Bank Muamalat Lancar Platform Pelaburan Emas Digital, ‘EasiGold’

KUALA LUMPUR, 24 Mei (Bernama) — Bank Muamalat Malaysia Bhd (Bank Muamalat) telah melancarkan platform pelaburan emas digital berasaskan Syariah yang pertama, EasiGold, yang akan  membolehkan pelanggan melabur dalam emas melalui aplikasi mudah alih.

Pengarah Perbankan Runcit Bank Muamalat, Zury Rahimee Zainal Abidin berkata platform itu, yang disediakan oleh ACE Capital Growth Sdn Bhd (ACE Capital) dijangka menarik sehingga 350,000 pelanggan Bank Mualamat dalam masa 12 bulan.

“Platform EasiGold hanya untuk pelanggan kami, mereka yang tidak mempunyai akaun dengan kami tetapi mahu menggunakan platform tersebut boleh menuju ke cawangan terdekat kami bagi pembukaan akaun Bank Muamalat.

“Platform ini menampilkan paparan harga emas masa nyata yang membolehkan pelanggan membeli serta menjual emas murni 999.9 yang diperakui oleh Persatuan Pasaran Emas (LBMA) pada harga semerta” katanya selepas pelancaran platform itu hari ini.

Bank Muamalat mahu mempromosikan emas sebagai pelaburan alternatif yang lebih selamat kepada semua lapisan rakyat Malaysia, menawarkan tahap-tahap harga dengan penyebaran serendah 1.5 peratus, bergantung kepada keadaan pasaran.

Beliau menjelaskan EasiGold melengkapkan penawaran produk emas sedia ada bank itu selain memenuhi trend semasa ke arah akses mudah alih.

Menurut Zury Rahimee, platform pelaburan emas digital ini adalah satu -satunya platform yang mana bank berkenaan menjadi ejen pemasaran tunggal tanpa penglibatan pihak ketiga dan emas disimpan oleh pihak bank.

“Butiran pelanggan disimpan selamat mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2012 dan keseluruhan prosesnya adalah patuh Syariah.

“Oleh itu, kami percaya bahawa orang ramai akan mempunyai lebih banyak keyakinan untuk membeli emas dalam talian EasiGold kerana ciri -ciri keselamatannya yang lebih dipercayai serta terjamin,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Pemasaran dan Pengarah Eksekutif ACE Capital Fong Pok Yee berkata syarikat itu berasa teruja kerana dapat bekerjasama dengan Bank Muamalat, yang mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang boleh dipercayai dalam perniagaan emas.

“Dengan platform ini, perdagangan emas kini berada di hujung jari dan kami berharap platform tersebut akan mampu menarik golongan milenium dan demografi Gen Z,” kata Fong.

Pelanggan boleh memuat turun dan memasang aplikasi EasiGold melalui Google Play Store atau Apple App Store.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/bank-muamalat-lancar-platform-pelaburan-emas-digital-easigold/

Terima kasih kepada anda yang menyokong kami selama ini. Hari-hari kami bersemangat nak sebarkan ilmu tentang kewangan dan pelaburan.

Kami sedar yang majoriti pembaca kami adalah anak-anak muda yang tercari-cari panduan bagaimana untuk mula melabur. Jadi buku ini sangat sesuai bagi newbie yang nak mulakan langkah pertama.

Anda ada soalan-soalan berikut yang memerlukan jawapan?

  • Ada duit tapi tak tahu nak melabur di mana?
  • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
  • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu adalah patuh Syariah atau tidak?
  • Ada banyak sangat jenis pelaburan dekat luar sana, apa yang paling sesuai dengan jiwa?
  • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?
  • Pelaburan tanpa tunai tu macam mana?
  • Soalan-soalan lazim berkenaan pelaburan

Jika ya, maka anda perlu miliki buku Buku Malaysia Melabur : 10 Benda Kita Kena Tahu.

Buku Malaysia Melabur juga telah berada dalam senarai MPH Best 2020 dalam kategori MPH Best Malay Non-Fiction 2020.

Sesungguhnya kami bersyukur diberi peluang oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dan mendapat rezeki seperti yang diidamkan. Kami doakan semoga tuan puan juga dilimpahi rezeki yang penuh keberkatan.

