Vijay Mallya, Bad Boy Bilionaire Dari India

Baru-baru ini penulis ada menonton siri Bad Boy Billionaires di Netflix yang merupakan cerita mengenai seorang ahli perniagaan dari India. Pada awalnya, bisnes yang diwarisi daripada bapanya berjaya diuruskan dengan baik dan berkembang maju.

Namun tragedi berlaku apabila beliau memulakan suatu bisnes baru yang memerlukan wang dan pekerja yang ramai.

Vijay Vittal Mallya atau nama gelaran beliau King of Good Times dilahirkan pada tarikh 18 December 1955. Kini beliau berusia 64 tahun dan merupakan orang yang dikehendaki oleh kerajaan India di atas pertuduhan jenayah kewangan di India.

Asal-Usul Vijay

Vijay Mallya merupakan anak ahli perniagaan yang mewarisi perniagaan United Breweries Group, konglomerat yang menjalankan perniagaan dalam minuman alkohol, infrastruktur penerbangan, hartanah dan pembajaan. Beliau juga merupakan bekas pengerusi United Spirits, salah sebuah syarikat terbesar di India.

Vijay Mallya adalah pengerusi Sanofi India (Hoechst AG, Aventis) dan Bayer CropScience di India hampir 20 tahun dan menjadi pengerusi untuk beberapa syarikat yang lain. Beliau juga merupakan pengasas dan juga bekas pemilik Kingfisher Airlines dan bekas pemilik bersama Force India Formula One team.

Vijay Mallya adalah bekas pemilik pasukan kriket Royal Challengers Bangalore.

Mengambil Alih Perniagaan

Kredit Gambar: Live Mint

Apabila ayahnya meninggal dunia, Vijay Mallya ketika itu berusia 28 tahun dan terus dilantik menjadi pengerusi United Breweries Group pada tahun 1983. Sejak itu, kumpulan syarikat berkembang menjadi konglomerat dengan 60 buah syarikat dengan pulangan tahunan yang meningkat sebanyak 64% dari USD11 bilion pada tahun 1998-1999.

Beliau juga mengembangkan bisnes dengan membeli Berger Paints, Best and Crompton pada tahun 1988, Mangalore Chemicals and Fertilisers pada tahun 1990, The Asian Age penerbit surat khabar dan majalah filem dan Cine Blitz, Majalah Bollywood pada tahun 2001.

United’s Kingfisher Beer mempunyai lebih 50% daripada pegangan pasaran di India dan dijual di 52 buah negara lain. United Spirits Ltd adalah milik syarikat UB Group yang berjaya meluaskan pasaran bir di serata dunia.

Walaubagaimanapun, pada tahun 2015 beliau dipaksa untuk berhenti menjadi pengerusi dan sepatutnya menerima sebanyak $75 juta namun pihak mahkamah India menahan pembayaran tersebut.

Dah Kenapa?

Kredit Gambar: Deccan Chronicle

Kingfisher Airlines yang ditubuhkan pada 2005 adalah bisnes venture terbesar oleh Vijay. Akhirnya bisnes ini bankrap dan terpaksa ditutup. Pada tahun 2013, syarikat ini tidak membayar gaji kepada para pekerjanya lebih daripada 15 bulan, hilang lesen untuk  beroperasi sebagai syarikat penerbangan.

Dalam masa yang sama berhutang USD1 bilion dengan pihak bank. Pada November 2015, jumlah pinjaman dengan bank meningkat sebanyak USD1.35 bilion.

Jatuhnya Kingfisher, Vijay dituduh sebagai ‘willfull defaulter’ di bawah undang-undang kerajaan India termasuk kesalahan lain seperti money laundering dan misappropriation.

Pada Mac 2016, pihak konsortium bank meminta kerjasama Supreme Court of India agar Vijay tidak meninggalkan India dan pergi ke luar negara disebabkan hutang syarikat beliau. Sebenarnya, Vijay lebih pantas dan telah pun meninggalkan India.

Iklan

Maka, bermula urusan tuntutan hutang dari pelbagai pihak terhadap Vijay. Beliau masih selesa kerana mempunyai beberapa aset bukan hanya di India namun di di luar negara.

Hidup Secara Mewah

Kredit Gambar: India Today

Beliau digelar “King of Good Times” disebabkan cara hidup beliau yang agak berlebihan, maka ia sedikit sebanyak mempengaruhi syarikat serta keadaan kewangan  syarikat. Sebanyak 17 bank di India cuba menuntut kembali hutang dengan syarikat beliau dengan jumlah hampir USD1.3 bilion.

Beberapa agensi termasuk Income Tax Department dan juga Central Bureau of Investigation menyiasat Vijay yang disyaki terlibat dalam kesalahan kewangan dan money laundering.

Dengan Team Formula One Force India, beliau juga mengalami masalah kewangan dan diambil alih oleh Racing Point F1 Team.

Pertuduhan

Kredit Gambar: Business Today

Pada tahun 2017, beliau ditahan oleh pihak polis United Kingdom bagi pihak autoriti India namun dibebaskan untuk siasatan lanjut.

Kesimpulan di sini adalah apabila bisnes melibatkan kos yang tinggi ia boleh memakan diri kita di kemudian hari. Namun, syarikat pemilikan bersama bukan persendirian membuatkan aset peribadi beliau masih selamat dan apabila syarikat sudah gulung tikar maka aset dengan syarikat yang perlu dijual untuk membayar hutang yang ada.

Beliau dengan berani berkata:

“I have done absolutely nothing wrong”, there’s nothing to miss about India, since my family have all moved to England or the United States”.

Jika dilihat kepada sudut bisnes, beliau bukan salah 100% kerana bisnes melibatkan untung dan rugi dan pengurusan bisnes bukan melibatkan beliau seorang. Bisnes sudah rugi, sudah ditutup dan jatuh bankrap, apa yang boleh beliau lakukan.

Cuma yang menjadi kemarahan dan tidak puas hati bekas pekerja beliau dan orang ramai di India, adalah cara hidup beliau yang dipaparkan masih lagi berlebihan walaupun hutang syarikat dan gaji tidak dibayar pada ketika itu.

Salah langkah beliau adalah dengan melakukan bisnes penerbangan yang ketika itu merudum. Jika beliau masih fokus dengan bisnes bir dan baja ia tidak akan menjadi isu besar dan kekayaan beliau makin bertambah dan kurang drama hutang serta saman-menyaman ini.

Boleh jadi pengajaran kepada semua ahli perniagaan di luar sana untuk menimbang balik segala keputusan yang melibatkan ramai orang dan pinjaman yang besar.

Sumber Rujukan:

  • Netflix – Bad Boy Billionaires
  • Wikipedia Vijay Vital Mallya

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan (pelaburan, takaful dan wasiat) di institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danamodal, Danaharta dan CDRC Pernah Digunakan Untuk Memperbaiki Sistem Kewangan Negara

Ada yang kata Malaysia sedang berdepan dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu, tapi bukan Malaysia saja yang kena. Satu dunia sedang berdepan dengan ketidaktentuan ini, termasuklah kuasa besar dunia iaitu Amerika Syarikat.

Kalau nak tahu lebih lanjut mengenainya, boleh baca Prestasi Saham Wall Street Merudum? Tiga Faktor Ekonomi Amerika Syarikat Yang Anda Perlu Tahu. Dan khabarnya dunia sedang menuju krisis ekonomi yang dijangka akan berlaku tidak lama lagi, atau telah pun bermula samada kita sedar atau pun tidak.

Jadi apakah yang boleh Malaysia lakukan untuk menanganinya?

Jom kita dengar perkongsian daripada Tuan Nik Hasyudeen mengenai topik hangat ini. Sebelum kita mulakan bicara, jom berkenalan dengan tuan punya badan tersebut.

Sumber: Bank Islam

Memang bukan calang-calang orang Tuan Nik Hasyudeen ni, beliau adalah merupakan pengarah bagi beberapa syarikat besar tanahair.

Berpengalaman Luas Semasa Berlakunya Krisis Sebelum Ini

Sesiapa yang sudah akhir baligh semasa Krisis Kewangan Asia di akhir 90an tentu boleh ingat 2 institusi kembar yang ditubuhkan untuk memperbaiki semula sistem kewangan negara.

Danamodal untuk mempermodalkan bank-bank yang sudah kekeringan modal dan Danaharta untuk membeli peminjam-peminjam yang mungkir dengan bank-bank mereka dan cuba menyelamatkan syarikat dan individu ini.

Apakah hasilnya?

Iklan

Sistem Kewangan Negara Mampu Dipulihkan

Pasaran modal kemudiannya diubah bentuk dengan pewujudan pasaran bon dan sukuk agar bank-bank bukan satu-satunya pihak yang membiayai projek-projek besar. Kalau penerbit bon atau sukuk hangus, bank-bank kita tidak terusik.

Ada juga “Corporate Debt Restructuring Committee” (CDRC) yang disokong oleh Bank Negara untuk menjadi orang tengah di dalam penyusunan semula hutang-hutang korporat yang terbabit dengan lebih dari satu bank.

Bila ekonomi dan pawasan kewangan sudah pulih, Danamodal, Danaharta dan CDRC ditutup. Penutupan ini melambangkan mereka sudah berjaya. CDRC bagaimana pun diwujudkan semula ketika krisis kewangan dunia di sekitar tahun 2009. Ini adalah kerana peminjam besar kadang-kadang perlu menyusun semula hutang mereka dengan bank-bank. Sehingga kini, saya salah seorang ahli CDRC.

Bila Satu Institusi Besar Menghadapi Masalah Kewangan, Perlu Ada Penyelesaian

Memindahkan harta ke satu badan lain adalah cara yang ternyata berjaya. Yang penting operasi dan perniagaan harus terus berjalan dan kepentingan pendeposit atau pihak lain terjamin.

Saya nasihatkan orang yang menjadi akauntan segera seminggu dua ini mengkaji model Danamodal dan Danaharta. Faham betul-betul dan kemudian kaji balik komen-komen yang sudah kita buat. Bagi akauntan betul-betul yang menimbulkan isu perakaunan kreatif (creative accounting) boleh juga tengok hasil dari kerja-kerja di antara bank-bank, Danamodal dan Danaharta. Siapa yang akhirnya mendapat manfaat?

Sebelum saya lupa, Datuk Sri Zukri tu bukan sahaja pernah menjadi pengarah urusan bank, dia juga pernah jadi pengarah urusan Danaharta.

Hasil dari segala usaha di atas yang dirancang dan diselia oleh Bank Negara, pasaran kewangan pulih dan menjadi semakin mantap. Kita telah mengharungi beberapa krisis kewangan dunia dengan tapak yang ternyata lebih kukuh.

Ini masih dirasai sekarang yang membolehkan kita berkongsi apa saja di media sosial mengikut selera dan nafsu kita. Cuba ikut cadangan saya di atas dengan mengkaji Danamodal, Danaharta dan peranan Bank Negara.

Sumber: FB Nik Hasyudeen

Iklan

Adakah Overdraf Itu Patuh Syariah Atau Tidak?

Sebelum ini, kami ada bercerita tentang Kemudahan Overdraf – Bagus Atau Tidak? Bagi mereka yang masih blur-blur, secara ringkasnya overdraf adalah ialah lanjutan kredit yang diakses melalui akaun semasa.

Biasanya, pelanggan hanya dapat mengeluarkan wang yang berada di dalam akaunnya tetapi dengan kemudahan overdraf, pelanggan boleh mengeluarkan lebih daripada yang terdapat di dalam akaun semasa, sehingga had kredit yang ditetapkan.

Dalam erti kata lain, kita gunakan duit bank untuk kegunaan sendiri (Teknik OPM)

Untuk mengupas isu overdraf patuh Syariah atau tidak, kita ikuti perkongsian Tuan Ahmad Zairul. Beliau mempunyai lebih daripada 10 tahun pengalaman dalam bidang keusahawanan dan pelaburan dan kepakaran beliau adalah di dalam menawarkan perkhidmatan Perunding Kewangan, Penasihat Cukai, Penasihat Pelaburan, Pengurusan Hartanah, Perakaunan & Audit dan Setiausaha Syarikat.

Dalil Berkenaan Gadaian

Hadits Ar Rahn (Gadai)

أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ اشْتَرَى طَعَامًا مِنْ يَهُودِيٍّ إِلَى أَجَلٍ وَرَهَنَهُ دِرْعًا مِنْ حَدِيدٍ

“Sesungguhnya, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam membeli bahan makanan dari seorang yahudi dengan cara berhutang, dan beliau menggadaikan baju besinya.” (Hr. Al-Bukhari no. 2513 dan Muslim no. 1603). 

ﺍﻠﺭﻫﻥﹸﻴﺭﻜﺏﹸﺒﻨﻔﻘﺘﻪﹺﺇﺫﹶﺍﻜﺎﻥﹶﻤﺭﻫﻭﻨﺎﹰﻭﻟﺒﻥﹸﺍﻟﺩﱠﺭﱢﻴﺸﺭﺏﹸﺒﻨﻔﻘﺘﻪﹺﺇﺫﺍﻜﺎﻥﹶﻤﺭﻫﻭﻨﺎﹰﻭﻋﺎﻰﺍﻠﺫﻱ ﻴﺭﻜﺏﹸﻭﻴﺸﺭﺏﹸﺍﻠﻨﻔﻘﺔﹸ

“Binatang tunggangan boleh ditunggangi sebagai imbalan atas nafkahnya (makanannya) bila sedang digadaikan, dan susu binatang yang diperah boleh diminum sebagai imbalan atas makanannya bila sedang digadaikan. Orang yang menunggangi dan meminum susu berkewajiban untuk memberi makanan.”(Hr. Al-Bukhari, no.2512).

Penjelasannya

Hadits di atah jelas menggambarkan fakta sejarah bahawa pada zaman Rasulullah SAW, gadai telah diamalkan secara luas. Hadits pertama menegaskan bahawa Rasulullah SAW pernah melakukan hutang dengan orang Yahudi untuk bahan makanan. Kemudian beliau menggadaikan (menjaminkan) baju besinya sebagai penguat kepercayaan transaksi tersebut.

Hadits kedua pula kita dapat lihat bagaimana Rasulullah SAW telah menegaskan akan hak dan kewajipan bagi pihak-pihak yang terlibat dalam melakukan akad gadai.

Hal-hal tersebut merupakan landasan hadits yang cukup kuat bahwa gadai adalah sesuatu yang dianggap sah.

Iklan

4 Syarat Gadaian

Untuk menggadaikan sesuatu, ianya perlu mematuhi 4 syarat tersebut:

  1. Ar-rahn atau al-marhun (Barang gadaian)
  2. Al-marhun bih (Hutang)
  3. Aqidain (Dua pihak yang bertransaksi) iaitu Rahin (Orang yang menggadaikan) dan Murtahin (Pemberi hutang)

1. Syarat berkenaan dengan Al-marhun (Barang gadaian)

  • Barang gadaian itu berupa barang berharga yang dapat menutupi hutangnya, sama ada barang atau nilai barang tersebut ketika si peminjam tidak mampu melunaskan hutangnya
  • Barang gadaian tersebut adalah milik orang yang manggadaikannya atau yang diizinkan baginya untuk menjadikannya sebagai jaminan gadai
  • Barang gadai tersebut harus diketahui ukuran, jenis, dan sifatnya, kerana Ar-rahn adalah transaksi atau harta

2. Syarat berkenaan dengan Al-marhun bih (Hutang) adalah hutang yang wajib atau yang akhirnya menjadi wajib

  • Hak yang wajib dikembalikan kepada Pemberi hutang
  • Hutang boleh dilunaskan dengan barang gadaian
  • Hutang itu jelas dan tertentu

3. Akad

Syarat yang terkait dengan ijab qabul; ucapan serah terima disyaratkan; harus ada kesinambungan di antara ucapan penyerahan (ijab) dan ucapan penerimaan. Kalau sekarang, kita akan tandatangan kontrak atau adanya black and white di antara Rahin (Orang yang menggadaikan) dan  Murtahin (Pemberi hutang)

Sumber Rujukan: AhmadZairul.com

Wajib Pilih Overdraf Patuh Syariah

Sekarang kita dah tahu dalil berkenaan adanya overdraf yang patuh Syariah, sebagai orang Islam kita wajib untuk memilih overdraf yang patuh Syariah. Wajib sokong produk Kewangan Islam dan menjauhkan diri daripada najis yang dikenali sebagai Riba.

Eh kejap, dah tahu apa itu overdraf dari sudut Syariah, tapi apa pula kegunaan dan kelebihan overdraf ni?

Itu kena berguru dengan tuan punya badan, iaitu Tuan Ahmad Zairul yang merupakan Pengarah Urusan Kumpulan Syarikat AZ GROUP of Companies. Beliau juga merupakan Pengasas Komuniti Pejuang Usahawan (Nasihat Usahawan) dan Presiden Komuniti International Maqasid Syariah Fighter (Memperjuangkan Ilmu Maqasid Syariah di Peringkat Antarabangsa)

Banyak ilmu berkaitan dikongsi di laman web Pejuang Usahawan dan Ahmad Zairul.com. Sila follow beliau di Facebook.

Dan yang terkini, beliau kongsikan Bagaimana Ushawan Biasa boleh Tingkatkan NILAI DIRI dan SYARIKAT kepada NILAI JUTAAN RINGGIT dengan RAHSIA OVERDRAFT.

Iklan

Cara Mengenal SCAMMERS Dan Skim Cepat Kaya Dengan Panduan Shariah

Berdasarkan satu kajian daripada syarikat telekomunikasi Telenor Group, rakyat Malaysia amat mudah diperangkap sindiket penipuan. Hampir setiap hari, ada sahaja berita mengenai rakyat Malaysia ditipu hampir ratusan ribu Ringgit.

Terbaru menurut Ketua Polis Daerah Shah Alam Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib, bagi tempoh Januari sehingga November 2019, jenayah penipuan Macau Scam di daerah itu meningkat 57% berbanding tempoh sama tahun lalu dengan peningkatan sebanyak sembilan kes, manakala nilai kerugian menurun daripada RM3.9 juta pada 2018 kepada RM2 juta bagi tempoh sehingga November 2019.

Macau Scam adalah satu di antara ratusan scam yang melibatkan skim pelaburan atau skim cepat kaya di Malaysia. Secara asasnya ia boleh dinamakan sebagai SKIM PONZI. SKIM PONZI adalah skim yang distruktur bagi memastikan wang daripada orang bawah digunakan bagi memberi pulangan kepada orang atas.

Beberapa contoh kaedah skim Ponzi seperti berikut:

  • Skim pelaburan emas
  • Skim pelaburan berasaskan FOREX
  • Skim dana sedekah
  • Skim pelaburan projek
  • Skim belian semula produk
  • Skim MLM/binary/matriks yang biasanya dikenali dengan yuran keahlian yang tinggi dan harga produk yang tinggi.

Terdapat dua persamaan modus skim yang dijalankan mereka, iaitu:

  1. Mencari ahli baru. Jika tidak perlu, adanya insentif yang tinggi disediakan bagi ahli yang dapat mencari ahli baru.
  2. Terdapat obligasi atau yuran keahlian daripada ahli dan bayaran bulanan kepada ahli yang akan ditunaikan pada peringkat awal bagi membina keyakinan. 

Persamaan lain yang boleh didapati adalah kadar keuntungan skim seperti ini sangat tinggi, jauh mengalahkan skim pelaburan unit amanah (unit trust) atau pelaburan biasa yang dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia atau Suruhanjaya Sekuriti.

Panduan Shariah

Secara umumnya dalam Islam, apa-apa aktiviti ekonomi seperti pelaburan perlu bebas daripada empat elemen iaitu Riba, Gharar, Maysir, dan Ghabn.

Riba

Elemen Riba yang terdapat dalam skim cepat kaya adalah tukaran wang dengan wang. Yuran keahlian dan jumlah ‘pelaburan’ ditukar dengan kadar keuntungan yang tetap dan telah dijanjikan adalah unsur Riba yang jelas terdapat dalam skim ini.

Biasanya apabila ditanya kepada sektor atau bisnes apa wang pelaburan kita dilaburkan? Susah untuk kita mendapat jawapan yang jelas dan terperinci.

Berbeza dengan pelaburan saham contohnya di mana syarikat diwajibkan memaparkan Laporan Kewangan mereka masing-masing yang diaudit dan mempunyai pengawal selia.

Hakikatnya ia adalah Money Game di mana wang pelaburan ahli baru yang akan digunakan bagi membayar keuntungan kepada ahli lama.

Gharar

Gharar adalah ketidakjelasan dalam sesebuah kontrak melibatkan hasil dan implikasi. Ketidakjelasan ini haram kerana akan membawa kepada pertikaian dan pergaduhan. 

Iklan

Elemen ini didapati daripada maklumat-maklumat yang tidak jelas berkaitan aktiviti bisnes sesebuah syarikat yang mempromosi skim ini dan kesamaran pelaburannya.

Sebaliknya yang jelas adalah pulangan ‘pelaburan’ tetap dan tinggi dan insentif ahli baru atau lebih dikenali sebagai sistem Piramid.

Maysir

Maysir adalah perjudian atau membawa maksud seseorang yang memperoleh keuntungan hasil daripada kerugian orang lain. 

Elemen ini biasanya kita boleh dapati di penghujung hayat skim atau scam yang mana berita mangsa atau ahli ditipu atau ahli lama yang telah lama tidak mendapat pulangan.

Ia cerita biasa dan cerita yang akan diulang-ulang di bawah nama skim berbeza-beza.

Ghabn

Secara istilah ia bermaksud jualan produk yang melebihi daripada nilai kebiasaan yang biasa dijual oleh masyarakat. Dalam Shariah ia diharamkan kerana terdapat unsur-unsur penipuan dan manipulasi dalam urus niaga.

Ghabn biasanya wujud dalam skim pelaburan yang menggunakan produk sebagai topeng untuk skim ponzi mereka. Barang diminta untuk dibeli untuk memberi sebab mendapatkan duit ‘pelaburan’.

Hakikatnya harga barang tersebut tidak muhasabah dan ada skim yang menjual barangan yang pembeli tidak mahu gunakan.

Isu shariah paling jelas adalah elemen Riba. Kebiasannya skim seperti ini tidak mempunyai sebarang aktiviti pelaburan yang menjana keuntungan, maka hakikatnya ia adalah satu bentuk pinjaman dan hasil lebihan yang diperoleh oleh ‘pelabur’ daripada pinjaman itu dikira sebagai Riba

Kadar untung yang disandarkan kepada modal yang telah ditetapkan dan diketahui jumlahnya di awal kontrak adalah ciri-ciri Riba. Pelaburan dalam Islam sama ada atas prinsip Mudharabah atau Musyarakah adalah pulangan sekiranya ada akan dibahagikan daripada hasil untung sebenar, bukan daripada modal. Juga dalam segala pelaburan adanya risiko kerugian.

Semoga artikel ini membantu kita dan menyelamatkan kita daripada scammers dan skim cepat kaya.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Iklan

Pelbagai Masalah Dalam Projek ‘Kereta Terbang’ – Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC)

KUALA LUMPUR: Projek kereta terbang yang didakwa inisiatif pihak swasta menerima suntikan dana daripada kerajaan sebanyak RM20 juta menerusi Kumpulan Industri-Kerajaan bagi Teknologi Tinggi (MIGHT).

Kenyataan Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) menyebut, syarikat di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM), MIGHT meluluskan pelaburan itu dalam syarikat Aerodyne Ventures Sdn Bhd (AVSB).

“Walaupun Menteri Pembangunan Usahawan (Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof) menyatakan projek kereta terbang adalah insiatif swasta dan tidak gunakan dana kerajaan, PAC mendapati MIGHT meluluskan pelaburan dalam AVSB sebanyak RM20 juta.

“Kementerian Hal Ehwal Ekonomi mengesahkan dana itu telah disalurkan oleh VTSB (VentureTech Sdn Bhd – subsidiari milik penuh MIGHT) kepada AVSB pada 1 November 2019,” jelas kenyataan itu.

Laporan itu turut menyebut, Mohd Redzuan mengumumkan projek itu terlalu awal tanpa perancangan teliti serta tidak memaklumkannya kepada Kabinet, selain mendapati ia adalah projek swasta, bukan projek nasional seperti diuar-uarkannya.

“Mohd Redzuan juga mempromosikan AVSB secara terbuka sejak Februari lalu, sedangkan kerajaan belum melaksanakan pematuhan piawaian kewangan, hak milik intelek, kepakaran dan kapasiti membangunkan kereta terbang terhadap syarikat berkenaan.

“PAC turut mendapati AVSB pembangunkan prototaip di Jepun kerana negara itu memiliki ekosistem dan kemudahan membina kereta terbang, sedangkan Mohd Redzuan memaklumkan syarikat itu menggunakan teknologi tempatan.

Iklan

“Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) serta MIGHT juga tidak dirujuk langsung dalam menentukan hala tuju pembangunan mobiliti udara, dan tiada undang-undang sedia ada berkaitan kawal selia dan penggunaan kereta terbang di Malaysia,” jelas laporan berkenaan.

PAC dalam pada itu turut mengemukakan enam syor penambahbaikan.

Antaranya, meminta Jabatan Akauantan Negara (JAN) mengaudit pelaburan RM20 juta itu, selain menggesa VTSB memantau perbelanjaan dibuat AVSB bagi memastikan dana berkenaan digunakan bagi tujuan ia diluluskan, dan bukan untuk projek kereta terbang.

“Selain itu, sesuatu projek perlu dikaji dan dirancang secara teliti sebelum dihebahkan kepada umum bagi mengelak persepsi negatif dan kritikan masyarakat,” jelas kenyataan itu.

Sementara itu, Kementerian Pembangunan Usahawan juga dinasihatkan mewujudkan kerjasama dengan kementerian, jabatan dan agensi lain, serta membuat pematuhan piawaian yang lengkap sebelum membuat pengumuman dan keputusan.

“Kertas Kabinet yang lengkap dan sempurna perlu disedia dan dibentang dalam mesyuarat Kabinet untuk mendapat kelulusan bagi perkara membabitkan kepentingan rakyat dan negara,” ujar kenyataan itu.

Kredit: Astro Awani

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!