4 Benda Kita Boleh Belajar Daripada Jack Ma Tentang Bisnes

Jack Ma adalah seorang usahawan yang berjaya dan merupakan pengasas kumpulan Alibaba e-dagang. Dalam perjalanannya menjadi seorang usahawan, dia telah menghadapi dugaan seperti gagal dalam ujian peperiksaan universiti sebanyak tiga kali dan ditolak oleh beberapa majikan.

Tetapi ini tidak menghentikan Jack Ma daripada menjadi seorang jutawan. Oleh itu, ini adalah empat “pelajaran” yang harus dipelajari oleh usahawan untuk mencontohi Jack Ma.

1. Mempunyai Matlamat Jelas

Sumber: Insbright

Jack Ma sentiasa mempunyai matlamat yang ingin dicapai dalam perniagaan dan akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai matlamatnya tanpa melalui “jalan pintas”. Ini boleh dicontohi oleh orang muda yang mahu memulakan perniagaan kerana apabila anda menunjukkan bahawa anda mempunyai matlamat dalam diri anda maka anda perlu berusaha untuk mencapainya dengan berusaha bersungguh sungguh malah memerlukan perancangan yang teliti.

Sebagai permulaan, kadang-kadang anda akan mendapat hasil jualan yang rendah tetapi anda harus berusaha keras sehingga matlamat anda berjaya juga dicapai. Orang kata, mereka tanpa matlamat, pasti akan gagal kerana tiada hala tuju. Setuju?

2. Masing-masing Ada Kemahiran Tertentu

Sumber: Success Story

Kedua, kemahiran memang penting. Apabila perniagaaan anda semakin maju dan berkembang malah memerlukan tenaga lebih ramai maka jangan memilih sesiapa yang anda inginkan secara rawak atau mengambil “kroni” masing-masing.

Dalam erti kata yang lain, anda perlu mempunyai visi, lihat potensi seseorang itu dan pilih individu yang mempunyai pelbagai kemahiran.

Sungguhpun demikian, jangan memilih semua orang yang mempunyai kemahiran yang sama. Lazimnya dalam hal ini, sudah semestinya individu yang mempunyai kepelbagaian kemahiran akan dapat menyumbang kelebihan dalam perniagaan dan memaksimumkan keuntungan syarikat. Inilah yang dilakukan oleh Jack Ma dalam menguruskan perniagaannya.

3. Bijak Mengawal Stres

Sumber: Calling Dreams

Ketiga, stres atau tekanan selalunya berlaku kepada kebanyakan usahawan muda dan ia merupakan sesuatu yang harus anda tangani dengan bijak.  Sekiranya stres tersebut tidak dikawal dengan bijak, ia akan menjadi tekanan yang “tidak sihat” untuk kesihatan anda dan menyukarkan anda menguruskan perniagaan anda secara matang.

Jack Ma tidak pernah berubah fikiran malah dia tidak “bersembunyi” di dalam biliknya dengan harapan semua masalahnya akan hilang dan dia tidak akan berehat apabila berada di puncak kerjayanya.

Sebaliknya, dia melihat kehidupan dengan cara yang positif agar dia dapat menyelesaikan masalahnya dengan tenang dan menikmati kehidupannya seperti biasa meskipun dia menghadapi stres dalam perniagaan setiap hari.

4. Keinginan Tinggi Dan Tidak Mudah Putus Asa

Sumber: Your Story

Akhirnya, Jack Ma mempunyai keinginan yang kuat dan tidak mudah berputus asa; sebaliknya sentiasa bangkit setelah jatuh daripada sesuatu kegagalan dan menerukan kemaraan. Semua usahawan yang berjaya mempunyai satu ciri-ciri yang sama, di mana mereka tidak mudah putus asa tidak kira apa yang yang mereka hadapi.

Jack Ma percaya bahawa jika usahawan tidak dapat meningkatkan jualan ataupun menghadapi penolakan daripada pelanggan; ianya tidak bermakna bahawa mereka sedang menghadapi kegagalan. Sebaliknya, jadikan ia sebagai pembakar semangat untuk perbaiki diri dan syarikat dan jangan berhenti mencuba semua perkara sehinggalah anda berjaya.

Akhirulkalam, Jack Ma mengajar kita untuk bermula dari bawah, berusaha sehingga berjaya menemui kejayaan; tetapi jangan pula berasa selesa apabila berada di puncak. Terus-menerus gandakan usaha tanpa kenal erti penat lelah.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Kejayaan Steven Spielberg

Cuba angkat tangan, siapa yang tak pernah tengok cerita Jaws, Jurassic Park, Transformer dan Men In Black? Tahukah siapa pengarah di sebalik filem-filem blockbuster ini?

Ya, beliau yang dimaksudkan adalah Steven Spielberg yang merupakan pengarah yang paling berjaya dalam dunia perfileman.

Nak tahu tak kisah bagaimana Steven Spielberg bermula sehingga menempuh arus kejayaan dalam bidang ini? Jom kami kongsikan kisah kejayaan Steven Spielberg.

Latar Belakang Steven Spielberg

Steven Spielberg dilahirkan di Cincinnati, Ohio pada tahun 1948 namun menetap di California kerana ayahnya adalah seorang jurutera elektrik yang sering berpindah tempat pekerjaan.

Setelah menamatkan sekolah menengah, Steven Spielberg tidak dapat masuk ke sekolah perfileman kerana markah beliau tidak mencukupi. Selepas itu, beliau memasuki California State University yang terletak di Long Beach.

Pada awal kerjayanya, beliau menjalani latihan di Universal Studios di bahagian penyuntingan. Dengan menggunakan kesempatan tersebut, beliau telah diizinkan untuk membuat filem pendek yang bertajuk Amblin yang kemudiannya dicalonkan ke Festival Filem Atlanta pada tahun 1969.

Buat Benda Yang Diminati

Photo by Ricardo Ortiz from Pexels

Dengan menunjukkan prestasi yang memberangsangkan, Universal Studios tertarik dengan bakat yang dipunyai Steven Spielberg dan memberikan kontrak selama 7 tahun untuk mengarahkan filem-filem mereka.

Di Universal Studios, beliau mengarahkan rancangan televisyen berepisod. Prestasinya semakin meningkat dan telah mendapatkan peluang yang lebih besar untuk mengarahkan filem pertamanya yang bertajuk Duel pada tahun 1971. Setelah itu, namanya mula bersinar dan menerima banyak tawaran untuk mengarahkan filem.

Kejayaan beliau mula merosot apabila menerima banyak skrip namun tidak menemui skrip yang menarik minatnya. Beliau menarik diri daripada Universal Studio untuk mengejar impiannya untuk melakukan projek secara bebas.

Pada tahun 1974, beliau mengeluarkan filem bertajuk The Sugarland Express namun tidak mendapat sambutan yang hangat di pawagam. Steven Spielberg berasa tidak puas hati dengan pencapaian tersebut dan ingin mengembangkan lagi kerjayanya.

Tak Berputus Asa Dengan Kegagalan

Tanpa berfikir panjang, Steven Spielberg kembali semula ke Universal Studios untuk mengarahkan filem Jaws. Beliau kali ini diberikan kebebasan untuk mengarah filem Jaws tanpa gangguan mana-mana pihak dan hasilnya adalah amat menakjubkan.

Kesimpulannya, kejayaan Steven Spielberg adalah kerana sifat beliau yang bijak mengambil peluang dan amat berani dalam mencuba sesuatu yang baru. Selain daripada itu, keazaman yang tinggi untuk berjaya juga merupakan salah satu kunci untuk berkembang maju.

Hasilnya cukup mengagumkan, beliau kini dikatakan mempunyai kekayaan sebanyak USD3.6 bilion dengan membuat perkara yang beliau minati. Kepuasan pun dapat, kekayaan pun dapat.

Sumber Rujukan:  Cinelinx

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!