Penggantungan Aktiviti Jualan Singkat (Short-Selling) Dilanjutkan Sehingga 30 Jun 2020

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) telah melanjutkan penggantungan sementara bagi jualan singkat sehingga 30 Jun 2020.

Penggantungan sementara tersebut, yang bermula pada 24 Mac 2020 pada awalnya dijangka berakhir pada 30 April 2020. Ia diperkenalkan oleh SC dan Bursa Malaysia, sebagai sebahagian daripada siri langkah proaktif untuk mengurangkan potensi risiko yang timbul dengan meningkatnya ketidaktentuan dan ketidakpastian di peringkat global berikutan pandemik Covid-19.

Ia melibatkan penggantungan Jualan Singkat Intra Hari (Intraday Short Selling – IDSS) dan Jualan Singkat Terkawal (Regulated Short Selling – RSS), serta jualan singkat oleh Pedagang Harian Proprietari. Penggantungan tersebut bagaimanapun tidak membabitkan Jualan Singkat yang Dibenarkan (PSS).

Pelanjutan penggantungan sementara tersebut akan memastikan langkah-langkah pengurusan pasaran kekal tersedia, untuk mengurus risiko di tengah-tengah persekitaran pasaran yang amat tidak menentu dan mencabar ketika pandemik Covid-19, serta untuk mengurangkan mana-mana aktiviti spekulasi berlebihan dalam pasaran.

Iklan

Penggantungan sementara jualan singkat tersebut kekal sebagai langkah jangka pendek demi kestabilan dan keyakinan terhadap pasaran modal Malaysia.

SC dan Bursa Malaysia akan terus memantau perkembangan yang mempengaruhi pasaran sekuriti dan menilai kecukupan langkah-langkah yang sedia ada bagi menyokong pasaran yang teratur dan mengurangkan potensi risiko.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

Jual Dulu Saham, Beli Kemudian

Short selling ni tak sesuai untuk beginner, lagi pun IDSS ni tak patuh syariah. Tapi kalau berminat nak tahu lebih lanjut, jemput baca Intraday Short-Selling di Bursa Malaysia – Apa Kata Otai.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AXA Menawarkan Perlindungan Jalan Raya Dengan Satu Sentuhan Butang

AXA Affin General Insurance Berhad (AXA) sekali lagi memacu inovasi dengan menawarkan perlindungan jalan raya yang segera hanya dengan satu sentuhan butang. AXA hari ini telah mengumumkan pelancaran SmartDrive Safe, satu pelan insurans motor yang  berinovatif bertujuan untuk mempromosikan tabiat pemanduan selamat dan memberikan ketenangan fikiran semasa memerlukan.

Pelan ini dilengkapi dengan peranti Microtag tanpa wayar dan sumber kuasa sendiri yang boleh dipasang dengan mudah di mana-mana sahaja dalam kenderaan. Ia secara automatik dihubungkan dengan aplikasi mudah alih SmartDrive Safe melalui Bluetooth untuk Pengenalpastian Pemandu Automatik. Sekiranya berlaku kemalangan jalan raya, kerosakan kenderaan atau kecemasan, bantuan akan diberikan dengan segera.

Pemandu hanya perlu menekan Microtag untuk mendapatkan bantuan segera daripada profesional yang dipercayai bagi meredakan kebimbangan mereka semasa menghadapi situasi yang sukar.

 • eCall –  Notis Kemalangan Automatik &  Respons Bantuan Kecemasan

Apabila kenderaan mengalami kemalangan yang teruk dan mencetuskan penggera, pemandu akan segera menerima panggilan untuk bantuan serta merta seperti penghantaran ambulans.

 • bCall

Sekiranya kereta rosak atau memerlukan servis kecemasan, pemandu hanya perlu menekan butang SOS pada Microtag untuk menerima bantuan segera dari Pusat Panggilan 24/7.

 • Penggera Pemanduan Selamat

Penggera bunyi bip yang mesra masa nyata berfungsi untuk memberitahu pemandu mengenai tabiat tidak selamat, mengelakkan gangguan telefon dan memandu melebihi had laju di samping memastikan keselamatan penumpang.

Pelancaran SmartDrive Safe menunjukkan kesungguhan AXA dalam melindungi kepentingan rakyat Malaysia dengan memberikan nilai tambahan dan pengalaman atas jalan raya yang selamat serta menyumbang kepada peningkatan keselamatan jalan raya di negara ini.

Iklan

Menyedari hakikat bahawa keselamatan jalan raya merupakan isu yang mendapat perhatian serius di Malaysia, Jeremy Yeap, Ketua Pegawai Peruncitan AXA berucap semasa pelancaran maya SmartDrive Safe: “Kami memahami kesulitan yang dihadapi oleh pelanggan kami terutamanya ketika berlaku kecemasan di jalan raya, kemalangan atau kerosakan kereta. Saat genting seperti itu menjadi titik tolak yang penting bagi kami untuk  menjamin  keselamatan dan ketenangan fikiran pelanggan dan kami ingin meyakinkan mereka bahawa mendapatkan bantuan segera adalah semudah satu sentuhan butang.”

Tambah beliau: “Dalam memainkan peranan kami untuk menggalakkan tabiat pemanduan yang berhemah dan menyumbang kepada jalan raya yang lebih selamat di Malaysia, SmartDrive Safe akan memberi ganjaran kepada pemandu yang memandu dengan selamat, berdasarkan kelajuan, tabiat membrek, membelok dan sekerap mana mereka menggunakan telefon sewaktu memandu. Mata ganjaran yang diperoleh untuk pemanduan selamat boleh digunakan untuk menebus e-baucar melalui aplikasi SmartDrive Safe. Kami berharap dengan sistem ganjaran ini, pemandu akan lebih bersemangat untuk mengubah atau memperbaiki tabiat pemanduan mereka.

SmartDrive Safe menawarkan perlindungan motor yang menyeluruh dengan Elaun Bantuan Banjir sehingga RM1,500, Perlindungan Penjagaan Kunci sehingga RM1,500, Khidmat Tunda Kecemasan 24/7 yang percuma sehingga 200km, Perluasan untuk Semua Pemandu dan banyak lagi. Dengan aplikasi mudah alih SmartDrive Safe, pelanggan dapat mengemukakan tuntutan kemalangan dengan mudah untuk proses yang lebih pantas, mencari lokasi gandingan terakhir kenderaan mereka, melihat skor pemanduan mereka, mendapatkan tips pemanduan, menyemak dan menebus Mata Pemanduan Selamat dan banyak lagi – semuanya hanya di hujung jari mereka!

Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.axa.com.my/safe atau pelancaran maya berikut:

Facebook: https://www.facebook.com/MYAXAAffin/

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=g6waVOfnieM

Iklan

Penubuhan Meja Bantuan Perusahaan Mikro AKPK

Sebagai usaha berterusan untuk membantu sektor perusahaan kecil dan sederhana (PKS) terutamanya golongan yang terjejas akibat pandemik COVID-19, Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) menubuhkan Meja Bantuan Perusahaan Mikro (biasanya dikenali sebagai Meja Bantuan Mikro atau Micro Help Desk) bermula 9 November 2020. Bank Negara Malaysia telah membuat pengumuman pada hari Jumaat, 6 November 2020 berkenaan  inisiatif ini untuk membantu usahawan mikro mendapatkan bantuan pembayaran balik pinjaman

Selain berhubung dengan pihak bank untuk bantuan bayaran balik pinjaman, perusahaan mikro kini boleh menyalurkan permohonan tersebut melalui Meja Bantuan Perusahaan Mikro AKPK. Usahawan mikro boleh melayari laman sesawang AKPK di www.akpk.org.my/microhelpdesk atau menghubungi pusat panggilan AKPK di talian 03-2616 7766 dari pukul 9 pagi hingga pukul 4 petang (Isnin – Jumaat) bagi menetapkan janji temu bersama penasihat kewangan AKPK. Penasihat kewangan AKPK akan memberikan khidmat nasihat bantuan bayaran balik pinjaman secara percuma dan membantu mengemukakan permohonan bagi pihak usahawan mikro kepada institusi perbankan masing-masing.

