Tabung Haji Catat Pendapatan RM1.47 Billion Separuh Tahun Pertama 2022

Tabung Haji menjadi tempat bagi umat muslim di Malaysia menyimpan wang untuk menunaikan ibadah haji. Tetapi, apa lagi yang anda tahu tentang fungsi lain Tabung Haji?

Dengan Tabung Haji juga, anda boleh menyertai pelaburan dengan simpanan yang dibuat dan juga kebajikan anda akan terjaga melalui melalui pelbagai kemudahan yang ditawarkan.

Baca juga: Sejarah Tabung Haji Di Malaysia

Kini, Tabung Haji semakin mengorak langkah ke hadapan setelah mencatatkan pendapatan yang semakin memberangsangkan.

Sumber: TH catat pendapatan RM1.47 bilion bagi tempoh separuh pertama 2022

Dalam entri ini, jom kita lihat antara pencapaian yang dilakukan oleh Tabung Haji sehingga mencapai pendapatan RM 1.47 Billion dalam tempoh enam bulan pertama 2022.

Pendapatan Tertinggi Sejak 59 Tahun Penubuhannya

Pencapaian yang dilakukan oleh Tabung Haji ini telah membuktikan bahawa ia masih lagi relevan dalam pilihan masyarakat muslim di negara kita. Dengan itu, pelbagai inisiatif akan dilakukan oleh Tabung Haji bagi memastikan masyarakat akan memberi sokongan yang konsisten. Mereka juga akan mengekalkan momentum dalam menguruskan hal ehwal ekonomi Islam.

Apa Yang Membuatkan Tabung Haji Memperolehi Pendapatan Tersebut?

Tabung Haji memperoleh pendapatan yang membanggakan ini adalah daripada hasil sumbangan aset-aset pelaburan utama seperti hartanah, saham dan sebagainya. Selain itu, peningkatan pendeposit dalam Tabung Haji juga adalah antara faktor kejayaan mereka memperoleh pendapatan tersebut. 

Untuk pengetahuan anda, jumlah deposit dalam Tabung Haji telah meningkat kepada RM88.09 Billion yang merupakan paras tertinggi dalam sejarah mereka.

Selain itu, pengurusan kewangan yang dilakukan oleh Tabung Haji secara berhemah juga telah meningkatkan pendapatan mereka. Mereka juga telah berjaya mengharungi ancaman inflasi yang terjadi semenjak berlakunya pandemik COVID-19.

Semenjak penubuhannya, daya tahan Tabung Haji sememangnya di tahap yang baik juga antara penyumbang kejayaan yang dimiliki oleh mereka.

Apa Rancangan Tabung Haji Seterusnya?

Selari dengan kejayaan yang dilakukan oleh Tabung Haji, perancangan dan tindakan yang mantap terus diatur dan dilaksanakan secara strategik. Mereka juga mempunyai sasaran untuk mencapai kejayaan yang lebih cemerlang pada masa hadapan. Oleh itu, Pelan Transformasi Strategik 2022-2024 yang dikenali sebagai HIJRAH24 telah dilaksanakan.

HIJRAH24 ini akan menjadi panduan dalam usaha transformasi yang dilakukan oleh Tabung Haji. Transformasi tersebut telah dilakukan secara berkala dari segi operasi, dasar, panduan dan kos berkaitan. Ianya dilakukan bertujuan untuk kekal berdaya saing dan seiring dengan peredaran masa bagi memastikan kekal mampan pada masa hadapan.

Tabung Haji Menyasarkan Penggunaan THiJARI

Sumber: Tabung Haji

Untuk pengetahuan anda, sasaran utama HIJRAH24 yang ingin dicapai pada penghujung tahun 2024 adalah peningkatan saiz dana berjumlah RM100 Billion. Sasaran tersebut adalah untuk meningkatkan lagi dana yang ada pada ketika ini. 

Saiz dana Tabung Haji pada ketika ini berjumlah RM88.09 Billion, satu kejayaan yang lagi besar sekiranya berjaya mencapai RM100 Billion kelak.

Di samping itu, Tabung Haji juga sedang meningkatkan sasaran untuk menarik pengguna baru platform digital THiJARI milik mereka. Kini, pengguna baru di platform THiJARI telah meningkat seramai 639 ribu orang. Mereka juga harap dapat mencapai sasaran pengguna seramai 1 juta pengguna baharu menjelang akhir tahun 2022 nanti.

Kesimpulannya, dengan adanya Tabung Haji, ia memberi manfaat yang sangat banyak kepada kita semua sebagai umat Islam di Malaysia. Ia turut berfungsi sebagai institusi kewangan Islam yang wajar dijadikan contoh dan mampu memberikan pulangan dividen yang lumayan.

Oleh itu, kepada anda yang belum mempunyai akaun Tabung Haji, jom daftar sekarang kerana banyak manfaat yang akan anda nikmati!

Jangan keliru lagi, baca juga: Apa Beza Buka Akaun Tabung Haji dan Daftar Haji?

Rujukan: https://www.tabunghaji.gov.my/ms/kenyataan-akhbar/kha-09222022-1200/th-catat-pendapatan-rm147-bilion-separuh-tahun-pertama-2022

Previous ArticleNext Article

Top 5 Saham Dalam Portfolio Warren Buffett Ketika Ini

“Saham apa yang Warren Buffett pegang sekarang?”

Satu sosok yang sangat dihormati dalam dunia pelaburan saham ini tidak lain tidak bukan adalah Warren Buffett. Beliau antara pelabur saham yang sangat berjaya sehingga menjadi ikon atau tokoh dalam dunia pelaburan saham ini. 

Sumber: Investopedia

Dalam keadaan pasaran yang bercampur dan tidak menentu ini, nak tahu juga saham apa yang pemilik syarikat Berkshire Hathaway ini pegang. 

Artikel kali ini akan menyenaraikan lima pegangan saham dengan nilai terbesar dalam portofolio Warren Buffet melalui syarikat pengurusan pelaburannya, Berkshire Hathaway setakat 31 Disember 2023. 

Sebelum itu, baca: 5 Langkah Buka Akaun Saham Global Dan Mula Melabur Saham Gergasi Dunia

1. Apple Inc.

Saham syarikat Apple Inc. merupakan pegangan terbesar portfolio Berkshire Hathaway ketika ini dengan pemilikan sebanyak lebih 905 juta unit. Pegangan saham syarikat ini mewakili 50.2% daripada portfolio keseluruhan syarikat tersebut. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$167.565 bilion.

2. Bank Of America Corporation

Di tempat kedua pula adalah saham syarikat perbankan di Amerika syarikat, iaitu Bank Of America Corp dengan pegangan sebayak 1.032 bilion unit. Walaupun ditempat kedua, namun saham syarikat ini hanya mewakili 10% sahaja daripada portfolio keseluruhan Berkshire Hathaway. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$35.210 bilion.

3. American Express Company

Syarikat kredit kad terkemuka dunia, American Express adalah syarikat yang berada di tangga ketiga terbanyak dalam portfolio Berkshire Hathaway ketika ini. Dengan pemilikan sebanyak 151.61 juta unit, American Express mewakili 8.2% daripada keseluruhan portfolio syarikat konglomerat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$32.226 bilion.

4. Chevron Corporation

Chevron Corporation merupakan syarikat yang menjalankan perkhidmatan minyak dan gas, iaitu Chevron Corporation. Berkshire Hathaway memiliki sebanyak 126.093 juta unit, mewakili 5.4% daripada portfolio keseluruhan syarikat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$18.990 bilion.

5. Occidental Petroleum Corp

Di tangga kelima pula adalah Occidental Petroleum Corp (OXY), sebuah syarikat besar cari gali dan pengeluaran minyak dan gas dari Amerika Syarikat. Berpusat di Houston, Texas, ia beroperasi secara global, dengan tumpuan kepada cari gali dan pengeluaran hidrokarbon serta pembuatan bahan kimia. Dengan pemilikan sebanyak 248.018 juta unit, saham OXY ini mewakili 28.2% daripada keseluruhan portfolio syarikat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$15.010 bilion.

Baca juga: Nak Buka Akaun CDS Global Dengan CGS-CIMB? Jom Ikut Tutorial Ini

Banyak Betul Saham Apple Dalam Portfolio Berkshire Hathaway

Jika kita rujuk artikel di atas, hampir separuh portfolio syarikat Berkshire Hathaway yang dimiliki oleh Warren Buffet ini adalah saham daripada jenama telefon pintar terkemuka dunia, iaitu Apple Inc. 

Jika anda ada dana sama banyak dengan Warren Buffet, saham apa yang anda akan jadi pegangan terbesar dalam portfolio anda?

Sumber: cnbc.com

E-book Leaders & Laggards Edisi Bursa Malaysia yang dilancarkan sebelum ini mendapat permintaan yang sangat luar biasa dan dengan itu kami tergerak untuk menulis E-book Leaders & Laggards Wall Street.

Kami telah kenal pasti beberapa golongan yang memerlukan E-book Leaders & Laggards Wall Street ini. Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada golongan di bawah, e-book ini adalah sangat sesuai.

  1. Baru nak mula melabur di Wall Street.
  2. Pelabur yang mencari senarai leader & laggard di Wall Street.
  3. Pengamal ilmu CANSLIM.

Sudah tentu anda ingin tahu apa yang anda akan pelajari dari e-book ini, betul tak?

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. Apa Itu Leader & Laggard

2. Mengapa Perlu Mengenal Pasti Leader & Laggard

3. Cara Mengenal Pasti Kaunter Leader & Laggard

4. Contoh Perbandingan Leader & Laggard Saham Wall Street

5. Senarai 10 Sektor Saham di Wall Street

6. 100 Contoh Saham Leader & Laggard Wall Street

Miliki e-book Leaders and Laggards Wall Street sekarang -> https://thekapital.my/leaderslaggards-wallstreet