biasa sekiranya kita inginkan pulangan yang tinggi, kena sedia terima risiko yang tinggi juga.

Orang kata “high risk high return”.

Risiko Rendah

Pelaburan dengan risiko rendah mempunyai peluang kerugian yang rendah atau hampir tiada. Ada juga pelaburan yang ada jaminan modal dikategorikan sebagai pelaburan risiko rendah. Namun, kebiasaannya keuntungan yang boleh dijana juga rendah berbanding pelaburan lain.

Contoh pelaburan risiko rendah ialah deposit tetap dan pasaran wang. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Amanah Saham Bumiputera (ASB) juga merupakan pelaburan risiko rendah yang memberi pulangan konsisten setiap tahun.

Risiko Sederhana

Pelaburan dengan risiko sederhana sesuai untuk pelabur yang inginkan pulangan yang lebih tinggi dan bersedia untuk menerima sedikit volatility atau turun naik dalam pelaburan, namun lebih berhati-hati dan belum berani menerima risiko yang tinggi.

Contoh pelaburan risiko sederhana ialah pelaburan unit amanah yang mempunyai volatiliti yang lebih rendah berbanding saham terutama dana seimbang. Dana seimbang mempunyai portfolio pelaburan ke dalam ekuiti dan juga sukuk dengan pulangan yang lebih stabil.

Risiko Tinggi

Pelaburan dengan risiko tinggi mempunyai volatility yang tinggi daripada segi perubahan harga. Selain daripada itu, risiko pelaburan boleh menjadi tinggi disebabkan oleh penggunaan pinjaman atau pembiayaan untuk modal pelaburan.

Contoh pelaburan risiko tinggi ialah pelaburan saham dan hartanah. Pelabur saham boleh mendapat keuntungan daripada dividen syarikat atau kenaikan harga saham (capital gain). Pasaran saham mempunyai volatility yang tinggi.

Pelaburan hartanah pula melibatkan pembiayaan bank untuk mendapatkan modal pelaburan yang tinggi dalam jangka masa yang lama. Selain daripada itu, proses jualbeli hartanah mengambil masa yang lama dan kos yang tinggi.

Kesimpulan

Secara ringkasnya, pelabur perlu memastikan mereka memahami dan membuat analisa berkenaan profil risiko masing-masing sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan. Buat pembahagian aset pelaburan kepada beberapa instrumen pelaburan bergantung kepada profil risiko pelabur.

Ini penting supaya pelabur dapat memaksimumkan keuntungan dan sentiasa tenang menghadapi sebarang risiko kerugian.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!