Senarai 100 Padang Golf Terbaik Di Asia Ke-6 Diumumkan: Padang Golf Klasik Forest City Golf Resort Berada Di Kedudukan Ke-49

JOHOR BAHRU, Malaysia, 25 Okt (Bernama) — Dalam Senarai 100 Padang Golf Terbaik di Asia Ke-6, hanya 4 padang golf di Malaysia yang menerima pengiktirafan yang sangat berharga, dengan Padang Klasik Garden Forest City Golf Resort mendapat kedudukan yang ke 49. Forest City Golf Resort terdiri daripada dua padang golf bertaraf antarabangsa dan Hotel Golf lima bintang yang berfungsi sebagai rumah kelab di tengah-tengah resort.

Padang Golf Legasi dibuka pada 2018 dan direka oleh legenda golf Jack Nicklaus dan anaknya Jack Nicklaus II. Padang golf dengan par-72 ini menjangkau 7,386 ela dari penanda hitam dan meliputi kawasan seluas 739,700 meter persegi. Padang golf ini menampilkan tanah tandus berpasir yang bersemak dan mempunyai konsep berinspirasi padang pasir yang dikelilingi oleh bakau dan air semula jadi.

Padang Golf Klasik merupakan padang kedua kedua Forest City Golf Resort. Ia direka oleh Liang Guokun (LGK), seorang pereka padang golf veteran Cina dengan pengalaman selama 30 tahun dalam seni bina landskap. Konsep reka bentuk LGK menggariskan tasik semula jadi dan tersambung untuk menyediakan air untuk pengairan dan menambah peka pergerakan.

Memandangkan Forest City amat menitikberatkan kelestarian penyelenggaraan rumput, padang golf dikekalkan pada tahap yang tinggi. Dengan kerja penyelenggaraan yang meluas, purata kelajuan hijau harian dijamin melebihi 9.2, memberikan pemain golf pengalaman yang lebih baik.

Dahulu ramai pemain golf terkenal yang bermain di Forest City Golf Resort, seperti Kelly Tan, Gavin Green, dsb. Tempat peranginan golf ini juga merupakan tempat banyak kejohanan antarabangsa dianjurkan. Setakat tahun ini, 44 acara golf antarabangsa telah diadakan termasuk Acara Golf Amal Tunku Laksamana pada 11 September lalu.

Pada masa hadapan, Forest City akan terus mengekalkan kualiti padang golf yang tinggi dan menjadikan Forest City Golf Resort sebagai kad pelancong bagi Johor Bahru

Artikel asal: https://thekapital.my/senarai-100-padang-golf-terbaik-di-asia-ke-6-diumumkan-padang-golf-klasik-forest-city-golf-resort-berada-di-kedudukan-ke-49/

Previous ArticleNext Article

Malaysia Airlines Lancar Penerbangan Terus Baharu Ke Kertajati Indonesia

JAKARTA, 25 Sept (Bernama) — Malaysia Airlines memperluaskan rangkaiannya di Indonesia dengan memperkenalkan penerbangan terus baharu terus dari Kuala Lumpur ke Kertajati bermula 30 Oktober ini.

Penerbangan dua kali seminggu itu akan menggunakan pesawat Boeing 737-800NG bagi memudahkan lagi pelancong untuk meneroka Bandung dan lebih banyak bandar lain di Jawa Barat.

Syarikat penerbangan tersebut dalam satu kenyataan hari ini berkata rangkaian baharu itu akan menawarkan penerbangan terus ke tujuh bandar di Indonesia termasuk Jakarta, Denpasar, Medan, Yogyakarta, Pekanbaru dan Surabaya.

Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group Ahmad Luqman Mohd Azmi berkata sebagai satu daripada lima pasaran terbesar bagi Malaysia Airlines, penambahan Kertajati ke dalam rangkaiannya akan memberi keselesaan kepada pelancong, meningkatkan pelancongan dan mengukuhkan hubungan dua hala antara kedua-dua negara.

“Ketika permintaan perjalanan global terus mengukuh, kami melihat sambutan positif bagi laluan Indonesia kami setakat ini dengan purata faktor muatan pada 80 peratus,” katanya.

Syarikat penerbangan itu menawarkan tambang pengenalan untuk masa terhad bermula hari ini hingga 8 Okt bagi perjalanan bermula 3 Okt hingga 29 Mac tahun depan dengan tambang bermula daripada RM519 pergi balik melalui Kelas Ekonomi dan daripada RM1,969 pergi balik menerusi Kelas Perniagaan.

— BERNAMA