Iklan

Untuk maklumat lanjut mengenai Meja Bantuan Perusahaan Mikro serta perkhidmatan lain yang disediakan oleh AKPK, sila layari laman sesawang AKPK di www.akpk.org.my atau hubungi talian 03-2616 7766.

Encik Azaddin Ngah Tasir
Ketua Pegawai Eksekutif, AKPK

Iklan

Tinjauan Herbalife Nutrition Dedah 8 Dalam 10 Pengguna Asia Pasifik Berusaha untuk Makan Sarapan yang Lebih Sihat

HONG KONG, 20 Mei 2019 /PRNewswire/ — Sebagai syarikat yang mempunyai matlamat untuk menjadikan dunia lebih sihat dan lebih bahagia, syarikat pemakanan global utama, Herbalife Nutrition, hari ini mengeluarkan hasil daripada Tinjauan Sarapan Sihat Asia Pasifik 2019. Dijalankan pada bulan Mac 2019 dengan 5,500 responden dari 11 pasaran – AustraliaHong KongIndonesia, Jepun, Korea, Malaysia, Filipina, Singapura, TaiwanThailand dan Vietnam – tinjauan itu menunjukkan bahawa meskipun majoriti pengguna Asia Pasifik memahami manfaat sarapan pagi yang sihat, dan berkeinginan untuk mengambil sarapan pagi yang sihat, tujuh dalam 10 (67%) masih membuat keputusan sarapan pagi berdasarkan kemudahan, mengatasi manfaat kesihatan (43%) dan nilai pemakanan (33%).

Tinjauan Sarapan Sihat Herbalife Nutrition Asia Pacific 2019

Tinjauan Sarapan Sihat Asia Pasifik 2019 dibina berdasarkan kajian asal yang dijalankan pada tahun 2018, yang meneliti sikap dan tabiat pengguna terhadap sarapan pagi. Tahun ini, kaji selidik itu meneliti gabungan sarapan pagi yang biasa dipilih pengguna, faktor-faktor yang mempengaruhi keputusan ini, serta pandangan mereka mengenai apa yang membentuk kombinasi sarapan pagi yang sihat.

“Semua orang memahami bahawa sarapan pagi ialah makanan yang paling penting dalam sehari. Memulakan setiap hari dengan sarapan pagi yang sihat dapat menyokong metabolisme, kesihatan otot dan pengurusan berat badan jangka panjang. Dengan mengambil kira perkara ini, ia amat penting untuk pengguna untuk membuat keputusan yang bijak dan memulakan hari mereka dengan zat makanan yang sesuai. Herbalife Nutrition menawarkan pilihan sarapan pagi yang membekalkan asas pemakanan yang optimum bagi pengguna untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat,” kata Stephen Conchie, Naib Presiden Kanan dan Pengarah Urusan, Asia Pasifik, Herbalife Nutrition.

Kopi dan Telur – Kombinasi Sarapan Biasa untuk Pengguna Asia Pasifik

Apabila ditanya mengenai pilihan sarapan pagi yang biasa bagi pengguna Asia Pasifik, tinjauan ini menunjukkan “kopi dan telur” sebagai kombinasi sarapan pagi yang paling popular untuk pengguna di Australia, Jepun, Korea, Malaysia, Filipina, Singapura, Taiwan dan Thailand. Satu-satunya pengecualian ialah Hong Kong dan Indonesia di mana “teh dan telur” mengambil tempat teratas, dan di Vietnam di mana “kopi dan bun roti” dipilih sebagai kombinasi sarapan pagi. Rata-rata pengguna Asia Pasifik berkata bahawa mereka memakan kombinasi sarapan biasa mereka 16 kali setiap bulan, lebih kurang sekali setiap dua hari.

