PHB, MAM Umum Agihan Pendapatan AHB 2.5 Sen Seunit Bagi Tempoh 6 Bulan

KUALA LUMPUR, 5 Okt (Bernama) — Pelaburan Hartanah Berhad (PHB) dan Maybank Asset Management Sdn Bhd (MAM) hari ini mengumumkan pengagihan pendapatan akhir dana Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) sebanyak 2.5 sen seunit bagi tempoh enam bulan berakhir 30 September 2023.

PHB dalam satu kenyataan hari ini berkata pengagihan pendapatan itu melibatkan pembayaran berjumlah RM112 juta kepada kira-kira 73,000 pemegang unitnya.

“Pengagihan itu terdiri daripada pendapatan asas sebanyak 2.25 sen seunit dan pengagihan bonus sebanyak 0.25 sen seunit yang dibiayai oleh PHB, penaja dana AHB, untuk diagihkan kepada 500,000 unit pertama untuk setiap pemegang unit.

“Pendapatan yang diterima oleh pemegang unit tidak hanya dikecualikan daripada cukai, tetapi ia juga telah dizakatkan. Pengagihan pendapatan tersebut akan dikreditkan terus ke akaun bank atau akaun unit amanah AHB pada 13 Oktober 2023,” katanya.

Pengarah Urusan Kumpulan merangkap Ketua Pegawai Eksekutifnya Mohamad Damshal Awang Damit berkata pengagihan pembayaran dividen yang kompetitif itu adalah bukti keupayaan kumpulan untuk menggerakkan landskap kewangan yang sentiasa berubah dan memberikan pulangan yang konsisten kepada pelabur unit AHB.

“Kami kekal komited untuk mengurus portfolio hartanah AHB dengan teliti dan melaksanakan strategi bertujuan meningkatkan prestasinya.

“Ini termasuk menyepadukan penyelesaian kewangan berinovasi dalam AHB, membentuk hubungan strategik untuk meluaskan jalinan pengedaran dan memanfaatkan aktiviti alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) untuk mencipta nilai holistik,” katanya.

Beliau berkata pencapaian AHB adalah dedikasi PHB untuk membantu pemegang unit dalam menjana kekayaan melalui pemilikan langsung aset hartanah berkualiti.

Pada April 2023, PHB dan MAM mengumumkan pengagihan pendapatan interim sebanyak 2.20 sen seunit serta pengagihan bonus sebanyak 0.30 sen seunit untuk tempoh enam bulan berakhir 31 Mac 2023.

Secara keseluruhannya, jumlah pengagihan pendapatan AHB bagi tempoh 12 bulan berakhir 30 September 2023 adalah sebanyak 5.0 sen seunit yang melibatkan pembayaran berjumlah RM215 juta.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

AHB Agih Pendapatan Interim 2.50 Sen, Dibayar Pada 15 April Ini

KUALA LUMPUR, 4 April (Bernama) — Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) mengumumkan agihan pendapatan interim  sebanyak 2.50 sen seunit bagi tempoh enam bulan berakhir 31 Mac, 2024, yang akan dibayar pada 15 April, 2024.

Dalam kenyataan bersama hari ini, pihak AHB, Pelaburan Hartanah Bhd (PHB) dan Maybank Asset Management Sdn Bhd (MAM) berkata agihan itu turut membabitkan pengagihan pendapatan asas sebanyak 2.20 sen seunit dan agihan bonus sebanyak 0.30 sen seunit.

Pembayaran bonus dibuat oleh PHB selaku penaja AHB dan akan dibayar kepada 1,000,000 unit pertama yang dimiliki oleh setiap pemegang unit.

“AHB akan membuat pembayaran berjumlah RM116.6 juta kepada kira-kira 80,000 pemegang unit untuk agihan pendapatan kali ini. Pendapatan pemegang unit tidak hanya dikecualikan daripada cukai, tetapi juga telah dizakatkan.  

Sementara itu, Pengarah Urusan Kumpulan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif PHB Mohamad Damshal Awang Damit berkata agihan itu menunjukkan strategi pelaburan kumpulan itu yang kukuh dalam menguruskan portfolio hartanah.

“Kami secara strategik membina portfolio AHB kepada RM20 bilion menjelang 2030 dengan secara selektif memperoleh hartanah yang menghasilkan pendapatan serta mengambil bahagian dalam pembangunan hartanah dalam sektor sasaran seperti penjagaan kesihatan, industri dan pendidikan,” katanya.

Selain itu, Mohamad Damshal berkata hampir keseluruhan daripada satu bilion unit tambahan AHB yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Oktober 2023, telah dilanggan.

Ini, kata beliau, membuktikan kepentingan dana pendapatan AHB yang stabil dan dipercayai oleh pelabur, terutamanya dalam merancang portfolio pelaburan keseluruhan mereka.

— BERNAMA

Baca juga: Tutorial Melabur Unit Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) Guna Maybank2u