4 Tokoh Terkenal Ini Pernah Berkecimpung Dalam Dunia Pelaburan Saham

Kita selalu dihidangkan dengan kisah kejayaan trader yang terkenal di dalam dunia dengan kejayaan mereka yang menggegarkan dunia pelaburan saham. Kisah-kisah mereka itu telah memberi inspirasi kepada kita terutamanya pelabur runcit yang baru nak berjinak-jinak.

Hari ini kita akan menjejaki tokoh yang terkenal di dalam bidang lain, yang kita tidak tahu pun sebenarnya mereka terlibat dalam dunia saham.

Siapakah mereka ini?

1. Sir Isaac Newton

Kredit Gambar: Wikipedia

Seorang saintis yang sangat terkenal pada kurun ke-17. Di antara sumbangan terbesar Sir Isaac Newton kepada dunia sains adalah dengan memperkenalkan konsep graviti. Beliau juga turut memperkenalkan Hukum Newton yang menjadi asas kepada ilmu fizik moden.

Walaupun mempunyai ilmu matematik yang hebat, itu tidak menjamin dirinya menjadi seorang pelabur yang hebat dalam dunia saham. Buktinya adalah beliau pernah kehilangan wang sebanyak  £20,000 (nilai pada harii ini bersamaan dengan USD2-USD3 juta) apabila syarikat yang dilaburkannya iaitu South Sea Company, mengalami kerugian yang besar.

Trauma dengan peristiwa tersebut, Sir Isaac Newton tidak membenarkan sesiapa sahaja bercakap mengenai South Sea Company di hadapannya sepanjang hayat beliau.

2. Martha Stewart

Kredit Gambar: Twitter

Seorang pesonaliti televisyen yang terkenal di Amerika Syarikat. Beliau yang terpalit dengan skandal pembelian saham sebuah syarikat farmasi dengan menjual keseluruhan pegangan sebanyak 16% di dalam syarikat ImClone Systems.

Kegiatan tersebut merupakan insider trading dan Martha Stewart yang didapati bersalah dikenakan hukuman penjara di rumah dan tidak dibenarkan untuk melibatkan diri daripada sebarang pelaburan di dalam syarikat awam bagi tempoh 5 tahun.

3. Stephen Fry

Kredit Gambar: Twitter

Merupakan seorang pelakon di dalam genre komedi dan juga penulis buku. Beliau pernah membintangi di dalam beberapa buah filem yang popular seperti The Hobbit. Filem Wilde telah menaikkan namanya ke peringkat antarabangsa.

Beliau merupakan seorang trader di dalam pasaran komoditi London Metal Exchange dan turut melabur ke dalam beberapa buah syarikat start-up.

4. Jimmy Wales

Beliaulah orang yang bertanggungjawab membangunkan laman web popular iaitu Wikipedia dan beliau merupakan seorang pemegang ijazah di dalam bidang ekonomi.

Sebelum beliau dengan Wikipedia, Jimmy Wales merupakan seorang options trader yang terkenal di Chicago Stock Exchange. Selepas berjaya mendapat wang yang cukup bagi menyara kehidupannya, barulah beliau tubuhkan Wikipedia pada tahun 2001 secara percuma kepada pengguna internet.

Sumber Rujukan: https://traderlife.co.uk

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Saham MAHB Alami Kejatuhan Ketika Urus Niaga Diteruskan Semula, Pelabur Dinasihat Terima Tawaran

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) — Saham Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengalami kejatuhan sejurus urus niaganya disambung semula hari ini.

Pada 9 pagi, kaunter itu jatuh 30 sen kepada RM10.10 tetapi kemudiannya kejatuhan itu berkurangan di antara 14 dan 28 sen sesaham.

Kaunter itu berada di tempat ketiga dalam senarai kejatuhan teratas di Bursa Malaysia pada harga RM10.12 sesaham setakat 10.10 pagi.

Semalam, MAHB meminta semua sekuriti syarikatnya digantung urus niaga bagi pengumuman material.

Ia kemudian mengumumkan bahawa sebuah konsortium, yang diketuai oleh dua syarikat pelaburan berkaitan kerajaan iaitu Khazanah Nasional Bhd melalui anak syarikat milik penuhnya UEM Group Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), telah membuat tawaran pengambilalihan bernilai RM18.4 bilion.

Konsortium itu, Gateway Development Alliance (GDA), menawarkan RM11 sesaham.

Pemegang saham lain dalam konsortium itu terdiri daripada anak syarikat milik penuh Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) dan dana yang diuruskan oleh Global Infrastructure Partners (GIP), salah satu pelabur infrastruktur utama dunia dengan berpengalaman memiliki serta menguruskan lapangan terbang, menurut kenyataan bersama daripada pemegang saham GDA.

Secara kolektif, pelabur Malaysia akan memiliki 70 peratus saham MAHB manakala ADIA dan GIP akan memiliki baki 30 peratus.

MIDF Research berkata tawaran RM11.00 sesaham konsortium itu mewakili premium 26 peratus berbanding nilai saksama terbitan aliran tunai terdiskaun (DCF) sebanyak RM8.75.

“Urus niaga itu meletakkan penilaian pada 9.2 kali dan 7.6 kali nilai/pendapatan syarikat sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan untuk tahun kewangan 2023/2024, yang kami anggap munasabah berbanding purata sejarah lima tahun sebanyak 9.3 kali,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Firma penyelidikan itu berkata nilai saksama terbitan DCF untuk MAHB kekal pada RM8.75.

“Dengan mengandaikan prasyarat sama ada dipenuhi atau diketepikan, kami mengesyorkan pelabur menerima tawaran pembelian pada harga RM11.00 sesaham,” katanya.

MAHB menjadi pengendali lapangan terbang Asia pertama yang disenaraikan dan yang keenam di dunia berbuat demikian pada 1999.

Hari ini, ia merupakan salah satu kumpulan pengendali lapangan terbang terbesar di dunia dari segi bilangan penumpang yang dikendalikan, menguruskan 39 lapangan terbang di seluruh Malaysia dengan lima lapangan terbang antarabangsa, 17 domestik dan 17 STOLports serta satu lapangan terbang antarabangsa di Turkiye.

— BERNAMA

Penafian: Saham MAHB tidak patuh syariah.