Mudah  – Faktor Utama yang Mempengaruhi Pilihan Sarapan Pengguna

Pengguna Asia Pasifik menonjolkan perkara berikut sebagai lima pertimbangan utama yang mempengaruhi pilihan sarapan mereka:

 • Mudah (67%)
 • Sedap (47%)
 • Jimat Kos (44%)
 • Sihat (43%)
 • Berkhasiat (33%)

Dengan ciri mudah menjadi faktor pertimbangan utama dalam pilihan sarapan mereka, majoriti pengguna juga memilih cara yang paling mudah untuk menyediakan sarapan biasa mereka:

 • 51% berkata mereka menyediakan sarapan dari mula sekali di rumah
 • 22% membelinya dari tempat makan yang berhampiran
 • 18% menyediakannya menggunakan makanan yang diproses di rumah

Berkenaan tentang lokasi pilihan mereka untuk menikmati sarapan:

 • 70% lebih gemar menikmati sarapan di rumah
 • 11% lebih gemar untuk menikmatinya di tempat makan yang berhampiran
 • 10% makan sarapan di tempat kerja
 • 6% menikmati sarapan semasa bergerak

Pengguna Asia Pasifik Mempunyai Pendapat Berbeza Tentang Pilihan Sarapan yang Lebih Sihat

Apabila ditanya mengenai apa yang mereka anggap sebagai kombinasi sarapan pagi yang lebih sihat, pandangan pengguna Asia Pasifik amat berbeza. Di Indonesia, Filipina, Thailand dan Vietnam, susu dianggap pilihan minuman yang lebih sihat berbanding kopi; di Hong Kong dan Taiwan, susu soya dianggap sebagai pilihan yang lebih sihat; manakala di Malaysia dan Singapura, teh dianggap lebih sihat.

Kombinasi sarapan pagi lebih sihat yang teratas di setiap pasaran Asia Pasifik ialah:

Iklan
 • Susu dan Telur- Indonesia, Filipina, ThailandVietnam
 • Air Kosong dan Buah-buahan – Australia
 • Susu Soya dan Bijirin – Hong Kong
 • Susu dan Roti Bakar Kosong – Jepun
 • Air Kosong dan Nasi – Korea
 • Teh dan Telur – Malaysia
 • Teh dan Empingan Oat – Singapura
 • Susu Soya dan Telur – Taiwan

Kepelbagaian maklum balas menunjukkan bahawa pengguna Asia Pasifik mungkin tidak menyedari sepenuhnya komposisi nutrisi yang ideal untuk sarapan pagi. Walaupun kombinasi “air dan buah” yang dipilih oleh pengguna di Australia mempunyai kandungan serat dan vitamin yang tinggi, ia kekurangan protein yang ketara, yang mana apabila ia dimakan dalam jumlah yang sesuai pada waktu sarapan, ia dapat menyokong metabolisme, kesihatan otot dan pengurusan berat badan. Di samping itu, pilihan sarapan pagi yang sihat yang dipilih oleh pengguna di Indonesia, Filipina, ThailandVietnamMalaysia dan Taiwan tidak mempunyai serat yang mencukupi.

Keinginan Pengguna Asia Pasifik untuk Sarapan Lebih Sihat

Walaupun kurangnya pemahaman menyeluruh mengenai komposisi nutrisi yang ideal untuk sarapan pagi yang sihat, lebih daripada lapan dalam 10 (82%) pengguna Asia Pasifik mengatakan bahawa mereka berhasrat untuk mengambil sarapan yang lebih sihat, dengan lebih daripada sembilan dalam 10 pengguna di IndonesiaMalaysia, Filipina, Thailand dan Vietnam berhasrat untuk berbuat demikian. Walau bagaimanapun, kekurangan masa (62%), usaha yang diperlukan (31%) dan kesulitan (31%) kekal sebagai halangan utama yang menghalang mereka daripada menyediakan sarapan yang lebih sihat.

“Tiada keraguan bahawa para pengguna Asia Pasifik mahu sarapan pagi yang sihat, lazat, mudah dan menjimatkan pada masa yang sama. Bagi kami di Herbalife Nutrition, kami telah melabur dalam produk baharu sambil terus memperbaiki produk kami seperti Herbalife Nutrition Formula 1, yang memudahkan pengguna untuk menyediakan sarapan yang enak, berkhasiat dan sihat setiap hari,” tambah Conchie.

Jelajah Kesejahteraan Asia Pasifik Herbalife Nutrition

Herbalife Nutrition membawakan Jelajah Kesejahteraan Asia Pasifik ke-11 ke rantau ini, yang menampilkan siri ceramah nutrisi yang diadakan di bandar-bandar di seluruh Kemboja, Hong KongIndonesia, Jepun, Malaysia, Filipina, Singapura dan Thailand. Jelajah ini, yang akan berlangsung sepanjang bulan Mei, akan menjadi tuan rumah kepada pakar-pakar Herbalife Nutrition dan ahli Lembaga Penasihat Pemakanan Herbalife Nutrition (NAB), yang akan berkongsi kepakaran mereka dalam pelbagai topik yang berkaitan dengan kesihatan, dan mendidik orang ramai tentang kepentingan sarapan yang sihat setiap hari.

Latar Belakang Herbalife Nutrition

Herbalife Nutrition ialah sebuah syarikat pemakanan global yang bertujuan untuk menjadikan dunia lebih sihat dan lebih bahagia. Syarikat telah melaksanakan misi untuk pemakanan – mengubah kehidupan orang ramai menerusi produk dan program pemakanan yang hebat – sejak tahun 1980. Herbalife Nutrition menawarkan produk yang berkualiti tinggi berasaskan sains, bimbingan secara peribadi dengan Ahli Bebas Herbalife Nutrition, dan pendekatan komuniti sokongan yang memberi inspirasi kepada pelanggan untuk mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat dan lebih aktif.

Produk pemakanan, pengurusan berat badan, tenaga dan kecergasan serta produk penjagaan diri bersasaran Herbalife Nutrition tersedia melalui Ahli-ahli Bebasnya di lebih daripada 90 negara.

Herbalife Nutrition menyokong Herbalife Nutrition Foundation, sebuah organisasi bukan untung yang membantu organisasi komuniti yang menumpu pada penyediaan pemakanan yang baik. Herbalife Nutrition juga berbangga untuk menaja lebih 190 orang atlet, pasukan dan acara bertaraf dunia di seluruh dunia.

Herbalife Nutrition mempunyai lebih daripada 8,300 kakitangan di seluruh dunia. Untuk mengetahui lebih lanjut, sila layari Herbalife.com atau IAmHerbalife.com.

Sumber: Herbalife Nutrition Asia Pacific

Iklan

Xiaomi Raikan Kejayaan IPO dengan Promosi untuk Peminat Mi

 • Nikmati Redmi Note 5 dengan pakej yang lebih menarik
 • Berpeluang untuk memenangi hadiah Xiaomi di pertandingan fotografi #ShotOnRedmiNote5

HONG KONG, 12 Julai 2018 – Selepas perjalanan selama 8 tahun dengan pelbagai pencapaian bermakna, Xiaomi telah mengambil langkah besar seterusnya dengan penyenaraian yang berjaya di Papan Utama Bursa Saham Hong Kong Limited.

Ditubuhkan pada 2010, Xiaomi adalah sebuah syarikat Internet dengan telefon pintar dan perkakasan pintar yang disambungkan oleh platform IoT di terasnya. Misinya adalah untuk terus membina produk yang hebat dengan harga berpatutan agar kehidupan yang lebih baik melalui teknologi inovatif dapat dinikmati semua di seluruh dunia.

Dengan misi ini, Xiaomi mengembangkan model perniagaan “triathlon” yang unik, yang merangkumi perkakasan, perniagaan runcit baharu dan perkhidmatan Internet, dan menumpukan kepada penurunan kos operasi, terutamanya kos jualan dan pemasaran, bagi meningkatkan kecekapan. Ini menghasilkan produk yang berkualiti tinggi dan harga yang sepatutnya. Malah, bermula 2018 Xiaomi berikrar, margin keuntungan bersih keseluruhan perniagaan perkakasan Xiaomi tidak akan melebihi 5% setahun. Sekiranya margin bersih melebihi 5%, syarikat akan mengembalikan lebihan tersebut kepada penggunanya.

Menurut iResearch, Xiaomi kini adalah syarikat Internet yang paling pantas berkembang dan syarikat yang kedua paling pantas berkembang di seluruh dunia, berdasarkan ukuran pertumbuhan pendapatan organik berbanding syarikat-syarikat tersenarai awam yang berkeuntungan dengan hasil lebih RMB 100 bilion ($ 15 bilion) pada 2017.

Pada 2017, Xiaomi mencatat pertumbuhan pendapatan 67.5%, melebihi RMB 100 bilion ($ 15 bilion), satu kadar pertumbuhan yang tidak tercapai kebanyakan syarikat tradisional lain. Ia mengambil masa 7 tahun untuk mencatat pendapatan RMB 100B, berbanding syarikat lain seperti Google (9 tahun), Facebook (12 tahun), Apple (20 tahun). Dengan model ekosistem yang unik, Xiaomi telah melabur dalam lebih daripada 90 syarikat IoT dan gaya hidup dan mencipta produk komprehensif yang berkisarkan telefon pintar, termasuk peranti mudah alih, perkakasan pintar dan produk gaya hidup. Pada 2017, ia menjadi platform pengguna IoT terbesar di dunia dari segi bilangan peranti yang berhubung (tidak termasuk telefon pintar dan komputer riba), menurut iResearch.

Untuk meraikan penyenaraian syarikat di Bursa Saham Hong Kong Limited (HKEX) baru-baru ini, Xiaomi bakal mengadakan promosi khas untuk Redmi Note 5, The Camera Beast dengan dua kamera AI.

Iklan

Dari 9 Julai hingga 31 Julai:
● Dengan setiap pembelian Redmi Note 5 (64GB), pelanggan berhak mendapat Mi Powerbank 2 percuma (Bernilai RM69)
● Dengan setiap pembelian Redmi Note 5 (32GB), pelanggan berhak membuat Pembelian-Dengan-Pembelian Mi Powerbank 2 pada 50% (RM34.50).
● Harga promosi Mi Band 2: RM88 (Harga runcit: RM119)

Mi Photographer Contest

Selain promosi Redmi Note 5 khas, Xiaomi juga akan menganjurkan pertandingan fotografi telefon pintar. Peserta yang berminat boleh menyertai pertandingan ini di: https://www.facebook.com/groups/MiPhotographer/

Dari 9 Julai hingga 31 Julai:
● Peserta berpeluang untuk memenangi hadiah menarik dari Xiaomi termasuk Mi Band 2 dan Powerbank 2
● 8 pemenang dengan gambar yang paling kreatif menggunakan hashtag, #ShotOnRedmiNote5 akan diumumkan pada 1 Ogos

Untuk maklumat lanjut mengenai Xiaomi, layari: http://blog.mi.com/en/

Mengenai Xiaomi

Xiaomi adalah sebuah syarikat Internet dengan telefon pintar dan perkakasan pintar yang disambungkan oleh platform IoT di terasnya. Xiaomi ditubuhkan pada 2010 oleh usahawan berwawasan Lei Jun dan sekumpulan jurutera dan pereka yang berjaya, yang percaya bahawa
produk serta perkhidmatan teknologi berkualiti tinggi dan baik harus dapat diakses oleh dunia. Misi syarikat adalah untuk terus membina produk yang luar biasa dengan harga yang sepatutnya agar semua penduduk dunia dapat menikmati kehidupan yang lebih baik melalui
teknologi inovatif. Bertapak di lebih daripada 70 pasaran di seluruh dunia, Xiaomi adalah pemain global yang telah berjaya mencapai kedudukan di pasaran antarabangsa utama.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!