4 Benda Kita Boleh Belajar Daripada Jack Ma Tentang Bisnes

Jack Ma adalah seorang usahawan yang berjaya dan merupakan pengasas kumpulan Alibaba e-dagang. Dalam perjalanannya menjadi seorang usahawan, dia telah menghadapi dugaan seperti gagal dalam ujian peperiksaan universiti sebanyak tiga kali dan ditolak oleh beberapa majikan.

Tetapi ini tidak menghentikan Jack Ma daripada menjadi seorang jutawan. Oleh itu, ini adalah empat “pelajaran” yang harus dipelajari oleh usahawan untuk mencontohi Jack Ma.

1. Mempunyai Matlamat Jelas

Sumber: Insbright

Jack Ma sentiasa mempunyai matlamat yang ingin dicapai dalam perniagaan dan akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai matlamatnya tanpa melalui “jalan pintas”. Ini boleh dicontohi oleh orang muda yang mahu memulakan perniagaan kerana apabila anda menunjukkan bahawa anda mempunyai matlamat dalam diri anda maka anda perlu berusaha untuk mencapainya dengan berusaha bersungguh sungguh malah memerlukan perancangan yang teliti.

Sebagai permulaan, kadang-kadang anda akan mendapat hasil jualan yang rendah tetapi anda harus berusaha keras sehingga matlamat anda berjaya juga dicapai. Orang kata, mereka tanpa matlamat, pasti akan gagal kerana tiada hala tuju. Setuju?

2. Masing-masing Ada Kemahiran Tertentu

Sumber: Success Story

Kedua, kemahiran memang penting. Apabila perniagaaan anda semakin maju dan berkembang malah memerlukan tenaga lebih ramai maka jangan memilih sesiapa yang anda inginkan secara rawak atau mengambil “kroni” masing-masing.

Dalam erti kata yang lain, anda perlu mempunyai visi, lihat potensi seseorang itu dan pilih individu yang mempunyai pelbagai kemahiran.

Sungguhpun demikian, jangan memilih semua orang yang mempunyai kemahiran yang sama. Lazimnya dalam hal ini, sudah semestinya individu yang mempunyai kepelbagaian kemahiran akan dapat menyumbang kelebihan dalam perniagaan dan memaksimumkan keuntungan syarikat. Inilah yang dilakukan oleh Jack Ma dalam menguruskan perniagaannya.

3. Bijak Mengawal Stres

Sumber: Calling Dreams

Ketiga, stres atau tekanan selalunya berlaku kepada kebanyakan usahawan muda dan ia merupakan sesuatu yang harus anda tangani dengan bijak.  Sekiranya stres tersebut tidak dikawal dengan bijak, ia akan menjadi tekanan yang “tidak sihat” untuk kesihatan anda dan menyukarkan anda menguruskan perniagaan anda secara matang.

Jack Ma tidak pernah berubah fikiran malah dia tidak “bersembunyi” di dalam biliknya dengan harapan semua masalahnya akan hilang dan dia tidak akan berehat apabila berada di puncak kerjayanya.

Sebaliknya, dia melihat kehidupan dengan cara yang positif agar dia dapat menyelesaikan masalahnya dengan tenang dan menikmati kehidupannya seperti biasa meskipun dia menghadapi stres dalam perniagaan setiap hari.

4. Keinginan Tinggi Dan Tidak Mudah Putus Asa

Sumber: Your Story

Akhirnya, Jack Ma mempunyai keinginan yang kuat dan tidak mudah berputus asa; sebaliknya sentiasa bangkit setelah jatuh daripada sesuatu kegagalan dan menerukan kemaraan. Semua usahawan yang berjaya mempunyai satu ciri-ciri yang sama, di mana mereka tidak mudah putus asa tidak kira apa yang yang mereka hadapi.

Jack Ma percaya bahawa jika usahawan tidak dapat meningkatkan jualan ataupun menghadapi penolakan daripada pelanggan; ianya tidak bermakna bahawa mereka sedang menghadapi kegagalan. Sebaliknya, jadikan ia sebagai pembakar semangat untuk perbaiki diri dan syarikat dan jangan berhenti mencuba semua perkara sehinggalah anda berjaya.

Akhirulkalam, Jack Ma mengajar kita untuk bermula dari bawah, berusaha sehingga berjaya menemui kejayaan; tetapi jangan pula berasa selesa apabila berada di puncak. Terus-menerus gandakan usaha tanpa kenal erti penat lelah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee