High Frequency Trading: Perlumbaan Mikrosaat

Kemajuan teknologi hari ini membolehkan penggantian tenaga manusia dengan penggunaan robotik di dalam sektor perindustrian, bagi menjimatkan masa dan kos. Begitu juga halnya dengan industri kewangan, tugas pengurus dana kini boleh digantikan dengan sebuah komputer berkemampuan tinggi yang diprogram dengan algoritma, bagi membuat keputusan mirip seorang pengurus dana.

Algoritma dicipta dengan faktor-faktor yang berbeza mengikut objektif yang ditetapkan. Dengan penggunaan internet berkelajuan tinggi, waktu yang diambil bagi komputer tersebut membuat keputusan adalah lebih singkat berbanding manusia biasa.

Gabungan penggunaan algoritma dan kelajuan internet membolehkan syarikat pengurus dana membuat keuntungan dengan membeli dan menjual saham dalam masa kurang daripada sesaat, yang juga dikenali sebagai High Frequency Trading (HFT).

Syarikat broker yang menggunakan platform HFT pada kebiasannya menggunakan internet berkelajuan tinggi dan mempunyai lokasi pejabat yang berhampiran dengan Bursa bagi memastikan order yang dihantar mengambil masa yang lebih singkat untuk sampai ke Bursa berbanding syarikat broker lain.

HFT akan bertindak sebagai penjual apabila algoritma tersebut mengesan terdapatnya pembelian yang besar dan menjadi pembeli apabila terdapat aktiviti penjualan yang besar.

Selepas krisis kewangan 2008, New York Stock Exchange (NYSE) memperkenalkan program Supplemental Liquidity Provider (SLP) untuk meningkatkan liquidity di dalam pasaran.

NYSE memberi insentif kepada syarikat-syarikat yang terlibat seperti Tradebot Systems Inc, Virtu Financial dan Citadel Securities yang menggunakan platform HFT. Walaupun margin keuntungan bagi HFT kecil, jumlah dagangan harian yang besar dapat memberikan keuntungan yang lumayan.

Iklan

Namun begitu, kewujudan HFT dikatakan lebih mendatangkan keburukan berbanding kebaikan. Kehadiran HFT dikatakan tidak adil bagi pelabur-pelabur lain yang tidak mempunyai keupayaan untuk menyamai kelajuan mereka.

Terdapat juga pendapat yang mengatakan HFT hanya menyumbang kepada liquidity sewaktu pasaran stabil dan tidak membantu ketika pasaran teruk.

Pada tahun 2013, Itali merupakan negara pertama yang mengenakan cukai ke atas HFT. Sebanyak 0.02% cukai akan dikenakan bagi setiap perubahan atau pun pembatalan order yang dilakukan di bawah 0.5 saat.

Hal ini dilakukan untuk mengelakkan pengguna platform HFT memanipulasi harga dengan meletakkan fake order bagi menarik minat pedagang dan pelabur lain.

Di Amerika Syarikat, US Securities Exchange Commission (SEC) meluluskan Investors Exchange (IEX) pada tahun 2016. IEX mengutamakan keadilan dan ketelusan dengan meletakkan speed bump (penangguhan masa) pada setiap order bagi mengurangkan kelebihan HFT.

Kebelakangan ini, transaksi yang dilakukan menggunakan platform HFT dilaporkan semakin berkurangan. Ini disebabkan peningkatan kos operasi seperti penyelenggaraan dan cukai bagi HFT, yang tidak mampu ditampung dengan keuntungan yang berkurangan di pasaran saham.

Syarikat HFT kini mula mencari peluang di pasaran yang kurang dikawal selia oleh pihak berkuasa, seperti pasaran mata wang kripto.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Buku Malaysia Melabur

Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan keizinan-Nya, buku pertama kami bakal terbit dan akan berada di pasaran selepas tempoh PKP.

Terima kasih kepada anda yang menyokong kami selama ini. Hari-hari kami bersemangat nak sebarkan ilmu tentang kewangan dan pelaburan.

Kami sedar yang majoriti pembaca kami adalah anak-anak muda yang tercari-cari panduan bagaimana untuk mula melabur. Jadi buku ini sangat sesuai bagi newbie yang nak mulakan langkah pertama.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Anda ada soalan-soalan berikut yang memerlukan jawapan?

