4 Tips Elak Scam Emas

Dalam rasa keterujaan melabur emas, ada diantara sesetngah individu mahupun sesetengah pihak yang lupa kepada penipuan yang boleh dilkukan oleh pihak-pihak yang langsung tiada rasa tanggungjawab.

Terdapat banyak kes penipuan telah berlaku di laman Facebook di mana ianya berlaku ketika urusan jual beli dilakukan antara penjual dan pelanggan. Mungkin, ramai individu yang melihat harga emas yang lebih murah sekiranya mereka membuat pembelian di Facebook, namun apa yang menjadi kekesalan ketika urusan jual beli berlaku adalah kebanyakan penjual adalah individu dan bukanlah daripada dealer emas itu sendiri.

Untuk mengelakkan anda menjadi mangsa penipuan dalam pembelian emas mahupun pelaburan emas, berikut merupakan 5 tips yang boleh anda gunakan.

1. Semak Kredibiliti Penjual Terlebih Dahulu

Lakukan semakan terhadap profile penjual emas tersebut. Jika anda berminat untuk membeli di Facebook, pastikan penjual tersebut menggunakan gambar profile dan nama mereka yang sebenar. Keduanya, pastikan mereka mempunyai rakan-rakan facebook yang aktif. Sekiranya penjual bukanlah seseorang peniaga yang berpengaruh dalam penjualan online di Facebook, sebaiknya anda mengambil langkah berhati-hati. Jangan kerana inginkan keuntungan yang sedkit, anda berhadapan kerugian yang besar.

2. Urusniaga Secara COD

Sebolehnya, elakkan melakukan pembelian emas secara pos. Pelbagai kemungkianan besar yang tidak diingini bakal berlaku jika anda membuat pembelian secara pos. Sebaiknya, gunakan pembelian secara COD. Anda dapat emas depan mata, dia dapat duit dalam tangan.

Bebeza pula jika anda benar-benar mengenali penjual tersebut seperti ianya kenalan ataupun saudara mara terdekat, mungkin anda boleh menggunakan perkhidmatan abang posmen untuk pos emas anda tersebut.

3. Berjumpa Di Tempat Terbuka / Awam

Sekiranya telah dipersetujui dua belah pihak untuk membuat urusniaga secara COD, lakukan temujanji di tempat yang terbuka dan ramai orang. Anda sendiri sedia maklum, emas itu sendiri mempunyai pengaruh yang sangat besar kepada semua orang. Tidak hairan ada yang sanggup melakukan kesalahan undang-undang disebabkan telah dikaburi oleh nilai emas. Ada baiknya untuk anda berjumpa di tempat yang terdapat CCTV.

4. Semak Harga Emas Semasa

Pastikan harga emas yang anda ingin beli pada ketika itu adalah berbaloi jika dibandingkan dengan harga emas semasa. Namun, sekiranya harga emas tersebut terlalu rendah berbanding harga semasa, ia memerlukan anda untuk mengambil langkah berhati-hati dalam membuat penilaian. Boleh jadi, ianya adalah satu bentuk penipuan. Jangan mudah terpedaya dengan tawaran harga emas yang terlalu rendah berbanding harga semasa.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Cara Mudah Kenal Pasti Emas Tulen Dan Emas Palsu

Permintaan emas semakin hari semakin tinggi, namun untuk memiliki emas, perlulah mengenal pasti ketulenannya.

Bagi menguji sama ada emas tersebut tulen atau palsu,  ia diuji dengan pelbagai cara dan kaedah.

Bukan sahaja dijadikan perhiasan wanita, emas juga merupakan salah satu pelaburan yang sangat menguntungkan. Apabila terdapat jualan murah mengenai emas tidak kira sejauh mana lokasi kedai tersebut, pasti ramai yang sanggup datang untuk membelinya dari seluruh pelusuk negara.

Namun, perlu diingatkan bahawa emas yang dijual dengan harga murah tidak semestinya 100% tulen.

Untuk pengetahuan anda, kini terdapat banyak kes penipuan mengenai keaslian emas tersebut. Jadi, untuk memastikan emas yang dibeli itu tulen ataupun tidak, mari kami kongsikan cara kenal pasti emas tulen dan emas palsu dengan mudah.

Cara Kenal Emas Tulen Atau Palsu

1. Menggores Emas Pada Permukaan Seramik

Cara yang paling mudah untuk mengetahui sama ada emas tersebut tulen atau palsu adalah dengan menggores emas tersebut pada permukaan seramik. Ada sesetengah pihak mengatakan bahawa dengan menggores permukaan emas pada seramik, jika terdapat kesan hitam pada emas tersebut maka ianya adalah emas palsu. 

Sekiranya anda menggores emas pada permukaan seramik dan tiada kesan hitam, emas tersebut sememangnya tulen.

2. Menimbang Berat Dan Mengukur Ketumpatan Emas

Bagi mengetahui sama ada emas tersebut tulen ataupun tidak, biasanya ia juga boleh dikenal pasti dari segi menimbang berat dan mengukur ketumpatan emas tersebut. Cara yang paling mudah adalah dengan menimbangnya menggunakan penimbang digital. 

Untuk mengukur ketumpatan emas, anda juga boleh merendam emas di dalam air. Jika isipadu air tidak berubah walaupun emas tersebut dikeluarkan, maka emas tersebut adalah tulen.

3. Menguji Fizikal Emas Secara Visual

Setiap emas biasanya mempunyai bacaan kehalusan antara 1 hingga 999 atau dalam bacaan karat ialah 10k, 14k, 18k, 22k ataupun 24k. Sebab itulah jika kita melihat emas yang dijual pasti akan dilabelkan dengan angka tersebut. Perlu diingatkan juga bahawa emas tiruan juga kadangkala dicop dengan bacaan angka tersebut untuk mengelirukan pelanggan.

Jadi, untuk memastikan sama ada emas tersebut tulen ataupun tidak, ia boleh dikenal pasti melalui ujian fizikal emas secara visual. Biasanya golongan pakar akan memeriksa fizikal emas tersebut menggunakan kanta pembesar dengan sangat teliti. 

Di Malaysia, terdapat beberapa pajak gadai patuh syariah yang boleh menentukan ketulenan emas fizikal tersebut melalui visual seperti ini.

4. Menguji Ketulenan Emas Menggunakan Magnet

Nak lagi mudah, cara kenal pasti emas tulen atau emas palsu juga adalah dengan menggunakan magnet. Kita ketahui bahawa magnet mampu menarik segala jenis besi dan sekiranya emas anda melekat pada magnet, maka emas tersebut adalah palsu.

Emas yang melekat pada magnet mempunyai kandungan logam lain iaitu besi yang telah dicampur dengan emas.

5. Menggigit Emas Tersebut Dengan Tidak Terlalu Kuat

Cara terakhir untuk mengenal pasti sama ada emas tersebut tulen atau palsu adalah dengan menggigit emas dengan tidak terlalu kuat. Cara ini biasanya dilakukan oleh atlet yang mendapat pingat emas. Mereka akan menggigit sedikit pingat tersebut untuk mengenal pasti sama ada ia tulen atau tidak. 

Namun perlu diingatkan untuk tidak menggigitnya terlalu kuat, ianya kerana jika emas tersebut meninggalkan kesan yang dalam maka emas tersebut akan menjadi 24K.

Akhir kata, untuk mengetahui sama ada emas yang dimiliki adalah tulen atau tidak, sila kenal pastinya dengan cara di atas. Jika tidak, pasti anda akan mengalami kerugian yang tinggi akibat ditipu oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Semoga perkongsian bermanfaat untuk anda.

Baca juga: