5 Perbezaan Pelabur Dengan Pedagang Saham

Cuba tanya diri sendiri, nak untung 30% setahun atau 30% sebulan? Atau nak untung 100% dalam masa 5 tahun?

Nak cepat buat duit jadilah seorang pedagang saham. Malas nak pening-pening jadilah seorang pelabur saham.

Kalau tengah google tercari-cari apa perbezaan antara pelabur saham dengan pedagang saham, ini ada 5 perbezaannya mengikut pemahaman kami.

1. Jual Beli Durian vs Tanam Pokok Durian

Pedagang ni sama macam orang meniaga. Peniaga pasar malam ke, pasar tani ke, pasar borong atau pasar online.

Kalau buah durian tengah trending, dia akan beli durian. Dia akan jual semula dekat orang lain dengan harga lebih mahal.

Dia meniaga ikut mood. Kadang-kadang hari-hari, kadang-kadang seminggu sekali.

Itulah pedagang.

Pelabur ni lain.

Pelabur ni dia ibarat dia beli benih dan tanam pokok durian.

Tuan tanah dan pekebun akan uruskan tentang segala macam penjagaan pokok, pembajaan, pengairan dan semua lah.

Bukan hari ini tanam esok terus berbuah.
Samalah, takkan kahwin hari ini esok dapat anak? Eh.

Lepas 5 tahun tiba masa pokok untuk pokok berbuah, masa itu lah kita boleh jual hasil dia. Kalau ada rezeki berbuah lah 100 biji, kalau tak mungkin 50 biji.

Tapi tak semestinya durian. Kalau tak suka pokok durian, boleh pilih untuk tanam pokok strawberi, lebih cepat berbuah. Tak ada siapa nak marah.

Melabur dan berdagang ni objektifnya sama; nak memperoleh keuntungan dari pasaran saham, tetapi dengan cara yang berbeza.

2. Berdepan Musuh Yang Sama Tetapi Tidak Serupa

Kedua-duanya ada musuh yang tak nampak iaitu risiko. Walau bagaimanapun, risiko utama pedagang dan pelabur tidak serupa.

Sebagai pelabur, antara risiko utama adalah apabila ada perubahan yang mendadak kepada ekonomi. Contohnya masa COVID-19 orang tak boleh pergi travel sana sini. Maka perniagaan yang berasaskan pelancongan rugi teruk. Dalam keadaan panik biasanya orang akan berpusu-pusu jual saham sebab takut harga saham jatuh.

Pedagang pula, risiko utamanya adalah kantoi dalam mengawal emosi.

Contohnya harga beli saham RM1, dah buat target jual RM1.30 tetapi bila harga dah naik sampai RM1.50 pun belum jual, terketar-ketar tangan sebab pasang harapan harga dia akan naik lagi. Akhirnya harga dia terus turun jadi RM0.90.

3. Skil Berbeza

Pedagang adalah individu yang mahir dari segi teknikal. Dia mampu baca pasang surut pasaran saham. Ala-ala doktor pakar sakit jiwa yang mampu memahami psikologi manusia.

Pelabur sebaliknya adalah pakar dalam seni perniagaan (fundamental).

Insha-Allah dua-dua ilmu atau skil ini sangat mahal dan boleh diwariskan dekat anak cucu.

4. Spesis Berbeza

Pelabur biasanya spesis manusia yang berpandangan jauh dan sangat berhati-hati. Jiwa kena kental walaupun harga saham sedang jatuh.

Pedagang pula ada beberapa spesis.

i) Scalper / Momentum Trader

Mereka yang dikenali sebagai Scalper ini sangat licik, dan sangat suka ambil risiko. Beli pukul 10, jual 10.30. Beli tengahari, jual petang. Kalau nak belajar ilmu ni kena berguru dengan yang pakar momentum trading.

ii) Day Trader

Spesis samada beli pagi dan jual pada sebelah petangnya; atau pun beli petang dan jual pada keesokan harinya.

iii) Swing Trader

Seorang Swing Trader pula beli ikut trend. Mereka beli dan simpan untuk beberapa hari, biasanya setelah mencapai sasaran mereka atau jika saham bergerak agak perlahan; mereka akan jual dan tukar kepada saham lain.

iv) Position Trader

Bagi Position Trader pula, mereka beli untuk berbulan lamanya – kebiasaannya 3-6 bulan dan kurang daripada setahun. Mereka kurang mengambil risiko berbanding pedagang-pedagang yang lain, dan tidak kisah jika modal ‘tersangkut’ untuk jangka masa panjang.

Harapnya jelas.

Kenali diri sendiri dan buatlah duit dalam pasaran saham mengikut siapa diri anda, dan bukannya terikut-ikut orang lain. Zaman moden ni semua benda dah mudah, nak jadi hybrid (investor cum trader) pun tiada masalah.

Kalau tak faham tak apa. Pelan-pelan kayuh. Cari guru dan belajar dari pengalaman dia.

Kami doakan semoga anda berjaya dalam dunia pasaran saham patuh syariah.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Wyckoff Method Yang Menjadi Sebutan Pelabur Saham?

“Start to understand volume and you will start to trade on facts (not on news). Your trading will become exciting as you start to realize that you can read the market”

Richard D Wyckoff memulakan pengembaraan beliau dalam dunia pelaburan saham ini sekitar 1880-an sewaktu beliau umur belasan tahun lagi, sebagai penghantar pesanan pembelian saham. Waktu itu, pembelian saham harus dilakukan secara manual dan ianya melibatkan orang tengah dalam melengkapkan jual beli saham tersebut.

Karier beliau dalam saham diteruskan sehingga beliau membuka syarikat broker sendiri ketika berumur 20-an.

Maka dengan itu, Wyckoff terdedah dengan awal dan beliau adalah orang yang mengambil inisiatif dalam mengkaji kelakuan pasaran melalui kerja beliau sebagai orang tengah. Kajian beliau membuktikan bahawa terdapatnya paten atau bentuk bagaimana manusia menjual dan membeli saham dan ianya tidak lari daripada sifat manusia itu sendiri.

Ini secara tidak langsung berkait rapat dengan “Behavioural Finance”.

Melalui kajian inilah, beliau kembangkan dan hasilkan metod beliau berpaksikan kepada konsep bagaimana sifat manusia itu. Kita dapat lihat perlakuan tersebut, di antaranya melalui kuantiti dan juga melalui “supply and demand”.

Sehingga kini Wyckoff Method menjadi “de-facto” dalam asas kepada Analisa teknikal dan juga analisa carta. Konsep seperti Supply & Demand dan Tape Reading, adalah merupakan kemahiran dan ilmu Analisa yang dari awal telah distrukturkan metod kajian Wyckoff sendiri.

Beliau juga dikenali sebagai perintis bagi pendekatan teknikal dalam mengkaji pasaran kewangan. Dalam buku-buku yang beliau hasilkan, terutamanya ‘The Real Rules of the Game’, ianya menekankan pendekatan berstruktur dalam menganalisa pasaran.

Wyckoff juga bertanggungjawab mengumpulkan “best practices” daripada legendary trader seperti Jesse Livermore kepada beberapa hukum, prinsip, teknik dan metodologi, pengurusan kewangan dan modal, serta disiplin emosi dan mental.

Apakah Dia ‘The Real Rules of the Game’ Yang Dimaksudkan Oleh Wyckoff?

Wyckoff membawa satu prinsip atau hukum pasaran, di mana pasaran sebenarnya dikuasai oleh pihak yang mempunyai ‘large interest’ atau yang mempengaruhi pergerakan saham. Mereka ini dikenali sebagai The Composite Man, atau sekarang ini biasanya dipanggil Smart Money.

Smart Money ini adalah satu terma am yang merujuk kepada pihak yang mempunyai pengaruh saham yang besar atau modal yang besar, yang berupaya mengawal pergerakan sesuatu saham. Ia tidak semestinya seorang individu atau pun selalu kita panggil sebagai sindiket saham yang membawa gambaran aktiviti manipulasi yang melanggar peraturan

Tetapi ianya lebih kepada pihak yang mempunyai kuasa dana dan holding power seperti substantial shareholders, syarikat pengurus dana bertauliah, pengurus aset dalam negara dan luar negara. Terma lain dalam pasaran kita panggil ianya sebagai jerung, atau boleh kita simpulkan sebagai The Smart Money.

Apa yang cuba diketengahkah melalui Wyckoff Method adalah, agar seorang pedagang atau pelabur itu dapat membuat keuntungan dengan berdagang secara harmoni bersama dengan Smart Money.

Adakah Wyckoff Method Ini Sesuai Digunakan Oleh Semua Orang Dan Untuk Semua Kaunter?

Ya! Itu sudah pasti kerana Wyckoff Method ini distrukturkan berdasarkan tingkah laku manusia dalam proses jual beli saham itu sendiri, yang berasal daripada “behavioural finance”. Sama ada pelabur yang kecil modalnya sehingga ke sebesar-besar modal. Begitu juga dengan kaunter sama ada kaunter yang murah mahupun kaunter yang mahal.

Yang dimaksudkan dengan TINGKAH LAKU MANUSIA dalam konteks perdagangan atau pelaburan saham itu adalah kaitan perasaan tamak, terburu-buru, berharap, putus asa dan sebagainya apabila melibatkan pelaburan. Tingkah laku ini boleh dilihat dalam pergerakan harga saham tersebut.

Jika Charles Dow mengatakan struktur pasaran itu terbahagi kepada 3 fasa iaitu “Sideways”, “Uptrend” dan “Downtrend”, Wyckoff melalui pengalaman dan pemerhatiannya ke dalam pasaran saham telah memberi penjelasan kepada fasa-fasa tersebut dan menamakannya sebagai “Accumulation”, “Mark-Up” dan “Mark-Down”.

Melalui Wyckoff Method, fasa-fasa ini difahami secara mendalam yang menjadikan individu yang mengamalkannya akan nampak dengan jelas asas tindakannya apabila membuat pelaburan.

Melalui pemahaman yang mendalam terhadap fasa-fasa ini melalui Wyckoff Method, seorang individu akan mampu menganalisa corak pergerakan saham secara “naked chart” dan membuat keputusan dalam jual beli saham tanpa dibantu oleh indikator-indikator yang kompleks.

Ia adalah kaedah yang sangat efektif walaupun untuk individu yang baru serta amatur di dalam dunia saham.

Wyckoff Method

Di Malaysia, setakat hari ini pembelajaran yang efektif dan tersusun dalam membawa modul Wyckoff ini telah dibawa secara konsisten oleh Team SMARTSAHAM.COM.

Ia adalah modul yang direka daripada pengalaman dan pembelajaran secara sistematik dari pengasas team Smartsaham.com ini sejak lebih dari 14 tahun iaitu Tuan Alwi Adam. Beliau merupakan Bursamarketplace Guru dan Perancang Kewangan Berlesen Dari Bank Negara Dan Suruhanjaya Sekuriti.

Modul ini diolah dan dipersembahkan dengan cara yang mudah kepada masyarakat umum supaya dapat melakukan penilaian dalam pelaburan mereka dengan lebih efektif dan optimum, meminimakan risiko dan mengoptimakan keuntungan.

Pembelajaran efektif ini takkan dapat dizahirkan dengan hanya membaca tanpa penurunan ilmu yang berterusan. Mari sertai kami bersama team Smart Saham dalam memaksimumkan kemampuan anda dalam Jual Beli Saham!

This image has an empty alt attribute; its file name is wyckoff-trading-blueprint-7-hari-online.jpg

7 Hari Online Webinar

Tarikh: 15-21 Februari 2021
Masa: 830 malam – 1159 malam

Apa Yang Anda Bakal Perolehi?

Hari Pertama: Building A Winning Stock Watchlist
Hari Kedua: Simplifying Fundamental Analysis For Retail Traders
Hari Ketiga: Mastering Stock Valuation For Traders
Hari Keempat: Mastering The Precision Of Technical Analysis
Hari Kelima: Predicting The Future Via Advance Technical Analysis
Hari Keenam: The Majestic Wyckoff Trading Method
Hari Ketujuh: Trading, The Art Of Tape Reading & Monet Management

Siapakah Yang Wajib Hadir Seminar Ini?

Mereka yang baru ingin mengenali dunia saham & memulakan perdagangan saham (trading) secara patuh shariah

Mereka yang ingin menambahkan pendapatan sampingan malah boleh menjadikannya sebagai pendapatan utama dan kerja hakiki

Sudah berdagang namun sukar mendapatkan keuntungan yang konsisten dan besar

Sudah berdagang namun sentiasa rugi & terus rugi tanpa mengetahui apakah punca dan asbabnya

Ingin mencari jalan untuk menyelesaikan masalah hutang & kewangan anda

Ingin menjadikan saham sebagai jalan persaraan, malah mampu bersara muda & kaya

Ingin menjana pendapatan pasif di rumah malah di mana-mana sahaja, sambil travel sambil buat duit (asal ada internet & telefon pintar)

Dan semestinya mereka yang betul-betul tekad untuk belajar ilmu pelaburan saham, dari zero hingga hero!

Daftar sekarang di -> eWyckoff

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!