7 Cara Jana Pendapatan Segera Selepas Raya

Sedar tak, ramai dalam kalangan sahabat atau orang sekeliling kita yang mengalami masalah kewangan akibat perbelanjaan yang tidak terkawal?

Usah risau, sebenarnya terdapat beberapa cara untuk menjana pendapatan segera selepas raya.

Setelah sebulan berpuasa, akhirnya kita telah menyambut Hari Raya Aidilfitri yang dinanti-nanti. Walaupun sambutan Hari Raya Aidilfitri di negara kita sangat meriah, tidak mustahil sebenarnya ia telah menyebabkan kewangan kita sedikit terjejas. Jadi, tibalah masa untuk kita memulihkan balik keadaan kewangan selepas raya!

Baiklah, di sini kami kongsikan cara untuk menjana pendapatan segera selepas raya.

1. Menjual Makanan

Cara terbaik untuk menjana pendapatan segera selepas raya adalah dengan menjual makanan. Menjual makanan adalah cara paling mudah untuk menjana pendapatan segera. Cuba anda fikir, siapa yang tidak suka makan, asalkan sedap dan menarik, pasti ia laku keras.

Jika anda mempunyai hobi memasak, ini adalah cara jana pendapatan segera yang terbaik untuk anda. Apa yang penting, makanan tersebut haruslah memenuhi citarasa pelanggan kerana mahal macam mana sekalipun, ia pasti akan laku. 

Zaman kini, pelanggan biasa lebih gemarkan makanan yang unik dan anda perlulah berfikir di luar kotak untuk menghasilkan makanan yang sedap namun unik menarik.

 2. Menjual Kraftangan

Selain itu, anda juga boleh menjana pendapatan segera selepas raya dengan menjual kraftangan. Bagi anda yang berbakat dalam menghasilkan kraftangan, ini adalah peluang anda menjana pendapatan segera selepas raya. Perlu diketahui bahawa tidak semua orang mampu dan tahu menghasilkan kraftangan yang cantik. Ia adalah anugerah yang diberikan oleh Allah SWT.

Penting dalam menghasilkan kraftangan adalah ia memerlukan sedikit tenaga, masa dan kos yang murah. InsyaAllah, anda boleh menarik pembeli dengan ramai sekiranya anda menghasilkan kraftangan yang cantik. 

Kini, anda boleh menunjukkan hasil kerja kraftangan anda di laman sosial dengan mengambil gambar dan juga membuat video.

3. Penulis Bebas

Menjadi penulis bebas juga antara cara jana pendapatan segera selepas raya yang terbaik. Jika anda berminat untuk menjadi penulis bebas, ini adalah masa untuk anda mencubanya. Kini pekerjaan sebagai penulis bebas telah mula menular di Malaysia dan hasil pendapatannya juga amat berbaloi. Selain menjadi penulis blog dan sosial media, anda juga boleh menjadi penulis novel.

Menjadi penulis bebas memerlukan kemahuan yang tinggi untuk belajar, bakat, konsistensi dan kerajinan yang tinggi. Jangan sia-siakan bakat anda jika anda mempunyai ciri-ciri seperti ini.

Berminat dalam bidang penulisan? Nak jadi sebahagian daripada team Majalah Labur? Sertai kami sekarang!

4. Pemandu e-Hailing

Anda juga boleh menjana pendapatan segera selepas raya dengan menyediakan servis pemandu kenderaan. Kini, servis pemandu kenderaan telah menjadi keperluan utama masyarakat di Malaysia. Anda boleh memilih untuk menjadi pemandu secara sambilan ataupun sepenuh masa. 

Menarik lagi, sekiranya anda mempunyai waktu pekerjaan yang fleksibel, ia adalah satu kelebihan yang patut anda manfaatkan. Bayangkan jika dalam perjalanan pulang dari tempat kerja, anda juga boleh menyediakan servis pemandu kenderaan.

5. Mengasuh Kanak-Kanak

Bagi anda yang menjadi suri rumah dan mempunyai waktu terluang, anda boleh mengambil upah untuk mengasuh kanak-kanak. Kini, kebanyakan ibu bapa bekerja dan mereka pasti memerlukan orang yang boleh dipercayai untuk menjaga anak-anak. 

Perkara yang perlu dititik beratkan dalam mengasuh kanak-kanak adalah keselamatan mereka. Jika anda suka kanak-kanak, pandai jaga kanak-kanak dan sesuai dengan keadaan anda, anda boleh jana pendapatan segera selepas raya dengan cara ini. Pastikan anda mempunyai lesen yang sah!

6. Menyediakan Kelas Tuisyen

Guru tuisyen sentiasa diperlukan oleh ibu bapa untuk memastikan pendidikan anak-anak mereka cemerlang. Jika anda mempunyai latar belakang pendidikan yang baik, ini adalah salah satu cara jana pendapatan segera selepas raya yang sesuai untuk anda. 

Tidak semestinya anda perlu memiliki ijazah dalam pendidikan untuk menyediakan kelas tuisyen, tetapi cukup sahaja jika anda pakar dalam subjek tertentu.

Anda juga harus mempunyai kesabaran yang tinggi, mengambil berat dan bersedia membantu pelajar yang menyertai kelas tuisyen anda.

7. Jurugambar

Cara jana pendapatan segera selepas raya juga adalah menjadi jurugambar. Jika anda berbakat dalam bidang fotografi, pastinya cara ini sesuai untuk anda. Untuk menjadi jurugambar, anda tidak memerlukan kamera digital yang mahal. 

Dalam bidang ini, apa yang diperlukan hanyalah kemahiran dan teknik menangkap gambar yang betul. Kamera telefon bimbit pada masa kini juga sudah memadai untuk memulakan kerjaya sebagai jurugambar kerana ia telah dicipta dengan teknologi yang canggih berbanding zaman dahulu.

Sebagai penutup untuk entri ini, cara jana pendapatan segera selepas raya di atas sememangnya mampu memberikan pulangan yang cepat. Namun hal yang perlu diutamakan adalah minat yang mendalam kerana tanpa minat, pasti ia akan terhenti di tengah jalan. 

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda semua.

Jemput baca juga artikel ini:

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Buku Malaysia Melabur Saham ini juga boleh dibeli di Shopee!

Previous ArticleNext Article

Planworth Memperuntukkan Dana Pembiayaan Sebanyak RM500 Juta Untuk Memperkasa PMKS Tempatan

Kuala Lumpur, 9 Ogos 2022 – Planworth Global Factoring, institusi kewangan bukan bank untuk pemfaktoran dan Rantaian Bekalan Kewangan yang terkemuka dan terbesar telah memperuntukkan sejumlah RM 500 juta untuk membawa penyelesaian kemudahan pemfaktoran dan pembiayaan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS). Dana tersebut bertujuan memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang menjalankan urusan Perniagaan ke Perniagaan (B2B) dan Perniagaan ke Kerajaan (B2G) dengan akses ke pembiayaan modal yang selamat dan mudah. 

Sekitar 97.4% daripada keseluruhan perniagaan di Malaysia buat masa kini terdiri daripada PMKS, dan ia juga merupakan penunjuk utama kesihatan ekonomi tempatan. Dengan memahami kesan jangka masa panjang Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19 terhadap kebanyakan perniagaan, ramai pakar telah menyarankan pemberian sokongan kewangan yang lebih besar bagi mengukuhkan lagi usaha pemulihan PMKS pasca pandemik – sebuah matlamat yang turut disokong oleh Planworth melalui inisiatif pembiayaan ini. 

Mengenai hal ini, Ketua Pegawai Eksekutif Planworth Global Factoring, Dato Andy Kuek berkata, “Visi Planworth adalah untuk memperkasa PMKS tempatan untuk berkembang dan menyumbang kepada ekonomi negara kita dengan penyelesaian keberkesanan kos kami yang boleh diperibadikan. Setakat ini kami telah menyalurkan lebih daripada RM1 bilion kepada PMKS tempatan. Berikutan kisah-kisah kejayaan yang telah kami saksikan sendiri, kami kini memperuntukkan lebih dana untuk membantu lebih banyak PMKS dengan keperluan dokumen yang ringkas, polisi yang mesra kredit untuk PMKS, proses kelulusan yang pantas, serta penyaluran dana yang pantas tanpa perlu jaminan.”

Dengan peruntukan sebanyak RM500 juta ini, Planworth akan memperluas lagi penyelesaian pembiayaan setempat mereka yang komprehensif bagi menyediakan Surat Sokongan, Modal Kerja, Pembiayaan PO, dan Pembiayaan Pasca/Pembiayaan Invois (Post Financing/Invoice Financing) untuk memenuhi keperluan perkembangan PMKS pada setiap tahap, serta untuk keperluan pembiayaan perniagaan jangka pendek hujung-ke-hujung. Melalui penyediaan akses bagi pengaliran tunai yang selamat dan lebih pantas, Planworth membolehkan syarikat-syarikat ini memenuhi keperluan kewangan mereka dengan segera serta membiayai operasi kewangan harian mereka. 

Inisiatif ini merupakan sebahagian daripada matlamat utama Planworth dalam memperjuangkan perkembangan lanskap perniagaan tempatan dan kewangan, sebagai institusi kewangan pemfaktoran pilihan PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang memerlukan pembiayaan. Planworth merupakan sebuah institusi kewangan yang bereputasi dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan untuk membiayai para kontraktor, penjual, dan pembekal kepada Kerajaan, Syarikat-syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), dan sektor swasta. Kemudahan Pemfaktoran/Pembiayaan Invois Planworth dikecualikan daripada duti setem bermula daripada 1 Januari 2022 sehingga 31 Disember 2023, berikutan kelulusan daripada Kementerian Kewangan Malaysia. 

Dana ini masih terbuka untuk permohonan sehingga penghujung tahun 2022 tetapi tertakluk kepada ketersediaan. Sila layari https://planworthfinance.com/apply-now/ atau imbas Kod QR di bawah:

Mengenai Planworth Global Factoring

Planworth Global Factoring merupakan institusi kewangan bukan bank terbesar yang menyediakan pembiayaan pemfaktoran dan rantaian kewangan serta berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan. Penarafan kredit kepada Planworth diiktiraf oleh Experian dan CTOS. Syarikat ini menyediakan pelbagai variasi penyelesaian kewangan untuk memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula tempatan dengan akses pembiayaan yang cepat dan mudah untuk memacu cita-cita perniagaan mereka.

Planworth merupakan syarikat 100% milik rakyat Malaysia, dan sebahagian daripada Grand Columbia Group yang ditubuhkan pada tahun 1992. Planworth mempunyai pelbagai geran daripada MATRADE dan MDEC, serta mempunyai kerjasama kukuh dengan SME Bank, CEDAR dan Deutsche Factoring Bank. Planworth juga telah memenangi pelbagai anugerah, antaranya SME100 Fast Moving Companies 2021, CTOS Credit Excellence 2021, serta anugerah Singapore SME500 untuk dua tahun berturut-turut daripada 2020 sehingga 2022.