  • Ada duit tapi tak tahu nak melabur di mana?
  • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
  • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu adalah patuh Syariah atau tidak?
  • Ada banyak sangat jenis pelaburan dekat luar sana, apa yang paling sesuai dengan jiwa?
  • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?
  • Pelaburan tanpa tunai tu macam mana?
  • Soalan-soalan lazim berkenaan pelaburan

6 Sebab Kenapa Kena Beli Buku Ini

1. Sebagai tanda anda sayang kami 🙂

2. Pelbagai contoh dan bimbingan oleh mereka yang berada di sebalik keyboard laman web kewangan dan pelaburan popular di Malaysia, MajalahLabur.com.

3. Daripada beribu-ribu artikel yang telah kami terbitkan, ini adalah kompilasi wajib tahu!

4. Inilah buku yang menggabungkan ilmu, rahsia dan tips mahal; dalam bahasa santai yang senang faham.

5. Lepas habis baca, pilih dengan tenang pelaburan yang sesuai dengan jiwa

6. Dengan ilmu yang betul, barulah duit tidak hilang dan pelaburan semakin berkembang.

Cari ilmu dan melabur secara tenang untuk hidup lebih dari biasa.

Iklan

Pre-order sekarang dengan harga RM35 termasuk penghantaran terus ke rumah -> https://www.majalahlabur.com/BukuMalaysiaMelabur

Buku dijangka siap dan mula dihantar pada awal Jun 2020.

Beli sekarang sebelum harga naik menjadi RM40, dan siapa cepat dia dapat!

Testimoni

“Majalah Labur adalah sumber rujukan yang terbaik untuk memantapkan ilmu berkaitan pelaburan dan kewangan. Buku ini mesti beli!”

Tuan Haji Mohd Asri, Mentor Pelaburan Saham #1 Malaysia

“MJ ingin mengucapkan Syabas kepada MAJALAH LABUR atas usaha yang istiqomah untuk memprogramkan minda masyarakat Malaysia untuk menyusun kewangan sehingga melibatkan diri dalam pelbagai instrumen pelaburan”

Puan Ieza Yusof / Mak Jerung, CEO & Founder Ieza Yusof Consultancy Sdn Bhd

“Pelaburan bukan soal wang, ia soal ilmu pengetahuan. Ramai orang hilang duit sebab mereka tiada ilmu pelaburan. Dengan ilmu, ia bukan sahaja dapat selamatkan duit kita, tetapi ia juga menambah wang kita untuk masa depan. Buku wajib ada bagi setiap manusia yang ingin bijak dalam pelaburan dan memiliki harta.”

Dr Azizul Azli Ahmad, Pensyarah, Pelabur Hartanah dan Penulis Kewangan

Sesungguhnya kami bersyukur diberi peluang oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dan mendapat rezeki seperti yang diidamkan. Kami doakan semoga tuan puan juga dilimpahi rezeki yang penuh keberkatan.

Memandangkan pre-order telah pun tamat, boleh membuat pembelian secara online:

MPH Online
Kinokuniya
Lazada
Shopee

*Makluman muka surat 117 : Terdapat ralat pada muka surat ini, sepatutnya “Fatwa semua negeri di Malaysia menyatakan bahawa pelaburan ASB adalah harus.”

Iklan

71% Hasil Dividen Simpanan Konvensional KWSP Adalah Hasil Bukan Shariah

Pada 21 Februari 2020 yang lalu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mengumumkan kadar dividen bagi tahun 2019. 5.00% untuk Simpanan Shariah (SS) dengan jumlah agihan dividen RM4.14 bilion dan 5.45% untuk Simpanan Konvensional (SK) dengan jumlah agihan dividen sebanyak RM41.68 bilion.

Jumlah pembayaran yang diperlukan untuk 1% kadar dividen adalah RM828 juta untuk SS dan RM7.65 bilion untuk SK. 

Menurut Ketua Pegawai KWSP, Alizakri Alias kadar dividen tahun ini rendah disebabkan persekitaran pasaran yang tidak memberansangkan. Tahun lepas pasaran tidak stabil disebabkan Perang Perdagangan, Brexit dan rusuhan di Hong Kong manakala awal tahun ini ekonomi dunia diganggu wabak COVID-19.

Berbeza dengan tahun lepas, KWSP dalam soalan lazimnya tidak menyatakan punca pendapatan SS kurang daripada SK secara terperinci. Dalam agihan dividen 2018, dinyatakan bahawa pelaburan Simpanan Konvensional menikmati lebihan pendapatan daripada pelaburan dalam aset tidak patuh Shariah antaranya pelaburan dalam sektor kewangan.

Oleh sebab itu, peratusan dividen lebih tinggi dapat diberikan kepada Simpanan Konvensional.

Kadar dividen daripada hasil pendapatan tidak patuh Shariah adalah 68% pada tahun 2018 dengan hasil utamanya daripada pelaburan dalam Bank Konvensional dan Syarikat Insurans.

Strategi dan Sektor Pelaburan KWSP 

Strategi KWSP bagi kedua-dua jenis Simpanan sama ada SS dan SK adalah sama iaitu melalui diversifikasi global jangka panjang dengan berpandukan Alokasi Aset Strategik.

Perbezaannya pada sektor pelaburan di mana SS tidak akan melibatkan pelaburan di sektor-sektor tidak patuh Shariah seperti aktiviti yang melibatkan transaksi riba, judi, arak, makanan tidak halal, hiburan, dan sebagainya.

Selain daripada itu, bagi kedua-dua jenis Simpanan mengamalkan dasar pelaburan bertanggungjawab yang menepati tiga kriteria: Alam Sekitar, Sosial, dan Tadbirurus (ESG). Kriteria ini menjadikan pelaburan KWSP hanya tertumpu kepada syarikat-syarikat yang tidak terlibat dengan pencemaran alam sekitar, isu pelanggaran hak asas manusia, korupsi, dan salahguna.

Cadangan Penambahbaikan Dividen Simpanan Shariah

Menolak faktor masalah pasaran di peringkat global dan berdasarkan andaian perolehan tinggi SK disebabkan pelaburan yang besar dalam sektor kewangan, peningkatan perolehan pelaburan SS boleh ditambah.

Kerajaan Malaysia dan pihak Bursa Malaysia mungkin perlu menghalusi cadangan yang pernah diutarakan oleh Tan Sri Abdul Wahid Omar, bekas Pengerusi Permodalan Nasional Berhad (PNB) iaitu supaya diperkenalkan i-saham.

Antara punca perbezaan agihan dividen SK dan SS tahun 2018 dan mungkin serupa bagi tahun 2019 adalah pelaburan dalam sektor kewangan. Di Bursa Malaysia, hanya terdapat dua kaunter saham syarikat kewangan yang disenaraikan di dalam Senarai Sekuriti Patuh Syariah oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS) Suruhanjaya Sekuriti. 

Dua syarikat tersebut adalah Bank Islam Malaysia Berhad dan Syarikat Takaful Malaysia Keluarga Berhad.

TAN SRI ABDUL WAHID OMAR – PHOTO BY SAM FONG, EDGEPROP

Tan Sri Abdul Wahid Omar pernah mencadangkan supaya diwujudkan i-saham Maybank melalui mekanisme ‘ring fence’ atau memecahkan saham induk Maybank dan memagar i-saham Maybank daripada pendapatan berunsurkan riba dan tidak syariah yang lain.

Iklan

25% daripada keuntungan Maybank disumbangkan daripada operasi Maybank Islamic dan sekiranya proses terbabit berjaya, ia akan mewujudkan kelas baru dalam instrumen pelaburan patuh Shariah yang bernilai RM19 bilion.

Andai kata Maybank berjaya, CIMB, RHB dan Bursa Malaysia boleh meniru mekanisme tersebut, menambahkan lagi syarikat dengan saham patuh Shariah di mana kini, hampir 80% daripada syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia adalah patuh Shariah.

Mekanisme ini juga dijangka dapat memberikan peluang kepada SS KWSP untuk menambahkan lagi pendapatan hasil pelaburan mereka, seterusnya dapat memberikan manfaat sama atau lebih kepada ahli dengan SS berbanding SK.

Pengurusan Hasil Dividen Tidak Patuh Shariah KWSP Konvensional

Berdasarkan Soalan Lazim Dividen yang dikeluarkan oleh KWSP, jumlah peratusan dividen daripada sektor tidak patuh Shariah adalah sebanyak 71%, lebih tinggi daripada peratusan tahun 2018 iaitu sebanyak 68%.

KWSP menasihatkan ahli yang beragama Islam berdasarkan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-87 yang bersidang pada 23-25 Jun 2009 yang menyatakan:

“Di dalam Islam harta-harta yang diperolehi dengan cara yang tidak mematuhi syariah seperti riba, gharar, perjudian, penipuan, rompakan, rampasan, rasuah dan seumpamanya adalah haram dan tidak boleh digunakan untuk manfaat dan kepentingan diri sendiri serta perlu dibersihkan melalui kaedah-kaedah berikut: 

1. Diserah kepada Baitulmal untuk maslahah-maslahah umum umat Islam seperti membiayai pembinaan atau penyelenggaraan jambatan, jalan, tandas dan seumpamanya; atau
2. Diserah kepada golongan fakir miskin.

Kadar penyucian dividen SK bagi 2019 adalah 71% daripada jumlah dividen yang dikreditkan ke dalam akaun ahli. Penyucian ini terpakai kepada mereka yang masih mengekalkan simpanan mereka dalam SK dan tidak mahu menukar akaun berdasarkan syarat-syarat yang digariskan oleh Jawatankuasa Penasihat Shariah KWSP.

Penyucian tidak perlu dilakukan bagi mereka yang baru membuka akaun tahun lepas tetapi baru diaktifkan SS mereka bermula 1 Januari 2020. Dividen yang diterima bagi tahun 2019 walaupun daripada SK dimaafkan kerana ia bukan satu pilihan tetapi melibatkan sistem pembukaan akaun di KWSP.

Pengkreditan Dividen 2019 telah pun dilakukan pada Sabtu, 22 Februari 2020 dan ahli boleh menyemak penyata KWSP masing-masing melalui i-Akaun.

Perincian kaedah penyucian daripada SK boleh didapati di pautan berikut: https://secure.kwsp.gov.my/ShariahResource/Simpanan_Shariah_bm_FA.pdf

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Sebab itulah wajib kita sebagai umat Islam untuk bertukar ke Simpanan Syariah, senang je nak buat. Boleh rujuk Tutorial Tukar Status Akaun KWSP Kepada Simpanan Shariah Secara Online.

Dan ambil tahu juga Mengapa Dividen Simpanan Syariah KWSP Sikit Berbanding Konvensional?

Iklan

Kenapa pelaburan patuh syariah (syariah compliant) penting

“Pelaburan patuh syariah biasanya tak untung”, ungkapan yang sering kita dengar. Betul ke?

Dewasa ini, terlalu banyak pelaburan yang ada di Malaysia. Tetapi kita sebagai seseorang yang beragama Islam, amatlah penting untuk kita melabur di tempat yang patut syariah.

Tapi apa sebenarnya patuh syariah ni?

Secara umumnya, patuh syariah di dalam konteks pelaburan di Malaysia bermaksud produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh mana-mana institusi kewangan yang memenuhi keperluan perundangan Islam dari 3 aspek:

  1. Larangan yang berkaitan dengan riba
  2. Kontrak yang samar-samar (gharar)
  3. Perjudian dan aktiviti lain yang melibatkan produk atau perkhidmatan yang tidak beretika

Di Malaysia, kita mempunyai Majlis Penasihat Syariah (MPS) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia memainkan peranan yang penting dalam pembangunan pasaran modal Islam (Islamic Capital Market) di Malaysia. Majlis inilah yang memainkan peranan bagi menentukan sesebuah pelaburan itu patuh syariah atau pun tidak.

Bukan calang-calang orang tau yang menjadi anggota MPS ni. Mereka semua mempunyai tauliah dan berpengalaman dalam merungkai isu syariah. Boleh lihat senarai ahli Majlis Penasihat Syariah itu di sini.

Jika sesuatu skim pelaburan kata mereka mempunyai penasihat syariah mereka sendiri, pastikan anda membuat semakan senarai penasihat syariah berdaftar di sini. Kebanyakan skim-skim cepat kaya ni suka menggunakan ‘ustaz’ tertentu yang tidak berkelayakan.

Tetapi berbalik semula kepada persoalan tadi, adakah pelaburan patuh syariah ini tidak menguntungkan?

Iklan

Jawapan nya adalah ya dan tidak.

Ini adalah disebabkan keuntungan bergantung kepada beberapa faktor.

Barangkali disebabkan syarikat arak, judi, rokok dan seangkatan dengannya yang terang-terang haram; maka peluang syarikat tersebut untuk menggunakan cara yang haram bagi mengaut keuntungan terbuka luas.

Dan barangkali juga disebabkan sesebuah syarikat itu menjalankan perniagaannya dengan mematuhi syariah sepenuhnya, keberkatan yang diperolehi menyebabkan syarikat tersebut menjana keuntungan yang luar biasa. Sudah pasti yang untung adalah pelabur saham syarikat tersebut.

Cuba dulu melabur dalam satu produk Islamik. Tunggu setahun. Lihat berapa dividen yang anda dapat. Lepas itu baru lah buat perbandingan.

Apa-apa pun, kita sebagai umat Islam; adalah menjadi perkara wajib bagi kita mencari pelaburan patuh syariah. Hasil daripada pelaburan itu jugalah nanti kita hendak menyara keluarga kita, jadi berilah mereka makan minum dan tempat tinggal daripada sumber yang halal dan diredhai Allah.

Jom kita tukar daripada “Pelaburan patuh syariah biasanya tak untung” kepada “Pelaburan patuh syariah menguntungkan kita dunia dan akhirat”.

Iklan

Cara Nak Gandakan Duit Dalam Pasaran Saham Menggunakan Rule of 72

Tujuan kita melabur dalam pasaran saham adalah untuk menggandakan wang daripada modal yang kita gunakan. Setiap orang mempunyai modal yang berbeza, jadi tak kiralah jika anda ada RM1,000, RM10,000 atau RM100,000; pasti kita nak lihat duit kita berkembang. Tapi sebelum kita mula bicara, pernah tak dengar pasal Rule of 72 ni? Menurut Investopedia, Rule of 72 adalah cara paling mudah untuk kita tahu berapa lama sesuatu pelaburan akan berganda berdasarkan kadar faedah tahunan yang tetap. Dengan membahagikan 72 dengan kadar pulangan/dividen tahunan, pelabur boleh menjangkakan bilangan tahun yang diperlukan untuk menggandakan pelaburan asal. Dalam erti kata lain, kalau kita ada modal RM1,000 – berapa lama masa yang diperlukan untuk menggandakan wang tersebut menjadi RM2,000? Kalau ada RM10,000, berapa tahun yang diperlukan untuk ia berganda menjadi RM20,000? 1. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 6% Setahun 72 / 6 = 12 tahun Ia akan mengambil masa 12 tahun untuk menggandakan wang anda jika kadar faedah/dividen adalah 6% setahun secara konsisten. 2. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 10% Setahun 72 / 10 = 7.2 tahun Ia akan mengambil masa 7.2 tahun untuk menggandakan wang anda 3. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 15% Setahun 72 / 15 = 4.8 tahun Ia akan mengambil masa 4.8 tahun untuk menggandakan wang anda 4. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 20% Setahun 72 / 20 = 3.6 tahun Ia akan mengambil masa 3.6 tahun untuk menggandakan wang anda 5. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 30% Setahun 72 / 30 = 2.4 tahun Ia akan mengambil masa 2.4 tahun untuk menggandakan wang anda 6. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 50% Setahun 72 / 50 = 1.44 tahun Ia akan mengambil masa 1.44 tahun untuk menggandakan wang anda

Itulah Dia Konsep Rule Of 72

Nampak menarik bukan? Tapi apakah instrumen pelaburan yang mampu memberikan pulangan yang menarik setiap tahun? Bagi pulangan 6% setahun, kita mungkin boleh lihat kepada Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan juga dividen daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Tabung Haji (TH) pun mampu memberi pulangan sebanyak itu, kecuali tahun lepas apabila hibah TH jatuh kepada paras 1.25%. Tahun-tahun sebelum ini, TH memang konsisten juga. Bagaimana pula dengan pulangan 10%-15% setahun? Di antara instrumen pelaburan yang popular adalah unit trust dan hartanah. Nak pulangan lebih besar? Warren Buffett amat berpuas hati dengan pulangan sebanyak 20% yang mampu dijana melalui pelaburan di pasaran saham. Tapi kalau nak pulangan 30%, 50% atau lebih – pasaran saham adalah merupakan tempatnya. Ianya sesuai dengan istilah ‘High Risk High Return’. Tapi bukan semudah itu untuk meraih keuntungan yang tinggi, kita kena pastikan ilmu penuh di dada terlebih dahulu. Pengalaman juga memainkan peranan yang penting. Emosi juga tersangatlah penting. Kena follow Trading Plan ketat-ketat, barulah kerugian diminimakan dan keuntungan dimaksimakan. Sekarang dah tahu berapa lama masa yang diperlukan untuk menggandakan duit anda? Adakah pasaran saham tempat yang sesuai untuk anda?

Tak Tahu Nak Beli Saham Apa? Memperkenalkan SpeedSaham

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.
This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham. Jumpa anda di sana! *Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!