7 Kriteria Pelaburan Yang Diamalkan Warren Buffet

Warren Buffet adalah satu nama yang tidak asing lagi dalam dunia pelaburan saham. Billionaire terkenal ini mempunyai caranya yang tersendiri untuk mengkaji dan menilai saham yang terbaik untuk dibeli. Jika anda juga merupakan pelabur dalam kategori jangka panjang, anda mungkin boleh mengikuti cara yang dilakukan beliau.

Guideline diambil dari petikan asal yang dikongsikan dari page Empayar Saham yang berkongsi tentang ‘7 Kriteria Pemilihan Stock Warren Buffet’.

1. Adakah Hutang Syarikat Berlebihan?

Syarikat mendapat capital melalui 2 cara – sama ada melalui debt financing ataupun equity financing. Debt financing ialah membuat pinjaman kepada pihak ketiga, sedangkan equity financing ialah menjual saham sendiri kepada pelabur2.

Bagi Warren Buffet, beliau lebih suka melihat pertumbuhan syarikat dijana oleh equity financing berbanding debt financing. Dengan debt financing, anda perlu korbankan earning anda untuk membayar interest. Dengan equity financing pula anda hanya perlu meningkatkan earning growth untuk memuaskan hati pelabur2.

Kita boleh melihat kriteria Warren Buffet ini melalui parameter debt-to-equity ratio.

Debt-to-equity ratio = total liabilities/shareholder equity.

Seboleh mungkin, pastikan debt-to-equity ratio serendah yang boleh.

2. Adakah Syarikat Menjana Pendapatan Secara Konsisten?

Ini merupakan kriteria yang sangat penting kepada Warren Buffet – earning power. Oleh kerana Warren Buffet lebih suka jika syarikat mengambil equity financing berbanding debt financing, maka Warren Buffet lebih suka melihat secekap manakah modal daripada equity financing digunakan untuk menjana keuntungan. Oleh itu, parameter di bawah ini sangat penting bagi Warren Buffet.

ROE (return on equity) = net income/shareholder equity.

Cuba pastikan ROE yang tinggi dan stabil dalam masa sekurang2nya 5 tahun.

3. Adakah Profit Margin Syarikat Meningkat?

Profit margin bermaksud secekap manakah revenue yang diperolehi syarikat ditukar menjadi profit. Kecekapan ini boleh ditingkatkan dengan mengawal perbelanjaan. Sekiranya profit margin rendah, ia bermaksud syarikat tidak mengawal perbelanjaannya. Sekiranya profit margin tinggi pula, ia bermaksud syarikat bijak mengawal perbelanjaan.

Namun, jika profit margin semakin meningkat, ia bermaksud syarikat berjaya sedikit demi sedikit meningkatkan kecekapan menukar revenue kepada profit.

4. Sudah Berapa Lama Syarikat Telah Disenaraikan?

Warren Buffet hanya mencari syarikat yang matang dan stabil kerana ini mampu mengurangkan risiko volatility. Beliau juga pada masa yang sama mahu memastikan yang beliau faham dengan bisnes syarikat yang mahu dilaburnya.

5. Adakah Bisnes Syarikat Terlibat Dengan Komoditi?

Bisnes yang melibatkan komoditi sebenarnya menjadi satu kepantangan kepada Warren Buffet. Ini kerana syarikat yang terlibat dengan komoditi sangat terdedah dengan harga komoditi tersebut di dalam pasaran.

6. Adakah Syarikat Tersebut Mempunyai Niche Market?

Niche market atau economic moat atau competitive advantage adalah ciri2 syarikat yang membuatkan ia unik dan tersendiri di dalam market. Warren Buffet sukakan syarikat yang mempunyai niche kerana ia mengurangkan persaingan di dalam bisnes dan pada masa sama ia membolehkan syarikat menguasai ruang market yang tidak boleh dicapai syarikat2 lain. Dengan ini membolehkan lagi syarikat memonopoli.

7. Adakah Saham Dijual Pada Harga Diskaun?

Stock diskaun bukan sahaja boleh meningkatkan profit pelaburan, ia juga pada masa yang sama memberikan safety margin kepada pelabur.

Kesimpulannya, walaupun value investing dimulakan oleh Benjamin Graham, namun Warren Buffet pula meletakkan value investing setingkat lebih hebat.

Kriteria pemilihan stock Warren Buffet tidak banyak. Namun, terdapat 2 masalah kepada kriteria pemilihan ini.

(1) Bukan mudah nak cari super stock seperti yang digariskan oleh Warren Buffet. Padanlah dengan Warren Buffet sendiri pun bukan selalu shopping stock lantaran tidak banyak syarikat yang match kepada kriterianya.

(2) Kalau jumpa pun, bukan mudah nak cari stock yang diskaun. Hakikatnya nak menentukan diskaun, anda perlu kira dahulu fair value syarikat. Masalahnya bukan mudah nak menentukan fair value ini.

Dalam hidup ni bukan senang nak senang. Kalau dunia saham ni mudah, mesti dah ramai yang jadi billionaire macam Warren Buffet sendiri. Bayangkan berapa lama masa yang dikorbankan beliau untuk mengkaji setiap maklumat pasaran sebelum membeli sesuatu saham dan berapa lama masa yang diperuntukkan untuk melihat saham yang telah dibelinya berkembang.

Kredit: Empayar Saham

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Sibuk Nak Melabur Di Pasaran Saham Amerika Syarikat?

Saham syarikat Tesla, iaitu syarikat pembuat kereta elektrik terbesar di dunia dan juga tenaga solar, telah mencipta pelbagai rekod pada tahun 2020 dengan peningkatan lebih 689%. Harga saham Tesla pada 12 Januari 2021 adalah USD849 seunit, sedangkan pada 13 Januari 2020; harga saham Tesla hanyalah bernilai USD103 seunit.

Peningkatan harga pasaran ini juga turut menaikkan nilai pasaran syarikat Tesla kepada USD805 bilion, sekaligus menjulang CEO syarikatnya iaitu Elon Musk sebagai manusia terkaya dunia menurut kiraan Forbes.

Saham Tesla pada 12 Januari 2021 yang naik sebanyak 4.7%, telah menaikkan kekayaan bersih Elon Musk sebanyak USD7.8 bilion kepada USD183.8 bilion. Elon Musk telah mengatasi pengasas Amazon iaitu Jeff Bezos, yang mempunyai kekayaan sebanyak USD182.4 bilion.

Bagaimana kita boleh turut serta dalam kenaikan harga saham di pasaran terbesar dunia ini? Di sinilah wujudnya saham syarikat terbesar di dunia iaitu Apple yang bernilai USD2.16 trilion, diikuti oleh 3 syarikat lain yang bernilai lebih USD1 trilion seperti Microsoft, Amazon dan Alphabet (Google). Mereka ini kemudiannya diikuti rapat oleh syarikat gergasi lain seperti Alibaba, Facebook, Johnson and Johnson, Boeing dan banyak lagi.

Demikian juga halnya dengan syarikat-syarikat pembuat vaksin terbesar di dunia seperti Pfizer, Moderna, BionTech dan banyak lagi. Kita pun tahu pandemik Covid-19 telah menyebabkan permintaan terhadap saham-saham berkaitan penjagaan kesihatan dan vaksin meningkat dengan mendadak.

Pelbagai IPO syarikat yang hebat seperti AirBnb menyaksikan lonjakan harga di hari pertama ianya disenaraikan, dari USD68 naik ke USD165.

Mengapa Kena Melabur Di Pasaran Saham Amerika Syarikat?

Mengapa kita perlu mempertimbangkan secara serius untuk melabur di dalam pasaran terbesar dunia ini?

1. Ia pasaran terbesar di dunia dan menawarkan penyertaan ke dalam syarikat-syarikat terkenal dan paling kukuh di dunia.

2. Pelabur dari satu dunia menyertai pasaran saham ini dengan jumlah dagangan yang sangat besar berbanding mana-mana negara lain di dunia. Ini menjadikan tahap kecairannya adalah sangat baik dan mudah didagangkan.

3. Pasaran Amerika Syarikat juga mempunyai tempoh waktu dagangan yang lebih lama iaitu 4 jam (Pre-Market) sebelum pasaran biasa dibuka (8 jam) dan 4 (Post-Market) selepas ditutup. Ini menjadikan ia lebih mesra pelabur dari serata dunia dengan 16 jam waktu dagangan.

Pengurus dana tersebar Malaysia, KWSP turut melabur di pasaran luar negara khususnya di Amerika Syarikat serta memperolehi pendapatan lumayan bagi agihan dividen kepada pencarum kemudiannya.

Baca juga :
1. Top 5 Saham Patuh Syariah Paling Untung Di S&P 500 Tahun 2020
2. Top 5 Saham Sektor Kesihatan Paling Untung Di Wall Street Bagi Tahun 2020

Status Patuh Shariah Di Amerika Syarikat?

Apa yang mungkin menjadi persoalan adalah bagaimana seseorang pelabur mengetahui status kepatuhan Shariah bagi syarikat yang tersenarai di pasaran Amerika Syarikat, khususnya NASDAQ dan S&P 500?

Kini, bersumberkan kajian mendalam oleh para penganalisa yang berpusat di Malaysia, para pelabur sudah boleh mencari dan mengenalpasti status Shariah melalui laman web ShariahScreener.com, satu servis kewangan yang disediakan oleh syarikat Elzar Shariah Solution Sdn Bhd. Ianya diketuai oleh Dr Zaharuddin Abd Rahman, beliau yang merupakan Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Shariah Scholar di Bursa Marketplace.

Ketika ini, laman web ShariahScreener.com telah menapis secara automatik dan manual terhadap lebih daripada 4,000 saham di Nasdaq dan 506 saham di S&P 500.

Tapisan pula dilaksanakan melalui dua peringkat iaiatu tapisan jenis bisnes (Business Activity Screening) diikuti dengan tapisan nisbah kewangan (Financial Ratio).

Maka hasil bagi setiap tapisan disusun dalam bentuk berikut:

Hasil keputusan tapisan hasil perniagaan syarikat Apple

Bahagian atas menyaksikan hasil tapisan jenis perniagaan dan menganalisa jumlah pendapatan tidak patuh Shariah yang diperolehi oleh syarikat. Ianya mestilah kurang daripada 5% dari hasil tahun tersebut.

Sekiranya itu berlaku, kesemua 9 piawaian ini akan mendapat tanda gagal,  maka saham terbabit dianggap tidak patuh Shariah. Namun sekiranya ada satu sahaja standard yang menganggapnya lulus, pelabur boleh membuat keputusan sendiri sama ada untuk melihat keputusan tapisan segmen kedua iaitu Financial Ratio.

Hasil keputusan tapisan nisbah kewangan syarikat Apple

Bagi bahagian kedua ini, terdapat 9 jenis piawaian digunakan daripada pelbagai benua dan kumpulan ulama Shariah. Sekiranya terdapat satu sahaja yang lulus sekalipun, pelabur sudah dikira boleh memilih saham terbabit.

Apa yang menarik adalah selain daripada keputusan hasil tapisan status Shariah, pengguna juga turut dibekalkan dengan maklumat penting syarikat yang didisenaraikan. Ini termasuklah profil syarikat, data kewangan dan carta terkini pengerakan harga saham. Ini tentunya akan memudahkan kita membuat keputusan.

Dapatkan Shariah Screener Hari Ini

Kini pengguna dan peminat dunia pelaburan pasaran saham Amerika Syarikat boleh melanggan perkhidmatan ShariahScreener.com bagi memastikan pelaburan saham kita semua adalah patuh Shariah.

Untuk langganan Shariah Screener, klik sini. Eksklusif kepada fans Majalah Labur dan The Kapital, diskaun sebanyak 5% menanti anda. Subscribe hari ini juga untuk rebut peluang ini.

Ramai di kalangan kita yang dah biasa melabur di Bursa Malaysia, mungkin sudah tiba masanya kita belajar jual beli saham global pula.

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!