4 Benda Kita Boleh Belajar Daripada Jack Ma Tentang Bisnes

Jack Ma adalah seorang usahawan yang berjaya dan merupakan pengasas kumpulan Alibaba e-dagang. Dalam perjalanannya menjadi seorang usahawan, dia telah menghadapi dugaan seperti gagal dalam ujian peperiksaan universiti sebanyak tiga kali dan ditolak oleh beberapa majikan.

Tetapi ini tidak menghentikan Jack Ma daripada menjadi seorang jutawan. Oleh itu, ini adalah empat “pelajaran” yang harus dipelajari oleh usahawan untuk mencontohi Jack Ma.

1. Mempunyai Matlamat Jelas

Sumber: Insbright

Jack Ma sentiasa mempunyai matlamat yang ingin dicapai dalam perniagaan dan akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai matlamatnya tanpa melalui “jalan pintas”. Ini boleh dicontohi oleh orang muda yang mahu memulakan perniagaan kerana apabila anda menunjukkan bahawa anda mempunyai matlamat dalam diri anda maka anda perlu berusaha untuk mencapainya dengan berusaha bersungguh sungguh malah memerlukan perancangan yang teliti.

Sebagai permulaan, kadang-kadang anda akan mendapat hasil jualan yang rendah tetapi anda harus berusaha keras sehingga matlamat anda berjaya juga dicapai. Orang kata, mereka tanpa matlamat, pasti akan gagal kerana tiada hala tuju. Setuju?

2. Masing-masing Ada Kemahiran Tertentu

Sumber: Success Story

Kedua, kemahiran memang penting. Apabila perniagaaan anda semakin maju dan berkembang malah memerlukan tenaga lebih ramai maka jangan memilih sesiapa yang anda inginkan secara rawak atau mengambil “kroni” masing-masing.

Dalam erti kata yang lain, anda perlu mempunyai visi, lihat potensi seseorang itu dan pilih individu yang mempunyai pelbagai kemahiran.

Sungguhpun demikian, jangan memilih semua orang yang mempunyai kemahiran yang sama. Lazimnya dalam hal ini, sudah semestinya individu yang mempunyai kepelbagaian kemahiran akan dapat menyumbang kelebihan dalam perniagaan dan memaksimumkan keuntungan syarikat. Inilah yang dilakukan oleh Jack Ma dalam menguruskan perniagaannya.

3. Bijak Mengawal Stres

Sumber: Calling Dreams

Ketiga, stres atau tekanan selalunya berlaku kepada kebanyakan usahawan muda dan ia merupakan sesuatu yang harus anda tangani dengan bijak.  Sekiranya stres tersebut tidak dikawal dengan bijak, ia akan menjadi tekanan yang “tidak sihat” untuk kesihatan anda dan menyukarkan anda menguruskan perniagaan anda secara matang.

Jack Ma tidak pernah berubah fikiran malah dia tidak “bersembunyi” di dalam biliknya dengan harapan semua masalahnya akan hilang dan dia tidak akan berehat apabila berada di puncak kerjayanya.

Sebaliknya, dia melihat kehidupan dengan cara yang positif agar dia dapat menyelesaikan masalahnya dengan tenang dan menikmati kehidupannya seperti biasa meskipun dia menghadapi stres dalam perniagaan setiap hari.

4. Keinginan Tinggi Dan Tidak Mudah Putus Asa

Sumber: Your Story

Akhirnya, Jack Ma mempunyai keinginan yang kuat dan tidak mudah berputus asa; sebaliknya sentiasa bangkit setelah jatuh daripada sesuatu kegagalan dan menerukan kemaraan. Semua usahawan yang berjaya mempunyai satu ciri-ciri yang sama, di mana mereka tidak mudah putus asa tidak kira apa yang yang mereka hadapi.

Jack Ma percaya bahawa jika usahawan tidak dapat meningkatkan jualan ataupun menghadapi penolakan daripada pelanggan; ianya tidak bermakna bahawa mereka sedang menghadapi kegagalan. Sebaliknya, jadikan ia sebagai pembakar semangat untuk perbaiki diri dan syarikat dan jangan berhenti mencuba semua perkara sehinggalah anda berjaya.

Akhirulkalam, Jack Ma mengajar kita untuk bermula dari bawah, berusaha sehingga berjaya menemui kejayaan; tetapi jangan pula berasa selesa apabila berada di puncak. Terus-menerus gandakan usaha tanpa kenal erti penat lelah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sejarah Lamborghini Yang Bersaing Di Pasaran Supercar Dengan Ferrari

Jika tidak kerana keceluparan Enzo Ferrari, jenama Lamborghini tidak akan wujud pada hari ini. Walaupun nampak macam pelik, itulah hakikat sebenar yang telah berlaku dalam dunia automotif.

Oleh itu, tidak hairanlah Lamborghini merupakan satu-satunya pesaing terdekat kepada Ferrari dalam dunia automotif dan sememangnya jenama tersebut diwujudkan untuk menewaskan Ferrari dalam kategori supercar.

Baca: Kisah Kejayaan Pengasas Ferrari

Enzo Ferrari yang terkenal dengan seorang yang outspoken sering menimbulkan kemarahan pesaing mereka.

Selain Lamborghini, Enzo Ferrari juga turut memperkecilkan kenderaan jenama Ford yang mana akhirnya Ferrari terpaksa akur dengan kekalahan mereka dalam perlumbaan di litar Perancis yang mana kisah ini telah diabadikan dalam sebuah filem yang bertajuk “Ford vs Ferrari”.

Permulaan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari2-700x394.jpg
Kredit Gambar: Motor Valley

Kenderaan supercar Lamborghini ini diperkenalkan pada tahun 1963 oleh Ferruccio Lamborghini. Beliau sebelum ini merupakan seorang industrialist yang mempunyai syarikat menghasilkan traktor.

Ferruccio Lamborghini dilahirkan pada tahun 1916 dan pernah membantu Itali dalam Perang Dunia Kedua. Syarikat beliau menyediakan peralatan lori perang kepada Itali semasa berlakunya perang tersebut.

Selepas perang dunia kedua berakhir, perniagaan traktor syarikatnya mendapat tempat di Itali dan menjadikan dirinya seorang yang kaya-raya.

Peristiwa penubuhan syarikat ini berlaku apabila Ferruccio Lamborghini berjumpa dengan Enzo Ferrari di mana pada ketika itu, beliau memiliki sebuah kereta Ferrari dan tidak berpuas hati dengan kenderaan tersebut.

Beliau mengriktik jentera Ferrari yang dikatakan tidak sempurna tetapi malangnya, kritikan itu telah dibalas oleh Enzo Ferrari dengan angkuh sekali.

Dikatakan Enzo Ferrari telah membalas kritikan tersebut dengan mengatakan bahawa beliau tidak perlu mendengar pandangan dari seseorang yang hanya tahu dalam menghasilkan traktor, bukan sebuah supercar.

Kredit Gambar: Motor Valley

Kata-kata tersebut telah membuat Ferruccio Lamborghini terbakar dan beliau berazam untuk membangunkan kenderaan supercar yang lagi bagus daripada Ferrari.

Beliau yang mempunyai banyak kelebihan daripada sudut kewangan, telah membangunkan sebuah syarikat kenderaan menggunakan namanya sendiri iaitu Lamborghini.

Beliau menggunakan lambang lembu kerana horoskop tarikh kelahirannya adalah Taurus.

Kenderaan rasmi pertama keluaran syarikat tersebut dikenali sebagai GT350 yang mempunyai enjin V 12. Seterusnya, kereta GT400 merupakan kenderaan yang terlaris keluaran syarikat tersebut pada era 1960-an.

Perkembangan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari4-700x525.jpg
Kredit Gambar: Supercars.Net

Selepas mempunyai syarikat kenderaan supercar, Ferruccio Lamborghini mula fokus kepada syarikat tersebut dan menjual semua saham dalam syarikat traktor.

Kejayaan Lamborghini amat memberangsangkan pada era 1970-an lalu Lamborghini telah menjual semua pemilikan saham syarikatnya kepada pihak luar.

Disebabkan syarikat ini mempunyai prestij yang tinggi, banyak pengeluar kenderaan yang ingin memiliki syarikat ini. Di antara syarikat terawal yang memiliki syarikat ini adalah Chrysler.

Chrysler membeli Lamborghini pada tahun 1987 dan jodoh kedua syarikat ini tidak panjang disebabkan Chrysler tidak memahami pasaran segmen kenderaan supercar.

Lamborghini kemudiannya dijual kepada pelabur luar dan jangan terkejut bahawa negara jiran kita Indonesia pernah memillki Lamborghini ini.

Lamborghini Pada Hari Ini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari5-700x356.jpg
Kredit Gambar: The Star

Kebangkitan Lamborghini bermula pada awal tahun 2000 di mana Volkswagen telah membeli Lamborghini dan dijadikan anak syarikat mereka.

Di bawah syarikat terbesar automotif Jerman ini, Lamborghini banyak mendapat sentuhan magis Volkswagen dan menjadi kenderaan yang dipandang tinggi oleh penggemar kenderaan supercar.

Volkswagen telah berjaya menaikkan imej Lamborghini di mata dunia dan kekal menjadi pesaing terdekat kepada Ferrari dalam kategori supercar.

Walaupun mencapai kejayaan yang luar biasa di bawah payung Volkswagen, terdapat ura-ura yang mengatakan Lamborghini akan dijual kepada pihak luar dalam masa yang terdekat.

Baca: Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Desas-desus yang bermain di dalam dunia automotif yang menyatakan Volkswagen bakal menjual syarikat tersebut bagi fokus kepada penghasilan kenderaan elektrik bagi menyaingi dominasi Tesla.

Sumber Rujukan: Lamborghini

Majalah Labur