Kenali Pelaburan Berasaskan ‘Robo-Advisor’ Di Malaysia

Robo-advisor kadangkala dipanggil juga sebagai robo-adviser atau roboadvisor, ialah satu platform digital yang menawarkan perkhidmatan perancangan kewangan yang dikawal oleh algoritma automatik tanpa pengawasan manusia.

Robo-advisor akan mengambil maklumat tentang keadaan kewangan pelanggan dan aspirasi masa depan melalui tinjauan dalam talian dan kemudian akan menggunakan maklumat tersebut untuk memberikan cadangan dan melaburkan aset pelanggan secara automatik.

Terdapat beberapa platform Robo-advisor di Malaysia, antaranya ialah Akru, Best, MYTHEO, Raiz, StashAway, UOBAM Invest dan Wahed Invest. Sebaik sahaja anda melabur dengan Robo-advisor, ia dapat memberikan pelbagai kaedah pelaburan untuk mereka memperoleh keuntungan untuk anda.

Contoh Robo-Advisor Yang Terdapat di Malaysia

Selain itu, ETF tempatan dan luar negara kerap digunakan sebagai aset asas dalam dana dagangan bursa. Sesetengah perniagaan Robo-advisor sebaliknya dapat membangun dan menjalankan dana mereka sendiri. Hari ini, majoriti Robo-advisor menggunakan teknik pengindeksan pasif yang ditambah baik dengan menggunakan beberapa variasi teori portfolio moden (MPT).

Sesetengah Robo-advisor menyediakan portfolio yang sesuai dengan Socially Responsible Investing (SRI), pelaburan Halal atau kaedah taktikal yang dimodelkan selepas dana lindung nilai. Kemunculan Robo-advisor moden telah mengubah sepenuhnya dengan membawa perkhidmatan terus kepada pelanggan.

Selepas bertahun-tahun, penasihat robo kini boleh mengendalikan tugas yang jauh lebih kompleks termasuk penuaian kerugian cukai (tax-loss), pemilihan pelaburan dan perancangan persaraan.

Bagaimana Robo-Advisor Berfungsi?

Biasanya, penasihat robo menggunakan wang anda untuk melabur dalam dana dagangan bursa (ETF), yang merupakan kumpulan saham, bon atau pelaburan lain. Namun, setiap penasihat robo melaksanakan metodologi pelaburan yang berbeza, contohnya pelaburan asas dan peruntukan portfolio anda akan berbeza berdasarkan platform penasihat robo yang anda laburkan.

Untuk pengetahuan anda, algoritma digunakan oleh Robo-advisor untuk menganalisis dan meramalkan keutamaan, risiko dan matlamat pelabur. Biasanya, mereka melakukan ini dengan mengemukakan satu siri soalan psikografik dan demografi yang menghasilkan portfolio model.

Soal selidik profil paling asas akan bertanya tentang jantina, pendapatan, liabiliti, toleransi risiko dan peruntukan aset semasa.

Di samping itu, Robo-advisor yang mudah akan menggunakan data ini untuk menjana profil pelabur. Penasihat robo yang komprehensif menggunakan AI dan analitik untuk mencari maklumat yang lebih mendalam. Mereka menggunakan aktiviti kewangan seperti pelaburan, bank dan transaksi kad kredit untuk memahami gelagat kewangan sebenar pelabur.

Teknik canggih ini membantu penasihat robo yang lengkap dalam menentukan tingkah laku kewangan anda dan cara anda mungkin bertindak balas dalam keadaan tertentu. Daripada hanya bergantung pada objektif anda, penasihat robo yang komprehensif boleh membina gambaran terperinci tentang perkara yang sebenarnya anda lakukan.

Ia boleh menunjukkan fakta yang anda tidak sedari sebelum ini, seperti perbelanjaan lebih daripada jangkaan, kewajipan yang diabaikan atau trend membuat keputusan yang teliti.

Jadual 1.1 Contoh Perbandingan 2 Syarikat Pelaburan berasaskan Robo Advisor.

  Syarikat Pelaburan
Jumlah Aset yang Diuruskan39 Juta US Dolar1 Bilion US Dolar
Profil pelaburan yang ditawarkan mengikut risikoVery Conservative to Very AggressiveProtective to Aggressive
Jenis PelaburanDana Dagangan Bursa (ETFs) Unit Amanah (UTs)Dana Dagangan Bursa (ETFs)
Pulangan (% p.a.)1.4% hingga 18.8%-1.0% hingga 18.9%
Caj Tahunan Pengurusan Dana0.39% sehingga 0.79% tanpa caj tersembunyi0.2% sehingga 0.8% tanpa caj tersembunyi

*Data terkini direkodkan pada Februari 2021

KELEBIHAN DAN KEKURANGAN PELABURAN ROBO-ADVISOR

Setiap pelaburan mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri, walaupun penggunaan teknologi memudahkan sistem pelaburan akan tetapi ia masih mempunyai kekurangan yang tidak dapat dielakkan. Antara kelebihan menceburkan diri di dalam pelaburan yang menggunakan Robo-Advisor ialah;

1. Pelaburan yang bersifat pasif.

Robo-Advisor dicipta bagi golongan pelabur yang tidak mahir dalam membuat keputusan pelaburan sendiri atau tidak mempunyai pengetahuan yang mencukupi mengenai pelaburan. Di samping itu, Robo Advisor juga sesuai pada pelabur yang tidak mempunyai banyak masa untuk fokus kepada pelaburan kerana Robo Advisor akan menggantikan tugas tersebut.

2. Kepelbagaian (Diversify) dalam Portfolio Pelaburan.

Kepelbagaian dalam pelaburan bermaksud pelabur mempunyai banyak jenis pelaburan berbanding hanya satu jenis pelaburan. Inia mat penting kerana ia dapat membantu pelabur membantu mengurangkan risiko mereka.

Dengan mempelbagaikan portfolio di dalam pelaburan dapat mengelakkan pelaburan terjejas jika terdapat pelaburan tertentu yang menunjukkan prestasi teruk kerana masih ada pelaburan lain di dalam portfolio yang dapat menampung kerugian tersebut. Ini selaras dengan prinsip yang dipegang oleh pakar-pakar dalam pelaburan iaitui “don’t put all eggs in a basket”.

3. Membantu mengelakkan pelaburan berasaskan emosi.

Perkara yang paling kritikal semasa terlibat dalam pelaburan ialah mengawal emosi. Majoriti pelabur gagal dalam menguruskan emosi sewaktu terlibat dalam dunia pelaburan, sesetengah pelabur panik dan mengeluarkan wang mereka dalam kemelesetan atau mengepam lebih banyak wang tunai apabila pasaran meningkat.

Dengan bantuan Robo Advisor, pelabur boleh mengambil pendekatan purata kos ringgit dengan melabur jumlah tetap setiap bulan, mengelakkan dorongan emosi untuk membeli dan menjual berdasarkan sentimen pasaran.

4. Yuran atau Caj yang rendah.

Pelaburan Robo Advisor merupakan antara pelaburan yang mengenakan yuran pengurusan yang murah iaitu di bawah 1% berbanding pelaburan-pelaburan lain.  Pelaburan unit amanah yang dikategorikan sebagai pelaburan berkos rendah yang mengenakan caj sebanyak 0.5% hingga 2.5% setahun, masih tidak dapat bersaing dengan caj yang dikenakan oleh pelaburan Robo Advisor.

Malah, sesetengah dana unit amanah juga mengenakan caj jualan tambahan sehingga 5% pendahuluan, dan 5% lagi ketika penebusan nilai pelaburan . Ini kerana syarikat pelaburan Robo Advisor hanya bergantung kepada penggunaan teknologi sepenuhnya dan tidak perlu menggaji fund manager yang ramai.

Manakala kekurangan pelaburan berasaskan Robo Advisor ialah seperti berikut:

1. Pilihan profil yang terhad.

Pilihan yang diberikan oleh Robo Advisor kepada pelabur hanya terhad untuk menetapkan perkara tertentu seperti profil risiko anda atau matlamat pelaburan. Kebanyakkan platform pelaburan Robo Advisor tidak membenarkan pelabur-pelabur untuk memilih metodologi pelaburan atau pilihan-pilihan mengikut kehendak peribadi.

2. Cukai pegangan dividen.

Kebanyakan syarikat Robo Advisor akan melabur dalam sekuriti yang disenaraikan di dalam dan luar negara terutamanya pasaran saham Amerika Syarikat. Penglibatan dalam pasaran asing melibatkan pembayaran cukai pegangan dividen dan cukai-cukai lain.

Cukai ini akan dicaj terus kepada pelabur-pelabur walaupun syarikat Robo Advisor dapat mengurangkan cukai ini atau mendapat rebat untuk cukai ini pada masa hadapan.

  • KESIMPULAN

Kesimpulannya, para pelabur boleh mempertimbangkan untuk melabur di dalam pelaburan Robo Advisor kerana ia merupakan suatu transformasi pelaburan yang memudahkan pelabur-pelabur untuk melabur di dalam pelbagai jenis pasaran saham dan unit amanah. Robo Advisor ini juga boleh dikatakan sebagai pelaburan era masa hadapan kerana bergantung seratus peratus kepada AI Intelligence dan System Blockchain dalam pengoperasian pelaburan. Ingat, pastikan anda melabur dalam syarikat pelaburan Robo Advisor yang diiktiraf oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Penulis boleh dihubungi di:
Syed Firdaus Iqmal Bin Syed Zahir ( [email protected] )
Muhammad Helmi Bin Muhammad Asri ( [email protected] )
Prof. Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali ( [email protected] )
Fakulti Ekonomi Dan Muamalat
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Previous ArticleNext Article

5 Cara Mudah Kenal Pasti Emas Tulen Dan Emas Palsu

Permintaan emas semakin hari semakin tinggi, namun untuk memiliki emas, perlulah mengenal pasti ketulenannya.

