5 Petua Simpan Duit Setiap Bulan Bagi Kaki Shopping

Bila sebut perkataan ‘kaki shopping’,secara automatik wajah perempuan dengan barangan penuh di tangan menjadi gambaran. Terlintas pula di hati, mampukah golongan kaki shopping ini menyimpan duit?

Jangan terkejut kerana seorang kaki shopping sebenarnya mampu untuk menyimpan walaupun mereka ini suka berbelanja. Malah turut ada petua simpan duit tiap bulan bagi kaki shopping yang boleh kita amalkan.

Walaupun demam shopping online semakin merebak bagaikan penyakit dengan wujudnya pelbagai website beli belah. Lagi-lagi dengan ‘jualan murah’ sempena tarikh tertentu setiap tahun seperti 9.9, 10.10, 11.11 dan juga 12.12, namun masih ada golongan kaki shopping yang tidak terjerat dengan kempen promosi sebegini. 

Walaubagaimanapun, tidak semua kaki shopping itu tidak berfikir untuk menyimpan duit sedikit demi masa depan mereka. Mereka juga sedar yang amalan menyimpan duit boleh membantu di saat susah.

Di sini dikongsikan 5 petua cara simpan duit tiap bulan untuk si kaki shopping.

1. Buat Senarai dan Hanya Beli Sewaktu Jualan Murah / Penghabisan Stok

Sudah tentu kaki shopping ni sememangnya bijak belaka. Jadi, kita boleh dapatkan dan beli barang semasa jualan murah berlangsung.

Tapi awas, pastikan kita buat senarai barangan yang ingin dibeli beserta dengan harga terlebih dahulu. Kemudian, kita boleh lihat harga untuk barang tersebut semasa sedang promosi.

Jika ada diskaun yang banyak barulah kita beli. Semasa jualan penghabisan stok sebegini, ada segelintir penjual dengan sengaja mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang dan kemudian menurunkan harga dengan kononnya jualan murah.

2. Asingkan Hanya Sedikit Dari Duit Gaji Untuk Shopping

Kalau kita seorang kaki shopping yang dah bekerja maka boleh asingkan sedikit duit gaji dengan memasukkannya ke dalam tabung atau akaun lain. Habiskan duit dalam tabung tersebut, tapi jangan pula kita curi-curi ambil daripada tabung yang dah diasingkan untuk simpanan.

Dengan cara ini, kita dapat berbelanja dengan berhemah dan tidak akan melebihi bajet yang telah ditetapkan.

3. Jauhkan Diri Dari Shopping Mall

Untuk petua seterusnya, kita perlu banyak bersabar. Ini kerana kita hanya boleh membeli di waktu jualan murah (sales) yang benar-benar ada potongan yang banyak saja.

Jauhkan diri daripada godaan yang pasti ada setiap kali kita berjalan-jalan di pusat membeli-belah. Bila tiada godaan, pastinya kita akan terselamat daripada berbelanja sesuka hati.

4. Lakukan Kerja Sambilan

Selain daripada itu, kaki shopping juga boleh buat kerja sambilan seperti berniaga. Seperti petua nombor 1 tadi, bila kita sudah beli barang dengan harga yang murah, maka sudah tentu kita mampu untuk membuat penjimatan.

Sekiranya kita rasa sudah tidak perlukan barangan itu lagi maka ada baiknya kita jual saja untuk dapatkan balik modal asal. Secara tidak langsung, kita tidak akan terus membazir malah dapat berjimat dan perbanyakkan simpanan yang ada.

5. Tunggu Seminggu Baru Beli

Yang terakhir sekali, setiap kali kita terasa seperti ingin membeli sesuatu – apa kata kita tangguhkan pembelian tersebut selama seminggu. Ini kerana kita mempunyai masa untuk berfikir seketika samada pembelian tersebut satu keperluan atau sekadar satu kehendak.

Apabila kita berjaya kawal nafsu membeli, pastinya dapat berjimat banyak dan mampu nak elakkan pembaziran. Secara tak sedar, banyak juga kita dapat berjimat dan gunakan duit lebihan tersebut untuk menyimpan dan melabur.

Mesti ramai yang akan perasan kenapa seorang kaki shopping boleh mempunyai simpanan dan pelaburan yang banyak. Apa lagi, kongsikanlah tips ini dengan mereka pula.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Kuasa Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Untuk Dapatkan Maklumat Kita? Dan Selamatkah Data Kita?

Musim cukai kembali lagi, ramai yang sudah mula membuat e-filing apabila ianya dibuka pada 1 Mac 2021. Bagi cukai taksiran tahun 2020, pihak LHDN telah memberikan lanjutan 15 hari sehingga 15 Mei 2021 untuk membuat e-filing ini.

Tetapi persoalan yang bermain di minda, apakah kuasa yang pihak LHDN ada untuk mendapatkan maklumat kita?

Jom kita sama-sama ambil tahu mengenainya.

Program Pengumpulan Maklumat

Sumber: Laman Web LHDN

Melalui e-SMUP (Sistem Pengumpulan Maklumat), ianya merupakan program pengesanan dan pematuhan yang dijalankan oleh LHDNM melalui pengumpulan maklumat tambahan seperti maklumat pelbagai punca pendapatan, maklumat pembelian dan pemilikan aset, maklumat keahlian persatuan / kelab dan sebagainya.

Objektif program ini adalah untuk menyokong aktiviti penguatkuasaan dan pematuhan yang dijalankan oleh LHDNM, dan menyediakan maklumat bagi tujuan pembesaran asas cukai.

Seksyen 81, Akta Cukai Pendapatan, 1967 memperuntukkan kuasa kepada LHDNM untuk meminta maklumat.

Sumber: Akta Cukai Pendapatan 1967 (versi dalam talian pada 1 Januari 2019) – mukasurat 259

Agensi Kerajaan/Syarikat swasta/individu dan orang perorangan yang yang dikehendaki untuk membekal maklumat melalui surat/notis di bawah Seksyen 81 Akta Cukai pendapatan 1967, perlu untuk mengemukakan maklumat dalam format softcopy kepada Cawangan LHDNM yang berkenaan dalam tempoh 30 hari dari tarikh notis/surat. Sekiranya memerlukan masa yang lebih panjang untuk menyediakan maklumat tersebut, permohonan untuk melanjutkan tempoh masa pengemukaan boleh dibuat kepada Cawangan LHDNM yang berkenaan.

Maksudnya kalau ada terima surat / emel dari LHDNM jangan pula buat-buat tak nampak.

LHDN juga tertakluk kepada kerahsiaan di bawah Seksyen 138, Akta Cukai Pendapatan 1967, yang memperuntukkan bahawa maklumat terperinci berhubung siasatan itu tidak boleh didedahkan kepada pihak ketiga.

Sumber: Akta Cukai Pendapatan 1967 (versi dalam talian pada 1 Januari 2019) – mukasurat 360-363

Selain dariada itu, pihak LHDN juga mempunyai dasar keselematan mereka tersendiri. Ini adalah penting kerana semakin ramai orang yang beralih ke e-filing, maka mereka kena pastikan data peribadi kita semua adalah selamat.

Dasar Keselamatan

Sumber: Laman Web LHDN

Perlindungan Data

Teknologi terkini termasuk penyulitan data adalah digunakan untuk melindungi data yang dikemukakan dan pematuhan kepada standard keselamatan yang ketat adalah terpakai untuk menghalang capaian yang tidak dibenarkan.

Keselamatan Storan

Semua storan elektronik dan penghantaran data peribadi akan dilindungi dan disimpan dengan menggunakan teknologi keselamatan yang sesuai.

Jom Jalankan Tanggungjawab Sebagai Pembayar Cukai

Dengan tarikh terakhir untuk submit e-filing adalah pada 15 Mei 2021 bagi tahun taksiran cukai 2020, jom kita buat hari ini juga. Boleh layari laman web LHDN di https://ez.hasil.gov.my/CI/.

MyTax, Laman Web Baru LHDN

Terkini, pihak LHDN juga baru melancarkan MyTax dengan pelbagai ciri-ciri menarik bagi memudahkan orang ramai untuk membuat e-filing.

Boleh layari https://mytax.hasil.gov.my/

Baca juga:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!