5 Strategi Asas Pelaburan Saham

Pelaburan saham di Bursa Malaysia ataupun Wall Street umpama kehidupan kita. Sekejap hijau, sekejap merah.

Maka persiapan yang rapi perlu dibuat supaya hidup tak selalu merah. Jom kita tengok 5 strategi asas pelaburan saham.

1. Tetapkan Matlamat

Kita sedia maklum bahawa sebelum COVID-19, ASB beri dividen sekitar 5-7% setahun, Tabung Haji 6-7%, KWSP juga 6-7%.

Jadi apakah sasaran yang kita inginkan?

Nak 5% sebulan? Atau 10% sebulan?

Pastikan ianya realistik, dan nak meraih 10% sebulan tatkala masih bekerja sepenuh masa adalah sangat realistik. Setahun = 120%.

Baca lagi Bagaimana Nak Raih Pulangan 40% Hingga 50% Sambil Bekerja?

2. Ketahui Analisis Fundamental (FA)

Pertama sekali, syarikat yang kita nak labur tu kenalah patuh syariah. Kemudian baru kita teruskan melihat fundamental syarikat tersebut.

Maksudnya apa? Kita mula dengan bertanya beberapa soalan, antaranya ialah:

  • Bagaimana nak tahu syarikat tersebut berada dalam keadaan baik?
  • Sektor apa yang mereka ceburi? Teknologi ke? Perladangan ke? Pembuatan ke? Hartanah ke?
  • Berapa hasil jualan / perolehan syarikat? Berapa pula keuntungan yang dicatatkan?
  • Berapa peratus dividen yang dikeluarkan syarikat kepada pemegang saham?
  • Siapa ahli lembaga pengarah?

Benda ni penting, supaya kita tahu bagaimana syarikat menjana pendapatan dan memperoleh keuntungan serta adakah diterajui kepimpinan yang berkaliber bagi memastikan hala tuju syarikat yang jelas.

Baca lagi Suka Berbelanja Di Family Mart? Kini Anda Boleh Jadi Pemilik Syarikat Ini

3. Ketahui Analisis Teknikal (TA)

Dah tau tentang fundamental syarikat, jom kita kaji pula pergerakan harga saham semasa dan sebelum ini.

Nama pun analisis teknikal, ia melibatkan kita mengkaji prestasi saham syarikat sepanjang tempoh syarikat tersebut disenaraikan di Bursa Malaysia. Paling tak pun, kita kaji untuk tempoh setahun daripada tarikh semasa.

Kenapa analisis ini penting?

Orang kata, “Charts don’t lie”. Ya, melalui carta kita boleh tahu pergerakan saham untuk tempoh setahun. Kena kaji pergerakan harga, kenapa ramai orang membeli, kenapa ramai orang menjual, jumlah saham yang didagangkan dan sebagainya.

Melalui TA ini jugalah, kita kena kaji candlestick supaya kita boleh jangka pergerakan harga saham sama ada ia akan menaik atau menurun.

Kami juga telah hasilkan beratus-ratus artikel Analisis Teknikal. Sesuai untuk level beginner dan advance. Baca lagi secara percuma dekat TheKapital.

4. Buat Trading Plan

Dah buat homework anda, kini masa untuk buat pula trading plan. Apa yang terkandung di dalam trading plan adalah:

  • Harga Beli Saham (Entry Price)
  • Harga Sasaran (Target Price)
  • Rintangan (Resistance)
  • Sokongan (Support)
  • Harga Henti Rugi (Stop Loss Price)

Dengan adanya Trading Plan ini, kita boleh set alert/reminder supaya apabila harga tersebut mencecah Entry Price, kita boleh masuk ke Trading Platform dan terus membeli. Sama juga apabila kita dah set alert untuk Stop Loss, apabila dah cecah harga tersebut, teruslah ke Trading Platform dan terus buat penjualan.

Baca lagi Trading Plan, Pengawal Emosi Seorang Pedagang dan 3 Perkara Anda Wajib Tahu Tentang Trading Plan

5. Kawal Emosi

Sejujurnya, kebanyakan pelabur saham kerap mengganggu emosi. Dah untung dan cecah Target Price, tak nak jual dengan harapan boleh untung lagi. Dah cecah Stop Loss, tak nak jual dengan harapan harga boleh naik semula.

Semuanya berbalik kepada matlamat dan Trading Plan yang telah kita buat sebelum kita membeli sesebuah saham tersebut. Elakkan daripada mengikut emosi, kerana ia sangat bahaya.

Diharapkan dengan adanya 5 strategi asas pelaburan saham ini, anda berjaya menjadi seorang pelabur saham yang berjaya!


Pernah dengar ungkapan.. Ada ilmu, duit akan datang dekat kita. Tiada ilmu, duit senang boleh hilang?

Pelaburan yang paling rendah risiko tetapi paling tinggi potensi keuntungannya adalah melabur dalam ilmu.

Adakah anda….

1. Belum ada ilmu asas pelaburan saham
2. Belum jumpa teknik yang sesuai dengan diri
3. Belum tahu masa terbaik untuk beli saham
4. Belum tahu nak pilih saham apa
5. Belum faham cara baca chart
6. Nak mula melabur saham tapi kurang yakin
7. Dah pernah belajar tentang saham, tapi dah lupa ilmu di kelas sebelum ini

Jika ANDA tergolong dalam kluster ini, jangan risau….

Kami akan kongsikan solusinya dalam kelas premium Webinar Senang Saham. Kelas premium ini yurannya ribu-ribu di luar sana.

Anda akan belajar lebih mendalam ilmu-ilmu yang wajib tahu:

ANALISIS FUNDAMENTAL
ANALISIS TEKNIKAL
SENTIMEN
TRADING PLATFORM
SCREENER

Dapatkan seat anda sekarang, ->thekapital.my/SenangSaham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Boleh Ke Beli Saham Huawei?

Ren Zhengfei yang merupakan seorang bekas pegawai askar China telah mempelopor satu jenama telefon pintar yang tidak asing lagi pada 1987 iaitu Huawei (sebutan sebenar Wah-Way).

Sejak itu, Huawei telah berkembang pesat sehingga menjadi salah satu jenama telefon pintar terbesar di peringkat global setanding dengan Apple dan Samsung.

Sumber : Counterpoint

Sebelum kita jawab boleh atau tidak beli saham Huawei, eloklah kita ambil tahu serba sedikit latar belakang syarikat sama ada bagus atau tidak.

Pegangan yang besar dalam pasaran global ini diperkukuhkan lagi dengan penyata kewangan 2020 meskipun wabak COVID-19 melanda serta mendapat tentangan hebat bukan sahaja daripada Amerika Syarikat, malah negara barat yang lain.

Hal ini menyebabkan Huawei terpaksa memberhentikan 600 pekerja di Santa Clara, California dan pindahkan pejabatnya itu ke Kanada. Bukan itu sahaja, malah mereka seolah-olah memboikot jenama Huawei.

Seperti kita semua sedia maklum, mereka yang memiliki peranti Huawei terkini tidak lagi boleh menggunakan Playstore, Android lagi.

Persoalannya, bagaimana Huawei masih boleh untung? Dari mana Huawei jana pendapatan?

Sumber : Laporan Tahunan Huawei

Selain pembuatan telefon pintar, Huawei juga menyediakan servis dan jaringan telekomunikasi yang lebih mensasarkan segmen enterprise. Seperti mana kita boleh lihat dalam penyata kewangan terkini, sumbangan pendapatan segmen tersebut meningkat sebanyak 23%.

Antara faktor penyumbang kepada kenaikan ini adalah pengenalan Intelligent Twins yang terbina dari Huawei Cloud dan teknologi Artificial Intelligence (AI) sebagai tunjang kepada teknologi ini.

Disebabkan wabak COVID-19 yang melanda, terdapat banyak syarikat mula beradaptasi dengan teknologi terkini melalui jalinan dengan Huawei sebagai rakan strategik transformasi digital.

Sumber : Counterpointsearch

Tambahan, Huawei masih merupakan pemegang pasaran telefon pintar terbesar bagi China tahun lepas. Jadi, tidak hairanlah meskipun tidak disokong dan mendapat sekatan pelbagai pihak, Huawei tetap utuh mengatur strategi.

Begitulah serba-sedikit info penting yang boleh bantu kita untuk buat keputusan dalam pelaburan saham sesebuah syarikat bagi jangka masa panjang.

Meskipun prestasi dan perkembangan Huawei sangat memberangsangkan, anda tetap tidak boleh membeli saham syarikat itu. Ini kerana Huawei tidak diapungkan di pasaran saham dan kekal sebagai satu entiti swasta yang dimiliki oleh pekerja Huawei sahaja.

Hatta anda mempunyai warganegara China sekalipun, tetapi tidak bekerja dengan Huawei, anda tetap tidak dibenarkan memiliki saham syarikat tersebut. Pakar menggelar ini sebagai ‘kapitalisma pekerja’.

Dalam kes Huawei, CEO-nya hanya memiliki 1%. Manakala selebihnya dimiliki oleh kesatuan pekerja Huawei sendiri.

Sumber : asia.nikkei.com

Menarik sebenarnya kalau kita kaji struktur pemilikan syarikat sebegini. Malah terdapat juga beberapa syarikat terkenal yang menggunakan struktur ini seperti John Lewis Partnership dan Essilor.

Kelebihan struktur ini telah mewujudkan satu budaya positif dimana pekerja rasa diberi kepercayaan, teliti dengan kerja mereka dan sentiasa memikirkan untuk tambah baik perniagaan syarikat tersebut. Hal ini kerana pekerja diberi gaji berdasarkan tahap kerja yang dipikul serta memperoleh perkongsian untung secara telus.

Terdapat sinidiran mengatakan Huawei mendapat sokongan penuh kerajaan China. Huawei menafikan hal ini dan menegaskan kejayaannya hari ini adalah kerana mereka berdikari mengikut logik bisnes, bukan birokrasi politik yang banyak berlegar dalam syarikat-syarikat terapung terutamanya.

Sumber Rujukan:

Pernah dengar ungkapan.. Ada ilmu, duit akan datang dekat kita. Tiada ilmu, duit senang boleh hilang?

Pelaburan yang paling rendah risiko tetapi paling tinggi potensi keuntungannya adalah melabur dalam ilmu.

Adakah anda….

1. Belum ada ilmu asas pelaburan saham
2. Belum jumpa teknik yang sesuai dengan diri
3. Belum tahu masa terbaik untuk beli saham
4. Belum tahu nak pilih saham apa
5. Belum faham cara baca chart
6. Nak mula melabur saham tapi kurang yakin
7. Dah pernah belajar tentang saham, tapi dah lupa ilmu di kelas sebelum ini

Jika ANDA tergolong dalam kluster ini, jangan risau….

Kami akan kongsikan solusinya dalam kelas premium Webinar Senang Saham. Kelas premium ini yurannya ribu-ribu di luar sana.

Anda akan belajar lebih mendalam ilmu-ilmu yang wajib tahu:

ANALISIS FUNDAMENTAL
ANALISIS TEKNIKAL
SENTIMEN
TRADING PLATFORM
SCREENER

Dapatkan seat anda sekarang, ->thekapital.my/SenangSaham