Boleh miliki buku ini secara online di Shopee

Previous ArticleNext Article

Trend Kenaikan Harga Emas Di Malaysia Mungkin Berkekalan — Penganalisis

KUALA LUMPUR, 25 April (Bernama) — Trend kenaikan harga emas di Malaysia mungkin akan berterusan, didorong oleh gabungan pelbagai faktor ekonomi global dan gelagat pelabur.

Ketua Pegawai Eksekutif Nubex Sdn Bhd Mohd Faizal Mohd Nor berkata pasaran emas sentiasa menjadi pengukur kepada sentimen ekonomi global, mencerminkan keyakinan dan ketidaktentuan.

Sejak kebelakangan ini, pasaran mengalami turun naik yang ketara berikutan gabungan ketegangan geopolitik, penunjuk ekonomi dan gelagat pelabur.

“Di Malaysia, faktor seperti prestasi ringgit, perubahan dalam dasar kerajaan seperti (cadangan) pelaksanaan cukai barangan bernilai tinggi serta landskap ekonomi yang lebih luas akan terus mempengaruhi harga emas,” katanya kepada Bernama.

Lonjakan harga emas dikompaun oleh kelemahan ringgit Malaysia berbanding dolar US, ini telah mengukuhkan peningkatan momentum dalam harga emas.

Beliau berpendapat harga emas lazimnya berkembang dalam persekitaran yang ditandai dengan kadar faedah yang rendah, tekanan inflasi atau kebimbangan terhadap penurunan nilai mata wang kerana logam berharga itu berfungsi sebagai pelindung nilai terhadap penyusutan nilai mata wang.

Pendirian Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) yang agak mendatar termasuk dasar monetari akomodatif boleh menambah lagi tarikan emas sebagai penyimpan nilai alternatif, katanya.

Sejak dua bulan lepas, harga emas secara relatifnya kekal stabil disebabkan oleh dua faktor iaitu jangkaan inflasi serta ketegangan geopolitik yang berterusan di Timur Tengah dan konflik Rusia-Ukraine.

Namun, katanya selain daripada kebimbangan geopolitik, peniaga juga dirangsang oleh petunjuk positif seperti pertumbuhan keluaran dalam negara kasar China, yang telah menunjukkan tanda-tanda pemulihan.

“Peranan besar China dalam pembelian emas bermakna pemulihan dalam pertumbuhan ekonominya boleh mencetuskan permintaan kukuh untuk emas.

“Beberapa perkembangan penting juga berlaku, terutamanya daripada gergasi Wall Street. Citibank, misalnya, telah mengunjurkan bahawa berdasarkan momentum semasa, harga emas boleh melonjak kepada US$3,000 satu auns,” katanya. (US$1=RM4.76)

Mohd Faizal juga melihat walaupun indeks dolar US serta hasil Perbendaharaan AS yang kekal mantap, beberapa faktor lain turut menyumbang kepada trend kenaikan harga emas yang berterusan.

Prestasi pasaran perumahan AS, data indeks harga pengguna dan jangkaan kemungkinan penurunan kadar faedah pada Jun ini turut memainkan peranan penting dalam menyokong trajektori kenaikan harga logam itu, katanya.

“Saya percaya pasaran akan memantau rapat sama ada ketegangan (yang semakin memuncak ) antara Iran dan Israel baru-baru ini telah mencapai tahap tertinggi atau wujud kemungkinan ia merebak lebih jauh.

“Sekiranya ketegangan terus memanas dengan ketara, ia mungkin mengakibatkan peningkatan minat pelabur terhadap aset selamat seperti emas dalam usaha mereka bagi melindungi pelaburan daripada ketidaktentuan yang berlaku,” katanya lagi.

Selain itu, beliau menekankan bahawa sentimen takut tercicir dalam mengambil peluang kenaikan tersebut juga memainkan peranan penting dalam momentum harga emas,

“Ketika nilai emas melonjak, individu yang sebelum ini teragak-agak untuk melabur kini mungkin berasa terdorong mengambil bahagian bagi memperoleh keuntungan.

“Penambahan dalam angka pelabur baharu yang ingin membeli emas turut menyokong permintaan keseluruhan untuk emas.

“Oleh itu, harga terus menaik dalam kitaran berterusan apabila setiap cetusan harga terus menarik lebih ramai pelabur, sekali gus memacu peningkatan harga,” tambahnya.

— BERNAMA