4 Tokoh Terkenal Ini Pernah Berkecimpung Dalam Dunia Pelaburan Saham

Kita selalu dihidangkan dengan kisah kejayaan trader yang terkenal di dalam dunia dengan kejayaan mereka yang menggegarkan dunia pelaburan saham. Kisah-kisah mereka itu telah memberi inspirasi kepada kita terutamanya pelabur runcit yang baru nak berjinak-jinak.

Hari ini kita akan menjejaki tokoh yang terkenal di dalam bidang lain, yang kita tidak tahu pun sebenarnya mereka terlibat dalam dunia saham.

Siapakah mereka ini?

1. Sir Isaac Newton

Kredit Gambar: Wikipedia

Seorang saintis yang sangat terkenal pada kurun ke-17. Di antara sumbangan terbesar Sir Isaac Newton kepada dunia sains adalah dengan memperkenalkan konsep graviti. Beliau juga turut memperkenalkan Hukum Newton yang menjadi asas kepada ilmu fizik moden.

Walaupun mempunyai ilmu matematik yang hebat, itu tidak menjamin dirinya menjadi seorang pelabur yang hebat dalam dunia saham. Buktinya adalah beliau pernah kehilangan wang sebanyak  £20,000 (nilai pada harii ini bersamaan dengan USD2-USD3 juta) apabila syarikat yang dilaburkannya iaitu South Sea Company, mengalami kerugian yang besar.

Trauma dengan peristiwa tersebut, Sir Isaac Newton tidak membenarkan sesiapa sahaja bercakap mengenai South Sea Company di hadapannya sepanjang hayat beliau.

2. Martha Stewart

Kredit Gambar: Twitter

Seorang pesonaliti televisyen yang terkenal di Amerika Syarikat. Beliau yang terpalit dengan skandal pembelian saham sebuah syarikat farmasi dengan menjual keseluruhan pegangan sebanyak 16% di dalam syarikat ImClone Systems.

Kegiatan tersebut merupakan insider trading dan Martha Stewart yang didapati bersalah dikenakan hukuman penjara di rumah dan tidak dibenarkan untuk melibatkan diri daripada sebarang pelaburan di dalam syarikat awam bagi tempoh 5 tahun.

3. Stephen Fry

Kredit Gambar: Twitter

Merupakan seorang pelakon di dalam genre komedi dan juga penulis buku. Beliau pernah membintangi di dalam beberapa buah filem yang popular seperti The Hobbit. Filem Wilde telah menaikkan namanya ke peringkat antarabangsa.

Beliau merupakan seorang trader di dalam pasaran komoditi London Metal Exchange dan turut melabur ke dalam beberapa buah syarikat start-up.

4. Jimmy Wales

Beliaulah orang yang bertanggungjawab membangunkan laman web popular iaitu Wikipedia dan beliau merupakan seorang pemegang ijazah di dalam bidang ekonomi.

Sebelum beliau dengan Wikipedia, Jimmy Wales merupakan seorang options trader yang terkenal di Chicago Stock Exchange. Selepas berjaya mendapat wang yang cukup bagi menyara kehidupannya, barulah beliau tubuhkan Wikipedia pada tahun 2001 secara percuma kepada pengguna internet.

Sumber Rujukan: https://traderlife.co.uk

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!