6 Caj Berbeza Yang Terdapat Dalam Unit Trust

Semua pelaburan di Malaysia ada caj-caj yang perlu dibayar. Baik saham, hartanah, mahu pun unit amanah (unit trust). Caj-caj ini kemudiannya akan digunakan untuk membiayai kos-kos operasi pelaburan.

Unit Amanah adalah salah sebuah pelaburan yang sangat popular di Malaysia. Berdasarkan statistik berakhir Mei 2019, jumlah aset pelaburan dana unit amanah adalah RM459.898 Billion iaitu kira-kira 26.63% daripada jumlah pasaran modal di Malaysia.

Sumber: https://www.sc.com.my/api/documentms/download.ashx?id=afc65faf-eed2-4ffa-9c8c-3c7572dc2b46

Secara asasnya caj-caj ini dalam pelaburan unit amanah ni boleh dibahagikan kepada 2 jenis iaitu caj yang dikenakan secara langsung dan caj yang dikenakan secara tidak langsung.

Caj yang dikenakan secara langsung adalah caj yang dikenakan ketika proses jual beli saham unit amanah. Ia terbahagi kepada 3 iaitu caj belian (sales charge), caj jualan (Redemption Charge) dan Caj Pertukaran (Switching Charge).

1. Caj Belian (Sales Charge)

Ini adalah caj dikenakan ketika setiap kali pembelian unit amanah dibuat. Secara umumnya di Malaysia caj dikenakan antara 0-6.5% dari jumlah pelaburan yang dibuat. Ia berbeza mengikut aset kelas dan syarikat pengurus unit amanah.

Untuk unit amanah yang termasuk dalam Skim Pelaburan Ahli (SPA) Kumpulan Wang Simpanan Wang Pekerja, caj belian menggunakan wang KWSP kebiasannya lebih murah seperti 3% berbanding menggunakan wang tunai.

2. Caj Jualan (Redemption Charge)

Caj ini dikenakan ketika anda menjual semula unit amanah yang telah dibeli. Dalam bahasa mudah nya adalah caj ketika mahu tebus unit amanah. Sebahagian besar syarikat unit amanah tidak mengenakan caj ini.

3. Caj Pertukaran (Switching Charge)

Caj ini pula dikenakan apabila anda menukar dana saham unit amanah yang dimiliki kepada dana lain yang diuruskan oleh syarikat yang sama. Ada syarikat yang mengenakan caj RM 100 setiap kali pertukaran dan ada yang memberikan secara percuma.

Caj yang dikenakan secara TIDAK LANGSUNG adalah caj untuk membiayai kos operasi tadbir urus dana unit amanah. Ia dipotong terus daripada pulangan pelaburan setiap tahun. Kebiasaanya, pelabur tak sedar yang caj ini dikenakan ke atas mereka.

Caj seperti ini pula terbahagi kepada caj pengurusan (Management Charge), Caj Pemegang Amanah (Trustee Fee) dan caj-caj lain.

4. Caj Pengurusan (Management Charge)

Inilah caj bagi membiayai kos operasi pengurusan dana unit amanah. Kebiasaannya, lagi tinggi risiko sesuatu dana unit amanah, semakin tinggi caj pengurusan kerana pengurus dana perlu bertindak lebih aktif.

Kadar caj adalah antara 0.25% hingga 1.85% dari aset dilaburkan (Asset Under Management).

5. Pemegang Amanah (Trustee Fee)

Ini adalah yuran yang akan dibayar kepada pemegang amanah. Di Malaysia, pemegang amanah lah yang memegang aset unit amanah. Pemegang amanah ini dilantik dari syarikat pemegang amanah yang BERBEZA dengan entiti syarikat pengurusan dana unit amanah. Ini memastikan integriti aset pelabur sentiasa terjaga.

Tidak seperti skim-skim cepat kaya, syarikat itu yang melaburkan wang anda dan syarikat itu juga lah yang memegang aset pelaburan anda.

6. Caj-Caj Lain

Caj-Caj lain adalah caj tambahan yang diperlukan untuk tadbir urus amanah seperti seperti yuran pengurusan panel shariah yang ada dalam dana-dana unit amanah patuh shariah.

Semua maklumat lengkap caj-caj dalam pelaburan unit amanah boleh diperolehi daripada prospektus dana. Ini adalah salah satu sebab mengapa The Federation of Investment Managers Malaysia (FIMM) dan Suruhanjaya Sekuriti mengalakkan bakal pelabur untuk membaca terlebih dahulu prospektus sebelum buat keputusan untuk melabur. Ini membolehkan anda tahu objektif pelaburan, sejarah pulangan, risiko dan caj-caj yang terdapat dalam sesuatu pelaburan.

Selamat Melabur!

Ditulis oleh Hanif Yahaya. Seorang perancang kewangan dan penasihat kewangan yang berlesen daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Beliau juga adalah pelajar terbaik Shariah Registered Financial Planner (ShRFP). Berpengalaman memberi khidmat nasihat kewangan individu dan korporat. Boleh hubungi beliau di  [email protected]

Kini ada cara yang lebih mudah untuk melabur hanya dengan aplikasi telefon pintar, tanpa perlu isi borang, tanpa melalui ejen dan mempunyai yuran yang rendah. Jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus RM40 Jika Anda Daftar Sekarang).

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Beli Beg Hermes Birkin Boleh Untung 14.2% Setahun?

Macam tak percaya kan? Tapi itulah hasil daripada kajian yang dijalankan Baghunter pada tahun 2016. Di antara fakta-fakta menarik beg Hermes Birkin buatan Perancis ini:

  • Nilainya meningkat lebih daripada 5000% dalam tempoh 35 tahun
  • Bekalan yang terhad, tetapi permintaan yang sangat tinggi
  • Pelaburan yang lebih selamat jika dibandingkan dengan pelaburan saham
  • Nilai beg Birkin dijangka meningkat dua kali ganda dalam tempoh 10 tahun
  • Bilangan pengumpul/pelabur beg Birkin tertinggi dicatatkan pada tahun 2016
  • Beg Hermes Birkin adalah simbol baru bagi golongan kaya
  • Beg Birkin hanya dijual kepada pelanggan istimewa Hermes sahaja

Mereka turut membandingkan instrumen pelaburan yang lain seperti S&P 500 (Indeks 500 Saham Terbesar Di Amerika Syarikat) dan Emas. Hasilnya adalah seperti berikut:

Berapa Modal Nak Beli Beg Hermes Birkin?

Katanya kos nak beli beg ini berbeza-beza, tapi yang paling murah pun berharga lebih kurang $12,000 US Dolar dan yang paling mahal pula berharga atas $200,000 US Dolar.

Memang bukan untuk sebarangan orang dapat beli beg Hermes Birkin ni. Berbeza dengan pelaburan emas, ada yang memerlukan modal hanya serendah RM1 dan ada juga yang serendah 1 gram emas.

Manakala untuk mula dengan pelaburan saham di Bursa Malaysia, minima pembelian adalah 1 lot atau 100 unit saham. Ada yang tak sampai RM100 pun nak mula melabur saham ni.

Apa kata kita menabung daripada hari ini untuk membeli sekurang-kurangnya satu beg Hermes Birkin ini.

Dan katanya Victoria Beckham ada 100 lebih koleksi beg Birkin. Sesuai dengan status beliau sebagai seorang selebriti yang cantik, bergaya dan popular. Isteri pula kepada David Beckham yang hensem dan gentleman.

Gambar: Baghunter

Iklan

7 Jenis Emas Yang Ada Di Malaysia

Jenis emas selalunya ditentukan mengikut nilai gred dan nilai kualiti sesuatu emas tersebut. Emas mempunyai nilai harga yang berbeza dan boleh anda nilaikan berdasarkan jenis emas tersebut.

Di Malaysia, terdapat beberapa jenis emas yang tinggi ketulenannya, biasa-biasa dan juga sedikit ketulenannya. Jom lihat jenis-jenis emas di Malaysia.

1. Emas 999

Jenis emas 999 adalah emas asli yang mempunyai ketulenan 99.9%. Ia juga turut dipanggil emas 24K. 

Untuk pengetahuan anda, jenis emas yang paling mahal ini sesuai digunakan untuk pelaburan dan juga simpanan.

2. Emas 950

Emas 950 ini adalah jenis emas yang seringkali digunakan dalam pembuatan cincin dan gelang tangan. Jenis emas yang dikenali sebagai 23K ini mempunyai kandungan emas sebanyak 95% dan 5% pula adalah campuran bahan lain.

3. Emas 916

Emas 22K juga adalah nama lain bagi emas 916 ini. Emas ini paling banyak digunakan dalam penghasilan gelang tangan, rantai, cincin dan barang perhiasan wanita.

Ia terdiri daripada 91.6% emas, 5% perak, tembaga 3.4% dan bahan lain sebanyak 8.4%.

4. Emas 835

Orang Kelantan pasti amat mengenali emas ini kerana ia amat popular di negeri Cik Siti Wan Kembang itu. Emas yang turut digelar emas 20K ini mempunyai 83.5% kandungan emas manakala 16.5% adalah kandungan campuran bahan yang menguatkan emas tersebut.

5. Emas 18K

Emas 18K juga terdapat di Malaysia dimana ia mengandungi beberapa bahagian. Bahagian emas adalah sebanyak 18, 6 pula adalah bahagian satu atau lebih logam dengan 75% adalah emas.

6. Emas 14K

Emas 14K terdiri daripada kandungan emas sebanyak 58.3%, 14 bahagian emas dan 10 bahagian daripada satu atau lebih logam. Kita boleh membuat semakan di mana-mana kedai emas untuk memastikan ketulenan emas tersebut.

7. Emas 12K

Mengandungi 12 bahagian emas, Emas 12K juga mempunyai 12 bahagian daripada satu atau tambahan logam. Ketulenan emas bagi emas 12K adalah sebanyak 50% emas.

Semakin banyak campuran bahan lain, semakin membolehkan emas menukar warnanya. Ia dicampur dengan bahan lain untuk menjadikannya lebih keras dan tahan lasak berbanding mengekalkan keaslian sifat lembut emas tersebut.

Oleh itu, kita perlu tahu emas mana yang sesuai untuk dipakai, disimpan dan dilabur.

Sumber Rujukan: Harga Emas

Harga Emas Steady Naik

Sumber: Harga Emas

Harga emas terkini setakat 28 Julai berada di paras RM266.38 segram. Dalam masa 30 hari, harga emas telah naik sebanyak 9%.

Sumber: Trading View

Dalam masa setahun, harga emas telah melonjak naik sebanyak 37%. Di kala kegawatan ekonomi berlaku dan kebanyakan pasaran saham dunia merudum, permintaan terhadap emas meningkat sehingga menyebabkan harga emas mencatatkan All-Time High (ATH).

Teruskan membaca kalau nak tahu lebih lanjut mengenai emas:

Iklan

8 Nama Bon Unik Yang Mungkin Anda Tak Pernah Dengar

Pasti ramai yang tahu apa itu bon. Bon adalah sejenis instrumen pelaburan di mana syarikat besar atau kerajaan perlu untuk meminjam sejumlah wang yang besar. Mereka akan mengeluarkan bon (perjanjian) dan pelabur akan memberikan wang sebagai pinjaman.

Tapi, tahukah anda kewujudan nama-nama bon yang unik dan pelik? Terdapat bon yang diberikan nama makanan dan juga haiwan!

Jom kita lihat beberapa nama bon menarik yang ada di seluruh dunia.

1. Bon Kimchi

Daripada nama pun kita dah boleh agak dari negara mana. Bon Kimchi ini adalah bon yang bukan bermata wang Won (KRW) yang dikeluarkan di Korea Selatan. Bon ini menarik pelabur dari Korea Selatan yang ingin mempunyai pegangan hutang dalam mata wang asing.

2. Bon Dim Sum

Bon Dim Sum merupakan bon yang bermata wang Renminbi (RMB) yang dikeluarkan di Hong Kong. Bon Dim Sum pertama yang dikeluarkan adalah pada Julai 2007 oleh China Development Bank.

3. Bon Baklava

Sesuai dengan nama manisan yang diberi, bon Baklava berasal dari Turki. Bon ini menggunakan mata wang Lira (TRY) dan dikeluarkan oleh entiti tempatan atau entiti asing di Turki. Syarikat asing yang ingin melabur di Turki boleh memilih untuk mengeluarkan bon Baklava ini.

4. Bon Maple

Siapa yang tidak kenal lambang daun Maple yang sinonim dengan negara Kanada. Nama bon yang diinspirasikan daripada gula Maple ini pastinya juga berasal dari negara Kanada. Bon Maple adalah bon yang menggunakan mata wang Dollar (CAD) yang dijual di Kanada oleh syarikat dan institusi kewangan asing. Bon ini memberi peluang kepada pelabur tempatan untuk melabur di syarikat luar tanpa gusar dengan kesan penukaran mata wang.

5. Bon Kangaroo

Negara yang digelar sebagai “Land of Kangaroo”, mana lagi kalau bukan negara Australia. Bon Kangaroo ini dikeluarkan di Australia dalam mata wang Dollar (AUD). Bon ini juga dikenali dengan nama “Bon Matilda”. Kebanyakan bon Kangaroo dikeluarkan oleh Amerika Syarikat dan Jerman.

6. Bon Kiwi

Nama bon Kiwi ini bukan berasal daripada buah kiwi, tetapi daripada burung kiwi yang terkenal di New Zealand. Bon Kiwi ini menggunakan mata wang Dollar (NZD) dan hanya dikeluarkan untuk penduduk New Zealand. Bon ini menjadi alat pelaburan utama untuk pelabur persendirian di sana.

7. Bon Panda

Bon Panda pula berasal dari negara gergasi China. Negara tersebut yang melakukan diplomasi panda mengeluarkan bon ini. Bon Panda ini menggunakan mata wang Renminbi (RMB) dan dijual di negara China. Bon Panda pertama dikeluarkan pada Oktober 2005 pada hari yang sama oleh International Finance Corporation dan Asian Development Bank.

8. Bon Samurai

Bon Samurai semsetinya adalah bon dari negara matahari terbit. Bon ini pasti pernah didengar dalam kalangan kita. Negara kita mengeluarkan bon Samurai yang menggunakan mata wang Yen (JPY) bernilai JPY200 bilion! Negara Jepun bersetuju untuk membantu Malaysia untuk keluar dari kemelut hutang 1MDB.

Sumber Rujukan:

Definisi bon: https://www.investopedia.com/terms/b/bond.asp

Bon Kimchi: https://www.money-zine.com/definitions/investing-dictionary/kimchi-bonds/

Bon Dim Sum: https://www.investopedia.com/terms/d/dim-sum-bond.asp
https://en.wikipedia.org/wiki/Dim_sum_bond

Bon Baklava: https://www.money-zine.com/definitions/investing-dictionary/baklava-bonds/

Bon Maple: https://www.finpipe.com/what-is-a-maple-bond/

Bon Kangaroo: https://www.investopedia.com/terms/k/kangaroo_bond.asp

Bon Kiwi: https://www.investopedia.com/terms/k/kiwi-bond.asp

Bon Panda: https://en.wikipedia.org/wiki/Panda_bonds

Bon Samurai: https://loanstreet.com.my/learning-centre/what-is-samurai-bond-malaysia

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan

Iklan

5 Perkara Penting Tentang Pelaburan Menggunakan Robo-Advisor Di Malaysia

Sejak kebelakangan ini, perkataan Robo-Advisor mula meniti di bibir para peminat dunia pelaburan dan pakar dalam bidang fintech. Teknologi robo-advisor mula bertapak di Malaysia pada tahun 2017, setelah Suruhanjaya Sekuriti (SC) melancarkan Digital Investment Framework yang mengawal selia aktiviti pelaburan firma robo-advisor.

Terdapat 5 perkara penting yang anda harus tahu berkenaan robo-advisor.

1. Mekanisme

Ringkasnya, robo-advisor menggunakan algoritma dan matematik untuk menentukan aset yang akan dilaburkan di dalamnya. Semua proses seperti bila harga untuk beli, signal untuk jual, trend sedang menaik atau menurun dan segala macam indikator; sudah diprogramkan oleh pasukan IT setiap firma pelaburan.

Ada sesetengah firma robo-advisor yang menetapkan kekerapan portfolio pelaburan para pelabur akan dirombak. Sebagai pelabur, kita hanya perlu relaks, goyang kaki dan tunggu robot menjana keuntungan untuk kita.

Tidak lupa juga, anda hanya perlu menentukan profil risiko anda dan apa yang anda ingin capai melalui pelaburan ini. Bakinya akan diuruskan oleh algoritma tersebut.

2. Menggunakan ETF Sebagai Aset Pelaburan

Setelah kita tahu firma robo-advisor menggunakan Kecerdasan Buatan atau Artificial Intelligence dalam melaksanakan pelaburan, kita harus tahu aset apakah yang dilaburkan. Dalam kes pelaburan digital yang sedang meningkat popularitinya ini, semua firma yang berlesen menggunakan Exchange Traded Fund (ETF) sebagai aset yang dijual dan dibeli untuk menjana keuntungan.

Bagi yang tak pernah dengar apa itu ETF, ETF merupakan koleksi sekumpulan aset yang kebiasaannya dikumpulkan mengikut kelas aset. Ada ETF yang berasaskan emas, saham, sukuk, bon dan fixed deposit.

Jadi, portfolio pelaburan bagi setiap pelabur akan mempunyai komposisi yang berbeza untuk setiap ETF berdasarkan profil risiko yang dipilih atau dicadangkan oleh firma.

3. Ada 3 Firma Robo-Advisor di Malaysia

Seperti yang kita tahu, aktiviti pelaburan sangat dikawal selia dengan ketat di Malaysia untuk menjaga kepentingan pelabur. Oleh itu, di Malaysia, firma yang mahu beroperasi sebagai pengurus dana pelaburan perlu mendapatkan lesen daripada SC.

3 firma yang telah dianugerahkan lesen untuk beroperasi dalam pelaburan digital ini ialah Stashaway, MyTHEO dan Wahed Invest. Yang confirm patuh shariah buat masa ini adalah Wahed Invest, jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus Jika Anda Daftar Sekarang).

4. Kos Dan Modal Yang Rendah

MyTHEO menyatakan bahawa mereka mengenakan cas pengurusan di antara 0.5% ke 1.0% setiap tahun bergantung kepada jumlah pelaburan yang dibuat, manakala Stashaway pula mengenakan 0.2% ke 0.8% setiap tahun. Wahed Invest pula mengenakan cas sebanyak 0.39 ke 0.79% setahun.

Dengan penggunaan algoritma yang telah diprogramkan, firma robo-advisor berjaya menjimatkan kos yang terlibat dalam pengurusan aset.

Untuk modal pelaburan, anda boleh mula melabur serendah RM1 melalui Stashaway manakala MyTHEO dan Wahed Invest menetapkan RM100 sebagai modal permulaan.

Rendah, bukan? Sesiapa pun boleh mula melabur.

5. Akses

Sebagai pelabur, di antara perkara yang selalu bermain di minda adalah prestasi portfolio pelaburan masing-masing. Dengan adanya firma robo-advisor, transparency adalah salah satu ciri yang dikongsi oleh semua firma.

Jadi, pelabur boleh memantau prestasi portfolio meraka secara atas talian melalui aplikasi dalam telefon bimbit. Ianya semudah itu!

Amacam, terliur untuk melabur menggunakan robo-advisor?

Kita dah boleh mula melabur dengan mendaftar secara atas talian di semua platform yang disediakan oleh tiga firma di atas.

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD & trader, part-time investor.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!