Tabung Haji Catat Pendapatan RM1.47 Billion Separuh Tahun Pertama 2022

Tabung Haji menjadi tempat bagi umat muslim di Malaysia menyimpan wang untuk menunaikan ibadah haji. Tetapi, apa lagi yang anda tahu tentang fungsi lain Tabung Haji?

Dengan Tabung Haji juga, anda boleh menyertai pelaburan dengan simpanan yang dibuat dan juga kebajikan anda akan terjaga melalui melalui pelbagai kemudahan yang ditawarkan.

Baca juga: Sejarah Tabung Haji Di Malaysia

Kini, Tabung Haji semakin mengorak langkah ke hadapan setelah mencatatkan pendapatan yang semakin memberangsangkan.

Sumber: TH catat pendapatan RM1.47 bilion bagi tempoh separuh pertama 2022

Dalam entri ini, jom kita lihat antara pencapaian yang dilakukan oleh Tabung Haji sehingga mencapai pendapatan RM 1.47 Billion dalam tempoh enam bulan pertama 2022.

Pendapatan Tertinggi Sejak 59 Tahun Penubuhannya

Pencapaian yang dilakukan oleh Tabung Haji ini telah membuktikan bahawa ia masih lagi relevan dalam pilihan masyarakat muslim di negara kita. Dengan itu, pelbagai inisiatif akan dilakukan oleh Tabung Haji bagi memastikan masyarakat akan memberi sokongan yang konsisten. Mereka juga akan mengekalkan momentum dalam menguruskan hal ehwal ekonomi Islam.

Apa Yang Membuatkan Tabung Haji Memperolehi Pendapatan Tersebut?

Tabung Haji memperoleh pendapatan yang membanggakan ini adalah daripada hasil sumbangan aset-aset pelaburan utama seperti hartanah, saham dan sebagainya. Selain itu, peningkatan pendeposit dalam Tabung Haji juga adalah antara faktor kejayaan mereka memperoleh pendapatan tersebut. 

Untuk pengetahuan anda, jumlah deposit dalam Tabung Haji telah meningkat kepada RM88.09 Billion yang merupakan paras tertinggi dalam sejarah mereka.

Selain itu, pengurusan kewangan yang dilakukan oleh Tabung Haji secara berhemah juga telah meningkatkan pendapatan mereka. Mereka juga telah berjaya mengharungi ancaman inflasi yang terjadi semenjak berlakunya pandemik COVID-19.

Semenjak penubuhannya, daya tahan Tabung Haji sememangnya di tahap yang baik juga antara penyumbang kejayaan yang dimiliki oleh mereka.

Apa Rancangan Tabung Haji Seterusnya?

Selari dengan kejayaan yang dilakukan oleh Tabung Haji, perancangan dan tindakan yang mantap terus diatur dan dilaksanakan secara strategik. Mereka juga mempunyai sasaran untuk mencapai kejayaan yang lebih cemerlang pada masa hadapan. Oleh itu, Pelan Transformasi Strategik 2022-2024 yang dikenali sebagai HIJRAH24 telah dilaksanakan.

HIJRAH24 ini akan menjadi panduan dalam usaha transformasi yang dilakukan oleh Tabung Haji. Transformasi tersebut telah dilakukan secara berkala dari segi operasi, dasar, panduan dan kos berkaitan. Ianya dilakukan bertujuan untuk kekal berdaya saing dan seiring dengan peredaran masa bagi memastikan kekal mampan pada masa hadapan.

Tabung Haji Menyasarkan Penggunaan THiJARI

Sumber: Tabung Haji

Untuk pengetahuan anda, sasaran utama HIJRAH24 yang ingin dicapai pada penghujung tahun 2024 adalah peningkatan saiz dana berjumlah RM100 Billion. Sasaran tersebut adalah untuk meningkatkan lagi dana yang ada pada ketika ini. 

Saiz dana Tabung Haji pada ketika ini berjumlah RM88.09 Billion, satu kejayaan yang lagi besar sekiranya berjaya mencapai RM100 Billion kelak.

Di samping itu, Tabung Haji juga sedang meningkatkan sasaran untuk menarik pengguna baru platform digital THiJARI milik mereka. Kini, pengguna baru di platform THiJARI telah meningkat seramai 639 ribu orang. Mereka juga harap dapat mencapai sasaran pengguna seramai 1 juta pengguna baharu menjelang akhir tahun 2022 nanti.

Kesimpulannya, dengan adanya Tabung Haji, ia memberi manfaat yang sangat banyak kepada kita semua sebagai umat Islam di Malaysia. Ia turut berfungsi sebagai institusi kewangan Islam yang wajar dijadikan contoh dan mampu memberikan pulangan dividen yang lumayan.

Oleh itu, kepada anda yang belum mempunyai akaun Tabung Haji, jom daftar sekarang kerana banyak manfaat yang akan anda nikmati!

Jangan keliru lagi, baca juga: Apa Beza Buka Akaun Tabung Haji dan Daftar Haji?

Rujukan: https://www.tabunghaji.gov.my/ms/kenyataan-akhbar/kha-09222022-1200/th-catat-pendapatan-rm147-bilion-separuh-tahun-pertama-2022

Previous ArticleNext Article

6 Individu Paling Terkaya Sepanjang Zaman

(Klu: Elon Musk Tiada Dalam Senarai Ini)

Anda mungkin sering mendengar individu yang mempunyai status jutawan ataupun billionaire.

Namun pernahkah anda terfikir mengenai manusia yang berstatus trilionaire? Umum kita mengetahui bahawa bergelar status sebagai trillionaire adalah hampir mustahil untuk dilakukan, mempunyai jumlah aset 1 trilion, jumlah yang sangat besar iaitu 12 angka kosong (1,000,000,000,000).

Percayakah anda bahawa hanya 5 trillionaire yang pernah hidup di muka bumi ini?

Ianya pasti bukan Elon Musk ataupun Jeff Bezos, sehinggakan kekayaan terbesar ini tidak pernah lagi terlihat di abad ini. Jika dilihat mereka yang mempunyai aset $1 juta, hanyalah fraktal atau serpihan yang sangat kecil jika dibandingkan dengan kekayaan seorang trillionaire.

Seorang billionaire mungkin mengambil masa lebih dari 1 abad untuk mencipta kekayaan trillionaire, manakala seorang trillionaire mengambil masa lebih dari 1,000 tahun untuk mencipta kekayaan quadrillionaire (1,000 kali ganda lebih besar dari trilionaire).

Pada artikel kali ini, kita akan melihat senarai 6 individu yang bergelar sebagai trilionaire.

1. Genghis Khan

 • 1206 hingga 1227
 • Pemimpin atau seorang raja kepada empayar Mongolia
 • Anggaran nilai kekayaan beliau : Lebih dari $100 trilion

Genghis Khan, merupakan salah seorang penakluk atau pemimpin yang paling menakutkan sepanjang zaman. Pada akhir hayatnya empayar Mongolia menjadi sebuah empayar yang terlalu luas dari Asia Tenggara sehingga ke China. Kebanyakan nilai kekayaan beliau datang dari hasil rompakan, cukai dan kawalan laluan yang dilakukan sepanjang jalan sutera (silk road).

Menurut catatan sejarah, salah satu kekayaan yang beliau miliki ialah 270,000 ekor kuda yang sarat dengan muatan harta yang terlalu banyak. Antaranya ialah permata berlian yang melebihi $1 trillion, emas seberat 2 juta tan dan banyak lagi. Tidak seperti maharaja lain, Genghis Khan tidak banyak menghabiskan hartanya untuk membina tugu atau bangunan yang melambangkan kekuasaan atau kekayaan beliau.

2. Zhau Xu ( Zhao Yong)

 • 1048 hingga 1085
 • Maharaja Shenzong Song di China
 • Anggaran kekayaan: $30 trillion

Zhau Xu ialah maharaja ke-7 dinasti Song di China. Nama asalnya ialah Zhao Yong, tetapi beliau menukarnya kepada “Zhao Xu” selepas pertabalannya menjadi seorang maharaja. Beliau memerintah dari tahun 1067 sehingga kematiannya pada tahun 1085.

Kekayaan yang sangat luas datang daripada inovasi teknologi dan pembaharuan yang cekap dalam pengurusan proses mengutip cukai. Dinasti Song adalah empayar yang pertama menggunakan serbuk peledak pada senjata api seperti pistol dan juga merupakan empayar pertama dalam memperkenalkan wang kertas pada abad ke-11.

3. Akbar, The Great

 • 1542 hingga 1605
 • Maharaja dalam dinasti Mughal India
 • Anggaran kekayaan sekitar $21 trilion

Akbar The Great pernah menakluki ratusan ribu batu persegi wilayah dan memerintah sebahagian besar benua kecil India. Empayar pemerintahan beliau juga dikenali sebagai Empayar Mughal, dari tahun 1556 hingga 1605. Beliau menguasai sekitar 25% daripada KDNK dunia pada masa itu.

Jika diterjemahkan dalam bentuk wang, ianya sekitar $21 trilion hari ini. Empayar Mughal yang terlalu mewah sehingga setara atau mampu menyaingi kemewahan empayar lain seperti Bourbon Perancis, Hapsburg Austria, Romanov Rusia dan maharaja China. Sehinggakan kerajaan British terlalu kagum dengan kekayaan empayar Mughal, kemudiannya mengabadikan istilah perkataan ‘mughal’ ke dalam bahasa Inggeris menggambarkan taikun dalam sesuatu industri, contohnya perfileman.

Tahukah anda sesetengah ahli sejarah mempercayai fakta bahawa nilai singgahsana Akbar,The Great saja sudah melebihi kekayaan Ratu Elizabeth. Dengan perhiasan imej burung merak, disulami oleh emas dan batu permata yang tidak ternilai melambangkan kekuasaan dan kekayaan empayar Mughal. Semasa zaman pemerintahan beliau, inovasi ketenteraan dalam meriam, kubu pertahanan dan penggunaan gajah semasa peperangan telah diperkenalkan.

4. Amenhotep III

 • 1388 hingga 1351 SM
 • Firaun Mesir
 • Anggaran kekayaan: sekitar $4 hingga 6 trilion

Semasa dinasti ke-18, Mesir adalah merupakan kuasa besar global dalam ketenteraan dan perdagangan. Semasa pemerintahan beliau, tiada peperangan dan perdagangan senjata di Mesir ketika itu, keselamatan dan keharmonian berada pada tahap tertinggi.

Beliau mengaut semua hasil kekayaan empayar Mesir dan terhasillah kekayaan beliau yang tidak terhingga, dianggarkan jumlah kekayaan beliau pada masa itu sekitar $4 hingga 6 trilion. 

5. Augustus Caesar

 • 63SM hingga 14 M
 • Maharaja Rom
 • Anggaran kekayaan : sekitar $4.6 trilion

Caesar Augustus von Prima Porta, merupakan pemerintah kepada empayar Rom yang telah mengawal banyak negeri. Kekayaan peribadi beliau bersamaan 20% daripada keseluruhan kekayaan empayar tersebut.

Kekayaan beliau memuncak apabila dia memiliki Mesir, yang merupakan sebahagian 25 hingga 30 peratus daripada KDNK ekonomi empayar Rom, disebabkan mesir mempunyai tanah pertanian yang terbaik. 

6. Mansa Mousa

 • Tahun 1280 hingga 1337
 • Raja empayar Mali dan Timbuktu di Afrika
 • Jumlah kekayaan: sekitar $0.5 trilion hingga $1 triion

Mansa Musa adalah maharaja dan sultan Empayar Mali yang terdiri daripada wilayah yang dahulunya milik Empayar Ghana di selatan Mauritania (pada masa kini) dan di Mali (kawasan sekitarnya). Empayar pemerintahannya mempunyai simpanan emas yang banyak. Pada masa itu, emas mendapat permintaan yang besar dan Mali merupakan pengeluar emas terbesar di dunia. Sehingga mampu membawanya kekayaan yang tidak terkira.

Salah satu cerita yang paling menarik berkaitan kisah kekayaan beliau, ialah perjalan beliau menunaikan ibadah haji di Mekah. Ketika itu beliau memulakan ibadah haji antara tahun 1324 dan 1325. Beliau telah diiringi oleh 60,000 lelaki, yang semuanya memakai pakaian sutera parsi yang disulami emas, 12,000 hamba yang yang masing-masing membawa 1.8kg batang emas dan juga memakai pakaian sutera. Serta diiringi oleh 80 ekor unta yang membawa muatan emas seberat 23kg hingga 136kg.

Menariknya sepanjang perjalanan ibadah haji tersebut, beliau sentiasa menjaga kebajikan seluruh pengiring beliau, termasuklah haiwan-haiwan tunggangan mereka. Sehinggakan beliau banyak memberi emas kepada pembesar-pembesar dan kota-kota seperti Kaherah,Madinah, Mekah sebahagian besarnya sebagai cenderahati atau ibadah sedekah beliau.

Percayakah anda disebabkan sifat beliau yang terlalu bermurah hati, maka tindakan beliau secara tidak langsung menghancurkan ekonomi wilayah yang beliau telah lalui. Kemasukan emas secara tiba-tiba yang terlalu banyak sepanjang wilayah tersebut, telah menyebabkan harga nilai logam tersebut turun mendadak dan mengambil masa berdekad lamanya untuk pulih. Harga barang keperluan dan sebagainya melambung tinggi. 

Bagi memulihkan semula pasaran Emas, semasa perjalanan pulang dari Mekah, beliau meminjam semua emas dan beliau sendiri bersetuju untuk mengenakan kadar faedah yang tinggi. Ini telah direkodkan dalam fakta sejarah sebagai ‘seorang lelaki mengawal terus nilai dagangan emas di Mediterranean.

Terima kasih kepada anda yang menyokong kami selama ini. Hari-hari kami bersemangat nak sebarkan ilmu tentang kewangan dan pelaburan.

Kami sedar yang majoriti pembaca kami adalah anak-anak muda yang tercari-cari panduan bagaimana untuk mula melabur. Jadi buku ini sangat sesuai bagi newbie yang nak mulakan langkah pertama.

Anda ada soalan-soalan berikut yang memerlukan jawapan?

 • Ada duit tapi tak tahu nak melabur di mana?
 • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
 • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu adalah patuh Syariah atau tidak?
 • Ada banyak sangat jenis pelaburan dekat luar sana, apa yang paling sesuai dengan jiwa?
 • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?
 • Pelaburan tanpa tunai tu macam mana?
 • Soalan-soalan lazim berkenaan pelaburan

Jika ya, maka anda perlu miliki buku Buku Malaysia Melabur : 10 Benda Kita Kena Tahu.

Buku Malaysia Melabur juga telah berada dalam senarai MPH Best 2020 dalam kategori MPH Best Malay Non-Fiction 2020.

Sesungguhnya kami bersyukur diberi peluang oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dan mendapat rezeki seperti yang diidamkan. Kami doakan semoga tuan puan juga dilimpahi rezeki yang penuh keberkatan.

Boleh miliki buku ini secara online di Shopee