Vijay Mallya, Bad Boy Bilionaire Dari India

Baru-baru ini penulis ada menonton siri Bad Boy Billionaires di Netflix yang merupakan cerita mengenai seorang ahli perniagaan dari India. Pada awalnya, bisnes yang diwarisi daripada bapanya berjaya diuruskan dengan baik dan berkembang maju.

Namun tragedi berlaku apabila beliau memulakan suatu bisnes baru yang memerlukan wang dan pekerja yang ramai.

Vijay Vittal Mallya atau nama gelaran beliau King of Good Times dilahirkan pada tarikh 18 December 1955. Kini beliau berusia 64 tahun dan merupakan orang yang dikehendaki oleh kerajaan India di atas pertuduhan jenayah kewangan di India.

Asal-Usul Vijay

Vijay Mallya merupakan anak ahli perniagaan yang mewarisi perniagaan United Breweries Group, konglomerat yang menjalankan perniagaan dalam minuman alkohol, infrastruktur penerbangan, hartanah dan pembajaan. Beliau juga merupakan bekas pengerusi United Spirits, salah sebuah syarikat terbesar di India.

Vijay Mallya adalah pengerusi Sanofi India (Hoechst AG, Aventis) dan Bayer CropScience di India hampir 20 tahun dan menjadi pengerusi untuk beberapa syarikat yang lain. Beliau juga merupakan pengasas dan juga bekas pemilik Kingfisher Airlines dan bekas pemilik bersama Force India Formula One team.

Vijay Mallya adalah bekas pemilik pasukan kriket Royal Challengers Bangalore.

Mengambil Alih Perniagaan

Kredit Gambar: Live Mint

Apabila ayahnya meninggal dunia, Vijay Mallya ketika itu berusia 28 tahun dan terus dilantik menjadi pengerusi United Breweries Group pada tahun 1983. Sejak itu, kumpulan syarikat berkembang menjadi konglomerat dengan 60 buah syarikat dengan pulangan tahunan yang meningkat sebanyak 64% dari USD11 bilion pada tahun 1998-1999.

Beliau juga mengembangkan bisnes dengan membeli Berger Paints, Best and Crompton pada tahun 1988, Mangalore Chemicals and Fertilisers pada tahun 1990, The Asian Age penerbit surat khabar dan majalah filem dan Cine Blitz, Majalah Bollywood pada tahun 2001.

United’s Kingfisher Beer mempunyai lebih 50% daripada pegangan pasaran di India dan dijual di 52 buah negara lain. United Spirits Ltd adalah milik syarikat UB Group yang berjaya meluaskan pasaran bir di serata dunia.

Walaubagaimanapun, pada tahun 2015 beliau dipaksa untuk berhenti menjadi pengerusi dan sepatutnya menerima sebanyak $75 juta namun pihak mahkamah India menahan pembayaran tersebut.

Dah Kenapa?

Kredit Gambar: Deccan Chronicle

Kingfisher Airlines yang ditubuhkan pada 2005 adalah bisnes venture terbesar oleh Vijay. Akhirnya bisnes ini bankrap dan terpaksa ditutup. Pada tahun 2013, syarikat ini tidak membayar gaji kepada para pekerjanya lebih daripada 15 bulan, hilang lesen untuk  beroperasi sebagai syarikat penerbangan.

Dalam masa yang sama berhutang USD1 bilion dengan pihak bank. Pada November 2015, jumlah pinjaman dengan bank meningkat sebanyak USD1.35 bilion.

Jatuhnya Kingfisher, Vijay dituduh sebagai ‘willfull defaulter’ di bawah undang-undang kerajaan India termasuk kesalahan lain seperti money laundering dan misappropriation.

Pada Mac 2016, pihak konsortium bank meminta kerjasama Supreme Court of India agar Vijay tidak meninggalkan India dan pergi ke luar negara disebabkan hutang syarikat beliau. Sebenarnya, Vijay lebih pantas dan telah pun meninggalkan India.

Maka, bermula urusan tuntutan hutang dari pelbagai pihak terhadap Vijay. Beliau masih selesa kerana mempunyai beberapa aset bukan hanya di India namun di di luar negara.

Hidup Secara Mewah

Kredit Gambar: India Today

Beliau digelar “King of Good Times” disebabkan cara hidup beliau yang agak berlebihan, maka ia sedikit sebanyak mempengaruhi syarikat serta keadaan kewangan  syarikat. Sebanyak 17 bank di India cuba menuntut kembali hutang dengan syarikat beliau dengan jumlah hampir USD1.3 bilion.

Beberapa agensi termasuk Income Tax Department dan juga Central Bureau of Investigation menyiasat Vijay yang disyaki terlibat dalam kesalahan kewangan dan money laundering.

Dengan Team Formula One Force India, beliau juga mengalami masalah kewangan dan diambil alih oleh Racing Point F1 Team.

Pertuduhan

Kredit Gambar: Business Today

Pada tahun 2017, beliau ditahan oleh pihak polis United Kingdom bagi pihak autoriti India namun dibebaskan untuk siasatan lanjut.

Kesimpulan di sini adalah apabila bisnes melibatkan kos yang tinggi ia boleh memakan diri kita di kemudian hari. Namun, syarikat pemilikan bersama bukan persendirian membuatkan aset peribadi beliau masih selamat dan apabila syarikat sudah gulung tikar maka aset dengan syarikat yang perlu dijual untuk membayar hutang yang ada.

Beliau dengan berani berkata:

“I have done absolutely nothing wrong”, there’s nothing to miss about India, since my family have all moved to England or the United States”.

Jika dilihat kepada sudut bisnes, beliau bukan salah 100% kerana bisnes melibatkan untung dan rugi dan pengurusan bisnes bukan melibatkan beliau seorang. Bisnes sudah rugi, sudah ditutup dan jatuh bankrap, apa yang boleh beliau lakukan.

Cuma yang menjadi kemarahan dan tidak puas hati bekas pekerja beliau dan orang ramai di India, adalah cara hidup beliau yang dipaparkan masih lagi berlebihan walaupun hutang syarikat dan gaji tidak dibayar pada ketika itu.

Salah langkah beliau adalah dengan melakukan bisnes penerbangan yang ketika itu merudum. Jika beliau masih fokus dengan bisnes bir dan baja ia tidak akan menjadi isu besar dan kekayaan beliau makin bertambah dan kurang drama hutang serta saman-menyaman ini.

Boleh jadi pengajaran kepada semua ahli perniagaan di luar sana untuk menimbang balik segala keputusan yang melibatkan ramai orang dan pinjaman yang besar.

Sumber Rujukan:

  • Netflix – Bad Boy Billionaires
  • Wikipedia Vijay Vital Mallya

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan (pelaburan, takaful dan wasiat) di institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.