7 Kriteria Pelaburan Yang Diamalkan Warren Buffet

Warren Buffet adalah satu nama yang tidak asing lagi dalam dunia pelaburan saham. Billionaire terkenal ini mempunyai caranya yang tersendiri untuk mengkaji dan menilai saham yang terbaik untuk dibeli. Jika anda juga merupakan pelabur dalam kategori jangka panjang, anda mungkin boleh mengikuti cara yang dilakukan beliau.

Guideline diambil dari petikan asal yang dikongsikan dari page Empayar Saham yang berkongsi tentang ‘7 Kriteria Pemilihan Stock Warren Buffet’.

1. Adakah Hutang Syarikat Berlebihan?

Syarikat mendapat capital melalui 2 cara – sama ada melalui debt financing ataupun equity financing. Debt financing ialah membuat pinjaman kepada pihak ketiga, sedangkan equity financing ialah menjual saham sendiri kepada pelabur2.

Bagi Warren Buffet, beliau lebih suka melihat pertumbuhan syarikat dijana oleh equity financing berbanding debt financing. Dengan debt financing, anda perlu korbankan earning anda untuk membayar interest. Dengan equity financing pula anda hanya perlu meningkatkan earning growth untuk memuaskan hati pelabur2.

Kita boleh melihat kriteria Warren Buffet ini melalui parameter debt-to-equity ratio.

Debt-to-equity ratio = total liabilities/shareholder equity.

Seboleh mungkin, pastikan debt-to-equity ratio serendah yang boleh.

2. Adakah Syarikat Menjana Pendapatan Secara Konsisten?

Ini merupakan kriteria yang sangat penting kepada Warren Buffet – earning power. Oleh kerana Warren Buffet lebih suka jika syarikat mengambil equity financing berbanding debt financing, maka Warren Buffet lebih suka melihat secekap manakah modal daripada equity financing digunakan untuk menjana keuntungan. Oleh itu, parameter di bawah ini sangat penting bagi Warren Buffet.

ROE (return on equity) = net income/shareholder equity.

Cuba pastikan ROE yang tinggi dan stabil dalam masa sekurang2nya 5 tahun.

3. Adakah Profit Margin Syarikat Meningkat?

Profit margin bermaksud secekap manakah revenue yang diperolehi syarikat ditukar menjadi profit. Kecekapan ini boleh ditingkatkan dengan mengawal perbelanjaan. Sekiranya profit margin rendah, ia bermaksud syarikat tidak mengawal perbelanjaannya. Sekiranya profit margin tinggi pula, ia bermaksud syarikat bijak mengawal perbelanjaan.

Namun, jika profit margin semakin meningkat, ia bermaksud syarikat berjaya sedikit demi sedikit meningkatkan kecekapan menukar revenue kepada profit.

4. Sudah Berapa Lama Syarikat Telah Disenaraikan?

Warren Buffet hanya mencari syarikat yang matang dan stabil kerana ini mampu mengurangkan risiko volatility. Beliau juga pada masa yang sama mahu memastikan yang beliau faham dengan bisnes syarikat yang mahu dilaburnya.

5. Adakah Bisnes Syarikat Terlibat Dengan Komoditi?

Bisnes yang melibatkan komoditi sebenarnya menjadi satu kepantangan kepada Warren Buffet. Ini kerana syarikat yang terlibat dengan komoditi sangat terdedah dengan harga komoditi tersebut di dalam pasaran.

6. Adakah Syarikat Tersebut Mempunyai Niche Market?

Niche market atau economic moat atau competitive advantage adalah ciri2 syarikat yang membuatkan ia unik dan tersendiri di dalam market. Warren Buffet sukakan syarikat yang mempunyai niche kerana ia mengurangkan persaingan di dalam bisnes dan pada masa sama ia membolehkan syarikat menguasai ruang market yang tidak boleh dicapai syarikat2 lain. Dengan ini membolehkan lagi syarikat memonopoli.

7. Adakah Saham Dijual Pada Harga Diskaun?

Stock diskaun bukan sahaja boleh meningkatkan profit pelaburan, ia juga pada masa yang sama memberikan safety margin kepada pelabur.

Kesimpulannya, walaupun value investing dimulakan oleh Benjamin Graham, namun Warren Buffet pula meletakkan value investing setingkat lebih hebat.

Kriteria pemilihan stock Warren Buffet tidak banyak. Namun, terdapat 2 masalah kepada kriteria pemilihan ini.

(1) Bukan mudah nak cari super stock seperti yang digariskan oleh Warren Buffet. Padanlah dengan Warren Buffet sendiri pun bukan selalu shopping stock lantaran tidak banyak syarikat yang match kepada kriterianya.

(2) Kalau jumpa pun, bukan mudah nak cari stock yang diskaun. Hakikatnya nak menentukan diskaun, anda perlu kira dahulu fair value syarikat. Masalahnya bukan mudah nak menentukan fair value ini.

Dalam hidup ni bukan senang nak senang. Kalau dunia saham ni mudah, mesti dah ramai yang jadi billionaire macam Warren Buffet sendiri. Bayangkan berapa lama masa yang dikorbankan beliau untuk mengkaji setiap maklumat pasaran sebelum membeli sesuatu saham dan berapa lama masa yang diperuntukkan untuk melihat saham yang telah dibelinya berkembang.

Kredit: Empayar Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 30 Saham Pegangan KWSP

Selain ASB, setiap tahun ramai pekerja yang mencarum KWSP turut ternanti-nantikan pengumuman jumlah dan peratusan dividen yang bakal diagihkan. Pulangan daripada pelaburan juga dilihat agak baik untuk 10 tahun terkini. Bermula tahun 2017, kadar dividen yang diagihkan dipecahkan kepada shariah dan konvensional.

Sumber: KWSP

Berdasarkan maklumat daripada laman web KWSP, bahagian pelaburan mengurus dana pelaburan KWSP berdasarkan dua objektif utama pelaburan jangka panjang iaitu untuk melindung nilai simpanan ahli; dan untuk memastikan pulangan yang stabil dan konsisten untuk jangka panjang berdasarkan had toleransi risiko.

Dalam pasaran saham, pelabur menggelar KWSP sebagai jerung kerana memiliki dana pelaburan yang besar sehingga bernilai berbilion ringgit. Mempunyai aset di bawah pengurusan (AUM) yang sangat besar maka tidak mustahil pendapatan mereka juga mencecah berbilion ringgit.

Sumber: KWSP

Oleh itu, sebagai seorang pelabur yang mencarum kWSP, kita mesti nak tahu di mana KWSP melaburkan duit yang dicarumkan para pekerja?

Berdasarkan laman web KWSP, berikut merupakan Top 30 Pegangan Ekuiti berdasarkan peratusan saham diterbitkan syarikat dan data ini adalah setakat 30 Disember 2022.

Ulasan 30 saham terbesar pegangan KWSP berdasarkan peratusan saham terbitan

Mari lihat beberapa info menarik berkaitan pegangan KWSP.

  • Daripada 30 saham terbesar pegangan KWSP, 20 daripadanya adalah patuh syariah. 
  • 12 daripada 30 saham tersebut pula adalah komponen indeks FBM KLCI. 
  • Saham dari sektor kewangan merupakan saham paling banyak dalam senarai Top 30 tersebut dengan 7 saham 
  • Saham kedua terbanyak adalah dari sektor REITs dan Servis & Produk Pengguna masing-masing dengan 4 saham dari sektor tersebut
  • Berdasarkan senarai 30 saham tersebut, kita dapat kenal pasti bahawa KWSP melaburkan dana pelaburan di saham-saham blue chip sahaja.

Adakah anda ingin membentuk portfolio anda seperti KWSP? Mungkin anda sebagai pelabur runcit juga boleh mengkaji saham dan sektor mana jerung seperti KWSP melaburkan dana pelaburan mereka.

Untuk pengetahuan anda, KWSP bukan sahaja melabur di pasaran ekuiti tetapi juga instrument lain seperti instrument pendapatan tetap (fixed income), hartanah dan infrastruktur serta instrumen pasaran wang. 

Oleh itu, bagaimanakah prestasi KWSP setakat ini?

Sumber: KWSP

Baru-baru ini kita juga telah menerbitkan satu artikel bertajuk “Siapa pemegang saham terbesar Maybank”. Sekiranya anda berminat untuk membaca, sila kilk link di bawah.

Baca: Siapa Pemegang Saham Terbesar Maybank?

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee