4 Tokoh Terkenal Ini Pernah Berkecimpung Dalam Dunia Pelaburan Saham

Kita selalu dihidangkan dengan kisah kejayaan trader yang terkenal di dalam dunia dengan kejayaan mereka yang menggegarkan dunia pelaburan saham. Kisah-kisah mereka itu telah memberi inspirasi kepada kita terutamanya pelabur runcit yang baru nak berjinak-jinak.

Hari ini kita akan menjejaki tokoh yang terkenal di dalam bidang lain, yang kita tidak tahu pun sebenarnya mereka terlibat dalam dunia saham.

Siapakah mereka ini?

1. Sir Isaac Newton

Kredit Gambar: Wikipedia

Seorang saintis yang sangat terkenal pada kurun ke-17. Di antara sumbangan terbesar Sir Isaac Newton kepada dunia sains adalah dengan memperkenalkan konsep graviti. Beliau juga turut memperkenalkan Hukum Newton yang menjadi asas kepada ilmu fizik moden.

Walaupun mempunyai ilmu matematik yang hebat, itu tidak menjamin dirinya menjadi seorang pelabur yang hebat dalam dunia saham. Buktinya adalah beliau pernah kehilangan wang sebanyak  £20,000 (nilai pada harii ini bersamaan dengan USD2-USD3 juta) apabila syarikat yang dilaburkannya iaitu South Sea Company, mengalami kerugian yang besar.

Trauma dengan peristiwa tersebut, Sir Isaac Newton tidak membenarkan sesiapa sahaja bercakap mengenai South Sea Company di hadapannya sepanjang hayat beliau.

2. Martha Stewart

Kredit Gambar: Twitter

Seorang pesonaliti televisyen yang terkenal di Amerika Syarikat. Beliau yang terpalit dengan skandal pembelian saham sebuah syarikat farmasi dengan menjual keseluruhan pegangan sebanyak 16% di dalam syarikat ImClone Systems.

Kegiatan tersebut merupakan insider trading dan Martha Stewart yang didapati bersalah dikenakan hukuman penjara di rumah dan tidak dibenarkan untuk melibatkan diri daripada sebarang pelaburan di dalam syarikat awam bagi tempoh 5 tahun.

3. Stephen Fry

Kredit Gambar: Twitter

Merupakan seorang pelakon di dalam genre komedi dan juga penulis buku. Beliau pernah membintangi di dalam beberapa buah filem yang popular seperti The Hobbit. Filem Wilde telah menaikkan namanya ke peringkat antarabangsa.

Beliau merupakan seorang trader di dalam pasaran komoditi London Metal Exchange dan turut melabur ke dalam beberapa buah syarikat start-up.

4. Jimmy Wales

Beliaulah orang yang bertanggungjawab membangunkan laman web popular iaitu Wikipedia dan beliau merupakan seorang pemegang ijazah di dalam bidang ekonomi.

Sebelum beliau dengan Wikipedia, Jimmy Wales merupakan seorang options trader yang terkenal di Chicago Stock Exchange. Selepas berjaya mendapat wang yang cukup bagi menyara kehidupannya, barulah beliau tubuhkan Wikipedia pada tahun 2001 secara percuma kepada pengguna internet.

Sumber Rujukan: https://traderlife.co.uk

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Idea Pelaburan Benjamin Franklin Yang Mampu Membangkitkan Inspirasi

Pada tahun 1785 seorang ahli matematik Perancis, yang bernama Charles-Joseph Mathon de la Cour telah menulis sebuah kisah parodi mengenai Benjamin Franklin yang bertajuk Poor Richard’s Almanack.

Tujuan utama buku tersebut diterbitkan adalah untuk mempersendakan atau mengejek seorang pemimpin Amerika Syarikat yang kononnya di pandang sebagai seorang yang optimis dan berkeyakinan tinggi.

Di antara petikan dalam buku tersebut ialah ‘Fortunate Richard meninggalkan sejumlah kecil wang, lalu mewasiatkan wang tersebut (serta faedahnya) hanya boleh digunakan selepas 500 tahun.

Sungguhpun begitu, Benjamin Franklin tertarik mengenai idea yang diutarakan oleh Charles-Joseph Mathon de la Cour. Franklin memutuskan untuk meninggalkan wasiat wang sebanyak €1,000 (iaitu kira-kira $4,500 pada kematian beliau) kepada dua bandar yang paling beliau sayangi iaitu, Boston dan Philadelphia.

Dengan syarat, wang tersebut hanya boleh dibelanjakan 75% selepas tempoh 100 tahun dan baki 25% wang tersebut akan digunakan selepas 200 tahun dari tarikh asal wang tersebut di simpan.

Selepas 100 tahun, setiap bandar mengambil 75% dana tersebut, untuk digunakan dalam pembangunan infrastruktur awam, contohnya baik pulih jambatan, bangunan awam dan sebagainya. Kemudiannya baki 25% dari wang tersebut akan terus disimpan untuk 100 tahun yang akan datang.

Seribu Berkembang Menjadi Berjuta

Percayakah anda, jika menurut amanat wasiat beliau, kedua-dua bandar tersebut akan mempunyai wang sebanyak hampir $20 juta, yang hanya bermodalkan wang daripada €1,000.

Manakala jika mereka menahan untuk mengeluarkan dana tersebut dalam tempoh masa 200 tahun, potensi nilai yang akan berjaya dicapai iaitu hampir $78 juta.

Sungguhpun begitu bandar Boston hanya dapat mengumpul kira-kira $5 juta, dan Philadelphia berjaya mengumpul $2 juta selepas 200 tahun dari tarikh pelaburan tersebut di laksanakan.

Ini disebabkan ketetapan lain syarat wasiat Benjamin Franklin yang mengarahkan, untuk mengeluarkan sedikit wang simpanan tersebut bagi menampung hidup mereka yang berkelayakan (berdasarkan syarat-syarat yang tertentu).

Pelaburan Jangka Masa Panjang Mendahului Zaman

Sungguhpun begitu, Benjamin Franklin masih berjaya mencipta sesuatu fenomena idea pelaburan yang sungguh menakjubkan. Sekaligus beliau mewariskan legasi idea tersebut kepada generasi yang seterusnya.

Sehinggakan kedua-dua bandar tersebut Boston dan Philadelphia mula mengikuti idea pelaburan tersebut, namun mengubahnya sedikit dengan melabur ke dalam akaun simpanan dan syarikat insurans hayat.

Kejayaan Benjamin Franklin mungkin akan terus masyhur berkurun-kurun lamanya. Bayangkan melabur wang dalam tempoh 200 tahun, akhirnya mampu mengubah landskap pelaburan dunia, terutama sekali kedua-dua bandar tersebut.

Tahukah anda idea pelaburan yang diguna pakai oleh Benjamin Franklin dari kurun ke-17, pada hari ini lebih di kenali sebagai Compounding Interest (Faedah Berganda). Bayangkan sebelum kemunculan nama-nama besar seperti Warren Buffett, sudah wujud pelabur genius yang mendahului zaman.

Baca: Bro, Biasa Dengar Tak ‘Compounding Interest’? Ini Ada Contoh Kiraan

Iklan

Wah, 900 Ribu Bumiputera Sudah Ada Akaun CDS

Wah, semakin ramai di kalangan golongan Bumiputera yang dah terbuka mata dengan pelaburan saham patuh Syariah di Malaysia.

Pada tahun 2017 saja – Hampir sejuta rakyat Malaysia rugi RM3.8 bilion kerana terlibat dalam skim cepat kaya. Daripada terlibat dengan skim yang bukan-bukan, kan lebih baik kita rebut peluang untuk melabur dalam instrumen yang patuh Syariah? Sambil buat duit, sambil bayar zakat saham untuk bantu golongan yang susah.

Lagi banyak kita untung, lagi murah rezeki, lagi ramai orang yang kita boleh bantu dan lagi banyak pahala yang boleh kita perolehi.

Untung dunia, untung akhirat…

Jom kita lihat statistik berkenaan akaun CDS seperti berikut:

Jumlah Akaun Central Depository System (“CDS”) dari tahun 2013 hingga tahun 2017

Kita boleh lihat bagaimana penurunan ketara pada tahun 2014, berikutan penutupan 2 juta akaun CDS yang tidak aktif. Tetapi jika dilihat kepada jumlah akaun CDS yang baru dibuka, ianya meningkat saban tahun.

Pecahan Jumlah Akaun Central Depository System (“CDS”): Bumiputera dan Bukan Bumiputera dari tahun 2015 hingga bulan Julai 2018

Yang peliknya jumlah akaun CDS meningkat setiap tahun, namun jumlah akaun bagi yang Bukan-Bumiputera seakan jatuh.

Dan golongan Bumiputera pula yang meningkat naik. Bila agaknya boleh cecah angka 1 juta?

Sebenarnya ada banyak faktor yang mempengaruhi peningkatan akaun CDS. Di antaranya di pihak badan berautoriti iaitu Bursa Malaysia sendiri, di mana kita ada Bursa Malaysia-i yang menawarkan platform pelaburan patuh Syariah sepenuhnya yang pertama di dunia. Boleh baca lanjut mengenainya di Bursa Malaysia-i dan Pelaburan Patuh Syariah.

Selain daripada itu, banyak juga inisiatif yang dijalankan seperti mengadakan acara tahunan seperti berikut:

Shariah Investing Fair anjuran Bursa Malaysia-i

InvestSmart Fest anjuran Suruhanjaya Sekuriti

Malah ramai sifu-sifu kewangan dijemput menjadi penceramah bagi mencurahkan ilmu. Event masuk percuma, dengar ilmu secara percuma, dapatkan khidmat nasihat secara percuma, siap dapat goodie bag percuma lagi. Ini bagi menarik orang ramai bagi mengenali peluang pelaburan patuh Syariah yang ada.

Terima Kasih Sifu-Sifu Saham Yang Tak Jemu Mengajar

Selain daripada usaha yang dijalankan badan berautoriti seperti di atas, kita patut berterima kasih juga kepada sifu-sifu saham yang tak henti-henti mengadakan seminar bagi menyedarkan orang ramai khususnya Bumiputera mengenai ilmu pelaburan saham patuh syariah.

Tengok saja mereka yang di dalam Senarai Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia. Kita ada nama-nama besar dalam industri seperti Tuan Hj. Mohd Asri AhmadDato Dr. Nazri KhanTuan Nazarry RosliTuan Faizal Yusup dan Tuan Norizam Tukiman @ “Zamsaham”.

Bukan Saham Saja Pilihan Pelaburan Patuh Syariah Yang Ada

Bila sebut Bursa Malaysia, pasti kita terbayangkan saham. Tapi sebenarnya banyak lagi pilihan yang ada:

1. Saham Patuh Syariah (‘Shariah-compliant Stock’ atau ‘i-Stock’)

i-Stock yang disenarai dan didagangkan di Bursa Malaysia memperolehi status patuh Syariah setelah melalui proses saringan yang dijalankan oleh Majlis Penasihat Syariah (“MPS”) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (“SC”) dua kali setahun pada setiap bulan Mei dan November.

2. Dana Dagangan Bursa Patuh Syariah (‘Shariah-compliant Exchange Traded Fund’ atau ‘i-ETF’)

i-ETF adalah dana penjejak indeks patuh Syariah yang tersenarai dan didagangkan di bursa saham seperti saham. i-ETF terdiri daripada kelompok aset patuh Syariah seperti saham atau pelaburan berpendapatan tetap menjadikannya berbeza daripada ETF. i-ETF distrukturkan sebagai satu unit amanah tetapi didagangkan di bursa saham dan nilai dagangan i-ETF ditentukan oleh permintaan dan penawaran pasaran. Seperti i-Stock, pelabur boleh berjual beli i-ETF melalui broker saham berlesen pada bila-bila masa sahaja sepanjang hari dagangan.

3. Amanah Pelaburan Hartanah Patuh Syariah (‘Shariah-compliant Real Estate Investment Trust’ atau ‘i-REIT’)

i-REIT adalah salah satu alternatif untuk melabur dalam sektor hartanah tanpa membeli hartanah secara fizikal. Ia merupakan skim pelaburan kolektif yang menggabungkan ciri-ciri terbaik hartanah dan unit amanah, di mana penyewa mengendalikan aktiviti yang dibenarkan mengikut prinsip Syariah. i–REIT adalah dana atau saham amanah yang memiliki dan menguruskan hartanah komersial yang menjana pendapatan seperti kompleks membeli-belah, hospital, perladangan hartanah perindustrian dan blok-blok pejabat. i-REIT disenaraikan di Bursa Malaysia dan didagangkan seperti saham.

4. Bon dan Sukuk Dagangan Bursa (‘Exchange Traded Bonds and Sukuk’ atau ‘ETBS’)

ETBS ialah sekuriti pendapatan tetap, juga dikenali sebagai bon atau sukuk, yang disenaraikan dan didagangkan di pasaran saham. Dahulunya, pasaran bon dan sukuk hanya boleh dilabur oleh pelabur institusi dan kategori pelabur bernilai tinggi. Kini dengan ETBS, semua pelabur boleh melabur dalam pasaran bon dan sukuk melalui pasaran saham.

Instrumen Patuh Syariah yang Disenaraikan dan Didagangkan di Bursa Malaysia (sehingga bulan Julai 2018)

Tahniah kepada anda yang telah menyumbang kepada statistik akaun CDS, diharapkan kita semua beroleh keuntungan saham di dunia dan dijadikan sebagai bekalan saham akhirat juga.

Bagi yang nak mula melabur di pasaran saham Bursa Malaysia dan masih belum memiliki akaun CDS, cepat-cepatlah ikut panduan Cara Buka Akaun CDS. Kosnya RM10 sahaja. Kalau nak buka akaun CDS dari RHB Investment Bank secara percuma, kami syorkan hadir ke seminar anjuran Asri Ahmad Academy. Sambil buka akaun boleh belajar sekali.

Iklan

Ninja Van: Kisah Seorang Trader Saham Yang Berjaya Membuka Startup Sehingga Terkenal Di Asia Tenggara

Perkembangan dunia E-commerce nampaknya semakin berkembang dandalam masa yang sama diterima oleh orang ramai. Banyak kelebihan yang berlaku diantara para penjual dan juga pembeli yang menggunakan platform E-commerce semasa urusniaga dijalankan.

Kebaikan yang diperolehi bagi pihak penjual adalah mereka tidak perlu menyewa kedai untuk menjual barangan mereka dan dari situ mereka boleh menjimatkan kos operasi syarikat mereka. Kepada pembeli pula, mereka mendapat manfaat dengan membeli barangan dengan harga yang lebih murah berbanding dengan kedai yang fizikal yang biasa.

Perkembangan E-commerce semakin meningkat dari tahun ke tahun dan seiringan itu juga, perkhidmatan penghantaran barang juga telah menerima tempias yang sama.

Syarikat penghantar barang yang kini turut tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan disebabkan permintaan yang tinggi didalam pasaran yang melibatkan penghantaran barangan yang dibeli melalui platform E-commerce.

Jika kita membeli barangan melalui platform E-commerce seperti Shopee atau Lazada, barangan yang kita beli itu mungkin dihantar melalui perkhidmatan syarikat courier tempatan atau pun dari luar negara. Jika kita bernasib baik, mungkin barangan kita itu dihantar melalui syarikat yang bergelar Ninja Van.

Hari ini kita akan mengikuti kisah bagaimana sebuah syarikat startup yang berpengkalan di Singapura yang kini sedang meningkat naik di Asia Tenggara termasuk negara kita sendiri.

Baru Berusia 6 Tahun

Syarikat ini adalah sebuah syarikat yang memberi perkhidmatan menghantar barang yang dibeli melalui platform online. Syarikat Ninja Van ini diasaskan pada tahun 2014 oleh seorang trader saham yang berkerja untuk Syarikat Barclays.

Chang Wen Lai merupakan seorang trader sepenuh masa dan mempunyai pendapatan yang sangat stabil pada ketika itu.

Walaupun beliau mempunyai pendapatan yang sangat stabil, masanya sangat terhad untuk kehidupan peribadinya akibat menumpukan sepenuh perhatian terhadap kerjayanya. Beliau yang kadang kala tidak sempat untuk balik ke rumah dan hanya tidur di pejabat akibat kesibukan yang melampau dengan kerjayanya itu.

Oleh kerana tidak mampu meneruskan kehidupan yang terlampau sibuk itu, beliau mengambil keputusan untuk berhenti dari pekerjaanya itu dan membuka sebuah syarikat perniagaan online yang memfokuskan kepada penjualan pakaian. Chang menjemput dua orang lagi kawan baiknya untuk bersamanya bagi menjadi rakan strategik perniagaanya.

Pada permulaan perniagaanya, beliau menghadapi kesukaran hendak menghantar barangan kepada pelanggan mereka. Beliau mengambil keputusan untuk menghantar sendiri barangan kepada pelanggan dan menyedari bahawa proses pengnhantaran barang bukanlah sukar seperti yang dibayangkanya.

Bisnes Mula Berkembang

Chang mula mengambil upah untuk menghantar barangan orang lain di samping barangan perniagaanya sendiri. Selepas setahun, mereka telah mengambil keputusan untuk berhenti melakukan perniagaan online dan memfokuskan kepada perkhidmatan penghantaran barang. Ini kerana keuntungan yang diperolehi dengan menghantar barang adalah lebih tinggi berbanding dengan perniagaan pakaian.

Mereka telah mengembangkan lagi perniagaan mereka merentasi sempadan dengan mereka telah dibantu oleh pelabur dari luar yang melabur didalam syarikat ini pada permulaan perkembangnya. Di antara pelabur terawal yang melabur didalam syarikat ini adalah pengasas bersama Syarikat Facebook iaitu Eduardo Saverin yang memberi suntikan modal sebanyak $30 juta dan juga dari Monk’s Hill Ventures.

Dalam tempoh setahun ditubuhkan, mereka telah mempunyai cawangan di  negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia, Indonesia, Thailand, Filipina dan juga Vietnam.

Antara kelebihan yang dimiliki oleh Ninja Van berbanding dengan pesaing yang lain adalah mereka mempunyai teknologi yang mana dikenali sebagai  “real-time tracking updates” di mana teknologi ini membantu para pelanggan mereka menjejaki parcel mereka melalui GPS.

Oleh kerana perkembangan internet yang begitu luas sehingga kawasan pedalaman, syarikat ini dapat berkembang dengan begitu pesat berbanding dengan pesainya yang lain disebabkan mempunyai kedudukan kewangan yang lebih stabil.

Selain itu juga, prinsip perniagaan yang dilakukanya adalah tidak menggunakan pekerja separuh masa seperti pesaingnya yang lain. Pekerja yang bekerja sepenuh masa akan berjaya meningkatkan produktiviti berbanding pekerja yang bekerja separuh masa.

Setakat ini, syarikat ini mempunyai 20,000 orang pekerja tetap.

Oleh kerana pekermbangan yang begitu drastik, syarikat ini telah berjaya dinilai dengan nilaian yang begitu besar pada tahun lepas iaitu berjumlah sebanyak $300 juta. Para pelabur dari luar Singapura telah mula melihat potensi syarikat ini seperti European Delivery Group juga mula melabur dan dijangka Ninja Van akan mencapai taraf $1 bilion dalam tempoh yang terdekat.

Ianya sejajar dengan perkembangan perniagaan online yang dijangka akan berkembang menjadi $55.7 bilion pada tahun 2025.

Selain itu juga, mereka bekerjasama dengan Grab untuk mengembangkan lagi pasaran mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Garis Panduan Untuk Pelabur Saham, Supaya Tidak Melecur

Garis panduan ini datangnya dari pengalaman kami dan tidak semestinya berdasarkan teori-teori baru.  Anggaplah ini sebagai satu lagi pesanan saya untuk adik-adik saya. Anda yang lain bebas untuk memilih untuk menerima atau menolak pandangan saya ini.

Saya cuma ingin membantu anda dari membuat kesilapan yang mahal.

1. Kenali Diri

Jika anda mula berpeluh dingin dan berdebar-debar melihat turun naik harga saham dekat monitor, maka pelaburan saham bukanlah instrumen pelaburan yang sesuai untuk anda.

Lebih baik anda melabur dan simpan wang anda di tempat yang lebih rendah risikonya seperti pelaburan saham amanah (Unit Trust).

2. Hanya Berharap dan Berdoa Bukan Jaminan

Ramai pedagang terus mengulangi kesilapan yang sama: Mereka mengambil keuntungan kecil dan biarkan kerugian bertambah.

Ini memerlukan strategi ‘exit plan’ sekiranya apa yang dirancang tidak menjadi. Sebagai contoh meletakkan sasaran ‘stop-loss’ setiap kali membeli sesuatu saham.

Anda juga tidak perlu pegang terlalu lama kepada saham yang telah rugi. Jika anda membuat pilihan yang salah, lebih baik lepaskan kesalahan anda dengan pantas dan biarkan ia pergi.

“Eh tunggulah sikit lagi, aku harap nanti harga dia naik balik”

Dengan hanya berharap bahawa rugi tadi akan berubah menjadi untung adalah sama dengan berjudi. Memperjudikan nasib, umpama pepatah lama ”Untung sabut timbul, untung batu tenggelam’.

3. Pelabur Mesti Tahu Risiko Kerugian Selain Keuntungan

Pelaburan saham adalah perniagaan. Adakalanya perniagaan mengalami keuntungan, adakalanya akan berlaku sebaliknya.

Namun, sebagai pelabur yang berjaya, adalah penting untuk rasa bersedia kebarangkalian untuk menghadapi kerugian.

4. Jangan Sekali-kali Menggandakan Kerugian

Apabila terpaksa menghadapi kerugian, apa yang perlu dilakukan ialah, berhenti sekejap. Lihat semula dimana silapnya. Adakah kerana cara memilih saham syarikat (kaunter) atau sememangnya syarikat tersebut yang bermasalah.

Sekiranya kerugian disebabkan oleh cara pemilihan saham syarikat, maka carilah mentor yang boleh bimbing cara yang betul. Sekiranya kerugian disebabkan oleh syarikat yang bermasalah, cari dan kajilah syarikat yang lain.

5. Tahu Setakat Mana Risiko Yang Sanggup Anda Tanggung

Apa saja dalam hidup mesti ada risiko. Tetapi risiko dalam pelaburan saham masih boleh diurus dengan mengurangkan kerugian dan memaksimakan keuntungan.

Masalahnya bermula apabila pelabur menukar strategi pelaburan tanpa membuat ‘post mortem’ apakah yang perlu diperbaiki sekiranya berlaku kesilapan.

Setiap strategi pelaburan mempunyai kelebihan dan kekurangan. Seseorang yang mempunyai kepakaran dalam memilih saham perlu terus menggunakan pendekatan ini, walaupun risiko kerugian mungkin besar.

Tidak ada satu pun strategi yang sempurna, melainkan jika seseorang telah menemui satu saham khusus dan menyimpannya dengan tenang.

6. Mempelbagaikan Portfolio Untuk Mengurus Risiko

Saya pun tidak mahu sudah tua kerepot baru dapat beli banglo atau melancong ke seluruh dunia. Tetapi pada masa yang sama, saya tidak mahu mengambil risiko terlalu besar demi mengumpul kekayaan.

“Jangan letak semua telur dalam satu bakul” sebab kalau bakul jatuh habis semua telur pecah. Kalau letak sebiji ok. Kalau pecah pun sebiji saja dan kita masih ada berbiji-biji dekat tempat lain.

Boleh jual beli saham dalam tempoh seminggu atau sebulan. Ada saham yang sesuai di simpan setahun atau lebih. Biasanya kaunter-kaunter saham yang bersifat short term sangat laju pergerakannya. Jadi risiko yang bakal dihadapi juga sangat besar.

7. Pentingnya Merancang Pelaburan

Rahsia kejayaan di bursa saham adalah kesabaran membuat keuntungan secara konsisten. Salah satu pencapaian yang paling sukar untuk para pedagang adalah untuk mewujudkan satu portfolio pelaburan jangka masa panjang, bebas daripada keadaan pasaran.

Keputusan pelaburan juga perlu dibuat berdasarkan fakta keadaan semasa pasaran dan prestasi syarikat itu dari masa ke semasa. Perasaan takut untuk bertindak atau terlalu tamak akan menyebabkan anda berakhir kerugian yang besar.

8. Tiada yang Lebih Penting Daripada Disiplin

Disiplin adalah sentiasa sifat yang paling penting sebagai pelabur yang berjaya. Ramai gagal atau mempunyai kejayaan yang terhad kerana mereka tidak dapat mengawal emosi serta gagal mengikut panduan 1-7 di atas.

Ditulis oleh : Roslinah Laikoi, Surirumah merangkap Pedagang Saham Tegar

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!