10 Saham Patuh Syariah Ini Harganya Naik 100% Dalam Masa 6 Bulan

Belajar saham bersama Tn Hj Asri

Macam tak percaya kan? Mana taknya, sebab anda dah terbiasa dengan 6-8% dividen ASB, atau 10-15% daripada Unit Trust?

Tahu tak duit kita dalam ASB & Unit Trust tu juga dilaburkan dalam pasaran saham Bursa Malaysia? Tak percaya? Baca artikel ini; Dekat mana ASB melabur RM144 bilion duit kita?

Kepada yang tak pernah dengar tentang pasaran saham di Bursa Malaysia, boleh baca dulu 3 artikel ini:

1. 99% Orang Akan Tanya 8 Soalan ini Tentang Pelaburan Saham
2. Intro Kepada Pelaburan Saham di Bursa Malaysia
3. Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Jom kita tengok beberapa harga saham yang telah naik 100% (untung 100%) dalam masa 6 bulan seperti di bawah:

No.Nama SahamHarga 4 Oktober 2016 (RM)Harga 3 April 2017 (RM)Kenaikan% Keuntungan
1MALTON BHD-W180.090.600.51566.7%
2BOON KOON GROUP BHD-WA0.0450.2350.19422.2%
3PUC FOUNDER (MSC) BERHAD0.0250.100.075300%
4VISDYNAMICS HOLDINGS BHD0.220.790.57259.1%
5DAGANG NEXCHANGE BERHAD-WD0.07 (Dilancarkan pada 13 Oktober 2016)0.2050.135198.9%
6JHM CONSOLIDATION BHD1.283.572.29178.9%
7CENSOF HOLDINGS BERHAD-WB0.090.195 (Harga pada 5 April 2017)0.105116.7%
8CUSCAPI BHD0.130.270.14107.7%
9HALEX HOLDINGS BERHAD0.400.8350.435108.8%
10ETI TECH CORPORATION BHD (TRIVE)0.0850.1750.09105.9%
11CENSOF HOLDINGS BERHAD-WA0.0550.110.055100%
12PLASTRADE TECHNOLOGY BHD (PTB)0.140.2750.13596.4%
13BIOALPHA HOLDINGS BERHAD-WA0.1050.1850.0876.2%

Ada banyak lagi, tapi cukuplah kami tunjuk banyak ini dulu.

Untung 566.7%? Bahasa Matematiknya Labur RM1,000 Kemudian Harga Saham Naik, Dapat Untung RM5,560

Jangan salah faham, ini bukan confirm kalau melabur terus dapat untung. Silap haribulan boleh rugi. Sebab itu adat pelaburan. Ini bukan skim cepat kaya pak man telo! Cuma nak beritahu itulah jumlah keuntungan yang diperoleh kepada mereka yang ambil keputusan beli saham MALTON BHD-W18 6 bulan lepas.

Situasi ini jarang berlaku, tapi tidak mustahil sebab buktinya dah ditunjukkan saham MALTON BHD-W18.

Boleh tengok sendiri di Bursa Malaysia atau BursaMarketplace kalau tak percaya. Paca carta Klik 1Y (setahun) dan tengok sendiri.

Siapa kata pelaburan saham ni tak boleh buat duit ketika ekonomi tak berapa bagus? Kita hanya perlu belajar saham “APA” nak beli? “BILA” nak beli dan “BILA” nak jual.

Ya betul, semuanya kena buat sendiri, untung sendiri, rugi juga sendiri. Nak peram saham tu setahun? 6 bulan? Sebulan? Seminggu? Sehari? Semuanya terserah kepada diri sendiri. Pandailah-pandailah uruskan pelaburan tersebut.

Pelaburan Saham Patuh Syariah Sebagai Sumber Pendapatan Tambahan Keluarga

Rasa tertekan dengan kos sara hidup yang semakin meningkat? Selain daripada buat dua pekerjaan seperti yang disaran Menteri kita, apa kata anda mula terlibat dalam pelaburan saham hari ini? Tak rugi pun jika belajar ilmu ini.

Kita ada pilihan. Tak perlu lagi mengeluh tunggu setahun baru dapat dividen 6-8%. Kita ada peluang pelaburan sah yang lain dan boleh peroleh keuntungan lebih banyak dari itu, janji rajin mengambil tahu tentang dunia pelaburan saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Kalau nak tahu dekat Bursa malaysia ada lebih 900 syarikat yang disenaraikan dan dari jumlah itu, 672 syarikat adalah patuh syariah (sehingga tarikh ini).

Saham patuh syariah juga mampu memberi pulangan pelaburan yang bagus. Apa lagi alasan anda untuk tidak memilih saham patuh syariah?

Tak tahu mana nak mula? Nak belajar direct dari ikon Bursa? Jom kita hadir belajar di seminar berikut:

 

SEMINAR PELABURAN MEGA 2017

Seminar Pelaburan Mega bakal menyaksikan gandingan Puan Norriza Muhamad Yusof, Tuan Ahyat Ishak dan Mentor Saham tersohor Malaysia, Tuan Haji Mohd Asri Ahmad. Menariknya seminar ini turut mendapat kerjasama Pusat Pungutan Zakat MAIWP.

InshaAllah dengan memperolehi keuntungan dalam pelaburan saham, dapatlah anda bayar zakat lebih banyak bagi membantu pembangunan ummah. Saham dunia dapat, saham akhirat pun dapat.

Klik sahaja gambar di atas untuk mendaftar, jumpa anda di sana.

DAH BERIBU ORANG BELAJAR TENTANG PASARAN SAHAM BURSA MALAYSIA…

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah (November 2023)

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru saja mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang berkuatkuasa 24 November 2023. Aktiviti ini pada kebiasaannya akan dijalankan pada bulan Mei dan November setiap tahun.

Ada beberapa nama-nama besar yang kini dah tak patuh syariah.

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah

Jom kita tengok syarikat-syarikat yang baru masuk dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2023.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Ada sebanyak 31 syarikat kini sudah diklasifikasi sebagai patuh syariah, termasuklah yang baru IPO seperti Cloudpoint, Daythree Digital, Edelteq, KGW, Minox International, MST Golf, Radium Development, Skyworld Development, SSF Home dan Synergy House.

Antara nama-nama popular yang kini masuk ke dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2023 adalah seperti UCrest, Advance Synergy dan Impiana Hotels .

Berikut pula merupakan saham-saham yang terkeluar daripada senarai patuh syariah yang terkini.

Jumlah keseluruhan yang terkeluar daripada senarai patuh syariah ada sebanyak 26 syarikat. Contohnya Advancecon, Pansar dan SCGM Berhad.

Senarai Terkini Saham Tidak Patuh Syariah

808 Atau 82% Saham Di Bursa Malaysia Adalah Patuh Syariah, Peningkatan Bilangan Sekuriti Daripada Mei 2023 Lalu

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Apa nak buat kalau saham yang kita beli sebelum ini patuh Syariah, tapi bukan lagi patuh Syariah?

1. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Melebihi Pelaburan Pokok

2. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Kurang Daripada Pelaburan Pokok

Macam Mana Nak Kenal Saham Patuh Syariah?

Selain daripada merujuk di laman web Suruhanjaya Sekuriti, kita juga boleh tengok di trading platform dan akan ada simbol yang membezakannya dengan saham-saham syarikat yang tidak patuh syariah.

Contohnya ada simbol ‘[S]’ atau simbol bulat kecil [°] di sebelah nama saham.

Sumber rujukan: Suruhanjaya Sekuriti

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee