Lakukan 9 Perkara Ini Sebelum Nak Beli Bon atau Sukuk

Kalau sebelum ini kami ada kongsikan berkenaan Apa Itu Bon atau Sukuk?, kali ini kami ada beberapa tips bagi mereka yang berminat nak beli bon atau sukuk ini.

Tips-tips untuk membeli bon atau sukuk yang dicadangkan oleh Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) adalah seperti berikut:

1. Tidak Mengharapkan Pulangan Yang Paling Tinggi (Highest Yield)

Menurut FINRA, ini merupakan kesilapan pelabur yang terbesar dalam pembelian bon. Perlu diingatkan bahawa satu tawaran yang memberikan pulangan tinggi adalah lebih berisiko daripada bon biasa.

Memberikan pulangan yang tinggi adalah satu strategi untuk menarik lebih ramai pelabur. Jangan mudah tertipu kerana bon jenis ini biasanya mempunyai kualiti kredit yang lebih rendah.

2. Buatlah Kajian

Kalau anda sedang baca mengenai topik ini, tahniah. Teruskan membaca buku-buku dan artikel mengenai pelaburan bon atau sukuk ini. Cuba baca komen pakar mengenainya.

Biasakan diri juga dengan matematik dan pengiraan di sebalik pelaburan ini. Kita juga perlu baca dan faham kenyataan berkenaan penawaran sesuatu bon atau sukuk.

3. Tentukan Objektif

Apakah objektif kita melabur ke dalam bon atau sukuk? Adakah anda berharap untuk mempunyai wang yang cukup untuk anak-anak? Atau adakah ianya untuk mendapat pulangan yang stabil untuk bersara nanti?

Tentukan matlamat kewangan dengan jelas sebelum mengambil keputusan untuk melabur dalam mana-mana instrumen pelaburan.

4. Risiko Ada Di Mana-Mana

Pertimbangkan berapa banyak risiko yang kita mampu hadapi. Bon atau sukuk yang berbeza dan dana yang berbeza hadir dengan risiko yang berbeza.

Jika pembeliannya merungsingkan sehingga kita tidak boleh tidur lena pada waktu  malam, maka sudah tentu ianya tidak berbaloi.

5. Fahami Kos Yang Terlibat

Memahami semua kos yang berkaitan dengan membeli dan menjual bon atau sukuk. Dapatkan penerangan bagaimana firma broker mengenakan caj dan bagaimana broker mendapatkan ganjaran untuk setiap urus niaga yang dijalankan termasuk komisen, mark-up atau mark-down.

6. Merancang Untuk Melabur Semula

Ini membolehkan kuasa pengkompaunan (the power of compounding) untuk bekerja untuk kita. Ia adalah idea yang baik untuk mewujudkan satu “akaun” sebelum kita mula menerima hasil pelaburan, supaya kita mempunyai tempat untuk menyimpan wang dan tidak terdorong untuk membelanjakannya.

Jika kita membeli dana bon atau sukuk, kita tidak perlu bimbang tentang ini kerana dana tersebut akan melakukannya untuk kita.

7. Jangan Memasakan Pasaran

Kita perlu mengelakkan spekulasi terhadap kadar faedah. Jangan membuat keputusan terlalu kerap dan membuat andaian samada kadar akan anak atau turun pada masa hadapan.

Sebaliknya, berpegang kepada strategi pelaburan yang terbaik bagi membantu anda mencapai matlamat dan objektif anda. Sepertimana yang kita tahu, pasaran ada pasang surutnya. Yang penting adalah kita konsisten dalam pelaburan.

8. Sentiasa Bertanyakan Ejen Atau Broker

Tanya kepada broker bila dan pada harga bon atau sukuk tersebut terakhir diniagakan. Ini akan memberikan kita maklumat berkenaan kecairan (bon atau sukuk cair mungkin tidak tersenarai untuk tempoh yang lama) dan daya saing mengenai harga yang ditawarkan oleh firma.

9. Baca Prospektus Dengan Teliti

Jika kita sedang mempertimbangkan untuk membeli dana bon atau sukuk, bacalah prospektus dengan teliti. Beri perhatian khusus kepada bahagian-bahagian yang membincangkan dana bon atau sukuk tersebut.

Sebagai contoh, tidak semua bon dalam dana bon kerajaan adalah bon kerajaan. Juga, beri perhatian kepada yuran yang dikenakan. Bon individu juga mempunyai prospektus, dokumen undang-undang yang menentukan perjanjian antara pembeli bon dan penjual bon.

Minta broker satu salinan prospektus atau indentur untuk kita baca sebelum melabur ke dalamnya.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 Soalan Lazim Mengenai Akaun Deposit Tetap

Akaun deposit tetap atau simpanan tetap adalah sejenis skim pelaburan yang ditawarkan oleh bank untuk membantu kita menguruskan simpanan. Perkhidmatan kewangan ini memberikan anda kadar faedah tetap terhadap simpanan dengan menerima keuntungan pada tempoh matang.

Mengapa Memilih Deposit Tetap?

  • Ia adalah pilihan pelaburan bebas risiko dan selamat.
  • Ia mempunyai kadar faedah yang lebih tinggi berbanding dengan akaun simpanan biasa dan memberi pulangan yang dijamin.
  • Deposit tetap adalah fleksibel daripada segi tempoh dan amaun untuk melabur
  • Jumlah deposit dilindungi oleh PIDM sehingga RM250,000

Memandangkan masih ramai yang kurang pasti mengenai akaun deposit tetap, berikut adalah beberapa senarai soalan lazim yang sering ditanyakan mengenai akaun ini:

1. Berapakah tempoh minimum deposit tetap?

Tempoh minimum deposit tetap ialah 1 bulan.

2. Adakah terdapat jumlah minimum deposit tetap?

Jumlah minimum deposit tetap bergantung kepada tempoh yang anda pilih. Kebanyakan bank mengkehendaki anda melabur minimum RM5,000 untuk jangka masa 1 bulan dan sekurang-kurangnya RM1,000 untuk tempoh 2 bulan dan lebih.

3. Bila dan bagaimana nak keluarkan sebahagian daripada deposit tetap sebelum tempoh matang?

Anda boleh pilih untuk mengeluarkan sebahagian daripada akaun deposit tetap, tetapi ia akan mengakibatkan kehilangan faedah yang diperolehi ke atas simpanan.

4. Boleh buka akaun deposit tetap bersama dengan pasangan?

Ya, kebanyakan bank membolehkan kita untuk buka akaun deposit tetap secara bersama.

5. Bagaimana nak jejaki akaun deposit tetap?

Kita boleh menjejaki akaun deposit tetap melalui penyata bulanan.

6. Adakah dibenarkan untuk mengeluarkan sepenuhnya jumlah deposit tetap sebelum tempoh matang?

Kebanyakan bank membenarkan anda mengeluarkan semua jumlah deposit tetap sebelum tempoh matang.

7. Bolehkah deposit tetap menyumbang kepada pengecualian cukai?

Ya, kita boleh mendapatkan pengecualian cukai dengan bantuan deposit tetap.

8. Adakah terdapat had maksimum yang boleh kita labur melalui deposit tetap?

Had maksimum jumlah deposit tetap adalah berbeza-beza daripada satu bank ke bank yang lain.

9. Bagaimana nak terima dana sebaik sahaja kita putuskan untuk mengeluarkan jumlah pada tarikh matang deposit tetap?

Amaun tersebut akan dikreditkan ke dalam akaun bank kita.

10. Bolehkah kita dapatkan kadar faedah yang berbeza jika kita seorang warga emas?

Ya, kebanyakan bank yang menawarkan deposit tetap khusus untuk warga emas. Secara umumnya ia mempunyai kadar faedah yang lebih tinggi daripada akaun deposit tetap biasa.

11. Apakah mata wang selain daripada Ringgit Malaysia diterima sebagai simpanan deposit tetap?

Deposit tetap mata wang asing meliputi mata wang asing seperti Dolar Amerika Syarikat, Dolar Australia, Yen Jepun, Euro, Dolar Kanada, Swiss Franc, Yuan, Pound Sterling, Dolar Hong Kong, Dolar New Zealand, Dolar Singapura dan Thai Baht adalah merupakan di antara mata wang utama yang diterima.

12. Apakah terdapat deposit tetap korporat?

Sama seperti deposit tetap yang ditawarkan oleh bank atau institusi kewangan, deposit tetap korporat adalah deposit tetap yang ditawarkan oleh syarikat korporat pada kadar faedah yang lebih tinggi.

13. Apakah yang dimaksud dengan e-Deposit Tetap?

e-Deposit Tetap adalah akaun deposit tetap di atas talian yang boleh dipantau melalui portal laman web bank yang menawarkannya.

14. Adakah kita akan mendapat sijil pelaburan?

Ya, kita akan dapat sijil deposit tetap sebagai rujukan.

15. Jika kita memilih untuk tidak mengeluarkan wang daripada deposit tetap pada tempoh matang dan memutuskan untuk memperbaharuinya, bolehkah kita mengubah terma tersebut?

Ya, pada tempoh kematangan deposit tetap dan kita memilih untuk memperbaharuinya, boleh semak semula terma yang berkaitan dengan deposit tetap yang baru.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Iklan

25 nasihat Warren Buffet. Hadamkan kalau rasa nak berjaya dalam pelaburan

Kata-kata hikmah warren buffet

Siapa yang tak kenal dengan Warren Buffet kan? Ikon yang tersohor ini sangat berjaya dalam dunia pelaburan dan merupakan antara orang terkaya di dunia (ranking ke-2 tahun 2016). Kita beruntung kerana beliau selalu berkongsi kata-kata hikmah yang berupa mutiara daripada mulut beliau.

Sekiranya anda juga ingin berjaya di dalam dunia pelaburan, maka mana yang baik tu ambil jadikan pedoman.

1) Dua Peraturan Dalam Pelaburan

“Peraturan #1: Jangan hilang wang (rugi). Peraturan #2: Jangan lupa peraturan #1.”

2) Pasaran Barangkali Meletakkan Harga Yang Salah

“Harga adalah apa yang anda bayar. Nilai adalah apa yang anda dapat.”

3) Pulangan Tinggi Dengan Risiko Rendah Adalah Kuncinya

“Risiko datang daripada tidak mengetahui apa yang anda lakukan.”

4) Bergaul Dengan Orang Yang Betul

“Kita adalah siapa kawan-kawan kita. Pilih kawan yang mempunyai perangai lebih baik, dan anda akan mengikut jejak langkah mereka.”

5) Lebih Mudah Untuk Merenung Masa Lampau Daripada Lihat Masa Hadapan

“Di dalam dunia perniagaan, lebih jelas untuk melihat ke belakang daripada meramal masa depan.”

6) Beli Syarikat-Syarikat Hebat

“Lebih baik untuk beli syarikat hebat pada harga berpatutan, daripada syarikat berpatutan pada harga hebat.”

7) Imej Dan Reputasi

“Ia mengambil masa 20 tahun untuk menaikkan reputasi anda, dan hanya 5 minit untuk memusnahkannya. Jika anda berfikir sedemikian, anda akan melakukan perkara dengan cara yang berbeza.”

8) OK Untuk Bermimpi Besar

“Saya sentiasa tahu yang saya akan jadi kaya. Saya tidak pernah meraguinya walaupun seminit.”

9) Melabur Untuk Jangka Masa Panjang

“Beli sesuatu saham syarikat yang anda akan gembira untuk memegangnya, walaupun pasaran saham ditutup selama 10 tahun.”

10) Beli Seolah-Olah Anda Akan Memegang Ia Selamanya

“Tempoh pegangan saham syarikat yang paling kami gemari adalah untuk selama-lamanya.”

11) Tidak Buat Sesuatu Selalunya Perkara Yang Betul Untuk Dilakukan

“Kita hanya buat sesuatu bila dapat peluang. Ada tempoh masa dalam hidup saya di mana banyak idea datang, dan ada juga masa-masanya tiada langsung idea. Jika saya mendapat idea minggu depan, saya akan buat sesuatu. Jika tidak, saya tidak akan buat apa-apa pun.”

12) Melihat Kejujuran Pada Orang Lain

“Kejujuran adalah hadiah yang sangat bernilai. Jangan sangka boleh dapatkannya daripada orang yang ‘murah’.”

13) Hargai Dari Mana Anda Datang

“Anda dapat berteduh hari ini kerana seseorang telah menanam pokok suatu masa dahulu.”

14) Menyumbang Balik Kepada Masyarakat

“Jika anda di antara 1% yang bernasib baik, anda berhutang untuk memikirkan nasib lagi 99%.”

15) Jangan Jadikan Pelaburan Itu Susah

“Ada sifat manusia yang ingin jadikan sesuatu yang mudah itu menjadi susah.”

16) Buat Ramalan Anda Sendiri

“Ramalan boleh menceritakan banyak perkara tentang peramal tersebut, tetapi ia tidak menceritakan apa-apa mengenai masa hadapan.”

17) Berkata “Tidak” Lebih Baik

“Perbezaan di antara orang yang berjaya dengan orang yang sangat berjaya adalah orang yang sangat berjaya berkata ‘tidak’ kepada hampir segala-galanya.”

18) Buat Apa Yang Anda Suka

“Di dalam dunia perniagaan, orang yang sangat berjaya itu adalah mereka yang melakukan apa yang mereka suka.”

19) Tindakan vs. Hasil

“Tahu tak… kalau anda terus-menerus buat perkara yang sama, maka anda akan terus mendapat hasil yang sama.”

20) Hanya Melabur Di Dalam Syarikat Yang Anda Kenal Dan Percaya

“Seorang pelabur seharusnya bertindak seolah-olah beliau membuat keputusan sukar setiap kali ingin melabur.”

21) Urus Masa Lebih Bijak

Anda perlu mengawal masa, dan anda tidak boleh lakukannya melainkan anda berkata tidak. Jangan biarkan orang lain menetapkan agenda kehidupan anda.

22) Pelabur Hebat Tidak Mempelbagaikan Pelaburan

“Mempelbagaikan portfolio pelaburan adalah perlindungan kepada kebodohan sendiri. Ini tidak masuk akal sekiranya anda tahu apa yang anda lakukan.”

23) Rebut Peluang Hebat dan Buat Bersungguh-Sungguh

“Bukan selalu peluang tu datang. Bila hujan emas, tadah menggunakan baldi, dan bukannya cawan.”

24) Sejarah Tidak Menentukan Masa Hadapan

“Jika sejarah lampau merupakan segala-galanya untuk berjaya di dalam dunia kewangan, orang yang terkaya sudah pasti menjadi pustakawan.”

 

Bonus & Yang Paling Penting Sekali:

25) Luangkan Masa Untuk Pandaikan Diri Sendiri

“Pelaburan paling penting adalah melabur kepada diri sendiri.”

 

Jika rasa nak belajar melabur saham dari mereka yang telah berguru dengan anak didik Warren Buffet, Tuan Hj Mohd Asri adalah salah seorang darinya.

Iklan

Simpan Dalam ASB atau Tabung Haji Lebih Untung?

Artikel ini diambil daripada posting FB Tuan Afyan Mat Rawi, yang sudi berkongsi dengan kami dapatan kajian yang telah beliau jalankan, siap dengan gambar sebagai bukti.
Sebelum tengok gambar, baca ini dahulu:

Perbandingan Prestasi ASB dan Tabung Haji Bagi 5 Tahun

Berikut adalah rekod prestasi pulangan ASB dan Tabung Haji dalam masa 5 tahun bermula 2012 hingga 2016.

ASB
2012 – 7.75%
2013 – 7.70%
2014 – 7.50%
2015 – 7.25%
2016 – 6.75%
*Dividen sahaja, tidak termasuk bonus

Tabung Haji 
2012 6.50%
2013 6.00%
2014 6.25%
2015 5.00%
2016 4.25%
*Hibah TH sahaja, tidak termasuk bonus atau Hibah Haji.

Senarai di atas, hanya untuk keuntungan melalui dividen tahunan sahaja (atau di TH dipanggil hibah TH), tanpa bonus.

ASB dan TH mempunyai bonus (di TH dipanggil Hibah Haji) yang diberikan kepada mereka yang layak selain daripada dividen yang diberikan setiap tahun.

Jika dilihat rekod di atas, pulangan ASB setiap tahun mengatasi TH sekitar, paling minima 1.25% dan pernah sampai 2.5% perbezaan iaitu pada tahun lalu, 2016.

Berikut ialah perbezaan peratusan keuntungan bonus ASB melebihi hibah Tabung Haji dari 2012 hingga 2016;

2012 – 1.25%
2013 – 1.70%
2014 – 1.25%
2015 – 2.25%
2016 – 2.50%

Tapi, tahukah anda bahawa ada satu perbezaan yang nyata di antara ASB dan Tabung Haji, iaitu zakat simpanan.

Di Tabung Haji sudah difatwakan sejak 1979 bahawa pendeposit Tabung Haji tidak perlu lagi untuk membayar zakat simpanan kerana ia sudah ditunaikan oleh Tabung Haji sendiri.

Jadi, perkiraan ini perlu diambil kira dalam membuat perbandingan pulangan kedua-dua instrumen kewangan ini.

Sebelum ini saya ada membuat simulasi perbandingan pulangan dengan dimasukkan faktor zakat dengan andaian keuntungan ASB 7.5% dan Tabung Haji 5%.

Dalam simulasi tersebut, dengan modal RM100,000, selepas diambil kira keuntungan dan zakat, hasil yang didapati selepas 5 tahun adalah sama. Kali ini, saya sertakan pula simuasi sebenar berdasarkan pulangan sebenar ASB dan Tabung Haji dalam masa 5 tahun; 2012 hingga 2016.

ASB vs Tabung Haji – Hasilnya Adalah Mengejutkan

Nota: Abaikan dlm kurungan yg bertulis “dengan andaian untung”

 

Kalau rasa bermanfaat, silakan share dengan kawan-kawan dan silakan untuk follow Afyan Mat Rawi untuk banyak lagi tips kewangan.

Nota : Kalau kata ASB, Tabung Haji ataupun KWSP beri pulangan rendah setiap tahun, bersyukurlah. Rendah-rendah pun dapat juga + return. Bukannya kita RUGI. Untung tak banyak saja. Baca juga 10 Saham Syarikat Patuh Syariah Paling Untung Suku Kedua 2017

Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Iklan

6 Caj Berbeza Yang Terdapat Dalam Unit Trust

Semua pelaburan di Malaysia ada caj-caj yang perlu dibayar. Baik saham, hartanah, mahu pun unit amanah (unit trust). Caj-caj ini kemudiannya akan digunakan untuk membiayai kos-kos operasi pelaburan.

Unit Amanah adalah salah sebuah pelaburan yang sangat popular di Malaysia. Berdasarkan statistik berakhir Mei 2019, jumlah aset pelaburan dana unit amanah adalah RM459.898 Billion iaitu kira-kira 26.63% daripada jumlah pasaran modal di Malaysia.

Sumber: https://www.sc.com.my/api/documentms/download.ashx?id=afc65faf-eed2-4ffa-9c8c-3c7572dc2b46

Secara asasnya caj-caj ini dalam pelaburan unit amanah ni boleh dibahagikan kepada 2 jenis iaitu caj yang dikenakan secara langsung dan caj yang dikenakan secara tidak langsung.

Caj yang dikenakan secara langsung adalah caj yang dikenakan ketika proses jual beli saham unit amanah. Ia terbahagi kepada 3 iaitu caj belian (sales charge), caj jualan (Redemption Charge) dan Caj Pertukaran (Switching Charge).

1. Caj Belian (Sales Charge)

Ini adalah caj dikenakan ketika setiap kali pembelian unit amanah dibuat. Secara umumnya di Malaysia caj dikenakan antara 0-6.5% dari jumlah pelaburan yang dibuat. Ia berbeza mengikut aset kelas dan syarikat pengurus unit amanah.

Untuk unit amanah yang termasuk dalam Skim Pelaburan Ahli (SPA) Kumpulan Wang Simpanan Wang Pekerja, caj belian menggunakan wang KWSP kebiasannya lebih murah seperti 3% berbanding menggunakan wang tunai.

2. Caj Jualan (Redemption Charge)

Caj ini dikenakan ketika anda menjual semula unit amanah yang telah dibeli. Dalam bahasa mudah nya adalah caj ketika mahu tebus unit amanah. Sebahagian besar syarikat unit amanah tidak mengenakan caj ini.

3. Caj Pertukaran (Switching Charge)

Caj ini pula dikenakan apabila anda menukar dana saham unit amanah yang dimiliki kepada dana lain yang diuruskan oleh syarikat yang sama. Ada syarikat yang mengenakan caj RM 100 setiap kali pertukaran dan ada yang memberikan secara percuma.

Caj yang dikenakan secara TIDAK LANGSUNG adalah caj untuk membiayai kos operasi tadbir urus dana unit amanah. Ia dipotong terus daripada pulangan pelaburan setiap tahun. Kebiasaanya, pelabur tak sedar yang caj ini dikenakan ke atas mereka.

Caj seperti ini pula terbahagi kepada caj pengurusan (Management Charge), Caj Pemegang Amanah (Trustee Fee) dan caj-caj lain.

4. Caj Pengurusan (Management Charge)

Inilah caj bagi membiayai kos operasi pengurusan dana unit amanah. Kebiasaannya, lagi tinggi risiko sesuatu dana unit amanah, semakin tinggi caj pengurusan kerana pengurus dana perlu bertindak lebih aktif.

Kadar caj adalah antara 0.25% hingga 1.85% dari aset dilaburkan (Asset Under Management).

5. Pemegang Amanah (Trustee Fee)

Ini adalah yuran yang akan dibayar kepada pemegang amanah. Di Malaysia, pemegang amanah lah yang memegang aset unit amanah. Pemegang amanah ini dilantik dari syarikat pemegang amanah yang BERBEZA dengan entiti syarikat pengurusan dana unit amanah. Ini memastikan integriti aset pelabur sentiasa terjaga.

Tidak seperti skim-skim cepat kaya, syarikat itu yang melaburkan wang anda dan syarikat itu juga lah yang memegang aset pelaburan anda.

6. Caj-Caj Lain

Caj-Caj lain adalah caj tambahan yang diperlukan untuk tadbir urus amanah seperti seperti yuran pengurusan panel shariah yang ada dalam dana-dana unit amanah patuh shariah.

Semua maklumat lengkap caj-caj dalam pelaburan unit amanah boleh diperolehi daripada prospektus dana. Ini adalah salah satu sebab mengapa The Federation of Investment Managers Malaysia (FIMM) dan Suruhanjaya Sekuriti mengalakkan bakal pelabur untuk membaca terlebih dahulu prospektus sebelum buat keputusan untuk melabur. Ini membolehkan anda tahu objektif pelaburan, sejarah pulangan, risiko dan caj-caj yang terdapat dalam sesuatu pelaburan.

Selamat Melabur!

Ditulis oleh Hanif Yahaya. Seorang perancang kewangan dan penasihat kewangan yang berlesen daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Beliau juga adalah pelajar terbaik Shariah Registered Financial Planner (ShRFP). Berpengalaman memberi khidmat nasihat kewangan individu dan korporat. Boleh hubungi beliau di  [email protected]

Kini ada cara yang lebih mudah untuk melabur hanya dengan aplikasi telefon pintar, tanpa perlu isi borang, tanpa melalui ejen dan mempunyai yuran yang rendah. Jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus RM40 Jika Anda Daftar Sekarang).

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!