Adakah Saham Facebook, YouTube, Twitter, Netflix Dan Spotify, Patuh Syariah?

Peminat saham-saham global kena baca ni.

Setiap hari kita menghabiskan masa berjam-jam di media sosial dan menggunakan platform digital popular untuk mendapatkan kandungan terkini.

Syarikat gergasi seperti Facebook, YouTube (melalui Alphabet Inc.), Twitter, Netflix dan Spotify tersenarai di pasaran saham Amerika Syarikat.

Tetapi adakah saham-saham ini patuh syariah?
Apakah yang menyebabkan saham-saham ini patuh syariah?
Kalau tak patuh syariah, apa pula sebabnya?

Terbahagi Kepada Dua

Secara ringkasnya, media sosial dan platform kandungan digital terbahagi kepada dua iaitu:

  • Platform yang tak menghasilkan sebarang kandungan
  • Platform yang tak menghasilkan sebarang kandungan, tetapi membenarkan kandungan yang dikurasi (curated) atau diambil daripada satu tema spesifik

Platform Yang Tak Menghasilkan Sebarang Kandungan

Contoh platform sebegini adalah Facebook, YouTube (Alphabet Inc) dan Twitter. Mereka tidak menghasilkan sebarang kandungan digital, tetapi membenarkan pengguna memuat naik kandungan, berkongsi dan berinteraksi dengan pengguna lain.

Seterusnya, platform ini juga sensitif terhadap kandungan haram seperti bahan lucah, dadah, alkohol, judi, aktiviti berbahaya dan tidak sopan serta mempunyai polisi mencegahnya daripada dimuat naik.

Pendapatan utama syarikat pula datangnya daripada pengiklanan, yang dibuat sendiri oleh pengguna dan iklan-iklan tersebut akan ditapis bagi memastikan ianya tidak mengandungi unsur-unsur seperti di atas.

Buat masa ini kalau dilihat kepada Facebook, YouTube (Alphabet Inc) dan Twitter; maka model perniagaan mereka dikira ‘lulus’ dan memenuhi kehendak syariah.

Memandangkan kriteria seterusnya iaitu nisbah kewangan semasa syarikat juga melepasi tanda aras yang ditetapkan maka saham-saham syarikat ini diberikan status patuh syariah. (Penanda aras nisbah kewangan bertujuan untuk mengukur riba dan unsur-unsur berasaskan riba dalam kedudukan kewangan syarikat).

Platform Yang Tak Menghasilkan Sebarang Kandungan, Tetapi Membenarkan Kandungan Yang Dikurasi (Curated) Atau Diambil Daripada Satu Tema

Platform yang memenuhi kriteria di atas, tetapi mengikuti tema yang tak patuh syariah seperti perkongsian muzik. Pendapatan utama syarikat adalah melalui yuran langganan.

Disebabkan muzik itu sendiri adalah perniagaan yang bertentangan dengan kehendak syariah, maka saham Spotify adalah berstatus tidak patuh syariah walaupun punca pendapatan utama syarikat adalah berasaskan yuran langganan.

Bagaimana Dengan Platform Yang Menghasilkan Kandungan Sendiri?

Kita ambil contoh Netflix, yang menghasilkan kebanyakan movie dan series mereka sendiri. Ia juga membenarkan kandungan yang dikurasi (curated) iaitu dipilih oleh Netflix sendiri.

Memandangkan terdapat kandungan di Netflix itu sendiri adalah bertentangan dengan kehendak syariah, dan walaupun pendapatan syarikat adalah daripada yuran langganan, maka saham Netflix itu menjadi tidak patuh syariah.

Patuh Syariah Atau Tidak, Mengikut Kaedah Islamicly

Sumber: Islamicly

Status patuh syariah atau tidak ini bukan kepakaran kami tetapi telah diberikan oleh Islamicly, sebuah aplikasi yang memudahkan pengguna untuk menyemak status patuh syariah sesuatu saham global.

Jom kita berkenalan dengan wajah di sebalik tabir Islamicly. Secara spesifik Dr. Muhammad Ali El-Gari yang merupakan salah seorang daripada ahli panel syariah mereka.

This image has an empty alt attribute; its file name is dr-mohamed-ali-elgari-bio-700x711.jpg
Sumber: Amanie Advisors

Beliau juga merupakan Pengerusi majlis penasihat syariah bagi Amanie Advisors.

Amanie Advisors merupakan sebuah firma penasihat Syariah terkemuka di dunia milik Datuk Dr. Mohd Daud Bakar, yang merupakan Pengasas dan Pengerusi Kumpulan bagi Amanie Advisors.

Datuk Dr. Mohd Daud Bakar memang bukan calang-calang orang, beliau juga merupakan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia, Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan banyak lagi. Beliau juga kini merupakan Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

This image has an empty alt attribute; its file name is ahli-mps-700x650.jpg
Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Semoga sahabat-sahabat yang melabur atau berdagang di pasaran saham global sentiasa peka dengan status syariah saham-saham di sana.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Wyckoff Method Yang Menjadi Sebutan Pelabur Saham?

“Start to understand volume and you will start to trade on facts (not on news). Your trading will become exciting as you start to realize that you can read the market”

Richard D Wyckoff memulakan pengembaraan beliau dalam dunia pelaburan saham ini sekitar 1880-an sewaktu beliau umur belasan tahun lagi, sebagai penghantar pesanan pembelian saham. Waktu itu, pembelian saham harus dilakukan secara manual dan ianya melibatkan orang tengah dalam melengkapkan jual beli saham tersebut.

Karier beliau dalam saham diteruskan sehingga beliau membuka syarikat broker sendiri ketika berumur 20-an.

Maka dengan itu, Wyckoff terdedah dengan awal dan beliau adalah orang yang mengambil inisiatif dalam mengkaji kelakuan pasaran melalui kerja beliau sebagai orang tengah. Kajian beliau membuktikan bahawa terdapatnya paten atau bentuk bagaimana manusia menjual dan membeli saham dan ianya tidak lari daripada sifat manusia itu sendiri.

Ini secara tidak langsung berkait rapat dengan “Behavioural Finance”.

Melalui kajian inilah, beliau kembangkan dan hasilkan metod beliau berpaksikan kepada konsep bagaimana sifat manusia itu. Kita dapat lihat perlakuan tersebut, di antaranya melalui kuantiti dan juga melalui “supply and demand”.

Sehingga kini Wyckoff Method menjadi “de-facto” dalam asas kepada Analisa teknikal dan juga analisa carta. Konsep seperti Supply & Demand dan Tape Reading, adalah merupakan kemahiran dan ilmu Analisa yang dari awal telah distrukturkan metod kajian Wyckoff sendiri.

Beliau juga dikenali sebagai perintis bagi pendekatan teknikal dalam mengkaji pasaran kewangan. Dalam buku-buku yang beliau hasilkan, terutamanya ‘The Real Rules of the Game’, ianya menekankan pendekatan berstruktur dalam menganalisa pasaran.

Wyckoff juga bertanggungjawab mengumpulkan “best practices” daripada legendary trader seperti Jesse Livermore kepada beberapa hukum, prinsip, teknik dan metodologi, pengurusan kewangan dan modal, serta disiplin emosi dan mental.

Apakah Dia ‘The Real Rules of the Game’ Yang Dimaksudkan Oleh Wyckoff?

Wyckoff membawa satu prinsip atau hukum pasaran, di mana pasaran sebenarnya dikuasai oleh pihak yang mempunyai ‘large interest’ atau yang mempengaruhi pergerakan saham. Mereka ini dikenali sebagai The Composite Man, atau sekarang ini biasanya dipanggil Smart Money.

Smart Money ini adalah satu terma am yang merujuk kepada pihak yang mempunyai pengaruh saham yang besar atau modal yang besar, yang berupaya mengawal pergerakan sesuatu saham. Ia tidak semestinya seorang individu atau pun selalu kita panggil sebagai sindiket saham yang membawa gambaran aktiviti manipulasi yang melanggar peraturan

Tetapi ianya lebih kepada pihak yang mempunyai kuasa dana dan holding power seperti substantial shareholders, syarikat pengurus dana bertauliah, pengurus aset dalam negara dan luar negara. Terma lain dalam pasaran kita panggil ianya sebagai jerung, atau boleh kita simpulkan sebagai The Smart Money.

Apa yang cuba diketengahkah melalui Wyckoff Method adalah, agar seorang pedagang atau pelabur itu dapat membuat keuntungan dengan berdagang secara harmoni bersama dengan Smart Money.

Adakah Wyckoff Method Ini Sesuai Digunakan Oleh Semua Orang Dan Untuk Semua Kaunter?

Ya! Itu sudah pasti kerana Wyckoff Method ini distrukturkan berdasarkan tingkah laku manusia dalam proses jual beli saham itu sendiri, yang berasal daripada “behavioural finance”. Sama ada pelabur yang kecil modalnya sehingga ke sebesar-besar modal. Begitu juga dengan kaunter sama ada kaunter yang murah mahupun kaunter yang mahal.

Yang dimaksudkan dengan TINGKAH LAKU MANUSIA dalam konteks perdagangan atau pelaburan saham itu adalah kaitan perasaan tamak, terburu-buru, berharap, putus asa dan sebagainya apabila melibatkan pelaburan. Tingkah laku ini boleh dilihat dalam pergerakan harga saham tersebut.

Jika Charles Dow mengatakan struktur pasaran itu terbahagi kepada 3 fasa iaitu “Sideways”, “Uptrend” dan “Downtrend”, Wyckoff melalui pengalaman dan pemerhatiannya ke dalam pasaran saham telah memberi penjelasan kepada fasa-fasa tersebut dan menamakannya sebagai “Accumulation”, “Mark-Up” dan “Mark-Down”.

Melalui Wyckoff Method, fasa-fasa ini difahami secara mendalam yang menjadikan individu yang mengamalkannya akan nampak dengan jelas asas tindakannya apabila membuat pelaburan.

Melalui pemahaman yang mendalam terhadap fasa-fasa ini melalui Wyckoff Method, seorang individu akan mampu menganalisa corak pergerakan saham secara “naked chart” dan membuat keputusan dalam jual beli saham tanpa dibantu oleh indikator-indikator yang kompleks.

Ia adalah kaedah yang sangat efektif walaupun untuk individu yang baru serta amatur di dalam dunia saham.

Wyckoff Method

Di Malaysia, setakat hari ini pembelajaran yang efektif dan tersusun dalam membawa modul Wyckoff ini telah dibawa secara konsisten oleh Team SMARTSAHAM.COM.

Ia adalah modul yang direka daripada pengalaman dan pembelajaran secara sistematik dari pengasas team Smartsaham.com ini sejak lebih dari 14 tahun iaitu Tuan Alwi Adam. Beliau merupakan Bursamarketplace Guru dan Perancang Kewangan Berlesen Dari Bank Negara Dan Suruhanjaya Sekuriti.

Modul ini diolah dan dipersembahkan dengan cara yang mudah kepada masyarakat umum supaya dapat melakukan penilaian dalam pelaburan mereka dengan lebih efektif dan optimum, meminimakan risiko dan mengoptimakan keuntungan.

Pembelajaran efektif ini takkan dapat dizahirkan dengan hanya membaca tanpa penurunan ilmu yang berterusan. Mari sertai kami bersama team Smart Saham dalam memaksimumkan kemampuan anda dalam Jual Beli Saham!

This image has an empty alt attribute; its file name is wyckoff-trading-blueprint-7-hari-online.jpg

7 Hari Online Webinar

Tarikh: 15-21 Februari 2021
Masa: 830 malam – 1159 malam

Apa Yang Anda Bakal Perolehi?

Hari Pertama: Building A Winning Stock Watchlist
Hari Kedua: Simplifying Fundamental Analysis For Retail Traders
Hari Ketiga: Mastering Stock Valuation For Traders
Hari Keempat: Mastering The Precision Of Technical Analysis
Hari Kelima: Predicting The Future Via Advance Technical Analysis
Hari Keenam: The Majestic Wyckoff Trading Method
Hari Ketujuh: Trading, The Art Of Tape Reading & Monet Management

Siapakah Yang Wajib Hadir Seminar Ini?

Mereka yang baru ingin mengenali dunia saham & memulakan perdagangan saham (trading) secara patuh shariah

Mereka yang ingin menambahkan pendapatan sampingan malah boleh menjadikannya sebagai pendapatan utama dan kerja hakiki

Sudah berdagang namun sukar mendapatkan keuntungan yang konsisten dan besar

Sudah berdagang namun sentiasa rugi & terus rugi tanpa mengetahui apakah punca dan asbabnya

Ingin mencari jalan untuk menyelesaikan masalah hutang & kewangan anda

Ingin menjadikan saham sebagai jalan persaraan, malah mampu bersara muda & kaya

Ingin menjana pendapatan pasif di rumah malah di mana-mana sahaja, sambil travel sambil buat duit (asal ada internet & telefon pintar)

Dan semestinya mereka yang betul-betul tekad untuk belajar ilmu pelaburan saham, dari zero hingga hero!

Daftar sekarang di -> eWyckoff

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!