Bagi menguji sama ada emas tersebut tulen atau palsu,  ia diuji dengan pelbagai cara dan kaedah.

Bukan sahaja dijadikan perhiasan wanita, emas juga merupakan salah satu pelaburan yang sangat menguntungkan. Apabila terdapat jualan murah mengenai emas tidak kira sejauh mana lokasi kedai tersebut, pasti ramai yang sanggup datang untuk membelinya dari seluruh pelusuk negara.

Namun, perlu diingatkan bahawa emas yang dijual dengan harga murah tidak semestinya 100% tulen.

Untuk pengetahuan anda, kini terdapat banyak kes penipuan mengenai keaslian emas tersebut. Jadi, untuk memastikan emas yang dibeli itu tulen ataupun tidak, mari kami kongsikan cara kenal pasti emas tulen dan emas palsu dengan mudah.

Cara Kenal Emas Tulen Atau Palsu

1. Menggores Emas Pada Permukaan Seramik

Cara yang paling mudah untuk mengetahui sama ada emas tersebut tulen atau palsu adalah dengan menggores emas tersebut pada permukaan seramik. Ada sesetengah pihak mengatakan bahawa dengan menggores permukaan emas pada seramik, jika terdapat kesan hitam pada emas tersebut maka ianya adalah emas palsu. 

Sekiranya anda menggores emas pada permukaan seramik dan tiada kesan hitam, emas tersebut sememangnya tulen.

2. Menimbang Berat Dan Mengukur Ketumpatan Emas

Bagi mengetahui sama ada emas tersebut tulen ataupun tidak, biasanya ia juga boleh dikenal pasti dari segi menimbang berat dan mengukur ketumpatan emas tersebut. Cara yang paling mudah adalah dengan menimbangnya menggunakan penimbang digital. 

Untuk mengukur ketumpatan emas, anda juga boleh merendam emas di dalam air. Jika isipadu air tidak berubah walaupun emas tersebut dikeluarkan, maka emas tersebut adalah tulen.

3. Menguji Fizikal Emas Secara Visual

Setiap emas biasanya mempunyai bacaan kehalusan antara 1 hingga 999 atau dalam bacaan karat ialah 10k, 14k, 18k, 22k ataupun 24k. Sebab itulah jika kita melihat emas yang dijual pasti akan dilabelkan dengan angka tersebut. Perlu diingatkan juga bahawa emas tiruan juga kadangkala dicop dengan bacaan angka tersebut untuk mengelirukan pelanggan.

Jadi, untuk memastikan sama ada emas tersebut tulen ataupun tidak, ia boleh dikenal pasti melalui ujian fizikal emas secara visual. Biasanya golongan pakar akan memeriksa fizikal emas tersebut menggunakan kanta pembesar dengan sangat teliti. 

Di Malaysia, terdapat beberapa pajak gadai patuh syariah yang boleh menentukan ketulenan emas fizikal tersebut melalui visual seperti ini.

4. Menguji Ketulenan Emas Menggunakan Magnet

Nak lagi mudah, cara kenal pasti emas tulen atau emas palsu juga adalah dengan menggunakan magnet. Kita ketahui bahawa magnet mampu menarik segala jenis besi dan sekiranya emas anda melekat pada magnet, maka emas tersebut adalah palsu.

Emas yang melekat pada magnet mempunyai kandungan logam lain iaitu besi yang telah dicampur dengan emas.

5. Menggigit Emas Tersebut Dengan Tidak Terlalu Kuat

Cara terakhir untuk mengenal pasti sama ada emas tersebut tulen atau palsu adalah dengan menggigit emas dengan tidak terlalu kuat. Cara ini biasanya dilakukan oleh atlet yang mendapat pingat emas. Mereka akan menggigit sedikit pingat tersebut untuk mengenal pasti sama ada ia tulen atau tidak. 

Namun perlu diingatkan untuk tidak menggigitnya terlalu kuat, ianya kerana jika emas tersebut meninggalkan kesan yang dalam maka emas tersebut akan menjadi 24K.

Akhir kata, untuk mengetahui sama ada emas yang dimiliki adalah tulen atau tidak, sila kenal pastinya dengan cara di atas. Jika tidak, pasti anda akan mengalami kerugian yang tinggi akibat ditipu oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Semoga perkongsian bermanfaat untuk anda.

Baca juga: