6 Caj Berbeza Yang Terdapat Dalam Unit Trust

Semua pelaburan di Malaysia ada caj-caj yang perlu dibayar. Baik saham, hartanah, mahu pun unit amanah (unit trust). Caj-caj ini kemudiannya akan digunakan untuk membiayai kos-kos operasi pelaburan.

Unit Amanah adalah salah sebuah pelaburan yang sangat popular di Malaysia. Berdasarkan statistik berakhir Mei 2019, jumlah aset pelaburan dana unit amanah adalah RM459.898 Billion iaitu kira-kira 26.63% daripada jumlah pasaran modal di Malaysia.

Sumber: https://www.sc.com.my/api/documentms/download.ashx?id=afc65faf-eed2-4ffa-9c8c-3c7572dc2b46

Secara asasnya caj-caj ini dalam pelaburan unit amanah ni boleh dibahagikan kepada 2 jenis iaitu caj yang dikenakan secara langsung dan caj yang dikenakan secara tidak langsung.

Caj yang dikenakan secara langsung adalah caj yang dikenakan ketika proses jual beli saham unit amanah. Ia terbahagi kepada 3 iaitu caj belian (sales charge), caj jualan (Redemption Charge) dan Caj Pertukaran (Switching Charge).

1. Caj Belian (Sales Charge)

Ini adalah caj dikenakan ketika setiap kali pembelian unit amanah dibuat. Secara umumnya di Malaysia caj dikenakan antara 0-6.5% dari jumlah pelaburan yang dibuat. Ia berbeza mengikut aset kelas dan syarikat pengurus unit amanah.

Untuk unit amanah yang termasuk dalam Skim Pelaburan Ahli (SPA) Kumpulan Wang Simpanan Wang Pekerja, caj belian menggunakan wang KWSP kebiasannya lebih murah seperti 3% berbanding menggunakan wang tunai.

2. Caj Jualan (Redemption Charge)

Caj ini dikenakan ketika anda menjual semula unit amanah yang telah dibeli. Dalam bahasa mudah nya adalah caj ketika mahu tebus unit amanah. Sebahagian besar syarikat unit amanah tidak mengenakan caj ini.

3. Caj Pertukaran (Switching Charge)

Caj ini pula dikenakan apabila anda menukar dana saham unit amanah yang dimiliki kepada dana lain yang diuruskan oleh syarikat yang sama. Ada syarikat yang mengenakan caj RM 100 setiap kali pertukaran dan ada yang memberikan secara percuma.

Caj yang dikenakan secara TIDAK LANGSUNG adalah caj untuk membiayai kos operasi tadbir urus dana unit amanah. Ia dipotong terus daripada pulangan pelaburan setiap tahun. Kebiasaanya, pelabur tak sedar yang caj ini dikenakan ke atas mereka.

Caj seperti ini pula terbahagi kepada caj pengurusan (Management Charge), Caj Pemegang Amanah (Trustee Fee) dan caj-caj lain.

Iklan

4. Caj Pengurusan (Management Charge)

Inilah caj bagi membiayai kos operasi pengurusan dana unit amanah. Kebiasaannya, lagi tinggi risiko sesuatu dana unit amanah, semakin tinggi caj pengurusan kerana pengurus dana perlu bertindak lebih aktif.

Kadar caj adalah antara 0.25% hingga 1.85% dari aset dilaburkan (Asset Under Management).

5. Pemegang Amanah (Trustee Fee)

Ini adalah yuran yang akan dibayar kepada pemegang amanah. Di Malaysia, pemegang amanah lah yang memegang aset unit amanah. Pemegang amanah ini dilantik dari syarikat pemegang amanah yang BERBEZA dengan entiti syarikat pengurusan dana unit amanah. Ini memastikan integriti aset pelabur sentiasa terjaga.

Tidak seperti skim-skim cepat kaya, syarikat itu yang melaburkan wang anda dan syarikat itu juga lah yang memegang aset pelaburan anda.

6. Caj-Caj Lain

Caj-Caj lain adalah caj tambahan yang diperlukan untuk tadbir urus amanah seperti seperti yuran pengurusan panel shariah yang ada dalam dana-dana unit amanah patuh shariah.

Semua maklumat lengkap caj-caj dalam pelaburan unit amanah boleh diperolehi daripada prospektus dana. Ini adalah salah satu sebab mengapa The Federation of Investment Managers Malaysia (FIMM) dan Suruhanjaya Sekuriti mengalakkan bakal pelabur untuk membaca terlebih dahulu prospektus sebelum buat keputusan untuk melabur. Ini membolehkan anda tahu objektif pelaburan, sejarah pulangan, risiko dan caj-caj yang terdapat dalam sesuatu pelaburan.

Selamat Melabur!

Ditulis oleh Hanif Yahaya. Seorang perancang kewangan dan penasihat kewangan yang berlesen daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Beliau juga adalah pelajar terbaik Shariah Registered Financial Planner (ShRFP). Berpengalaman memberi khidmat nasihat kewangan individu dan korporat. Boleh hubungi beliau di  [email protected]

Kini ada cara yang lebih mudah untuk melabur hanya dengan aplikasi telefon pintar, tanpa perlu isi borang, tanpa melalui ejen dan mempunyai yuran yang rendah. Jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus RM40 Jika Anda Daftar Sekarang).

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang ‘Compounding Interest’

Compounding interest

Albert Einstein, seorang cendekiawan terkemuka pernah mengatakan bahawa ‘compounding interest’ adalah keajaiban dunia yang ke-lapan (the 8th wonder of the world), dan mereka yang memahami konsep ini akan memperolehi keuntungan kewangan yang berlipat ganda.

Apa Sebenarnya Compounding Interest?

Dikenali sebagai faedah berganda di dalam Bahasa Malaysia, ianya diperolehi apabila anda melaburkan semula keuntungan yang diperolehi daripada pelaburan asal. Ini akan menjadikan pelaburan anda menjana pulangan yang lebih tinggi untuk tempoh seterusnya.

Dalam kes ini, anda sebenarnya menggunakan elemen ‘masa’ sebagai penggerak utama yang bekerja untuk anda bagi menghasilkan pulangan yang lumayan.

Sebagai contoh, jika anda bermula dengan simpanan RM10,000 di dalam suatu pelaburan baru dengan pulangan 7% setahun, anda akan mendapat RM700 pulangan keuntungan selepas dua belas bulan pertama. Ramai mungkin akan memilih untuk membelanjakan keuntungan ini, tetapi jika anda laburkan semula pulangan ini (tidak mengeluarkan atau membelanjakannya); ini bermakna pada akhir tahun tahun kedua anda akan memperolehi pulangan RM749, lebih tinggi daripada pulangan tahun pertama.

Tak Faham? Jom Tengok Jadual Ni

Marilah kita membuat unjuran kewangan dalam tempoh 10 tahun seperti jadual berikut:

Tahun Pelaburan Pulangan Nilai Pulangan Tahunan Jumlah Dilabur Semula
1 RM10,000 7.0% RM700.00 RM10,700
2 RM10,700 7.0% RM749.00 RM11,449
3 RM11,449 7.0% RM801.43 RM12,250
4 RM12,250 7.0% RM857.53 RM13,108
5 RM13,108 7.0% RM917.56 RM14,026
6 RM14,026 7.0% RM981.79 RM15,007
7 RM15,007 7.0% RM1,050.51 RM16,058
8 RM16,058 7.0% RM1,124.05 RM17,182
9 RM17,182 7.0% RM1,202.73 RM18,385
10 RM18,385 7.0% RM1,286.92 RM19,672

Jadual ini jelas menunjukkan bahawa selepas 10 tahun, anda telah pun menggandakan wang anda tanpa perlu berbuat apa-apa!

Boleh disifatkan bahawa pulangan anda telah melonjak daripada 7.00% setahun kepada 9.67% setahun (dikira secara purata), dimana pertambahan keuntungan itu hasil daripada kesan compounding interest yang telah anda laburkan kembali.

Iklan

Senario di atas adalah dengan beranggapan tiada pelaburan tambahan dilakukan dalam tempoh tersebut. Jika ada, pastinya nilai pulangan akan bertambah tinggi lagi!

Masa Adalah Best Friend Kita

Perlu difahami bahawa pengunaan konsep ini boleh dilihat sebagai opsyen jangka masa panjang didalam sesuatu pelaburan, dimana elemen masa adalah pendorong utama dalam mengembangkan pelaburan.

Adalah penting untuk memastikan tahap disiplin diri yang tinggi untuk tidak mengeluarkan atau membelanjakan keuntungan yang diperolehi (mesti susah kan?). Lebih digalakkan lagi jika kita boleh menambah jumlah pelaburan itu dari semasa ke semasa.

Masih tidak terlalu lewat untuk kita mula membuat pelaburan, dan kita boleh bermula dengan jumlah yang kecil mengikut kemampuan masing-masing. Dengan perancangan masa depan yang baik, anda pasti akan menikmati hasilnya kelak. Selamat mencuba!

Ditulis Oleh: Kamil Adlee

 

* OK ini bukan main-main, siapa serius nak Tuan Kamil Adlee muncul dengan tips-tips seperti “Bagaimana saya mulakan langkah untuk dibayar dalam USD”, “Kenapa saya pilih USD sebagai sumber pendapatan saya”“6 langkah untuk kerja dari rumah, sambil dapat income dalam USD” & bermacam-macam lagi, tolong follow beliau di sini

Cukup 100 Likes ke 100 Shares ke 100 Follow ke, pihak kami akan minta beliau tulis artikel premium tersebut.

Iklan

High Frequency Trading: Perlumbaan Mikrosaat

Kemajuan teknologi hari ini membolehkan penggantian tenaga manusia dengan penggunaan robotik di dalam sektor perindustrian, bagi menjimatkan masa dan kos. Begitu juga halnya dengan industri kewangan, tugas pengurus dana kini boleh digantikan dengan sebuah komputer berkemampuan tinggi yang diprogram dengan algoritma, bagi membuat keputusan mirip seorang pengurus dana.

Algoritma dicipta dengan faktor-faktor yang berbeza mengikut objektif yang ditetapkan. Dengan penggunaan internet berkelajuan tinggi, waktu yang diambil bagi komputer tersebut membuat keputusan adalah lebih singkat berbanding manusia biasa.

Gabungan penggunaan algoritma dan kelajuan internet membolehkan syarikat pengurus dana membuat keuntungan dengan membeli dan menjual saham dalam masa kurang daripada sesaat, yang juga dikenali sebagai High Frequency Trading (HFT).

Syarikat broker yang menggunakan platform HFT pada kebiasannya menggunakan internet berkelajuan tinggi dan mempunyai lokasi pejabat yang berhampiran dengan Bursa bagi memastikan order yang dihantar mengambil masa yang lebih singkat untuk sampai ke Bursa berbanding syarikat broker lain.

HFT akan bertindak sebagai penjual apabila algoritma tersebut mengesan terdapatnya pembelian yang besar dan menjadi pembeli apabila terdapat aktiviti penjualan yang besar.

Selepas krisis kewangan 2008, New York Stock Exchange (NYSE) memperkenalkan program Supplemental Liquidity Provider (SLP) untuk meningkatkan liquidity di dalam pasaran.

NYSE memberi insentif kepada syarikat-syarikat yang terlibat seperti Tradebot Systems Inc, Virtu Financial dan Citadel Securities yang menggunakan platform HFT. Walaupun margin keuntungan bagi HFT kecil, jumlah dagangan harian yang besar dapat memberikan keuntungan yang lumayan.

Iklan

Namun begitu, kewujudan HFT dikatakan lebih mendatangkan keburukan berbanding kebaikan. Kehadiran HFT dikatakan tidak adil bagi pelabur-pelabur lain yang tidak mempunyai keupayaan untuk menyamai kelajuan mereka.

Terdapat juga pendapat yang mengatakan HFT hanya menyumbang kepada liquidity sewaktu pasaran stabil dan tidak membantu ketika pasaran teruk.

Pada tahun 2013, Itali merupakan negara pertama yang mengenakan cukai ke atas HFT. Sebanyak 0.02% cukai akan dikenakan bagi setiap perubahan atau pun pembatalan order yang dilakukan di bawah 0.5 saat.

Hal ini dilakukan untuk mengelakkan pengguna platform HFT memanipulasi harga dengan meletakkan fake order bagi menarik minat pedagang dan pelabur lain.

Di Amerika Syarikat, US Securities Exchange Commission (SEC) meluluskan Investors Exchange (IEX) pada tahun 2016. IEX mengutamakan keadilan dan ketelusan dengan meletakkan speed bump (penangguhan masa) pada setiap order bagi mengurangkan kelebihan HFT.

Kebelakangan ini, transaksi yang dilakukan menggunakan platform HFT dilaporkan semakin berkurangan. Ini disebabkan peningkatan kos operasi seperti penyelenggaraan dan cukai bagi HFT, yang tidak mampu ditampung dengan keuntungan yang berkurangan di pasaran saham.

Syarikat HFT kini mula mencari peluang di pasaran yang kurang dikawal selia oleh pihak berkuasa, seperti pasaran mata wang kripto.

Iklan

10 Benda Kita Kena Tahu Tentang Dividen KWSP Tahun 2019

Pada hari Sabtu bersamaan 22 Februari 2020 yang lalu, segala teka-teki mengenai kadar dividen Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akhirnya terjawab.

Bagi simpanan Syariah, KWSP mengisytiharkan dividen sebanyak 5%. Manakala bagi simpanan konvensional, KWSP mengisytiharkan dividen sebanyak 5.45%.

Ianya merupakan kadar dividen yang terendah sejak tahun 2009.

Apa-apa pun, ucapkan Alhamdulillah di atas prestasi ini di kala keadaan pasaran ekonomi yang mencabar, dengan perang perdagangan yang berlaku pada tahun 2019; dan serangan wabak penyakit COVID-19 yang melanda pada awal tahun 2020.

Jom kita dengarkan pandangan pakar mengenai dividen KWSP ini. Beliau yang dimaksudkan adalah Tuan Nazarry Rosli, yang sering keluar di kaca televisyen dan suratkhabar bagi membincangkan topik-topik berkenaan pelaburan dan ekonomi.

1. Pengagihan dividen 5.45 peratus untuk simpanan konvensional (terendah sejak 2008) dan 5.0 peratus untuk simpanan shariah munasabah dengan perkembangan semasa ekonomi?. Mohon jelaskan.

– Peratus dividen yang dilapurkan oleh KWSP bagi tahun 2019 dianggap lebih baik jika dibandingkan dengan prestasi indeks FBM KLCI yang menunjukkan pulangan negatif pada tahun lepas.

2. Adakah pengumuman ini selaras unjuran penganalisis?

– Ya, pengumuman dividen ini adalah selaras dengan unjuran kebanyakan penganalisis pasaran.

3. Berdasarkan perkembangan semasa, adakah KWSP memiliki kemampuan untuk mengisytiharkan dividen lebih baik untuk 2020?

– Kita memang menjangkakan ekonomi dunia akan berkembang pada kadar yang lebih baik untuk tahun 2020 tetapi ada sedikit kebimbangan dengan perkembangan terbaru tentang wabak Coronavirus yang telah pun menunjukkan sedikit kesan negatif kepada pertumbuhan ekonomi dunia.

4. Aset pelaburan keseluruhan KWSP mencatatkan RM924.75 bilion setakat 31 Disember 2019. Sasaran KWSP adalah menguruskan aset RM1 trilion dalam 2020 hingga 2023. Adakah KWSP berada dalam landasan tepat untuk mencapai sasaran itu?

– Ini bergantung kepada unjuran kadar pertumbuhan pekerjaan kerana KWSP sebenarnya berfungsi sebagai pengurus dana kepada penyimpan-penyimpan yang menabung untuk hari tua mereka.

5. Dengan situasi ekonomi domestik dan global, adakah KWSP memiliki potensi dan keupayaan untuk memiliki aset lebih RM1 trilion?.Apakah jangka masa yang sesuai untuk mencapainya? 2020 atau lebih lagi?

Iklan

– KWSP dijangka memerlukan masa yang lebih lama untuk mencapai sasaran mengurus aset melebihi RM1 trilion berikut perkembangan semasa ekonomi dunia.

6. Apakah aset-aset baharu yang difikirkan terbaik untuk KWSP teroka bagi mencapai sasaran RM1 trilion?

– KWSP mungkin perlu lebih memberi tumpuan kepada pelaburan-pelaburan didalam kategori ‘ekonomi baru’ seperti didalam sektor IT dan ‘tenaga baru’

7. Apakah strategi yang terbaik dan difikirkan perlu oleh KWSP untuk meningkat pendapatan sekali gus menjadi cerminan jelas kepada pengagihan dividen lebih baik?

– KWSP perlu lebih agresif untuk melabur diluar dari pasaran tempatan untuk memberikan pulangan dividen yang lebih tinggi kepada penyimpan.

8. Apakah langkah yang perlu untuk meningkatkan keahlian KWSP yang kini berjumlah 14.6 juta ahli?

KWSP perlu bertindak tegas kepada golongan majikan dengan menentukan mereka mencarum bagi pihak pekerja dan juga mempromosikan simpanan KWSP kepada golongan yang bekerja sendiri.

9. Berdasarkan perkembangan semasa termasuk langkah Bank Negara Malaysia (BNM) menurunkan OPR, adakah KWSP perlu menurunkan jumlah caruman kepada 8 peratus seperti pernah dilakukan sebelum ini bagi meningkatkan pendapatan boleh guna pencarum dan meningkatkan penyertaan ahli dalam ekonomi negara?

– Ini bergantung kepada keperluan semasa kerana dengan mengurangkan kadar caruman pekerja ia akan menyebabkan simpanan hari tua penyimpan akan menjadi berkurangan.

10. Untuk tempoh berapa lama (tahun) yang sesuai untuk KWSP melaksanakan caruman 8 peratus?. Mengapa?

– Jika caruman 8 peratus ini dilaksanakan, ia perlu dilakukan hanya untuk satu tempoh yang singkat kerana ia akan mengurangkan dana pekerja sewaktu mereka mencapai umur persaraan kelak.

Nazarry Rosli
Penasihat, Persatuan Penganalisa Teknikal Malaysia (MATA)

Sumber: FB Nazarry Rosli

Iklan

Beli Beg Hermes Birkin Boleh Untung 14.2% Setahun?

Macam tak percaya kan? Tapi itulah hasil daripada kajian yang dijalankan Baghunter pada tahun 2016. Di antara fakta-fakta menarik beg Hermes Birkin buatan Perancis ini:

  • Nilainya meningkat lebih daripada 5000% dalam tempoh 35 tahun
  • Bekalan yang terhad, tetapi permintaan yang sangat tinggi
  • Pelaburan yang lebih selamat jika dibandingkan dengan pelaburan saham
  • Nilai beg Birkin dijangka meningkat dua kali ganda dalam tempoh 10 tahun
  • Bilangan pengumpul/pelabur beg Birkin tertinggi dicatatkan pada tahun 2016
  • Beg Hermes Birkin adalah simbol baru bagi golongan kaya
  • Beg Birkin hanya dijual kepada pelanggan istimewa Hermes sahaja

Mereka turut membandingkan instrumen pelaburan yang lain seperti S&P 500 (Indeks 500 Saham Terbesar Di Amerika Syarikat) dan Emas. Hasilnya adalah seperti berikut:

Berapa Modal Nak Beli Beg Hermes Birkin?

Katanya kos nak beli beg ini berbeza-beza, tapi yang paling murah pun berharga lebih kurang $12,000 US Dolar dan yang paling mahal pula berharga atas $200,000 US Dolar.

Memang bukan untuk sebarangan orang dapat beli beg Hermes Birkin ni. Berbeza dengan pelaburan emas, ada yang memerlukan modal hanya serendah RM1 dan ada juga yang serendah 1 gram emas.

Iklan

Manakala untuk mula dengan pelaburan saham di Bursa Malaysia, minima pembelian adalah 1 lot atau 100 unit saham. Ada yang tak sampai RM100 pun nak mula melabur saham ni.

Apa kata kita menabung daripada hari ini untuk membeli sekurang-kurangnya satu beg Hermes Birkin ini.

Dan katanya Victoria Beckham ada 100 lebih koleksi beg Birkin. Sesuai dengan status beliau sebagai seorang selebriti yang cantik, bergaya dan popular. Isteri pula kepada David Beckham yang hensem dan gentleman.

Gambar: Baghunter

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!