Buat 5 Perkara Ini Untuk Menyusun Kewangan Peribadi

Kita semua bekerja keras untuk mencari pendapatan demi menyara diri sendiri dan keluarga. Tetapi mengikut statistik:

❎ Hanya 15% Mempunyai Takaful
❎ 3/4 Rakyat Malaysia Tidak Mampu Menyediakan RM1,000 Jika Berlaku Kecemasan
❎ Hampir Sejuta Rakyat Malaysia Kerugian RM3.8 Bilion Disebabkan Penipuan
❎ RM70 Bilion Harta Orang Yang Telah Mati Dibekukan

Di manakah silapnya? Gaji tak cukup kah? Tak pandai kawal perbelanjaan kah? Keutamaan tak betul kah?

Tolong jangan bersemangat sangat nak masuk pelaburan itu ini kalau pengurusan kewangan masih berterabur.

Susun Kewangan Peribadi Dengan Melakukan 5 Perkara Ini

Secara umumnya, pendapatan yang kita perolehi setiap bulan haruslah dibahagikan dengan teratur. Setiap kali masuk saja gaji, boleh buat pembahagian seperti berikut:

30% Perbelanjaan isi rumah
30% Pembayaran hutang
5% Lain-lain
5% Pemberian
30% Lebihan

Jom kita tengok dengan lebih lanjut:

1. 30% Perbelanjaan Isi Rumah

Ini termasuk isi minyak petrol, makan, minum, sekolah anak, belanja dapur dll

2. 30% Pembayaran Hutang

Termasuklah hutang rumah, hutang kereta, hutang pinjaman peibadi, hutang pendidikan dan lain-lain

3. 5% Lain-Lain

Ia mungkin boleh jadi untuk kegunaan perbelanjaan isi rumah atau pembayaran hutang

Nota: #1, #2 dan #3 boleh digabungkan menjadi maksimum 65%

4. 5% Pemberian

Ini terrmasuklah zakat, sedekah, cukai, pemberian kepada ibu bapa dan lain-lain.

5. 30% Lebihan

Lebihan pula dipecahkan kepada 3 bahagian:

Simpanan 10%
Perlindungan 10%
Pelaburan 10%

5.1 Simpanan 10%

Instrumen simpanan mestilah:

a) Tiada caj belian dan caj jualan
b) Tiada risiko
c) Mudah dicairkan

Kenapa perlu ada 3 ciri-ciri ini?

Untuk kegunaan kecemasan, kita boleh keluarkan pada bila-bila masa tanpa sebarang kos sampingan.

Kalau dulu Tabung Haji adalah pilihan utama kerana ia memberikan pulangan yang konsisten, tiada kos tambahan dan sudah siap ditolak zakat. Tapi pulangan TH yang terkini kurang memberangsangkan.

Alternatif terbaik adalah ASB. Kekurangannya, tidak ditolak zakat siap-siap seperti TH dan jumlah maksima adalah sebanyak RM200,000.

Sasaran minima simpanan adalah sebanyak 3 ke 6 bulan gaji.

5.2 Perlindungan 10%

Melalui Takaful, perkara yang perlu dilindungi adalah:

a) Perlindungan pendapatan
b) Penyelesaian hutang
c) Pengekalan aset

Ketiga-tiga di atas adalah menghadapi saat-saat musibah seperti kematian, lumpuh kekal dan penyakit kritikal.

5.3 Pelaburan 10%

Kita ada pelbagai instrumen seperti saham, unit trust, hartanah, emas dan lain-lain

Pelaburan ada dua kaedah utama iaitu:

a) Peningkatan nilai modal (capital appreciation), dan
b) Pendapatan pasif

Contoh; Beli rumah untuk pelaburan, keuntungan diperolehi melalui:
– kenaikan harga rumah
– kutipan duit sewa

NOTA:

1. Kami namakan model perancangan kewangan ini sebagai INFAQ, akronim kepada INTELLIGENT & FINANCIAL QUOTIENT dan INFAQ juga merupakan istilah yang dekat dengan elemen kewangan dalam ISLAM.

2. Perbelanjaan isi rumah dan pembayaran hutang boleh digabungkan dengan peruntukan 60% atau digabungkan dengan item “lain-lain” menjadikan jumlahnya 65%.

3. Apabila sudah capai SIMPANAN 3 bulan gaji, peruntukan sebanyak 10% bulanan boleh diagihkan kepada PELABURAN.

4. PERLINDUNGAN takaful dengan peruntukan 10% adalah utk diri sendiri. Untuk takaful anak-anak, ianya berada di bawah item PERBELANJAAN ISI RUMAH.

5. Jika sekarang PERBELANJAAN ISI RUMAH dan PEMBAYARAN HUTANG melebihi 65%, boleh mulakan dengan lebihan yang ada untuk membuat pembahagian SIMPANAN, PERLINDUNGAN dan PELABURAN.

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.