5 Petua Simpan Duit Setiap Bulan Bagi Kaki Shopping

Bila sebut perkataan ‘kaki shopping’,secara automatik wajah perempuan dengan barangan penuh di tangan menjadi gambaran. Terlintas pula di hati, mampukah golongan kaki shopping ini menyimpan duit?

Jangan terkejut kerana seorang kaki shopping sebenarnya mampu untuk menyimpan walaupun mereka ini suka berbelanja. Malah turut ada petua simpan duit tiap bulan bagi kaki shopping yang boleh kita amalkan.

Walaupun demam shopping online semakin merebak bagaikan penyakit dengan wujudnya pelbagai website beli belah. Lagi-lagi dengan ‘jualan murah’ sempena tarikh tertentu setiap tahun seperti 9.9, 10.10, 11.11 dan juga 12.12, namun masih ada golongan kaki shopping yang tidak terjerat dengan kempen promosi sebegini. 

Walaubagaimanapun, tidak semua kaki shopping itu tidak berfikir untuk menyimpan duit sedikit demi masa depan mereka. Mereka juga sedar yang amalan menyimpan duit boleh membantu di saat susah.

Di sini dikongsikan 5 petua cara simpan duit tiap bulan untuk si kaki shopping.

1. Buat Senarai dan Hanya Beli Sewaktu Jualan Murah / Penghabisan Stok

Sudah tentu kaki shopping ni sememangnya bijak belaka. Jadi, kita boleh dapatkan dan beli barang semasa jualan murah berlangsung.

Tapi awas, pastikan kita buat senarai barangan yang ingin dibeli beserta dengan harga terlebih dahulu. Kemudian, kita boleh lihat harga untuk barang tersebut semasa sedang promosi.

Jika ada diskaun yang banyak barulah kita beli. Semasa jualan penghabisan stok sebegini, ada segelintir penjual dengan sengaja mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang dan kemudian menurunkan harga dengan kononnya jualan murah.

2. Asingkan Hanya Sedikit Dari Duit Gaji Untuk Shopping

Kalau kita seorang kaki shopping yang dah bekerja maka boleh asingkan sedikit duit gaji dengan memasukkannya ke dalam tabung atau akaun lain. Habiskan duit dalam tabung tersebut, tapi jangan pula kita curi-curi ambil daripada tabung yang dah diasingkan untuk simpanan.

Dengan cara ini, kita dapat berbelanja dengan berhemah dan tidak akan melebihi bajet yang telah ditetapkan.

3. Jauhkan Diri Dari Shopping Mall

Untuk petua seterusnya, kita perlu banyak bersabar. Ini kerana kita hanya boleh membeli di waktu jualan murah (sales) yang benar-benar ada potongan yang banyak saja.

Jauhkan diri daripada godaan yang pasti ada setiap kali kita berjalan-jalan di pusat membeli-belah. Bila tiada godaan, pastinya kita akan terselamat daripada berbelanja sesuka hati.

4. Lakukan Kerja Sambilan

Selain daripada itu, kaki shopping juga boleh buat kerja sambilan seperti berniaga. Seperti petua nombor 1 tadi, bila kita sudah beli barang dengan harga yang murah, maka sudah tentu kita mampu untuk membuat penjimatan.

Sekiranya kita rasa sudah tidak perlukan barangan itu lagi maka ada baiknya kita jual saja untuk dapatkan balik modal asal. Secara tidak langsung, kita tidak akan terus membazir malah dapat berjimat dan perbanyakkan simpanan yang ada.

5. Tunggu Seminggu Baru Beli

Yang terakhir sekali, setiap kali kita terasa seperti ingin membeli sesuatu – apa kata kita tangguhkan pembelian tersebut selama seminggu. Ini kerana kita mempunyai masa untuk berfikir seketika samada pembelian tersebut satu keperluan atau sekadar satu kehendak.

Apabila kita berjaya kawal nafsu membeli, pastinya dapat berjimat banyak dan mampu nak elakkan pembaziran. Secara tak sedar, banyak juga kita dapat berjimat dan gunakan duit lebihan tersebut untuk menyimpan dan melabur.

Mesti ramai yang akan perasan kenapa seorang kaki shopping boleh mempunyai simpanan dan pelaburan yang banyak. Apa lagi, kongsikanlah tips ini dengan mereka pula.

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA