Kenali Pelaburan Berasaskan ‘Robo-Advisor’ Di Malaysia

Robo-advisor kadangkala dipanggil juga sebagai robo-adviser atau roboadvisor, ialah satu platform digital yang menawarkan perkhidmatan perancangan kewangan yang dikawal oleh algoritma automatik tanpa pengawasan manusia.

Robo-advisor akan mengambil maklumat tentang keadaan kewangan pelanggan dan aspirasi masa depan melalui tinjauan dalam talian dan kemudian akan menggunakan maklumat tersebut untuk memberikan cadangan dan melaburkan aset pelanggan secara automatik.

Terdapat beberapa platform Robo-advisor di Malaysia, antaranya ialah Akru, Best, MYTHEO, Raiz, StashAway, UOBAM Invest dan Wahed Invest. Sebaik sahaja anda melabur dengan Robo-advisor, ia dapat memberikan pelbagai kaedah pelaburan untuk mereka memperoleh keuntungan untuk anda.

Contoh Robo-Advisor Yang Terdapat di Malaysia

Selain itu, ETF tempatan dan luar negara kerap digunakan sebagai aset asas dalam dana dagangan bursa. Sesetengah perniagaan Robo-advisor sebaliknya dapat membangun dan menjalankan dana mereka sendiri. Hari ini, majoriti Robo-advisor menggunakan teknik pengindeksan pasif yang ditambah baik dengan menggunakan beberapa variasi teori portfolio moden (MPT).

Sesetengah Robo-advisor menyediakan portfolio yang sesuai dengan Socially Responsible Investing (SRI), pelaburan Halal atau kaedah taktikal yang dimodelkan selepas dana lindung nilai. Kemunculan Robo-advisor moden telah mengubah sepenuhnya dengan membawa perkhidmatan terus kepada pelanggan.

Selepas bertahun-tahun, penasihat robo kini boleh mengendalikan tugas yang jauh lebih kompleks termasuk penuaian kerugian cukai (tax-loss), pemilihan pelaburan dan perancangan persaraan.

Bagaimana Robo-Advisor Berfungsi?

Biasanya, penasihat robo menggunakan wang anda untuk melabur dalam dana dagangan bursa (ETF), yang merupakan kumpulan saham, bon atau pelaburan lain. Namun, setiap penasihat robo melaksanakan metodologi pelaburan yang berbeza, contohnya pelaburan asas dan peruntukan portfolio anda akan berbeza berdasarkan platform penasihat robo yang anda laburkan.

Untuk pengetahuan anda, algoritma digunakan oleh Robo-advisor untuk menganalisis dan meramalkan keutamaan, risiko dan matlamat pelabur. Biasanya, mereka melakukan ini dengan mengemukakan satu siri soalan psikografik dan demografi yang menghasilkan portfolio model.

Soal selidik profil paling asas akan bertanya tentang jantina, pendapatan, liabiliti, toleransi risiko dan peruntukan aset semasa.

Di samping itu, Robo-advisor yang mudah akan menggunakan data ini untuk menjana profil pelabur. Penasihat robo yang komprehensif menggunakan AI dan analitik untuk mencari maklumat yang lebih mendalam. Mereka menggunakan aktiviti kewangan seperti pelaburan, bank dan transaksi kad kredit untuk memahami gelagat kewangan sebenar pelabur.

Teknik canggih ini membantu penasihat robo yang lengkap dalam menentukan tingkah laku kewangan anda dan cara anda mungkin bertindak balas dalam keadaan tertentu. Daripada hanya bergantung pada objektif anda, penasihat robo yang komprehensif boleh membina gambaran terperinci tentang perkara yang sebenarnya anda lakukan.

Ia boleh menunjukkan fakta yang anda tidak sedari sebelum ini, seperti perbelanjaan lebih daripada jangkaan, kewajipan yang diabaikan atau trend membuat keputusan yang teliti.

Jadual 1.1 Contoh Perbandingan 2 Syarikat Pelaburan berasaskan Robo Advisor.

  Syarikat Pelaburan
Jumlah Aset yang Diuruskan39 Juta US Dolar1 Bilion US Dolar
Profil pelaburan yang ditawarkan mengikut risikoVery Conservative to Very AggressiveProtective to Aggressive
Jenis PelaburanDana Dagangan Bursa (ETFs) Unit Amanah (UTs)Dana Dagangan Bursa (ETFs)
Pulangan (% p.a.)1.4% hingga 18.8%-1.0% hingga 18.9%
Caj Tahunan Pengurusan Dana0.39% sehingga 0.79% tanpa caj tersembunyi0.2% sehingga 0.8% tanpa caj tersembunyi

*Data terkini direkodkan pada Februari 2021

KELEBIHAN DAN KEKURANGAN PELABURAN ROBO-ADVISOR

Setiap pelaburan mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri, walaupun penggunaan teknologi memudahkan sistem pelaburan akan tetapi ia masih mempunyai kekurangan yang tidak dapat dielakkan. Antara kelebihan menceburkan diri di dalam pelaburan yang menggunakan Robo-Advisor ialah;

1. Pelaburan yang bersifat pasif.

Robo-Advisor dicipta bagi golongan pelabur yang tidak mahir dalam membuat keputusan pelaburan sendiri atau tidak mempunyai pengetahuan yang mencukupi mengenai pelaburan. Di samping itu, Robo Advisor juga sesuai pada pelabur yang tidak mempunyai banyak masa untuk fokus kepada pelaburan kerana Robo Advisor akan menggantikan tugas tersebut.

2. Kepelbagaian (Diversify) dalam Portfolio Pelaburan.

Kepelbagaian dalam pelaburan bermaksud pelabur mempunyai banyak jenis pelaburan berbanding hanya satu jenis pelaburan. Inia mat penting kerana ia dapat membantu pelabur membantu mengurangkan risiko mereka.

Dengan mempelbagaikan portfolio di dalam pelaburan dapat mengelakkan pelaburan terjejas jika terdapat pelaburan tertentu yang menunjukkan prestasi teruk kerana masih ada pelaburan lain di dalam portfolio yang dapat menampung kerugian tersebut. Ini selaras dengan prinsip yang dipegang oleh pakar-pakar dalam pelaburan iaitui “don’t put all eggs in a basket”.

3. Membantu mengelakkan pelaburan berasaskan emosi.

Perkara yang paling kritikal semasa terlibat dalam pelaburan ialah mengawal emosi. Majoriti pelabur gagal dalam menguruskan emosi sewaktu terlibat dalam dunia pelaburan, sesetengah pelabur panik dan mengeluarkan wang mereka dalam kemelesetan atau mengepam lebih banyak wang tunai apabila pasaran meningkat.

Dengan bantuan Robo Advisor, pelabur boleh mengambil pendekatan purata kos ringgit dengan melabur jumlah tetap setiap bulan, mengelakkan dorongan emosi untuk membeli dan menjual berdasarkan sentimen pasaran.

4. Yuran atau Caj yang rendah.

Pelaburan Robo Advisor merupakan antara pelaburan yang mengenakan yuran pengurusan yang murah iaitu di bawah 1% berbanding pelaburan-pelaburan lain.  Pelaburan unit amanah yang dikategorikan sebagai pelaburan berkos rendah yang mengenakan caj sebanyak 0.5% hingga 2.5% setahun, masih tidak dapat bersaing dengan caj yang dikenakan oleh pelaburan Robo Advisor.

Malah, sesetengah dana unit amanah juga mengenakan caj jualan tambahan sehingga 5% pendahuluan, dan 5% lagi ketika penebusan nilai pelaburan . Ini kerana syarikat pelaburan Robo Advisor hanya bergantung kepada penggunaan teknologi sepenuhnya dan tidak perlu menggaji fund manager yang ramai.

Manakala kekurangan pelaburan berasaskan Robo Advisor ialah seperti berikut:

1. Pilihan profil yang terhad.

Pilihan yang diberikan oleh Robo Advisor kepada pelabur hanya terhad untuk menetapkan perkara tertentu seperti profil risiko anda atau matlamat pelaburan. Kebanyakkan platform pelaburan Robo Advisor tidak membenarkan pelabur-pelabur untuk memilih metodologi pelaburan atau pilihan-pilihan mengikut kehendak peribadi.

2. Cukai pegangan dividen.

Kebanyakan syarikat Robo Advisor akan melabur dalam sekuriti yang disenaraikan di dalam dan luar negara terutamanya pasaran saham Amerika Syarikat. Penglibatan dalam pasaran asing melibatkan pembayaran cukai pegangan dividen dan cukai-cukai lain.

Cukai ini akan dicaj terus kepada pelabur-pelabur walaupun syarikat Robo Advisor dapat mengurangkan cukai ini atau mendapat rebat untuk cukai ini pada masa hadapan.

  • KESIMPULAN

Kesimpulannya, para pelabur boleh mempertimbangkan untuk melabur di dalam pelaburan Robo Advisor kerana ia merupakan suatu transformasi pelaburan yang memudahkan pelabur-pelabur untuk melabur di dalam pelbagai jenis pasaran saham dan unit amanah. Robo Advisor ini juga boleh dikatakan sebagai pelaburan era masa hadapan kerana bergantung seratus peratus kepada AI Intelligence dan System Blockchain dalam pengoperasian pelaburan. Ingat, pastikan anda melabur dalam syarikat pelaburan Robo Advisor yang diiktiraf oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Penulis boleh dihubungi di:
Syed Firdaus Iqmal Bin Syed Zahir ( [email protected] )
Muhammad Helmi Bin Muhammad Asri ( [email protected] )
Prof. Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali ( [email protected] )
Fakulti Ekonomi Dan Muamalat
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Previous ArticleNext Article

Ketahui 3 Perkara Asas Dalam FCPO

Bagi seorang pemula yang tidak pernah terlibat dengan apa-apa perdagangan sebelum ini, anda perlu tahu dahulu beberapa perkara asas dalam FCPO. Jika tidak, anda masuk ke kelas atau belajar di mana-mana sekalipun, anda akan terdedah dengan perkataan dan terma yang tidak biasa anda dengar.

Apa itu FCPO?

FCPO adalah singkatan bagi Future Crude Palm Oil. Ianya merupakan kontrak niaga pasaran hadapan bagi minyak mentah kelapa sawit yang diniagakan dalam Ringgit Malaysia (RM). FCPO didagangkan di dalam Bursa Saham Derivatives.

Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah memutuskan bahawa kontrak FCPO adalah produk patuh syariah dan ia dikategorikan sebagai harus.

FCPO merupakan produk pasaran hadapan berdasarkan pasaran fizikal minyak kelapa sawit dunia. Ia merupakan penanda aras harga minyak sawit dan produk berasaskan minyak sawit di seluruh dunia.

1. Margin

Perkara pertama anda perlu tahu dalam berdagang adalah margin. Margin adalah kos yang diperlukan untuk mula berdagang. Ia adalah untuk membuka akaun atau mengekalkan posisi trade.  Ada dua jenis margin yang perlu anda kenal iaitu ‘free’ margin dan ‘used’ margin.

Free’ margin adalah jumlah yang ada untuk membuka posisi dagangan (trade) yang baru. Ia adalah modal bersih selepas menampung floating trade. Selalunya seorang pedagang melihat ‘free’ margin untuk menambah posisi atau membuat pengeluaran wang. Free margin akan bertambah apabila dagangan FCPO sedang untung.

Manakala ‘used’ margin pula adalah jumlah baki akaun yang telah digunakan untuk mengekalkan posisi dagangan yang telah dibuka.

2. Bull

Bullish market

Ini merupakan antara perkara yang menjadi lambang dalam perdagangan. Bull dalam perdagangan adalah pasaran yang sedang meningkat secara keseluruhannya. Ia adalah kecenderungan pasaran untuk bergerak naik lebih kuat secara berterusan dalam satu tempoh masa tertentu.

Kenapa nama dia Bull atau Bullish?

Pernah lihat seekor lembu yang sedang berlawan?  Biasanya apabila seekor lembu yang hendak menyerang, ia akan membuat aksi menanduk dari bawah ke atas.  Jadi, dalam pasaran, ia menggambarkan pasaran yang sedang naik.  Bullish juga sering disebut sebagai ‘uptrend’.

3. Bear

Bear ataupun Bearish pula bermaksud harga pasaran cenderung untuk jatuh secara berterusan atau juga dikenali sebagai ‘downtrend’. Kenapa dipanggil Bear atau Bearish?

Ia adalah seperti seekor beruang yang sedang berlawan. Beruang akan menggunakan cakarnya dengan gerakan dari atas ke bawah, menggambarkan keadaan pasaran yang akan menurun. Terjadi banyak penjualan yang membuatkan pasaran mengalami lemah. Oleh itu, pasaran yang menurun ataupun downtrend dipanggil Bearish.

Tiga perkara ini adalah paling asas untuk seorang pemula kenal. Sebenarnya ada lebih banyak lagi terma lain dalam bidang perdagangan. Namun begitu, adalah penting untuk anda kenal tiga terma ini terlebih dahulu.

Nak Mula Trade FCPO?

Kami faham, pembaca yang beginner mesti ada banyak soalan.

Nak tahu strategi terbaik untuk trade FCPO? Nak dapatkan pulangan yang baik, tak kira pasaran menaik atau menurun?

Belajar dulu.

Kemudian mula dengan modal yang paling minimum. Bukan trade dulu kemudian baru belajar.

Ini bukan kelas PREVIEW. Terus belajar teknik penting untuk berdagang FCPO.
Belajar selama 6 hari berturut-turut dengan yuran yang berbaloi-baloi!

Dapatkan diskaun early bird untuk yang 20 orang terawal.

Klik link di bawah untuk daftar sebelum sold out👇